Akıllı şehrin ne olduğuna dair kafanda soru işaretleri mi var? Cevabın evetse doğru yerdesin. Senin için bu yazıda akıllı şehir nedir, sorusunun detaylarına değindik. Merak ettiklerin için okumaya devam edebilirsin.



Teknolojinin hızlı gelişimiyle beraber şehirler de bu değişime ayak uydurmaktadır. Geçmişe kıyasla daha akıllı hale gelen şehirlerde teknolojinin getirmiş olduğu yenilikleri daha net bir şekilde görebiliyoruz. Artan nüfus, çevre sorunları ve doğal kaynakların verimli kullanılması ihtiyacı yenilikçi çözümlere zemin hazırlamıştır. Bu noktada da akıllı şehir kavramı ortaya çıkmaktadır. Peki akıllı şehir nedir? Bu kavram, dijital teknolojilerin veri analizine dayalı altyapılar sayesinde yaşam kalitesini arttırarak çevreyi koruyan ve sürdürülebilirliği sağlayan şehir modellerinin oluşmasını ifade etmektedir. Akıllı şehirlerin ne gibi faydaları bulunmaktadır, nasıl yenilikler getirmektedir? Bu yazımızda senin için akıllı şehirlerin mantığını ve avantajlarını araştırdık ve yer verdik. İşte akıllı şehir hakkında merak edilenler!



Akıllı Şehir Ne Demek?


Akıllı şehir ne demek, sorusu ile bu şehirlerin detaylarını inceleyemeye başlayabiliriz. Akıllı şehir, İngilizce ismiyle “Smart City” olarak bilinir. Bu şehirler teknoloji kullanımına optimize edilerek şehir yaşamını daha verimli, sürdürülebilir ve rahat yaşanabilecek bir hale getirilmesini amaçlamaktadır. Bu hedef doğrultusunda da iletişim teknolojileri (ICT) kullanılarak şehrin altyapısı iyileştirilmektedir. Yapılan bu iyileştirmeler trafik yönetimi ve ulaşım sistemleri, enerji dağıtımı, kamu hizmetleri, atık yönetimi, su dağıtımı ve güvenlik gibi daha pek çok alanda kullanılmaktadır. Böylece şehirler daha yaşanılabilir bir hal alırken aynı zamanda sürdürülebilir ve etkili bir şekilde yönetilebilmesini sağlamaktadır. Akıllı şehir projeleri, genel anlamda şehir operasyonları ve hizmetlerinin daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla optimize edilmektedir. Aynı zamanda vatandaşlar ile bağlantı kurmak için bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılır ve fiziksel cihazlara entegre edilerek vatandaş ile doğrudan iletişim sağlanmaktadır. Kısacası akıllı şehirlerin mantığını özetleyecek olursak veriyi toplayan, analiz eden ve bu analizleri kullanarak karar alma süreçlerini iyileştirmeyi hedefleyen yapılardır.



Neden Akıllı Şehirlere İhtiyaç Vardır?




Akıllı şehirler, nüfusun hızlı bir şekilde artması, kentleşmenin hız kazanması, çevresel sorunlar, sınırlı kaynaklar gibi pek çok ihtiyaç bulunmaktadır. Tüm bunlar da doğrudan akıllı şehirlere olan ihtiyacı ön plana çıkarmaktadır. Bu sorunlarla başa çıkmak için başvurulan geleneksel yöntemler yeteri kadar başarılı olmadığından akıllı şehirlerde kullanılan teknolojik alt yapı mevcut sorunlara bir çözüm olanağı sunmaktadır. Bu bağlamda akıllı kentlerde yalnızca teknolojik anlamda bir değişim değil sosyal, ekonomik ve çevresel açıdan da sürdürülebilir bir gelecek yaratabilmek için optimize edilmektedir. Kentlerin daha iyi planlanması ve yönetilmesini de amaçlayan akıllı şehir konseptleri bazı özellikleri ile de ön plana çıkmaktadır. Akıllı şehirlerin genel ve belli başlı özelliklerine baktığımızda ise karşımıza aşağıda verilenler çıkmaktadır.


  • Coğrafi bilgi sistemlerinin olması gerekmektedir.

  • Bilgi güvenliği sistemleri, iletişim teknolojileri ve ücretsiz wi-fi olmalıdır.

  • Dijital gelişimlerle uyumlu akıllı altyapı sistemlerinin olması,

  • Acil ve afet durum yönetimi,

  • Temiz enerji ve aydınlatma,

  • Atık toplama,

  • Veri güvenliği,

  • Akıllı yönetişim,

  • Akıllı binalar,


Akıllı şehirlerin genel özelliklerine baktığımızda yukarıda verilen 10 maddeye karşılık gelmesi gerekmektedir. Bu şehirler tasarlanırken gerekli altı yapının sağlanması da önemli görülen faktörler arasında yer almaktadır.



Akıllı Şehirlerin Bileşenleri


Akıllı şehirlerle beraber dönüşüm de giderek artmaktadır. Bunlar da akıllı şehir bileşenlerini ortaya koymaktadır. Şehirlerin akıllı olarak kabul edilebilmesi için entegre edilmesi gereken bu bileşenlere haydi gel birlikte bakalım.



1.Akıllı Altyapının Kurulması


Akıllı şehir projesinin önemli unsurlarından biri altyapının sağlamlığıdır. Sensör sistemleri, ağlar, IoT (nesnelerin interneti) cihazları şehrin altyapısını optimize etmek için kullanılmaktadır. Kaynakların verimli kullanılmasını konu alan bu sistemler birçok alanda tasarruf edinilmesine de olanak sağlar. Akıllı aydınlatma sistemlerinin kullanımı buna örnek olarak gösterilmektedir. Böylece enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
 

2.Akıllı Hareketlilik (Smart Mobility)
Akıllı ulaşım olarak da ifade edebileceğimiz akıllı hareketlilik ya da smart mobility, ulaşımın daha güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu sayede ulaşım verimli ve güvenli bir hale gelirken farklı teknoloji ve uygulamaları da kullanabilmektedir. Akıllı ulaşım sayesinde trafik akışı iyileşebilir ve daha üst teknolojiye sahip ulaşım sistemleri kullanılabilmektedir. Akıllı hareketlilik içerisinde trafik kameraları, araç sayma cihazları, veri izleme sistemleri kullanılarak trafik akışı daha iyi bir şekilde yönetilmesi hedeflenmektedir. Bu sistemler sayesinde trafik güvenliği artmaktadır.


3.Akıllı Yaşam (Smart Living)


Yaşantımız içerisine akıllı bilgi teknolojilerinin entegre olduğu bir alan olan akıllı yaşam, şehirde yaşayanlara daha sakin bir hayat sunmaktadır. Gelişen teknolojiyle beraber, ısıtmadan aydınlatmaya ve güvenlik sistemlerine kadar kontrol sağlayabilmenize olanak tanır. Sağlık, eğitim ve e-devlet gibi hizmetleri daha ulaşılabilir kılmaktadır. Bu sistem iletişim ve bilgi teknolojilerinin kullanımıyla gerçekleşir.


4.Akıllı Yönetişim (Smart Governance)


Akıllı şehirlerde kent yönetimini daha verimli kılmak için akıllı yönetişim sistem uygulanmaktadır. Bu bağlamda yerel yönetim ve hükümetle iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları arasındaki etkileşim artmaktadır. Kentlerin daha iyi bir şekilde yönetilmesi planlanmaktadır.


5.Akıllı Çevre (Smart Environment)


Akıllı şehirlerde ön planda olan akıllı çevre yönetimi pek çok açıdan ön plana çıkmaktadır. Atık yönetimi, hava kalitesini izleme, çevre dostu yapılaşma gibi daha pek alanda teknolojik çözümler sunmaktadır. Böylece kaynak israfı önlenir ve çevresel durumlar anlık olarak takip edebilmektedir.


6.Akıllı Ekonomi (Smart Economy)


Akıllı şehirler içerisindeki ekonomi verimliliği arttırmak için kullanılan teknolojiyi ifade etmektedir. E-ticaret, finansal hizmetler, yapay zeka gibi daha pek çok teknolojinin kullanılmasının işletmeler için verimli olacağını göstermektedir. Bu alanlara doğru kişileri yönlendirmektedir.
 
Verilen bu altı bileşene ek olarak akıllı şehirler içerisinde akıllı insanların var olması da önemli detaylardan biridir. Akıllı şehirlerde yaşayan kent insanlar bu teknolojiye ayak uydurabilecek yetkinlikte olması gerektiği gibi yüksek kaliteli hizmetler de sunmaları gerekmektedir. Bu kentleri dönüştürecek olan akıllı insanlar akıllı şehirlerin en önemli varlıklarındandır.
 
Dilersen akıllı şehirlerdeki akıllı binalarda kullanılabilecek ev sistemlerini 5 Akıllı Ev Sistemi ile Hayatını Kolaylaştır blog yazımızı okuyabilirsin.