Eşsiz doğası ile ünlü Karadeniz gezilecek yerler bakımından da her gezginin, seyahat tutkununun iştahını kabartıyor. Yemyeşil doğasından tarihî yapılara ev sahipliği yapmasına kadar doğusundan batısına Karadeniz'de gezilecek yerler için bir ömür harcansa yeri. Eğer sen de Türkiye'nin bu doğal cennetine yolculuk yapmak istersen, hazırladığımız zengin içeriğe mutlaka göz at! Şelaleler, manastırlar, köşkler, göller, kanyonlar derken eşsiz bir Karadeniz gezi rotası hazırlığı için kolları sıvamaya başla!

1. Doğu Karadeniz'in Heybetlisi Artvin


Doğu Karadeniz gezilecek yerler listesi içerisinde Artvin'in rolü büyük. Kale, heykel, köprü gibi insan yapımı tarihsel inşaların yanı sıra şehrin doğası da övgüleri hak ediyor. Sahiden eşsiz doğası ünlenen Artvin, Karadeniz turuna çıkacak olan pek çok kişinin de rotasını ilk çevirdiği yerler arasında. Daha detaylı bir şekilde Artvin'in gezilecek yerlerine bakmak için madde madde ilerleyelim.

1.1 Artvin'de Görebileceğin Doğal Güzellikler


Karadeniz'in kendine has heybetli, devasa ve büyüleyici doğal yapısından Artvin de çok şey almış. Bunlardan biri Şavşat Karagöl olarak belki de en popülerleri arasında yer alıyor. Sahara Karagöl Milli Parkı içerisinde yer alan Karagöl, doğal oluşumu itibarıyla da tabiat güzellikleri arasında yer alıyor. Borçka'da yer alan Borçka Karagöl de en az Şavşat Karagöl kadar meşhur. 1800'lü yıllarda bir tepenin toprak kayması sonucu oluşan göller, zengin flora çeşitliliği, eşsiz manzarası ile de huzurun adresi. Karçal Dağları da 150 metre - 3415 metre yükseklikler arasında bulunan, doğa gezginleri için bulunmaz Hint kumaşı. Karçal Dağları bir dağ silsilesi olup zengin habitat yapısı ile de öne çıkıyor.

1.2 Artvin'de Tarihî Yapılar


Karadeniz gezisi içerisinde Artvin'de birbirinden harika manzaralara tanıklık ederken, insanlık mirası yapıları da görmek, fotoğraflamak şahane olur. En meşhurlarından biri ise Atatürk Heykeli. 22 metre yüksekliğinde, 60 ton ağırlığında olan Artvin Atatürk Heykeli, Atatürk'ün Dumlupınar'da kayaların üzerinde yürüdüğü ânı canlandırıyor. Ek olarak dünyanın en büyük Atatürk heykeli olması ile de önemli bir yere sahip. Artvin, Karadeniz'de gezilecek yerler listesi için başlarda yer alıyorsa meşhur Artvin Kalesi'ni de görebilirsin. Çoruh Nehri üzerindeki Artvin Köprüsü'nün yanıbaşında yer alan kale, bugünkü bilgilere göre 937 yılında yaptırılmış. Küçük bir kale olup kente girişi kontrol altına tutma amacı taşıyormuş. 900'lü yıllarda yaptırılan bir diğer yapı ise İşhan Kilisesi. Sonraki yıllarda camiye dönüştürülen İşhan Kilisesi, kubbeli bazilikal plan tipine sahip. Bunlardan başka Artvin'de şuraları da rotana ekleyebilirsin:




  • Artvin Kültür Evi

  • Porta Manastırı

  • Kafkasör

  • Rabat Kilisesi

  • Muratlı Cami

  • Ferhatlı Kalesi


2. Orman Dokusu İle Rize


Kendine bir Karadeniz gezi rehberi hazırlıyorsan, Artvin'in hemen solunda yer alan, yine Doğu Karadeniz'in bir parçası olan Rize de listene girebilir. Rize'de de yaylalardan kalelere kadar meşhur pek çok nokta var. En meşhurlarından bazıları şöyle:




  • Ayder Yaylası: Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda bulunan Ayder, Kaçkar Dağları’na kuzey yönünden yapılan tırmanışların da başlangıç noktası. 1218 m rakıma sahip olup yaylada pek çok konaklama seçeneği var.

  • Rize Kalesi: Şehir merkezinin güneybatısında, 480 metrekarelik alana sahip kale Rize'nin en önemli sembollerinden. Kenti seyretmek ve harika manzaralara tanıklık etmek için Rize Kalesi'ne çıkabilir ve çay bahçesine oturup sıcacık bir çay, kahve içebilirsin.

  • Pokut Yaylası: 2032 metre yükseklikte yer alan Pokut Yaylası, doğa yürüyüşü yapmak için de birebir. Yayla Çamlıhemşin'de yer alıyor ve sivil mimarisi, eşsiz biyolojik çeşitliliği ile de tabiatın sunduğu harikalıklardan.

  • Ciha kalesi, Şimşirli Köyü Cami, Deli Göl, Atatürk Evi Müzesi, Kulaber Köprüsü de Rize'de gezilmeden dönülmeyecek yerler arasında.


3. Doğu Karadeniz'in Simge İllerinden Trabzon


Türkiye'nin en kalabalık şehirlerinden biri olan Trabzon da Doğu Karadeniz'in son duraklarından biri. Trabzon da Karadeniz'in eşsiz doğal güzelliklerine doyamayacağın noktalar sunuyor. Dahası, eski dönemlere, yüzyıllara, çağlara ait sayısız yapısı ile de Trabzon çok önemli bir tarihe sahip.

3.1 Trabzon'un Eşsiz Tabiatı


Trabzon'da da doğa ile tarihî yapıların iç içe geçtiğini görmek mümkün. Mesela yeşilinin her tonunu görebileceğin Uzungöl Karester Yaylası, her mevsim ayrı güzel. Yöre halkının kendi hanelerinin bulunduğu bölgede, birkaç konaklama hizmeti de sunuluyor. Altındere Vadisi Milli Parkı da Sümela Manastırı'na ev sahipliği yapması, zengin bitki türlerine sahip olması, çokça kuş türlerinin yuvası olması ile de öne çıkıyor. Çalcamili Tabiat Parkı da tamamı orman alanı olması, sayısız kuş türünün barındırması, eşsiz manzara seyri sunması ile Trabzon'daki doğa harikaları arasında.

3.2 Trabzon'da Tarihin Peşine Düşmek İstersen...


... belki de bunun için bölgedeki en doğru noktalardan biri Trabzon. Kentte Avrupai bir mimariyi de görebilirsin, daha antik ve eski çağlardan kalma yapıları da. Öyleyse onları sıralayalım ve listene eklemene yardımcı olalım:




  • Atatürk Köşkü: Avrupa mimarisinin etkileri taşıyan, gösterişli Atatürk Köşkü 19. yüzyılın başlarında yazlık ev olarak yaptırılıyor.Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1924 yılında Trabzon'a geldiğinde bu iki katlı köşkte ağırlanıyor. Yıllar sonra tekrar da gelmiştir. 1937'de ise kendisi için düzenlenen köşkte iki gece kalmış ve bu köşkteki tüm varlığını Türk ulusuna armağan etmiştir. 1943'te müzeye dönüştürülen bina, Atatürk Köşkü olarak anılmaya devam ediyor.

  • Sümela Manastırı: Trabzon Maçka'da bulunan Sümela Manastırı, sarp bir kayalığa inşa edilmiş. "Meryem Ana" olarak da bilinen Sümela Manastırı, UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alıyor. Burası keşiş yetiştiren bir okulmuş vaktiyle ve her yıl yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

  • Trabzon Ayasofya Müzesi: 1250 ila 1260 arası Kral I. Manuel tarafından yaptırılan yapı, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet Trabzon'u fethettikten sonra 1584'te camiye dönüştürülüyor. Günümüzde müze olarak ziyaret edilebilen yapı cami olarak da görev veriyor.

  • Küçük Ayvasıl Kilisesi: Geç dönemlere ait fresk kalıntıları bulunan Küçük Ayvasıl Kilisesi, Trabzon'daki en eski kilise olarak biliniyor. Bizans mimari tarzında inşa edilen Küçük Ayvasıl Kilisesi, Trabzon Merkez'de yer alıyor.

  • Trabzon Kalesi: İl merkezinde bulunan Trabzon Kalesi'nin günümüze ulaşan surları şehrin eski yapılarını meydana getiriyor. Bugüne ulaşan en eski surlar MÖ 4'üncü yüzyıl Roma Dönemi'ne ait. Aynı zamanda şehrin en yüksek noktaları arasındadır.


4. Giresun'dan Ordu'ya Karabük'ten Samsun'a...


Bildiğin gibi Karadeniz, kuzeyde boylu boyunca uzanan yapısı ile Doğu, Orta ve Batı Karadeniz şeklinde üçe ayrılıyor. Bu büyük bölgede gezilecek yerler listesi de resmen saymakla bitmeyecek cinsten. Her biri müstakil birer kültürel zenginlikten oluşan Karadeniz'de örneğin Osmanlı kent dokusunu görebileceğin Safranbolu Evleri Karabük'te yer alıyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Safranbolu Evleri, İstanbul'a yakınlığı ile de hafta sonu kaçamaklarının bir parçası olabiliyor. Üstelik bölgede gezerken Karadeniz Sahili'nden kaptırıp giderek de kent kent dolaşman mümkün. İşte gezebileceğin diğer yerler:




  • Kümbet Yaylası, Sis Dağı, Gölyanı Yaylası, Kuzalan Şelalesi, Sağrak Gölü, Giresun Müzesi(Giresun)

  • Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi, Çamaş Kanyonu, Çambaşı Yaylası, Karaoluk Şelalesi, Ünye Kalesi, Ünye Müze Evi (Ordu)

  • Gazi Müzesi, Bandırma Gemi Müzesi, Amazon Köyü, Tekkeköy Mağaraları, Ladik Kayak Merkezi, Şahinkaya Kanyonu, Bafra Müzesi (Samsun)

  • Boyabat Kalesi, Bazalt Kayalıkları, Akgöl, Sinop Arkeoloji Müzesi, İnaltı Mağarası, Terelek Kaya Mezarı, Tarihi Cezaevi (Sinop)

  • Cehennemağzı Mağaraları, Gazi Alemdar Gemisi Müzesi, Filyos (Tios), Kent Ormanı, Kapuz Plajı, Orhangazi Cami (Zonguldak)


Karadeniz'in muhteşem doğasına kendi kaptırmak ve kapsamlı bir tatil yapmak istersen Hopi anlaşmalı şirketlerden rezervasyon yaparak harcarken Paracık kazanma imkanını yakalayabilirsin.