Daha çok kıyafet alırken dikkat edilen konulardan bir tanesi olan kumaşlar pek çok çeşidi ile karşına çıkıyor. Tekstil endüstrisinde adı sıklıkla geçen dokuma kumaşların da geniş bir kullanım alanı bulunuyor. Özellikle kıyafetlerde oldukça sık kullanılan dokuma kumaşlar ilgini çekiyor olabilir. Bu kumaşlar ile ilgili merak ettiğin tüm detaylar burada!
Dokuma Kumaşlar Nelerdir?
Tekstil sektöründe pek çok kumaş çeşidi yer alıyor. Her kumaş farklı bir yöntem ile üretiliyor ya da dikime hazırlanıyor. Bu aşamada kullanılan biri de dokuma yöntemi. Adını da uygulanan yöntemden alan dokuma kumaşlar, sağlamlığı, dayanıklılığı ve birden farklı çeşidi ile öne çıkıyor. Farklı şekilde örülen iplikler kumaş içeriklerine göre de birbirlerinden ayrılabiliyor. Bu da farklı modellerde dokuma kumaşlara denk gelebileceğin anlamına geliyor. Özellikle kıyafet satın alırken karşılaşabileceğin dokuma kumaş çeşitleri, farklı iplik modellerinden de imal ediliyor. Dolayısıyla her kumaşın yapısının aynı olmadığını da bilmen de yarar var. Peki dokuma kumaşlar nelerdir, hangi ipliklerden üretilir, ne işe yarar? Dokuma kumaşlar hakkındaki detaylara haydi gel birlikte bakalım.
Dokuma Kumaş Nedir?
En merak edilen sorulardan biri olan dokuma kumaş nedir, sorusunun cevabı aslında çok basit. Öncelikle burada bilinmesi gereken kumaşın dokuma yöntemi ile üretilmesi. Herhangi bir kumaş, dokuma yöntemi kullanılarak dikilecek hale getirilmiş haline dokuma kumaş deniliyor. Bu yöntem; pamuk, yün, ipek, keten, poliester, naylon gibi pek çok kumaş tipine uygulanabiliyor. Uygulama sonrasında ortaya çıkan kumaşa da dokuma kumaş deniliyor. Pek çok farklı kumaş yapısından üretildiği için dokuma kumaşlar gerek dokuma yöntemlerinin farklılığı gerek kumaş farklılığına bağlı kalarak kendi içerisinde farklılaşabiliyor. Bu dokuma yönteminde genellikle iplikler birbirine paralel bir konumda bulunuyor olup birbirlerinin altından ve üstünden geçirilerek dokuma görünümü oluşturuluyor. Uygulanan bu yöntem sayesinde dokuma kumaşları daha dayanıklı, çekmeye karşı daha dirençli ve düzgün bir doku yapısı sunuyor. Dokuma kumaşlardan üretilen kıyafetler ütü tutabilir özellikte olabiliyor. Yapısı fazla esnek olmayan bu kumaş çeşitlerinin bazılarında likra özelliği bulunabiliyor.
Dokuma Kumaş Çeşitleri
Kullanım amacına göre farklı ipliklerle üretilen dokuma kumaşlar, ipliklerin birbiri içinden belirli bir düzen ile geçilmesiyle oluşturuluyor. Farklı iplik çeşitlerinden de üretilen dokuma her mevsim karşına çıkan kıyafetlerde, ev tekstilinde ve daha pek çok yerde karşına çıkabiliyor. Peki bu dokuma kumaş çeşitleri neler? İşte dokuma kumaş çeşitlerinden bazıları:
Pamuklu Kumaş
Doğal bir bitki olan pamuktan üretilen iplikler ile üretilen pamuklu kumaşlar, nefes alabilen yapıya sahip olup cilt dostu olarak biliniyor. Genellikle kıyafetlerde viskon ile birlikte kullanılan bu kumaşlar, hafif ve ince yapıları ile öne çıkıyor.
Kanvas Kumaş
Pek çok kıyafette kullanılan kanvas kumaşlar, keten ve pamuk liflerinden üretilen dayanıklı ve sert yapıdaki kumaşlardır. Dokuma yöntemi ile işlenen bu kumaşlar genellikle iş, okul giysileri, sırt çantası, çadır gibi ürünlerin yapımında kullanılabiliyor.
Saksoni Kumaş
Yumuşak ve açık dokulu kumaşlar olan saksoni kumaş, genellikle elbise ve paltoluk olarak kullanılıyor. Saxony ve merinos yapraklarından üretilen bu kumaş çeşidi gramajlarına göre farklı şekillerde dokunabiliyor. Bu kumaşı daha çok ekose desenleriyle görebilmen mümkün.
Gabardin Kumaş
Sık dokunmuş bir kumaş olan gabardin çözgü yüzlü bir yapıya sahip. Atkı modellerinin yapımında kullanılan bu iplik diğer modellere göre daha dayanıklı. 2/1 ile 2/2 dokuma oranı ile dokunuyor. Pantolon ve pardösü dikiminde kullanılan bu kumaşlar esnekliği az olan ipliklerden oluşuyor. Pardösü yapımında su geçirmezlik ekleyebilmek için çözgü sıklığı arttırılarak üretilir.
Mermerşahi Kumaş
Mermerşahi kumaşı tülbent ile karıştırmaman önemli. Görünümü açısından tülbentti anımsatan bu kumaş, tülbentte göre daha sık dokunuyor. Bu kumaşlar beyaz renkli ve yumuşak bir yapıya sahip. Mermerşahi kumaş, hafif ve ince yapılı olması açısından daha çok yazlık elbiselerde ve kıyafetlerde kullanılıyor. Bebek bezinin olmadığı zamanlarda bez olarak da kullanımı bulunuyor.
Fresko Kumaş
Sert yapılı bir kumaş olan fresko hafif yünlü bir kumaş olarak karşına çıkıyor. Kırçıllı bir yapısı bulunan bu kumaşa kırçıl detayı vermek için muline iplikler kullanılıyor. Hafif gözenekli, tanecikli bir yapısı da bulunuyor. Bu kumaş genellikle erkek takım elbiselerinde kullanılıyor.
Poplin Kumaş
İpliklerden sık dokuma yapılarak üretilen poplin kumaşlar farklı modellere sahip. Düz renk ve desenli modellere sahip olan bu kumaşlar günlük yaşantıda da en çok kullanılan ürünlerden biri. Çarşaf, koltuk örtüsü, nevresim, bebek kundağı, puset örtüsü, giyim gibi pek çok farklı alanda kullanılıyor.
Saten Kumaş
Saten kumaş çeşitleri dokumanın bir modeli olup düz, kaygan ve parlak yüzeyleri ile öne çıkıyor. Her ne kadar saten kumaşta dokunarak mı üretiliyor desen dokumanın bir çeşidi. İpliklerin her iki yüzeye de sık bir şekilde dokunması ile üretilen bu kumaş çeşidi tarzına uygun iplikler kullanılarak dokunuyor.
Kadife Kumaş
Yüzeysel olarak tüylü bir dokuya sahip olan kadife kumaşlar temel dokumadaki atkı ve çözgü olarak adlandırılan ipliklerin önce gevşetilmesi daha sonra eklenip kesilerek dokunuyor. Böylece o tüylü yüzey kazandırılmış oluyor. Havlı dokumalar olarak da bilinen bu sistem tüylü ipliklerin oluşumunu sağlıyor olup dokuma çeşitleri arasında yer alıyor.
Dokuma Kumaş Özellikleri
Pek çok çeşide sahip olan dokuma kumaşlar, her ne kadar farklı ipliklerden üretilse de belirli genel özellikleri bulunuyor. En belirgin özellikleri arasında dokuma kumaşların farklı yapılara sahip olması yer alıyor. Kullanım özellikleri bakımından da ayrılabiliyor. Dokuma kumaş özelliklerini detaylıca şu şekilde sıralayabilmek mümkün.
- Her mevsime uygun kumaşlar ile üretilebiliyor.
- Kullanılan iplik ve yüzey yapılarına bağlı olarak gözeneksiz, seyrek veya açık yapıda olabiliyor.
- İplik farklılıklarına bağlı olarak hafif yapıda olabildikleri gibi ağır yapıya da sahip olabilir. Örneğin yazlık kıyafetler hafif yapıya sahipken kışlık, plato ve kaban gibi giyim çeşitleri ağır bir yapıda bulunabiliyor.
- Esneme yapmayan bir yapıya sahip. Fakat bazı modeller likralı olabiliyor.
- Dokuma çeşidi değiştirilebilir ve farklı desenlerde kumaşlar oluşturulabilir.
- İplikler arasındaki dokuma mesafeleri az olduğu için sağlam kumaşlar olarak biliniyor.
- Genellikle sert bir yapıya sahip olan bu kumaşlar kullanılan iplik türü ve dokuma sıklığına bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.
- Dokuma kumaşlar çoğunlukla buruşmaya yatkın kumaşlar olduğu için ütülenmesi gerekiyor. Kumaş yapısından dolayı da ütü tutan kumaşlar olarak yer alıyor.
- Nem çekme özellikleri açısından diğer kumaş türlerine göre daha az nem çekiyorlar.
- Bu kumaşlar çoğunlukla çekme yapmazlar. Her ne kadar çekme düzeyleri düşük olsa da dokuma türü ve iplik sıklıklarına bağlı olarak bu sistem değişebiliyor.
Dokuma Kumaş Kullanım Alanları
Dokuma kumaş yazlık mı kışlık mı olur diye pek çok soru aklına geliyor olabilir. Kullanım alanları oldukça geniş olan bu kumaşlar giyim sektöründe hem de günlük yaşamda pek çok alanda kullanılabiliyor. Başta giyim sektörü olmak üzere kadın, erkek, çocuk fark etmeksizin her yaş ve cinsiyet grubuna uygun kumaşlar bulunuyor. Bunun yanında ev tekstili, endüstriyel ürünler, otomotiv sektörü gibi pek çok alanda dokuma kumaş çeşitleri kullanılıyor. Dokuma kumaş elbise, giyim sektörü içerisinde en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Pantolon, etek fark etmeksizin her alanda dokuma kıyafet bulabilmen de mümkün.
Sen de dokuma kumaşların kalitesinden faydalanmak istiyorsan dokuma yöntemiyle üretilmiş kıyafetleri tercih edebilirsin. Her Zaman Moda: Gardırobunda Olması Gereken Klasik Parçalar blog metnimizi de inceleyebilir, gardırobunun eksiklerini tamamlayabilirsin.