Yeni bir eve mi çıkacaksın? O halde ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler konusu senin için önemli. Detaylar ise yazımızda!



Bazen kira özleşmemiz dolduğu için, bazen lokasyon değiştirmemiz gerektiği için, bazen daha sağlam bir binada yaşamak istediğimiz için, bazen de çok farklı sebeplerden ev değiştirmek durumunda kalabiliriz. Her ne nedenle olursa olsun ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler konusunda fikir sahibi olmamız son derece önemli. Bu yazıda; evin nerede olduğu, binanın depreme dayanıklılık durumu, evin yaşı, mahallede kimlerle komşu olacağın, evde nem durumu ve hangi beyaz eşyalarla birlikte kiraya verileceği gibi unsurları gözden geçirmeni sağlayacak ipuçlarını senin için sıraladık. İşte, detaylarıyla ev kiralarken nelere dikkat edilmeli, sorusunun yanıtı!



Evin Lokasyonu




Sahibinden ya da emlakçıdan ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler konulu yazımıza evin bulunduğu yerle başlıyoruz. Lokasyon, günlük yaşam kaliteni ve konforunu doğrudan etkiler. İyi bir lokasyona sahip ev; iş yerine, çocuğunun okuluna, alışveriş merkezlerine, sağlık kuruluşlarına ve sosyal aktivitelerine yakın bir yerde olsa iyi olur. Bu durum, günlük hayatını kolaylaştıracağı gibi sana zaman tasarrufu da sağlar. Ayrıca toplu taşıma araçlarına olan yakınlık, özellikle büyük şehirlerde yaşıyorsan ve araban yoksa veya trafik sorunları yaşıyorsan oldukça önemli. İyi bir toplu taşıma ağına sahip bölgede yaşamak, ulaşım maliyetlerini azaltır ve daha insani bir yaşam tarzını destekler.
Ayrıca evin bulunduğu mahallenin güvenliği de lokasyonun bir parçası. Güvenli bir bölgede yaşamak hem senin hem de ailenin huzurlu ve rahat bir yaşam sürmesine katkıda bulunur. Ek olarak mahalledeki sosyal olanaklar ve çevre düzenlemesi, yaşam kaliteni artıran yegane unsurlardan. Parklar, spor alanları, kültürel etkinlikler ve temiz sokaklar gibi özellikler, günlük yaşantına olumlu bir katkı sağlar. Lokasyon, aynı zamanda evin değerini ve kira bedelini de etkiler. İyi bir lokasyona sahip evler, genellikle daha yüksek kiralara sahip olabilir. Ancak burada, bu durumun sunduğu avantajları fark ederek krizi, kendi içinde fırsata dönüştürebileceğini de unutma!



Binanın Deprem Mukavemeti




Konut kiralarken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de evin depreme olan dayanıklılığı. Bildiğin üzere deprem, özellikle afet riski yüksek bölgelerde yaşayanlar için ciddi bir tehdit unsuru. Bu nedenle kiralamayı düşündüğün evin depreme dayanıklı olup olmadığını değerlendirmek hayati önem taşır. Deprem mukavemeti, binanın inşa edildiği malzemeler, kullanılan yapı teknikleri ve yönetmeliklere uygunluk gibi faktörlerle belirlenir. Sağlam ve modern inşaat teknikleri kullanılarak yapılmış binalar, deprem sırasında can ve mal kaybını minimize eder. Bu yüzden sen sen ol, kiralık ev ararken binanın deprem yönetmeliklerine uygunluğunu ve gerekli yapı denetimlerinden geçmiş olmasını kontrol etmeyi ihmal etme!



Bina Yaşı




Evin yaşı, ev kiralarken dikkat edilmesi gereken önemli bir faktör; zira yaş; evin sağlamlığını, konforunu, bakım gereksinimlerini ve kira bedelini birçok açıdan etkileyebilir. İşte, kiralık bir evin yaşıyla ilgili bazı önemli noktalar!


  1. Yapısal hasarları, çatı sızıntıları, su tesisatı sorunları olan bir dairede yaşamak ister miydin? Cevabın, büyük ihtimalle hayır. Bu nedenle kiralayacağın dairenin yapısal durumunu, sözleşmeyi imzalamadan önce dikkatlice incelemelisin. Yeni binalar, modern yapı standartlarına uygun olarak inşa edildiği için genellikle daha güvenli ve daha sağlam olur.

  2. İyi izolasyon, ısıtma ve soğutma maliyetlerini azaltırken yaşam maliyetlerini düşürür. Bu nedenle kiralayacağın evin, iç ve dış mantolamasının yapılmış olmasına dikkat edebilirsin.

  3. Eski evler genellikle daha fazla bakım ve onarım gerektirir ve kiralık dairelerdeki tesisat sorunları, elektrik problemleri gibi bakım ve onarım masrafları, konut içinde yaşayan sen olacağın için çoğunlukla kiracıya aittir. Bu nedenle kiracının, kiralamayı düşündüğü evin bakım geçmişini ve gelecekteki bakım gereksinimlerini değerlendirmesi son derece kritik.





Mahalle Sakini Profili




Daire kiralarken dikkat edilmesi gerekenler arasında komşuları incelemek de var. Mahalle sakinlerinin yaşam tarzı, davranışları ve alışkanlıkları, senin günlük yaşamını doğrudan etkileyebilir. Örneğin gürültü, rahatsızlık verici davranışlar veya potansiyel olarak tehlikeli aktiviteler içeren bir bölgede yaşamak seni de aileni de huzursuz edeceği için pek de tercih edilmez. Ayrıca mahalledeki komşularla iyi ilişkiler kurmak, yardımlaşma ve destek ağı oluşturmana da yardımcı olabilir. Ortak etkinliklere katılabileceğin veya birlikte zaman geçirmekten hoşnut olacağın insanlarla bir arada yaşamak, mahalle hayatını her iki taraf için de daha keyifli hale getirecektir.



Ev İçi Rutubet Durumu




Rutubet; sağlık problemlerine, yapısal hasara ve genel yaşam kalitesinin düşmesine neden olan başlıca etken ve bu etken, solunum yolu problemleri, alerji semptomları ve astım gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle bu konuda hassasiyet yaşayan kişiler için nemli ve küflü bir ortamda yaşamak sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle ev kiralama sürecinde, evde rutubet problemlerinin olup olmadığını dikkatlice kontrol etmek ve gerekirse önlemler almak önemli. Eğer başka çaren yoksa iyi bir havalandırma sistemi, nem alma cihazları veya yapısal düzeltmeler gibi çözümlerle rutubet sorunlarını azaltmayı deneyebilir ve sağlıklı bir yaşam ortamına katkıda bulunabilirsin.



Eşya Durumu




Ev kiralarken dikkat edilecekler konusunu, evin hangi beyaz eşyalarla kiralanacağı hususu ile tamamlıyoruz. Bazı daireler; buzdolabı, fırın, ocak, davlumbaz ve bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalarla birlikte kiralanırken bazılarında bunların hiçbiri yer almayabilir. Dolayısıyla bu durumu ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak sözleşmeyi imzalamanı tavsiye ederiz.
Kiralama işlemi bittiyse sırada evin dekorasyonu var. Sana yardımcı olması açısından Ev Dekorasyon Fikirleri başlıklı yazımızın bağlantısını senin için buraya bırakıyoruz. Şimdiden kolay gelsin!