Türk sokak lezzetleri hakkında merak ettiğin konular bu yazıda açıklığa kavuşuyor. İstanbul’dan Mersin’e, Adana’dan Konya’ya farklı illerin sokak lezzetleri ile karşındayız!

İstanbul’undan Ankara’sına, Erzurum’undan Safranbolu’suna, İzmir’inden Samsun’una ülkenin her yerinde enfes tatlar bulmak mümkün. Bir tarafta leziz zeytinyağlılar, diğer tarafta ağızda dağılan etli yemekler… Her biri birbirinden özel ve lezzetli olan bu yemekler, Türkiye sokak lezzetleri arasında yer alıyor. Sen de yazının devamını merak ediyorsan okumaya hemen başla! Aşağıda ülkemizin sokak yemekleri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsin.




Simit




Türk sokak lezzetleri dendiğinde herhalde akla ilk gelenlerden biridir, simit. Sabah, öğlen ya da akşam sıkça tüketilen bu lezzet, görünümü ve tadıyla kendimizi bildik bileli gönüllerde taht kurmuş. Halka şeklindeki bu susamlı ekmek, çıtır çıtır yapısı ve enfes susam tadıyla hemen hemen her sokak köşesinde bulunabilir. Genellikle beyaz undan yapılan sokak simidinin dışı susamla kaplanır ve bu susamlar, simide karakterini verir. Simidin bir güzelliği de Türkiye’nin her şehrinde olması. Çoğunlukla taşınabilir tezgahlarda ve seyyar satıcılar tarafından satılan sokak simidini, ayrıca pastanelerde de bulman mümkün. Ama tabi ki sokakta yenenin tadı bir başka. Özellikle İstanbul'da, boğaz kenarında yürüyüş yaparken simit satan sokak satıcılarına sıkça rastlayabilirsin. Ek olarak simit, Türk kahvaltısının önemli bir parçasıdır ve çoğunlukla peynir, zeytin, reçel veya çay gibi diğer kahvaltı malzemeleriyle birlikte tüketilir.




Döner




Geldik, şöhreti ülke sınırlarını aşmış diğer sokak lezzetine. Türk mutfağının en meşhur tatlarından biri olan döner, çoğunlukla dana, tavuk ya da hindi etinden yapılır. Etler, özel bir marinasyon karışımıyla tatlandırılır ve yumuşatılır. Marinasyonun içeriği ve lezzeti farklılık gösterebilir. Bu nedenle dönerin tadı et türüne ve hazırlanışına bağlı olarak değişebilir. Genellikle dikey bir şiş üzerine yerleştirilerek pişirilen bu sokak lezzeti, en çok ekmek arası olarak tüketilir. Hatta ekmeğin içinde bazen patates kızartması, turşu, domates ya da kıvırcık bile olabilir. Türk sokak yemekleri arasında çok popüler olan döneri Türkiye’de hemen hemen her yerde dönerci dükkanlarında, sokak satıcılarında, restoran ve kafelerde bulmak mümkün. Üstelik yurt dışında yaşayan Türkler bile yaşadıkları yerde dönerden mahrum kalmamak için dönerci dükkanları açarak bu harika lezzeti başka milletlerde de üne kavuşturuyor. Kısacası canın ne zaman döner çekerse ona ulaşmakta zorlanmayacaksın.




Kumpir




Aslında sadece kocaman bir patates ve onun arasında yer alan mezelerden oluşuyor. Evet, tahmin edeceğin üzere kumpirden bahsediyoruz. Türkiye’nin sokak lezzetleri arasında üst sıralarda yer alan kumpirin temel malzemesi genellikle büyük bir patatestir. İçine eklenen çeşitli malzemelerle zenginleştirilen bu sokak lezzetinde patatesin arasında rendelenmiş kaşar peyniri, tereyağı, mısır, salam, sosis, turşu, zeytin, konserve mısır, mayonez ve ketçap gibi farklı tatlar yer alabilir. Dolayısıyla kumpir sipariş ederken hangi malzemelerin içine eklenmesini istediğini belirlemekte özgürsün. Kumpir, Türkiye'nin pek çok şehrinde ve tatil beldesinde bulunabilir. Özellikle İstanbul Ortaköy sahilinde çok meşhur olan bu lezzet, ayrıca ülkemizdeki diğer sahil kasabalarındaki cadde ve sokaklarda da bulunur. Kumpir, özelleştirilebilir olması ve çeşitli malzemelerle zenginleştirilebilmesi nedeniyle Türkiye sokak yemeklerinin önemli bir parçası konumunda. Tatlı ve tuzlu tatları bir araya getiren bu lezzetli atıştırmalık, özellikle soğuk kış günlerinde sıcak ve doyurucu bir seçenek olabilir. Şimdiye kadar denemediysen hemen harekete geçmelisin.




Tantuni




Ülkemizin güney kıyılarından gelen bir lezzet var sırada: Tantuni. İncecik doğranmış dana eti veya tavuk eti ile hazırlanan tantuni, genellikle sacda pişirilerek hazırlanır. Kimyon, pul biber ve karabiber gibi özel baharat karışımları ile tatlandırılan etler, sıcacık ekmekle birleşerek önüne gelir. Kokusuna dayanamayacağın tantuni, Adana ve Mersin illerimizin gözde yemeklerinden. Bu şehirlerin hemen hemen her sokağında bulabileceğin tantuni, doğduğu sınırları aşıp ülke geneline yayılmış durumda. Bu doyurucu sokak lezzetinden canın çektiği her an evine sipariş ederek ya da sokak satıcılarından satın alarak açlığını gidermen mümkün.




Gözleme




Türkiye’de sokak lezzetleri listesinden gözleme ile devam ediyoruz. Türk mutfağının geleneksel ve popüler bir sokak lezzeti olan gözleme, incecik hamuru ve lezzetli iç malzemeleriyle son derece popüler. Çocuktan yetişkine herkesin severek yediği bu lezzet, üçgen ya da dörtgen parçalara kesilerek servis edilen hamurdan yapılır. Genelde büyük dökme demir sac üzerinde pişirilen gözleme hamuru, iki tarafı altın rengi olana dek sacda bırakılır. Özellikle Konya’da çokça meşhur olan gözleme, günümüzde ülkenin her ilinde bulunan bir lezzet halini almış durumda. Özellikle kırsalda göreceğiniz gözleme dükkanları, yerli kadınların kendilerinin açtığı hamurlar sayesinde bir başka lezzetli. Kısacası gözleme, Türk mutfağının sevilen ve geleneksel bir lezzetidir. Özellikle taze ve sıcak servis edilen gözlemeler, kahvaltıdan akşam yemeğine farklı öğünlerde tercih edilir.




Kestane




Özellikle kış aylarında sokak satıcılarının arabalarında göreceğin sıcacık kestaneye hayır demek, mümkün değil gibi. Hem besleyici hem de lezzetli olan kestane, ülkenin pek çok yerinde sokak satıcılarından alınabilir. Özellikle büyük şehirlerin caddelerinde ve meydanlarında sıkça rastlanan bu lezzeti, dilersen semt pazarlarından ya da online marketlerden satın alıp kendin de pekala yapabilirsin. Ayrıca sadece kışın değil, yazın da son derece popüler olan kestane, Türk sokak lezzetleri arasında üst sıralarda yer alır.




Islak Hamburger




Islak hamburger dendi mi, İstanbul Taksim Meydanı gelir akıllara. İnce dilimlenmiş dana veya kuzu eti, turşu, ketçap, hardal, tereyağı ve özel bir tost ekmeğiyle hazırlanan bu lezzetin hayranları çok. Bazısı için tadına doyulmaz olan ıslak hamburger, kendine özgü sosları ile bilinir. Ayrıca ekmek olarak da bildiğin hamburger ekmeği değil, farklı bir çeşit kullanılır. Islak hamburger, özellikle İstanbul'da sıkça bulunsa da Türkiye'nin diğer bölgelerinde de lezzetli bir sokak yemeği olarak bilinir. İstanbul'da ıslak hamburgeri denemek için Taksim, Eminönü, Kadıköy gibi popüler bölgelerdeki sokak satıcılarına veya tarihi hamburgercilere uğrayabilirsin. Bu lezzetli sokak yemeğini tadarken özellikle ketçap ve hardal soslarının lezzetini deneyimlemeyi ihmal etme!




Boza




Türkiye’de sokak yemekleri listemizin son maddesi olan boza, aslında temel olarak dövülmüş ve fermente edilmiş bulgur ile yapılan bir içecektir. Bulgur, sudan geçirilip süzüldükten sonra üzerine şeker veya şeker şurubu, limon suyu ve bazen de tahin eklenir. Türk mutfağının geleneksel bir içeceği olup, özellikle kış aylarında sokak lezzeti olarak tüketilen boza, özellikle İstanbul ve bazı büyük şehirlerde sokak satıcıları veya geleneksel boza dükkanları tarafından satılır. Bu dükkanlarda genellikle geleneksel bir atmosfer bulunur ve boza ile birlikte leblebi veya simit gibi atıştırmalıklar sunulur. Bunun yanı sıra özellikle sonbahar ve kış aylarında sokaklarda “Boza!” diye bağıran sokak satıcılarının seslerini duyarsın. Geçmişten beri yaşatılan bu gelenek sayesinde kuşaklar boza gibi harika bir sokak lezzetinin tadını hatırlayacak. Ayrıca unutmadan söylemek gerekir ki boza içmek, Türkiye'nin yerel kültürünü deneyimlemek isteyen ziyaretçiler için güzel bir deneyim olabilir.
Ayrıca İtalya’yı ziyaret edeceksen ve ziyaretinde mutlaka gitmen gereken restoranların listesini edinmek istersen İtalya’da Mutlaka Uğranması Gereken Lezzet Durakları başlıklı yazımızı okumanda yarar var.