Tarhana Çorbası ve Faydaları
Sağlık deposu tarhana çorbası faydaları bu yazıda. Tarhana nedir, çeşitleri nelerdir ve hangi malzemelerle yapılır, sorularının yanıtları için okumaya hemen başla!
Tarihi çok eskilere dayanan bu sağlık deposu yiyecek, Türklerin Orta Asya’dan göçerken kendileriyle birlikte getirdikleri bilinen bir gerçek. O göçler esnasında, içeriğindeki bol mineral ve vitaminler sayesinde tok tutan ve enerji veren tarhana, günümüzde özgünlüğünü koruyarak halen varlığını sürdürüyor. Kurusundan yaşına, topundan Göce’sine binbir çeşidiyle karşında tarhana çorbası! Şanlı ve uzun geçmişiyle tarhana çorbası faydalarını senin için inceledik. Detaylara geçmeden önce tarhana nedir, sorusunun yanıtını vermeden geçmeyelim dedik. Keyifli okumalar!
Tarhana Nedir?
Aslına bakarsan tarhana, en basit tabiriyle bir baharat ve sebze karışımıdır. Yöresine göre farklı malzemelerden yapılsa da temelde buğday unu, yoğurt, biber, soğan, tuz, domates ve sarımsak gibi sebze ve baharatlardan yapılan hamurun fermente edilip kurutulmasıyla elde edilir. Yukarıda da belirtildiği gibi günümüzdeki tarhana çorbası çeşitleri Orta Asya’daki Türkler ve Moğollardan gelmiş. Peki, kaç çeşit tarhana var? Bu sorunun ayrıntılarına, tarhanadaki malzemelerin neler olduğuna baktıktan sonra geçeceğiz. Tarhana nedir, konusuna açıklık getirdiğimize göre ilerleyebiliriz.
Peki, Tarhana Çeşitlerini Biliyor musun?
Sana yaklaşık 50 çeşit tarhana olduğunu söylesek şaşırır mıydın? Evet, yanlış duymadın. Farklı yörelerde, o yöreye has malzemeler ve damak zevkiyle pişen tarhanalar, onlarca farklı çeşit oluşturuyor ve sevilerek içiliyor. Aşağıda birbirinden lezzetli ve sağlıklı iki adet tarhana çeşidini görebilirsin.
Trakya Tarhanası / Kuru Tarhana
Pek çok bölgede olduğu gibi Trakya’da da mutfağın vazgeçilmezleri arasındaki yerini koruyan tarhana, özellikle kahvaltı öğününün önemli bir parçası. Trakyalılar, kışın soğuk günlerinde sıcacık bir tarhana çorbasıyla güne başlayarak hem enerji buluyor hem de içlerini ısıtıyor olmalılar. Bir de içine kıtır ekmekleri doğradın mı tamamdır. Peki, nedir Trakya tarhanasını diğerlerinden ayıran özellikler?
Trakya tarhanası rengi, kıvamı ve rayihasıyla farklılaşır. Toz tarhana olarak da bilinen Trakya tarhanasının içinde arzuya göre farklı baharatlar yer alsa da temelde şu malzemeler kullanılır:
- Yağlık kırmızı biber ya da domates biberi
- Olgun kokulu domates
- Un
- Yoğurt
- Soğan
- Ilık suda eritilmiş ekşi yaş maya
- Tuz
- Pul biber, kekik, tarhana baharatı
Trakya Tarhanası Nasıl Yapılır?
Sürecin ilk adımı mayayı kabarmaya bırakmak. Bunun için de ekşi yaş mayanı ılık şekerli su içinde ara ara karıştırmak.
Daha sonra aşağıdaki adımları izlemen yeterli.
- Elindeki yağlık tarhana biberlerini güneşte bırak ki iyice olgunlaşıp yumuşasınlar.
- İstenen kıvama geldiğinde biberleri ve domatesleri doğrayıp pişirmeye başla. Biberler yumuşayıp domatesler suyunu salınca tencereni ateşten al ve bir kenarda soğumaya bırak.
- Başka bir kaba un koy ve unun ortasını eline açarak yoğurt, ekşi maya, yemeklik doğranmış soğanlar, tuz, baharatlar ve domatesli tarhana biberlerini ekleyerek yoğur.
- Güçlü biçimde yoğur ki malzemeler birbiriyle özdeşleşsin.
- İstenen kıvam oluştuğunda ki bu çok yumuşak bir hamur olmamalı, mayalanmanın sağlıklı biçimde gerçekleşmesi ve nemlenmenin yaşanmaması için hamuru temiz bir sofra beziyle kapla. Bu şekilde gölge bir yerde bir gece dinlendir.
- Tarhana hamurunu yapmaya başladığının ertesi gününden itibaren 9 gün boyunca günde 3 kere hamuru yoğurmalısın.
- 10. güne gelindiğinde havalandırması bolca bir yere büyükçe bir sofra bezi ser ve hamuru oraya yerleştir. İyice yassılaştırdığın hamurdan parçalar kopararak sofra bezine koy. Parçalanan tarhana hamurlarının kuruması için bir iki gün beklemen yeterli olacaktır. Ara ara kontrol ettiğin parçaları, avuçların arasında ufalayarak küçültebilirsin.
- Muhtemelen 12. Veya 13. Günde tarhanalar kurumuş olacaktır. Kuruyan ve parçalara ayrılan tüm hamuru kevgirden geçir ve kevgirde kalan parçaları da ufalayarak diğerlerinin yanına gönder.
- Şimdi onları kuru bez torbalara koyup serin bir yerde saklayabilirsin. Yetişkinlere ve bebeklere tarhana çorbası pişirmek istediğin her an bu malzemeyi kullanarak şipşak tarhana çorbası yapmanın keyfini çıkar!
- İşte, Trakya tarhanan hazır!
Yaş Tarhana
Belki de dünyanın ilk fermente çorbası unvanına sahip olan tarhana, kurusu ve yaşıyla farklı damaklara hitap ediyor. Her şekilde aşırı lezzetli ve sağlıklı olan tarhana çorbasını ülkemizin farklı yörelerinde farklı şekillerde tadabilirsin. Gelelim, yaş tarhana nasıl yapılır, sorunun cevabına. Öncelikle yaş tarhana malzemeleri…
- Domates
- Charliston biber
- Süzme yoğurt
- Kırmızı biber
- Soğan
- Un
- Tereyağı
- Ayçiçek yağı
- Su
- Tuz
- Kuru nane
Yaş Tarhana Nasıl Yapılır?
- Öncelikle sebzeleri hazırlayıp pişirmekle başlıyoruz. Soğan, biber ve domatesleri rondodan geçir ve düdüklüye at. Düdüklüde yarım saat pişirmen yeterli olacaktır.
- Düdüklü ılıyınca kapağını aç ve sebzeleri blenderden geçir.
- Daha sonra yaş maya, tuz, nane, pul biber, süzme yoğurt ve unu ekleyerek ele yapışan bir hamur elde et.
- Hamuru dört gün boyunca ara ara havalandırarak yoğur.
- Dördüncü günün sonunda hamuru buzdolabı poşetlerine porsiyonlayarak kaldırabilirsin.
Tarhana Çorbası Tarifleri
Kuru ve yaş tarhana çorbası nasıl yapılır konularına açıklık getirdiğimize göre en sevilen çeşitlerden tarifler vererek ilerleyebiliriz. İlk sırada nohutlu tarhana var.
Nohutlu Tarhana Çorbası
Malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Pil biber
- 6 su bardağı su
- 5 yemek kaşığı tarhana
Yapılışı:
Tarhanayı, bir kasedeki suyla açmakla işe başlayabilirsin. Çorba yapacağın tencerede sıvı yağ ve tereyağını karıştır ve salçayla naneyi de ekleyerek kavur. Daha sonra suyla açtığın tarhanayı ve nohutları da bu karşıma ekleyebilirsin. Son aşamada kalan suyu da çorbaya ilave et ve pişmesi için bekle. Ara ara karıştırmayı da unutma! Tuzunu ve biberini ekledikten sonra servis edebilirsin. Afiyet olsun!
Yoğurtlu Tarhana Çorbası
Malzemeler:
- 1 kase yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 3 tepeleme yemek kaşığı tarhana
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım su bardağı şehriye
- 1,5 litre su
- Nane
- Kırmızı toz biber
- Tuz
Yapılışı:
Çorba yapacağın tencerenin içine yoğurt, sarımsak ve tarhanayı ekle ve tüm malzemeyi karıştır. Üzerine suyu ilave ettikten sonra tekrar karıştır. Daha sonra ocağın altını aç. Şehriyeyi de ekleyerek karışımın kaynamasını bekle. Bu arada ara ara karıştırmayı da ihmal etme. Kaynadıktan 10 dakika sonra yoğurtlu tarhana çorban hazır. Çorbayı daha da lezzetli bir hale sokmak istersen, sos tavasında ısıttığın tereyağı ve sıvı yağlı nane ve pul biberi de servis aşamasında ilave edebilirsin. Afiyet olsun!
Tarhana Çorbası Faydaları
Tarhanayla ilgili tüm bu bilgilerin ardından bu gıdanın sağlığımız açısından önemine değinmeden olmaz. Peki, tarhana çorbasının faydaları nelerdir? Sorunun cevabını aşağıdaki maddelerde açık ve net biçimde görmen mümkün.
- İçerisinde çokça sebze ve baharat olduğu için sindirim sistemine olumlu katkılar sunar.
- Yine bu sebepten ötürü bağışıklık sistemini korumaya yardımcıdır.
- Kemik gelişimi açısından destekleyici etki gösterir.
- Yüksek tansiyonu düşürmeye etki ettiği iddia edilir.
- Süt ile yapıldığında belli yaştaki bebekler için ideal bir öğün maddesi olabilir.
- Zihinsel gelişimi destekler.
- İçerisindeki A, B, ve C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, çinko, demir, iyot ve kükürt sayesinde nezle ve grip gibi enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır.
Tüm bunların yanı sıra sıcak yaz aylarında seni serinletecek soğuk çorbalara ne dersin? Her biri birbirinden lezzetli çeşit çeşit tarif için Yazın Favorisi Soğuk Çorba Tarifleri yazımızı okumayı ihmal etme!