Çorba yemek için en iyi başlangıç seçeneklerinden biri. Ancak yaz aylarında sıcak çorbalar biraz ağır gelebiliyor. Bu nedenle de pek çok kişi yaz aylarında sıcak çorbalar yerine soğuk olarak içilebilen, ferah çorbalar pişirmeyi tercih ediyor. Ben de en leziz 3 soğuk çorba tarifini senin için bir araya getirdim!

Hem Ferah Hem Doyurucu: Ayran Aşı


Onlarca nohutlu ve buğdaylı soğuk çorba tarifi arasında en lezizi şüphesiz ki ayran aşı. Buğday ve nohut gibi iki doyurucu bakliyatın yoğurt ile bir araya geldiği ayran aşı çorbası Anadolu’nun en sevilen ve en popüler soğuk çorbalarından.
 
Malzemeler:
 
-1 bardak haşlanmış buğday
-1 bardak haşlanmış nohut
-250 gram süzme yoğurt
-250 gram normal yoğurt
-1 bardak soğuk su
-1 dal ince ince doğranmış dereotu
-Arzu ettiğin miktarda tuz

Hazırlanışı:
 
-Bir karıştırma kabı içerisinde süzme ve normal yoğurdu alıp güzelce çırp.
 
-Üzerine nohut, buğday ve tuzu ekleyip karıştır.
 
-Son olarak üzerine suyu ekleyip karıştır ve dereotu ile servis et.

 

Ferah Mı Ferah: Soğuk Pancar Çorbası


Soğuk çorba tarifleri arasında hem rengi hem de tadıyla öne çıkan bu tarif, etkisini içerisindeki pancardan ve yoğurttan alıyor. Bir çeşit sebzeli yoğurt çorbası olarak da tanımlayabileceğimiz bu çorbayı çok seveceğine eminim.
 
Malzemeler:
 
2 kırmızı pancar
1 bardak yoğurt
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
Birer dal taze kekik ve fesleğen
Yarım su bardağı içme suyu
Arzu ettiğin kadar tuz, karabiber
 
Hazırlanışı:
 
- Pancarları güzelce yıkayıp haşla. Kabuklarını haşlamadan değil haşlandıktan ve soğuduktan sonra soy. Küp küp doğra.
 
-Diğer tarafta yoğurdu ezdiğin sarımsaklarla birleştir.
 
-Pancar ve sarımsaklı yoğurdu mutfak robotundan geçir. Kıvamını bulması için üzerine suyu ekle.
 
-Son olarak zeytinyağı fesleğen, kekik, tuz ve karabiberi ilave edip bir kez daha robotton geçir.
 
Pembe renkli, leziz çorban hazır!

 

 Düşük Kalorili, Leziz Bir Soğuk Çorba: Gazpacho


Kalori bakımından oldukça düşük, lezzetli bir soğuk çorba tarifi arıyorsan İspanyol mutfağının ünlü çorbası Gazpacho’yu dene!
 
Malzemeler:
 
-4 adet domates
-2 adet kuru soğan
-3 diş sarımsak
-2 adet salatalık
-1 adet yeşil dolmalık biber
-1 adet kırmızı dolmalık biber
-4 dilim ekmek (iç kısmı kullanılacak)
-5 bardak su
-4 çorba kaşığı zeytinyağı
-2 çorba kaşığı üzüm sirkesi
-1 çorba kaşığı mayonez
-Yarımşar çay kaşığı tuz ve karabiber
 
Hazırlanışı:
 
-Domateslerin, soğanların ve salatalıkların kabuklarını soy ve hepsini küp küp doğra.
 
-Sarımsakların kabuklarını soy.
 
-Yeşil ve kırmızı dolmalık biberleri de gelişigüzel doğra.
 
-Tüm malzemeleri yıkayıp doğradıktan sonra püre haline gelmesi için blender’a al. Karıştırmadan önce son olarak ufaladığın ekmek içlerini de ekle.
 
-Blender’da iyice karışıp bir püre halini alan sebzeleri bir karıştırma kabına al. Üzerine suyu ekleyip karıştır.
 
-Sirke, zeytinyağı, mayonez, tuz ve biberi de ekleyip homojen hale gelene kadar karıştır. Bu işlem sonrası çorba koyu bir kıvam alacak.
 
-Hazır hale gelen Gazpacho’yu birkaç saat buzdolabında bekletip servis edebilirsin.