Aracının motor yağı değişimi gelmiş olabilir mi? Motor yağı değişimiyle ilgili her şey bu rehberde!

Arabanın motorunun bakımını yapmak bir zorunluluktur ve belki de bunu yapmanın en kolay yolu düzenli olarak motor yağı değişimi yapmaktır. Motor yağı arabanın can damarıdır - onsuz motor en basit tanımıyla durur. Düzenli motor yağ değişimini ihmal edersen, feci motor arızalarıyla karşılaşabilirsin. İyi haber şu ki, düzenli araç motor yağı değişimi düşük maliyetli ve hızlıdır ve bunu kendin bile yapabilirsin. Motor yağı değişimi nasıl yapılır, neden önemlidir ve gecikirse ne olur, detaylar bu yazıda.
 

Motor Yağı Ne İçin Kullanılır?


Motor yağının birincil rolü, bir motordaki hareketli parçaları yağlamaktır. Yağ, sürtünmeyi ve motor bileşeni aşınmasını en aza indirirken parçaların sorunsuz çalışmasını sağlar. Ayrıca, yağ motorda yeniden sirküle edilmeden ve karterdeki hava yoluyla soğutulmadan önce, yağlanan motor bileşenlerinden ısıyı çeker. Bunu, aracının aşağıdaki parçalardan oluşan yağ sistemi aracılığıyla yapar:
 
1.Yağ karteri: Yağı depolar
2.Yağ kanalı: Yağı motordan nakleder
3.Yağ pompası: Yağın hareket etmesini sağlar
4.Yağ filtresi: Motora pompalanmadan önce yağdaki yabancı maddeleri giderir
 
Ek olarak motor yağı, performansını arttırıp yabancı maddeleri ortadan kaldırarak motorunu temiz tutmaya yardımcı olan çeşitli kimyasal bileşiklere de sahiptir. Motor yağında bulunan yaygın katkı maddeleri şunları içerir:
 


  • Yağda köpük ve kabarcık oluşumunu önleyen köpük inhibitörleri

  • Koruyucu bir film oluşturarak paslanmaya karşı korumak için korozyon inhibitörleri

  • Soğuk havalarda yağın akışkanlığını iyileştirmek için antifriz

  • Motor parçalarında yabancı maddelerin oluşmasını ve birikmesini önlemek için dağıtıcılar/antioksidanlar

  • Motor çalıştırıldığında anında yağlamaya yardımcı olan ve özellikle hasara açık motor parçalarındaki aşınmayı en aza indiren aşınma önleyici maddeler

  • Aşırı sıcaklıklarda yağ performansını artırmak için viskozite indeksi geliştiricileri


 

Farklı Motor Yağı Çeşitleri Nelerdir?


 
1.Tam Sentetik Yağ: Tam sentetik motor yağı, molekülleri tekdüze hale getirmek için tamamen kimyasal olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle, geleneksel yağ moleküllerine göre daha az kirlilikle daha tutarlı performans gösterir. Tam sentetik yağ, daha yüksek viskozite seviyelerine, korozyona ve oksidasyona karşı daha iyi dirence sahiptir. Tipik olarak mevcut en pahalı yağ türüdür ve yüksek performanslı motorlar veya çekme için kullanılan araçlar için önerilir.
 
2.Yarı Sentetik/Sentetik Karışım Yağı: Yarı sentetik motor yağı, oksidasyona karşı gelişmiş direnç ve olağanüstü düşük sıcaklık özellikleri için sentetik ve geleneksel baz yağları birleştiren bir hibrittir. Tam sentetik yağın yüksek fiyat etiketi olmadan geleneksel yağdan ekstra performans isteyenler için iyi bir seçenektir.
 
3.Yüksek Kilometre Yağı: 120.000 kilometreden fazla yol kat etmiş bir araba kullanıyorsanız, "yüksek kilometreli yağa" geçmeniz gerekebilir. Bu tip yağ, contaları korumak, yağ sızıntılarını önlemek ve yağ yanmasını, motor dumanını ve motor emisyonlarını azaltmak için benzersiz katkı maddeleri içerir.
 
4.Geleneksel Yağ: Geleneksel motor yağı, endüstri standardı olarak kabul edilir. Rafine edilmiş ve çok çeşitli viskozite derecelerinde bulunan ham petrolden üretilmiştir. Daha çok günlük kullanılan ve özel koruma gerektirmeyen son model arabalarda kullanılmaktadır. Bu ve bunun gibi farklı motor yağı çeşitlerini Hepsiburada’nın Hopi kampanyası eşliğinde inceleyebilirsin.
 

Motor Yağının Faydaları Nelerdir?



  • Motoru Yağlar: Motor yağı motora pompalanırken, hareketli iç parçalarını yağlar ve yüzeyde ince kaygan bir film bırakır. Bu film, motor bileşenleri arasındaki teması en aza indirerek sürtünmeyi azaltır. Bu, motor aşınmasının azalmasına ve motor parçaları için hizmet ömrünün artmasına neden olur.

  • Kirleticileri Ortadan Kaldırır: Bir motor her çalıştığında, motora zarar verebilecek metal parçacıkları, kurum birikintileri, asitler ve toz, kir gibi yan ürünler ve kirleticiler oluşturur. Motor yağı sirküle ederken bu kirleticileri kendi içinde askıya alarak ve motor parçalarına temas ederek hasar vermelerini engeller. Bunun nedeni, üretim sırasında motor yağına eklenen ve motora süspansiyonu zorlama ve motorun içini temiz tutma yeteneği veren dağıtıcı maddelerdir.

  • Motor Sıcaklığını Sabit Tutar: Motor çalıştıktan sonra ısınır ve motor yağının işlevlerinden biri de bu ısıyı uzaklaştırarak başka bir yere aktarmaktır. Aslında motor yağı, bir motorun soğutma işleminin %40'ından sorumludur. Ayrıca, normal 110-130 derece çalışma sıcaklığından daha soğuk yüzeyler üzerinden aktığı için sıcaklıkları sabit tutar. Ardından ısı yağ soğutucusunda dağılır.

  • Korozyonu Önler: Bir motor normal şekilde çalışırken, bir yağ kaplaması bileşenleri korumak ve korozyonu önlemek için aralarında bir bariyer oluşturur. Modern motor yağları ayrıca korozyonu kimyasal olarak nötralize eden katkı maddelerine sahiptir.

  • Motor Performansını Optimize Eder: Özellikle hareketli parçalar söz konusu olduğunda, metal yüzeylerin tamamen pürüzsüz hale getirilmesi zordur. Sızıntıları ve motor performans kaybını önlemek için motor yağı, motor performansını optimize etmek için piston ve silindir arasındaki mikroskobik boşlukları kapatır. Aracın tüm bu faydaları sağlayacak, en uygun motor yağını n11.com’un Hopi avantajlarıyla temin edebilirsin.


 

Yağ Değişimi Arabama Nasıl Yardımcı Olur?


 

İyi bir motor sağlığı için düzenli olarak planlanmış yağ değişimleri gereklidir, ancak motor yağı değişimi faydaları bununla sınırlı değildir. Aracının motor yağını değiştirmenin neden bu kadar önemli olduğunu hiç merak ettin mi? Modern yağ eskisinden çok daha gelişmiş formüllere sahip, bu da artık yağı ortalama her 5 bin kilometrede bir değiştirmek zorunda olmadığımız anlamına geliyor. Buna rağmen benzinin rolü pek değişmedi ve aynı işlevleri daha yüksek verimlilikle yerine getiriyor. Motor yağı değişimi süresine uyulmazsa, motor yağı değişimi gecikirse ya da hiç değiştirilmezse sonunda kalınlaşır ve parçalandıkça katran gibi olur; bu da tamircilerin motor çamuru dediği şeye dönüşür.
 
Motor çamuru, motor etrafında hareket ettikçe motor parçalarına yapışır ve yağın yağlama ve temizleme kabiliyetini azaltır. Motorun yağ kanallarında tıkanmalara neden olarak yağın aç kalmasına neden olabilir. Motordan gelen ısı, motor çamurunun sertleşmesine neden olarak yakıt enjektörlerinde, pistonlarda ve valflerde büyük sorunlara neden olabilir. Ayrıca zor çalıştırma, aşırı ısınma ve güç kaybına neden olabilir. Motor tortusunu göz ardı etmek, aracınızın büyük motor hasarına maruz kalmasına sebep olabilir ve bunu gidermek için yağın boşaltılması ve motorun yıkanması gerekir. Motorun yıkanmasından sonra çamur hala mevcutsa, mekanik olarak çıkarılması gerekebilir. Motor çamurunu önlemenin ve motorunuzun optimum şekilde çalışmasını sağlamanın en kolay yolu, düzenli olarak motor yağ değişimi yapmaktır.
 

Motor Yağı Değişimi Gecikirse Ne Olur?


Zaman veya para açısından sıkıntılıysan, yağ değişimini atlamak cazip gelebilir. Ancak motor yağınızı değiştirmemek, arabanın motoru için yapabileceğin en kötü şeylerden biridir; beraberinde de bazı pahalı sonuçlara da yol açabilir. Karşılaşacağın ilk sorun, tüm motorunda biriken döküntü ve kirliliktir. Yağın, kiri ve orada olmaması gereken her şeyi toplayarak motoru temiz tutar ve onu bir yağ filtresinden geçirir. Yağ filtresi kirleticilerle tıkandığında, kirli yağ motordan geri döndürülür. Kirletici maddeler biriktikçe, yağ aşındırıcı hale gelir ve motorda her dönüşünde daha fazla parçacık toplar. Zamanla, kirlenmiş yağ motor parçalarını aşındırır ve motor, bir zamanlar yağınızın hareket ettiği çamurlu pisliği korumak için daha çok çalışmak zorunda kalır. Bu yüzden de motor yağını geciktirmemek ve zamanında değişimleri yapmak çok önemlidir. Dizel, benzinli ve LPG'li arabalarda rutin motor yağı değişim süresi farklı olmakla birlikte genellikle 5000 ila 15.000 km'de bir yağ değişimi yapılması tavsiye edilir.
 

Bir Araba Motor Yağı Olmadan Çalışabilir mi?


Motorlar yağ tüketmek için tasarlanmıştır. Bir araba yaşlandıkça, yağ tüketimi daha fazla sorun haline gelir. Aracın yağı çok düşükse, yağın rolünün bir kısmı hareketli parçalardan ısıyı uzaklaştırmak olduğundan aracının aşırı ısınma riski olabilir. Bu, patlamış bir kafa contasına veya motor iç parçalarının yamulmasına sebebiyet verebilir; bunlar da onarımı hem ciddi hem de pahalı problemlerdir.