Geleceğin teknolojisi hibrit araba nedir, biliyor musun? Öğrenmek için hibrit araçları incelediğimiz bu yazıyı okumaya başlayabilirsin.

Gerek şehir içi gerek şehirler arası mesafeleri kat etmek için araba konforu gibisi yok. Toplu taşımanın avantajlarına katbekat ağır basan arabalar, günümüzde pek çok farklı teknolojiyle çalışıyor. Benzinli, dizel ve elektrikli araçlara ek olarak hibrit arabalar da sıklıkla tercih edilenlerden. Hatta bu arabaların geleceğin vazgeçilmezleri arasında olduğunu söylemek, hiç de yanlış olmazdı. Peki, hibrit araba nedir? Nasıl çalışır? Hibrit araçları, elektrikli araçlar gibi belli aralıklarla şarj etmek gerekir mi? Bu araçların artıları ve eksiler neler? En çok tercih edilen hibrit araba markaları hangileri? Farklı hibrit araç türleri var mı, varsa neler? Tüm bu sorulara bu yazıda senin için yanıt veriyoruz. Hazırsan hibrit araçların tarihçesi ile başlıyoruz.
 



Hibrit Araba İlk Ne Zaman Üretildi?


Hibrit araç nedir, konulu yazımıza öncelikle bu tür arabaların ne anlama geldiğini açıklayarak giriş yapalım. Hibrit araba, geleneksel otomobillere nazaran çok daha fazla yakıt tasarrufu sağlamak üzere geliştirilmiştir. Bunu da içten yanmalı bir motor ve elektrik motoruyla çalışarak gerçekleştirirler. Dolayısıyla hibrit arabalarda birden fazla enerji kaynağı bulunur. Standart bir benzinli ya da dizel motorlu bir aracı düşünün. Bu aracın motoruna bir de elektrikli bir motor daha eklenmiş olsun. İşte, bu araç hibrit bir araçtır. "Melez" sözlük anlamını da bu şekilde yansıtan hibrit araba ne zaman üretildi, bir fikriniz var mı? Günümüzde kullanımı 21. yüzyılda yaygınlaşan bu araçlar, ilk kez 1902 yılında üretilmiş. Şaşırtıcı değil mi? O dönemde bir fayton üreticisiyle birlikte çalışan Ferdinand Porsche, dört silindirli bir araca jeneratör, akü ve elektrik motoru ekliyor. Buradaki amaç, benzinle çalışan motor bir sebeple durduğunda akülerden kuvvet alan elektrikli motorun devreye girmesini sağlamak ve aracın sürekliliğini sağlamak. Bu harika fikir, henüz doğma aşamasındayken rafa kaldırılıyor ve benzinli araçların üretimine öncelik veriliyor. İşte, yüzlerce yıl sonra bugün, hibrit araçlar tekrar gündeme geliyor ve çevre dostu bu teknoloji sayesinde biz bugün hibrit otomobilleri deneyimleme şansı elde ediyoruz ve neyse ki etmeye de devam edeceğiz gibi görünüyor.



Hibrit Araba Nasıl Çalışır?


Hibrit otomobil ne demek ve ilk ne zaman üretildi, sorularının cevabını verdikten hemen sonra sırada bu araçların çalışma prensibine değinmek var. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu araçlarda iki farklı motor tipi bir arada. Peki, hibrit araba nasıl çalışır? Bunun için araçların kalkış, seyir ve duruş hallerine bakmamız gerekiyor. Zira hibrit arabaların tüm bu halleri için farklı çalışma şekilleri var ve tüm bu şekiller aracın yakıt tüketimini optimum düzeyde tutmak üzerine kurgulanmış. Örneğin araç kalkışa geçtiğinde ya da düşük hızda seyrederken elektrik motoru devrededir. Belli bir sabit hıza ulaştığında ise taşıttaki elektrikli ve benzinli motorlar yakıt tasarrufu sağlayacak biçimde dengede çalışır. Sen her frene bastığında bu fren enerjisi boşa harcanmaz; aksine rejeneratif frenleme ile geri dönüştürülür. Bu ne demek? Bu, sen frene her bastığında hibrit bataryası, kendini şarj ediyor demek. Araba durduğunda ise tahmin edeceğin üzere her iki motor da otomatik olarak durur. Ayrıca benzinli ya da dizel araçlara kıyasla hibrit arabaların motoru çok daha küçük. Bu sayede araçlar hem daha hafif hem de daha yüksek performanslı oluyor. Bu da trafikte sana büyük avantaj sağlıyor. Avantaj demişken aşağıda hibrit arabaların artılar ve eksilerine detaylıca bakıyoruz. Okumaya devam ederek bu konu hakkında da fikir sahibi olabilirsin.



Hibrit Araba Avantajları ve Dezavantajları


Sırada hibrit araçların avantajları dezavantajları var. Aşağıdaki listede bu melez motorlu araçların artı ve eksi yönlerine daha yakından bakabilirsin.




  • Hibrit araç sürücüleri diğer araç türlerine kıyasla çok daha tasarruflu. Zira bu araçlar düşük yakıt tüketimi ile çalışıyor.

  • Düşük yakıt tüketimine ek olarak performans anlamında hibrit arabalar, sürücüsünü üzmez. Hafif bir yapıya da sahip oldukları için hibrit otomobillerin performansı oldukça tatmin edici.

  • Hibrit araçlar, kendi elektrik enerjisini kendi üretebildiği için şarj edilmeye ihtiyaç duymaz.

  • Özel sistemi sayesinde trafikteki dur-kalklar esnasında oluşan yakıt tüketimini minimize edebilir.

  • Bu araçlar, son derece sessiz çalışmasıyla ünlüdür.

  • Zararlı gaz salınımları düşüktür. Bu sebeple hibrit arabalar çevre dostu olarak bilinir.

  • Hibrit arabalar, destek motoru ile birlikte tasarlandığı için diğer araç türlerine kıyasla yıpranma payları çok daha azdır. Dolayısıyla araç bakım periyotları diğerlerine nazaran daha uzun aralıklı olabilir.



Çok olmasa da hibrit araç dezavantajları ise şöyle:




  • İleri teknolojisi ve iki farklı motor tipine sahip olması sebebiyle diğer araçlara kıyasla maliyeti daha fazladır.

  • Tam da bu sebeple herhangi bir arıza durumu meydana geldiğinde masraflar biraz yüklü olabilir.

  • Benzinli bir araca kıyasla performansı daha düşük olacaktır. Hız tutkunları burada biraz üzülebilir.



Hibrit Araba Şarj Edilir mi?


bu otomobillerle ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de hibrit araba şarj edilir mi? Yukarıda da bahsettiğimiz üzere hibrit arabalar, benzinli motor çalışırken ayak gaz pedalından çekildiğinde elektrikli motorunu kendi kendine şarj eden bir sistemle çalışıyor. Dolayısıyla trafik esnasında durup aracın elektrikli motorunu şarj etmene gerek kalmıyor. Ne harika, değil mi?



Farklı Hibrit Araba Türleri Hangileri?



  • BMW Hibrit Araçlar: Alman otomotiv teknolojisinin kralları arasında yer alan BMW hem spor hem konforlu araçlarıyla kullanıcıların hayallerini süslüyor. Markanın elektrikli araç üretimi ise çokça talep görüyor olsa gerek ki bir hayli artmış durumda. Dünyanın en başarılı spor araba modelleri arasında yer alan BMW, i8 plug-in hibrit araç modeliyle piyasada. Bu araç hem kendi kendini şarj edebiliyor hem de istendiğinde elektrik kaynağına bağlanarak şarj olabiliyor. Seçim senin!

  • Toyota Hibrit Araçlar: Toyota, dünya çağındaki hibrit araba modellerinde ön saflarda yer alıyor. C-HR hibrit modeliyle sıkça tercih edilen bu marka, şehir içi konforunu sağlamayı odağına almış. En kullanışlı SUV'lardan biri olan C-HR'daki hibrit motor, yakıt tasarrufu sağlayarak sürücüsüne avantaj sağlıyor.

  • Kia Hibrit Araçlar: Hibrit araba segmentine katılan markalardan bir diğeri de Kia. Niro modeliyle hibrit araç tutkunlarını memnun eden marka, hibrit motor deneyimini SUV ile birleştiriyor. Gerek iç hacmi gerekse sürüş konforu anlamında tatmin edici özelliklere sahip olan Kia Niro, hibrit araba meraklılarına duyurulur!

  • Hyundai Hibrit Araçlar: Kore devi Hyundai de hibrit araba kategorisinde yarışıyor. Farklı hibrit araç türlerinde modelleri bulunan Hyundai, IONIQ ile göz dolduruyor. Dizel arabaları cebinden çıkarabilecek düzeydeki bu araç, yakıt tasarrufu ve güvenli sürüş avantajlarıyla favoriler arasında.

  • Suzuki Hibrit Araçlar: Japon teknolojisinin en dinamik ve seri araçları arasında yer alan Swift, şimdi de hibrit teknolojisiyle karşında. Uzun far desteği, çarpışma önleyici frenleme işlevi, yalpalama ve şeritten ayrılma uyarı sistemine de sahip olan Suzuki Swift Hibrit, en çok tercih edilen hibrit araç modellerinden biri.



 



Böylece hem doğa hem bütçe dostu hibrit arabalar hakkında aklındaki tüm sorulara yanıt verdiğimizi umuyoruz. Eğer sen de yakın zamanda bir hibrit araç almayı planlıyorsan buradaki bilgilerden faydalanarak konu ile ilgili kapsamlı bilgiye kısa sürede ulaşabilirsin. Arabanı aldığında da Karadeniz’deki gezilecek yerleri bu yazıdan öğren ve hibrit aracınla keşfe çık!