Hamak yogasının göründüğü kadar zor olmadığını, hatta yer çekimine meydan okumanın eğlenceli olduğunu öğrenmek için okumaya başlayabilirsin!

Hamak yogası "spor zamanı!" diyen pek çok kişinin heves ettiği ve öğrendikten sonra da keyifle sürdürdüğü bir etkinlik. Özellikle son yıllarda da iyiyden iyiye popülerliğini artıran bu aktivite; aerial yoga ya da antigravity yoga gibi farklı isimler ile de biliniyor. Peki nedir bu iş? Hamak yogası nasıl yapılıyor ve faydaları neler? Hepsi ve daha fazlasını senin içi sıraladık!



Hamak Yogası Nedir?


Önce hamak yogası nedir ya da diğer adı ile aerial yoga nedir bir bakalım. Tavandan sarkan ipek bir hamak ile yapılan bu aktivite; fitness, yoga, pilates, jimnastik, akrobasi gibi sportif aktivitelerin temelinde yer alan, son derece kapsayıcı bir tür. Dediğimiz gibi antigravity yoga ya da aerial yoga gibi çeşitli adlarla da anılıyor. Ana ekipmanı ise hamak ve ana çalışmaların tamamı bu hamak ile yapılıyor. Beden ve ruh sağlığı için birçok yarar sağladığı belirtilen hamak yogasının, bazı hareketleri gereği yer çekimine meydan okuduğunu da söylenir. Farklı seviyelerde dersleri verilen hamak yogası, bazen güçlenmek ve dayanıklılığı artırmak için uygulanıyorken kimi zaman esneklik, denge ve farkındalık gibi amaçlar doğrultusunda da yapılabiliyor.



Daha çok "akrobasi kumaşı" denilen özel bir kumaştan tasarlanmış hamaklar ile yapılan bu yoga türü, demin de dediğimiz gibi yoga, pilates, akrobasi, dans gibi disiplinleri harmanladığı için de çok yönlü. Hoş bir bilgi olarak şunu da ekleyelim: Hamak yogası, Hollywood'un eski koreograflarından Christopher Harrison tarafından geliştirildi. Aslında pikniklerde, ormanlık alanlarda sıkça görebileceğimiz hamaklardan esinlenen bu yoga tipi, yine de aklımızdaki hamaklar ile birebir aynı değil. Bununla beraber havada asılı prensibi üzerine kurulu olduğu için buna “hava yogası” gibi isimler de veriliyor. Aslında sunduğu en büyük avantaj da bu: Havada asılı kalma, daha rahat esnemeye ve egzersiz yapmaya yardımcı oluyor. Yer yogasından farklı olarak çeşitli hareketler esnasında kendi kasların ve yer çekimi kuvvetinden yararlanabilirsin.



Hamak Yogasının Faydaları Neler?


Hamak yogası faydaları saymakla bitmeyen cinsten fakat özellikle zihinsel faydalar kişiden kişiye değişkenlik gösterebiliyor. Genel olarak bakıldığında ise hamak yogası faydalarında şunlar görülüyor: Her şeyden önce omurgadaki baskıyı azaltma konusunda hamak yogası çokça öne çıkıyor. Özellikle masa başı işlerde çalışan kişiler, belli bir süre sonrasında omurgasında baskı hissedebiliyor. Bu nedenle hamak yogası masa başı çalışan kişiler için de ideal. Esnekliği artırması, hem de çok çabuk şekilde artırabilmesi de fevkalade. Kendi kaslarını kullanarak çalıştığın için de daha estetik bir vücuda sahip olman mümkün. Madde madde belirtmek gerekirse de hamak yogası faydalarını şöyle sıralayabiliriz:




  • Kas esnekliğini ve eklem hareketliliğini artırıyor.

  • Duruşu doğrultuyor.

  • Omurgayı hizalıyor ve esnekliğini arttırıyor.

  • Bel ve boyun ağrılarını azaltıyor.

  • Sindirim ve lenfatik sistemler ile kan dolaşımının gelişmesine yardımcı oluyor.

  • Denge, odak, farkındalık gelişimine katkı sunuluyor.

  • Yer çekimsizlik hali aynı zamanda yaşlanma karşıtı etki de gösterebiliyor.



Kimler Hamak Yogasına Katılabilir?


Kimi hareketleri gereği hamak yogasına dair çekinceler de mevcut. Mesela yaş, kilo ya da deneyim kriteri var mı, zor bir aktivite mi, göründüğü kadar zor mu? Genellikle işin uzmanları hamak yogası yapabilmek için yaş, kilo ya da deneyimin zorunlu olmadığını söylüyor. Yani hamak yogası yapabilmek için bu noktalarda bir şart koşulmuyor. Bu açıdan farklı pek çok yaş grubundan, kilodan, deneyim seviyesinden insan hamak yogası yapabiliyor. Ne var ki elbette dikkat edilmesi gereken hususlar var. Örneğin; hamilelik, göz tansiyonu, 3 - 6 içerisinde ameliyat geçirilip geçirilmediği, yüksek ya da düşük tansiyonlar, hamak yogasına engel değilse bile dikkat olunması gereken konular. Önce yetkin bir hekime, ardından ilgili eğitmenlere durumu bildirerek de ne yapılması gerektiğini uzman ellerce öğrenebilirsin.



Hamak yogası için gereken sportif kıyafetleri ve malzemeleri alırken Paracık kazanmak istersen hemen bu sayfadaki kampanyamıza tıkla!



Başlamadan Önce...


Yeni başlayacaksan bir an önce hareketlerin ne olduğunu, nasıl yapıldığını öğrenmek için can atıyor olabilirsin ama bilmen gereken birkaç ufak nokta daha var. Böylece çok daha sağlıklı şekilde ilerleyebilirsin.




  • Başlarken dar yoga pantolonu giymeli ve tozluk kullanmalısın.

  • Eğer vücudunun hassas bir yapıda olduğunu düşünüyorsan koltuk altlarını örtecek kıyafetler seç. Böylece askıların sürtünmeye neden olmasının önüne geçebilirsin.

  • Büyük porsiyon ve ağır yemeklerden kaçın.

  • Takı takma.



Hamak Yogası Hareketleri Neler?


Hamak yogası hareketleri arasından birçoğu, fotoğraflarda yapılması zor bir dizi fiziksel eylemden meydana geliyormuş hissi uyandırabiliyor. Oysa işin ehli eğitmenler eşliğinde seviye seviye ilersen sandığın kadar zor bir iş değil. İşin başındakiler için kolay ve görece yapılması zaman alacak pek çok hamak yogası hareketi var: Navasana Bent Janu Hasta Pada, uzamanlı bir hareket olan Setubandha Sarvangasana, boynu hamağa yaslayıp dizlerin üzerinde durulan Salamba Ustrasana, yere uzanıp ayakların hamağa yaslandığı Uttana Padasana bu hareketlerden bazıları. Seviyeye göre bu ve türevi pek çok hareketi görmen mümkün. Fotoğraflarda da direkt dikkati çeken ters duruşlu hareketler ise daha çok orta ve ileri seviyelerde yapılıyor.



Nike gibi spor giyimin dev markasından alışveriş yaparak eksiklerini tamamlarken Paracık kazanmaya ne dersin? Hemen bu sayfamıza tıkla ve kampanyamızı kaçırma!



Hamak Yogasını Evde Uygulayabilir miyim?


Evet, evde de hamak yogası uygulayabilirsin. Hamak yogası evde nasıl yapılır diyorsan, öncelikle basit bir kuruluma sahip hamaklar ile evinin bir bölümünü bu aktiviteye ayırabilirsin. Bunun için yoga hamağı nasıl yapılır diyorsan, öncelikle hamak ve askılı yoga denge aletine sahip olman gerekiyor. Pek çok web sitesinde aerial yoga hamağı ve gerekli ekipmanlar satışa sunuluyor. Bu tarz ürünlerin paketinden ise 1 adet hamak, 2 adet ip, askılı denge aletini kurmak için dübel, mapa gibi malzemeler çıkıyor. Bunların kurulum ve montajı da zor değil. Paketle beraber gelen kurulum & montaj kılavuzunu okuyarak kolayca hamak yoganı kurabilirsin. Çelik dübellerin tavana monte edildiği bu üründe, dübellere de çevirmeli olarak mapalar ekleniyor. Setten çıkan halatların da mapalara takılması gerekiyor. Daha sonra halata da kumaşı hamak düğümü şeklinde ekleyerek kurulum tamamlanıyor. Şayet temel dans ya da fitness deneyimin yoksa ders almanda da fayda olabilir.



Hamak Yogasının Klasik Yogadan Farkları


Öncelikle klasik yogadaki bazı zorlayıcı hareketlerin, hamak yogası ile daha kolay yapıldığına yönelik popüler değerlendirmeler var. Klasik yoga ile hamak yogası arasındaki en temel farklardan biri çekme kuvveti olduğundan, bazı önemli farklar da buradan doğuyor. Birçok hareketi kolaylaştırabildiği için aslında yeni başlayanlara da hitap ediyor. Hamak yogasında esnekliği geliştirme gibi önemli faydalar da var. Aslında klasik yogada da kazanabileceğin esnekliği, hamak yogasında daha hızlı kazanabilmen mümkün hale geliyor. Omurgadaki baskıyı azaltması da hamak yogasının en önemli faydalarından ve farklarından biri. Hamak yogası, havada asılı kalma prensibi üzerine kurulu olan bu yoga türü, sunduğu olanaklar sayesinde bazı hareketlerde daha az efor sarf ederek de çalışabilmene imkan tanıyor. Öyle ki, çeşitli pozisyon ve hareketlerde hamak yogası adeta uçma hissi yaratıyor. Bunu klasik yogada deneyimlemek pek mümkün değil.