Mücevher ve takı dünyasının da amiral gemileri olan değerli taşlar neler? Değerli taşları ayrıcalıklı kılan ne? Hepsi bu yazımızda!

Değerli taşlar özellikle alyans ve takı seçiminde öne çıkarken aksesuar alanında da adından söz ettiriyor. Göz alıcı pek çok değerli taş var ve her biri kendine has özellikler ile donatılması bakımından ilgi çekici. Elmaslardan pırlantalara, zümrütlerden yakutlara kadar nedir bu değerli taşlar olayı diyorsan içeriğimizi incelemeye başlayabilirsin!



Değerli Taş Nasıl Anlaşılır?


Konu hakkında neredeyse taşlarından kendisinden dahi daha çok merak edilenlerden biri değerli taş nasıl anlaşılır oluyor. Esasen bu doğal taşlar dünyada asırlardan bu yana var. Gelgelelim yirminci yüzyılın sonlarına doğru ve ek olarak son yıllarda giderek artan bir ilgiye sahip. Hâl böyle olunca ortaya çok talep, az rezerv durumu ortaya çıkmaya başladı. Rezervlerin talepleri karşılayamayacak duruma gelmesi, teknolojinin de gelişmesi ile beraber sentetik ve sahte taşların da piyasada yerini almasına yol açtı. Bu da pek çok kişinin doğal taşı nasıl anlarım sorusunu ortaya çıkarıyor. Esasında bunun basit bir formülü veya kolay bir yolu olduğu söylenemez. Taşlar; değerli taşlar (mücevher taşları), doğal taşlar (yarı değerli taşlar), işlem görmüş doğal taşlar, sentetik taşlar ve sahte taşlar olarak 5'e ayrılıyor. Sentetik taşlar laboratuvar ortamında oluşturuluyor. Bu taşların olayı taşın doğal ortamda oluşmasını sağlayan kimyasal ve fiziksel şartların laboratuvar ortamında oluşturulması. Sahte taşlar ise sentetikten tamamen farklı. Sahte taşların en belirgin durumu ise ne kimyasal ne de fiziksel olarak taş olmaması. Bu taşlar genellikle boyanmış bir başka taş olarak da karşına çıkabilir. Pahada değerli taşların görünümünün verilmeye çalışıldığı sahte taşlar arasında en bilinen örneklerden biri söz konusu taşın turkuaz renge boyanması. Bu nedenle değerli taş incelerken iyice araştırma yapman, müşteri yorumlarını incelemen gerek. Şimdi değerli taş isimleri ve özelliklerine geçelim.



Elmas


Elmaslar, piyasanın genel kanısına göre en değerli taş olarak kabul ediliyor. Bundan olacak ki değerli taşları seven sayısız kişinin elmaslara ayrı bir zaafı var. Elmaslar, saf karbondan oluşan, bu karbonun kristalleşmesi ile meydana gelen bir taş. Değerli taşlar (mücevher taşları) arasındaki en değerli taş olarak kabul edilen elmaslar, aynı zamanda dünyada en sert maden olarak da biliniyor. Elmaslar Mohs Sertlik Skalasındaki 1'den 10'a kadar olan sertlik sıralamasında 10 değerini alıyor. Bu da onu en sert maden olarak öne çıkarıyor. Elmasların yoğunluğu ise yaklaşık 3.5 g/cm3. Pırlanta denilen taşlar da zaten elmasın bir kesim biçimi olarak ortaya çıkıyor. Elmasların yansıttığı ışık miktarı, içine giren ışık miktarından çok. Bu da elmasların muazzam bir parlaklık seviyesine ulaşmasını sağlıyor. Görüp görebileceğin en büyük elmaslardan biri ise İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi'nde sergilenen, 86 karatlık meşhur Kaşıkçı Elması.



Pırlanta


Gelelim, özellikle evlenecek çiftler için de büyük önem taşıyan pırlantaya. Demin de bahsettiğimiz gibi pırlantalar, esasen elmasın belirli bir formda kesilmesi ile elde edilen bir taş şekli. Yani bir diğer deyişle, elmas pırlantanın hammaddesi. Pırlantalar elmastan geldiği için de değerli taş yüzükleri arasındaki yeri ayrı. Elmasın yavrusu minvalinde öne çıkan pırlantaların değeri ise farklı kriterlere göre belirleniyor. 4C, yani Kesim (Cut), Karat (Carat), Berraklık (Clarity) ve Renk (Color) özelliklerine göre pırlantanın değerini anlayabilirsin. Pırlanta açısından değerli taş fiyatları da bu 4C'ye göre belirleniyor. Pırlantaların renk sıralaması ise "diamond" sözcüğünün baş harfi olan D'den başlıyor ve Z'ye kadar gidiyor. Pırlanta D sınıfı renge gittikçe daha çok beyazlar ve fiyatı da o oranda artar. Bu açıdan D sınıfı pırlantalar az sayıdadır, en beyaz, temiz pırlantalar arasında yer alır. Berraklık, karat ve kesim de pırlantanın kalitesini, fiyatını etkileyen diğer unsurlar. Yüzüklerin yanı sıra değerli taş kolyeleri içerisinde de pırlantalı olan çok meşhur.



Göz alıcı mücevherler, takılara sahip olmak istersen sen de Hopi’nin Paracık kazandıran alışveriş fırsatına bu sayfadan ulaşabilirsin.



Zümrüt


Mitolojide ve efsanelerdeki yeri ile de adından söz ettiren zümrüt, "taşların kraliçesi" unvanına sahip. Dünyanın en değerli taşları arasında yer alan zümrüdün rengi her daim yeşildir ve yeşilin farklı tonlarıdır. Tonu daha koyu olan zümrütler daha kıymetli kabul edilir. Eski ve antik pek çok kültürde de yeri olan zümrüt, diğer kıymetli taşlara kıyasla oldukça narin ve yumuşak huyludur. Bu nedenle zümrüt işlenmesi aşamasında tasarımcılar ayrıca dikkatli ve hassas davranmaya çalışır. Rengi göz alıcı olan zümrüdün ışığı kırma ve yayma gücü çok yüksek değildir ve diğer en değerli taşlara kıyasla fazla parlamaz. Gerçek bir zümrüt, içerisinde pek çok çizgi, iz, damar barındırır. Bu da gerçek taşların imitasyon örneklerinden ayrılmasını kolaylaştırır. Zümrütlü takılar içerisinde gerdanlıkları çokça görebilirsin.



Yakut


Mücevher alanındaki en değerli 4 taştan bir diğeri ise yakut. (Diğerleri zümrüt, elmas ve safirdir.) Güzelliği ve göz alıcılığı dillere destan olan yakut, şanına yakışır bir şekilde de kırmızı renktedir. Elmastan sonra en sert yapıda olan doğal taş da yakut kabul ediliyor. Sertlik derecesi de zaten 10 üzerinden 9. Tıpkı elmas gibi çok sert bir yapıda olduğu için yakutlar da takı, mücevher, süs eşya yapımında çokça tercih ediliyor. Kırmızı çeşitli tonlarında görebileceğin yakut, kahverengiye ya da pembeye kadar da geniş bir renk skalası ile karşına çıkabilir. Yakuda kırmızı rengini veren ise içindeki krom elementi. Göz kamaştıran bir yapıya sahip olan yakudun en kaliteli olanları ise genellikle volkanik toprakların bulunduğu yerlerdedir. İhtişamı seven biriysen yakut bir yüzüğün sana çok yakışacağından emin olabilirsin.



Sen de değerli taşlardan bir takıya sahip olmak istiyorsan hemen Hopi anlaşmalı markalara gel, alışverişlerinde indirim ve Paracık kazanma fırsatını kaçırma!



Safir


Dünyanın en değerli 4 taşından sonuncusu safir. Mavilerin efendisi namıyla değerini ortaya koyan safir, ısıya dayanıklıdır, serttir ve karşı konulamaz şekilde göz alıcıdır. Berrak ve derin mavi olanları ise safirlerin en kıymetlisi rütbesine sahip. Mavilerin efendisi olarak nam salmasına rağmen renksiz (beyaz), gri, kahverengi, yeşil, pembe, sarı, turuncu renkte safirler de görebilirsin. Tabii ki hafızalara kazınan safir rengi ise mavi. Safir de dayanıklı olduğu için mücevher tasarımlarında çokça kullanılıyor. Gece kıyafetlerine son noktayı koyan safirli mücevherler çok tercih ediliyor.



Topaz


Antik ve eski dönemlerden beri ihtişamın simgesi olan topaz, değerli taşların son adresi. Kudretli bir taş olarak kabul edilen topaz, şeffaf (renksiz), beyaz, gri, mavi, sarı, turuncu, kahverengi, kırmızı renklerde olabiliyor. Renksiz olanları elmaslar ile de karıştırılabiliyor. Topazın renginin değişken olması da büyüleyicilik katıyor. Bir yerde kahverengi olan topaz güneş ışığında beyazlaşabiliyor. Bu değişkenlik topazın kendine has özellikleri arasında. Mavi topazlar ise en yaygın topaz çeşitleri arasında yer alıyor. Sertliği 10 üzerinden 8 olan topaz, Rusya, Çin, Almanya, Brezilya, Japonya, Sri Lanka, ABD, Nijerya, Pakistan gibi pek çok ülkede çıkarılabiliyor.



Değerli Taşlar Hakkında Önemli Bilgiler


Değerli taşlar, sertlik derecesinden çıkarıldığı yerlere kadar değişkenlik gösterebiliyor. Hepsini tek bir başlık altında topladık ki rahatça birbirleri ile kıyaslayabilesin:




  • Elmas: Sertlik derecesi 10 üzerinden 10'dur. Bu açıdan dünyanın en sert taşı elmastır. Elmaslar saf karbondan oluşur. Oluşumun gerçekleştiği yerler ise dünyanın çekirdeğine yakın olan derinliklerdir. Dünyada en çok Güney Afrika, Güney Amerika, Endonezya ve Hindistan’dan çıkarılıyor. Elmasın değerini ise kesilme, renk, büyüklük ve berraklık olarak 4 farklı kriter belirliyor.

  • Zümrüt: Sertlik derecesi 10 üzerinden 7,5 - 8'dir. Kolombiya, Zambiya, Avusturalya, Brezilya, Pakistan, Afrika, Hindistan, Mısır, Rusya ve ABD'de çıkarılır. Diğer değerli taşlara kıyasla çok fazla parlamaz.

  • Yakut: Sertlik derecesi 10 üzerinden 9'dur. Bu açıdan elmastan sonraki en sert değerli taş yakuttur. Kırmızı ve tonlarındaki renklere sahip olan yakut Burma, Sri Lanka, Afganistan, Pakistan, Vietnam, Tayland, Hindistan, Avusturalya, Rusya gibi bölgelerden çıkartılır.

  • Safir: Sertlik derecesi 10 üzerinden 9'dur. Koyu mavi, açık mavi, renksiz, gri, kahverengi, yeşil, pembe, sarı gibi renklerde çeşitleri vardır. Çıkarıldığı yerler ise Hindistan, Tayland, Sri Lanka, Afganistan, Avustralya, Brezilya, Pakistan şeklinde.

  • Topaz: Sertlik derecesi 10 üzerinden 8'dir. Renksiz çeşitleri olduğu gibi beyaz, gri, mavi, sarı, kırmızı, kahverengi topazlar da vardır. Rusya, Çin, Almanya, Brezilya, Japonya, Sri Lanka, ABD, Nijerya, Pakistan çıkarıldığı yerler arasında.



İçeriğimizi beğendiysen Kıyafete Uygun Takı Seçimi yazımızı da inceleyebilir, giyimin ile aksesuarlarını nasıl birleştirebileceğin hakkında fikir alabilirsin!