Bu yazı ile senin için bisiklet alışverişini kolaylaştırmayı umuyoruz. Bisiklet seçimi nasıl olmalı, merak ediyorsan tıkla ve öğren!

İster şehirde ister dağda bayırda istersen de asfaltta kullanabileceğin bisikletler, pek çok farklı çeşit ve özellikle satışa sunuluyor. Gidonundan selesine, jantlarından tekerleklerine, süspansiyon sisteminden frenlerine kadar her konuda farklı niteliklere sahip olan bilen bu ürünler hem eğlence hem de spor amaçlı olarak kullanılabilir. Önemli olan senin bisiklete binme sebebinin ne olduğu. Bu sorunun cevabını verdiğinde bisiklet alışverişini de kolaylaştırman mümkün. Biz de bu yazıda bisiklet seçimi konusuna değiniyoruz. Sen de bisiklet seçimi nasıl olmalı, hangi durumlarda hangi bisikletler tercih edilmeli, kadın ve çocuklar için üretilen bisikletlerin diğerlerinden farkı ne, en gerekli bisiklet spor giyim ürünleri neler, gibi deli sorulara cevap arıyorsan yazımızın devamını okuman yeterli. Aşağıdaki başlık içeriklerini okuyarak çocuk, dağ ve şehir bisikletleri seçiminin nasıl olacağı hakkında fikir edinmeye hazır mısın? Cevabın evetse başlıyoruz.



Bisiklet Seçimi Nasıl Olmalı?



 


 

Bu yazının amacı bisiklet seçiminin inceliklerini anlatmanın yanı sıra iyi bisiklet nasıl seçilir, sorusuna da cevap aramak. Dolayısıyla senin için en doğru bisikleti seçerken bazı konuları göz önünde bulundurman şart. Bunları maddeler halinde aşağıda sıraladık. Almak istediğin bisikletin türünün, boyutunun, vites sayısının, fren tipinin, selesinin, gidonunun, tekerlek ve jantlarının her biri, bu alışveriş esnasında oldukça önemli; zira tüm bunlar doğru ürüne sahip olmak için bakılan kriterleri oluşturmakta. Gel, hep beraber inceleyelim.




  • Bisikletin Türü: Bu kriteri karşılamak için öncelikle bisikletle ne yapacağına karar vermelisin. Sen işe, okula ya da başka yerlere bisiklete gidenlerden misin yoksa sadece outdoor maceralarını mı bisikletle yaşarsın? Form tutmak için bisikleti mi tercih ediyorsun yoksa sadece hafta sonları zaman öldürmek için mi pedal çeviriyorsun? İşte tüm bu soruların yanıtı, sana bisikletin türü hakkında ipucu verecek. Eğer yarışlara katılacak düzeyde bir bisiklet arıyorsan yol bisikleti reyonuna bakmalısın. Günübirlik kısa geziler içinse şehir bisikletleri ideal. Ben macera peşindeyim, diyorsan outdoor kullanımı için ideal olan dağ bisikletine yönelmende fayda var. Ama dersen ki ben otobüse bile bisikletle binerim o halde en iyisi katlanır bisiklet alman. Gördüğün üzere satın alacağın bisikletin nasıl bir çeşit olduğunu, onunla ne yapacağın belirliyor. Sen de amacını bul, doğru bisiklet için bu yazıdaki bilgileri kullanarak seçimini yap!

  • Bisikletin Boyutu: Bisikletin, sürücünün temas ettiği neredeyse her parçası sürücünün boyuna göre ayarlanabilir. Buradaki tek istisna, kadrodur. Bisikletlerdeki kadro boyu, sürücünün boyuna göre ayarlanamadığı için alışveriş öncesi bu özelliğe bakılarak seçim yapılmalı. Üstelik buradaki boydan kasıt, iç bacak uzunluğudur. Örneğin iç bacak uzunluğu 75 cm'ye kadar olanlar için S, 85 cm'ye kadar olanlar için M, 90 cm'ye kadar olanlar için L ve 90 cm'den uzun olanlar için de XL kadrolar uygun olabilir.

  • Vites Sayısı: Bisiklet vites sayısı, bisikletin ne kadarlık yokuşu ne sıklıkta çıktığıyla alakalıdır. Eğer bisikletle çok yokuşlu yolları aşacaksan bisikletin ön viteslerinin 20-22 tırnak küçük dişliler arasından seçim yapman mümkün. Arka dişli denen rubleyi de en azından 34 veya 36 tırnak seçerek rampaları rahatça tırmanmayı garanti edebilirsin. Ayrıca çocuk bisikleti için vites seçimi yapacaksan döndürmeli vites kollarının en iyi çeşitler arasında yer aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

  • Fren Tipi: Bisikletlerde disk fren, genel olarak en güvenli ve rahat olan fren tipi olarak biliniyor. Ancak eğer bisikletle hız yapmak gibi bir derdiniz yoksa nitelikli bir V-fren de ihtiyacını pekala görebilir.

  • Sele: Her ne kadar çok dikkat edilmese de sele, bisikletin konforunu etkileyen en önemli parçalarından biri. Burada bakılacak ilk kriter sele genişliği. Sele genişliği, kalça kemiğinin alt iki çıkıntısının arasındaki mesafeye verilen isimdir. Ayrıca selenin yumuşak olması değil, kalça yapısına uygun olması önemli.

  • Gidon: Bisikletin direksiyonu konumundaki gidon, sürüş amacına göre seçilmeli. Örneğin yarış ve dağ bisikletlerinde, vücut ağırlığını öne aktarmaya uygun gidonlar seçilirken şehir bisikletlerinde daha geniş ve farklı tutuş olanakları veren gidonlar tercih edilebilir.

  • Tekerlek ve Jant: Bisikletinle ister gezintiye çık ister yarışa katıl istersen bozuk patikalarda ilerle... Performansını etkileyen en önemli unsurların başında jantlar geliyor. Bisiklet jant seçimi, özellikle dağ bisikletlerinde büyük bir rol oynamakta. Sen de böyle bir bisiklete sıklıkla biniyorsan 650B / 27,5 jant mtb tekerlek boyunun avantajlarını pek çok konuda görebilirsin.



Bu arada bisiklete bineceğin en güzel yerler için Dünyanın En Güzel Bisiklet Rotaları yazımızı mutlaka okumalısın. Burada Türkiye'ye ek olarak Avustralya'dan Şili'ye, Hindistan'dan Japonya'ya sayısız yer hakkında bilgi sahibi olabilirsin.



Çocuk Bisikleti Nasıl Seçilir?


Bisiklet nasıl seçilir, konulu bu yazımıza çocuk bisikletleriyle devam ediyoruz. Boya göre bisiklet seçiminin önem kazandığı bu gurupta pek çok farklı unsur yer alıyor. Peki, çocuk bisikleti nasıl seçilir? Bu konudaki bilgileri aşağıda senin için toparladık. Keyifli okumalar!




  • Çocuğun için bisiklet seçerken ürünün çerçeve boyutuna değil, tekerlek boyutuna bakman daha sağlıklı olacaktır. Tekerlek boyu, en küçük çocuktan en büyüğüne kadar 12" ile 16" arasında farklılık gösteriyor.

  • Tekerlek boyutunu ideal biçimde seçebilmen için çocuğunun yaşını ve boyunu esas almalısın. Endişelenme, bu konuda da sana yardımcı oluyoruz. Aşağıdaki listeye bakarak çocuğunun yaşına uygun bisiklet tekerlek ölçülerini görmen mümkün.

    1. 2-3 Yaş: 2- 3 yaş bisikletler 89 ila 102 cm uzunluğundaki çocuklar için tasarlanmıştır ve tekerlek boyutu 12"dir.

    2. 4-6 Yaş: Bu bisikletler 99-117 cm uzunluğundaki çocuklar için idealdir ve tekerlek boyutu 16"tir.

    3. 5-8 Yaş: 114-132 cm çocukların kullanımı için tasarlanmış olan bu bisikletlerin tekerlek boyu ise 20"tir.

    4. 8-11 Yaş: Tekerlek boyutu 24" olan bu bisikletler 130-150 cm uzunluğundaki çocuklara uygundur.

    5. 10-12 Yaş:146-160 cm aralığındaki çocukların binebileceği bu bisikletlerde ise 26"lik tekerlekler yer almakta.



  • Çocuk bisikletin sele yüksekliğinin iyi ayarlanması, çocuğun konforu ve güvenliği için son derece önemli bir etken. Bunun için çocuk, bisikletin üzerinde oturduğu sırada ayaklarının yere basması gerekir.

  • Diz pozisyonu da doğrudan sele yüksekliğiyle ilgili bir durum. Hangi durumda daha rahat ediliyorsa sele o şekilde ayarlanıp diz pozisyonu değiştirilebilir.

  • Ayak pozisyonu ise pedalları daha sert ve sıkı çevirebilmek adına düz olmalı. Yani çocuğun ayakkabısının tabanı pedala basmalı.



Kısacası gidondan kadro boyuna, sele genişliği ve yüksekliğinden tekerlek büyüklüğüne pek çok farklı konuyu göz önünde bulundurarak kendin ve sevdiklerin için en doğru bisiklet seçimini gerçekleştirmek elinde. Eğlenceli olduğu kadar vücudu da mükemmel biçimde çalıştıran bisiklet, 7'den 70'e herkes için iyi bir seçim.