Sağlık açısından faydalı olan probiyotiğin aslında ne olduğunu biliyor musun? Cevabın hayırsa o zaman doğru yerdesin. Probiyotik nedir, hangi besinlerde bulunur, sorusunun cevabı için okumaya devam edebilirsin.



Probiyotik nedir, sorusu merak edilenler arasında yer alıyor. İnsan sağlığı açısından oldukça önemli bir bakteri olarak bilinen probiyotik, vücuda faydalı bakteriler olarak da biliniyor. Özellikle günümüzde sağlıklı yaşam ve beslenme konularının gündemde olması Probiyotik içeriği yüksek besinlerin kullanımını da ön plana çıkarıyor. Bağırsaklarda bulunan bu mikroorganizmalar, sağlıklı bir sindirim sisteminin vazgeçilmezi arasında yer alıyor. Bağırsak sağlığını destekleyen bu iyi bakteriler genel vücut sağlığı açısından da oldukça önemli. Dolayısıyla probiyotik içerikli besinlerin kullanımı da vücut sağlığını koruma ve desteklemek adına tüketilmesi gerekenler arasında. Peki probiyotik hangi besinlerde bulunur? Probiyotik hakkında tüm merak edilen sorulara bu metinde senin için bahsettik. Haydi gel probiyotiğin ne olduğuna ve hangi besinlerde bulunduğuna birlikte detaylıca bakalım.




Probiyotik Nedir, Ne İşe Yarar?




Probiyotikler, sindirim sistemi ve genel vücut sağlığı açısından olumlu etkileri bulunan mikroorganizmalar arasında yer alır. Probiyotik nedir, ne işe yarar, sorusu bu konu ile en çok merak edilenlerden biridir. İyi bakteriler olarak bilinen probiyotikler sindirim sistemi içerisinde yer alır. Vücut içerisinde canlı olarak bulunan bu mikroorganizmalar sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesini destekler. Bu mikroorganizmalar tüketilme veya vücuda ek bir gıda takviyesi olarak alınması gerekir. Böylece bağırsaklarda bulunan doğal bakteri dengesi desteklenerek sağlığına katkıda bulunabilirsin.
 
İnsan bağırsağında iyi ve kötü milyonlarca mikroorganizma bulunur. Kişinin sağlığının bir denge içinde ilerleyebilmesini sağlar. Gerek fiziksel gerek psikolojik sağlık açısından önemli olan probiyotikler, vücudun bir denge içerisinde çalışmasını destekler. Probiyotik mikroorganizmalar çoğunlukla bağırsakta bulunması ile bilinir. Fakat idrar yolu, vajina, akciğer, deri, ağızda da probiyotik mikroorganizmalara rastlamak mümkün. Dolayısıyla sadece sindirim sağlığı açısından değil genel vücut sağlığının da iyi olmasında büyük bir katkısı vardır. Sen de başta sindirim sağlığın olmak üzere sağlığında olumsuz anlamda bir değişiklik fark ediyorsan probiyotik açısından zengin besin tüketimine yönelebilirsin.




Hangi Besinlerde Probiyotik Bulunur?




Sağlık açısından probiyotik kullanımı önemli hususlar arasında yer alır. Eğer sindirim sorunları yaşıyorsan da probiyotik tüketimini de arttırarak bu sorunun önüne geçebilirsin. Peki probiyotik hangi besinlerde vardır? İşte probiyotik açısından zengin o besinler:

Yoğurt


Probiyotik açısından zengin bir besin kaynağı olan yoğurt, sütün mayalanması ile oluşur. En çok bilinen probiyotik kaynakları arasında yer alan yoğurt canlı kültür içererek sindirim sistemini destekliyor. Bağırsak sağlığı için oldukça önemli olan yoğurt vücudun probiyotiğe sahip olmasına büyük bir katkı sağlar. İçerisinde yer alan laktik asit bakterileri ve bifidobakteriler açısından zengin olan bu besin kaynağı irritabl bağırsak sendromu belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olur.

Boza


Probiyotik içeren besinler arasında yer bir diğer besin ise boza oluyor. Laktik asit fermantasyonu olarak oluşturulan boza içerisinde birden fazla yararlı probiyotik mikroorganizması yer alıyor. Geleneksel bir içecek olan boza buğday, mısır, pirinç ve maya kullanılarak fermente ediliyor. Yalnızca probiyotik açısından değil antioksidan açısından da zengin bir besin kaynağı.

Lahana Turşusu


Lahana turşusu probiyotik açısından en zengin besin kaynakları arasında yer alır.  Özellikle ev yapımı turşu oluşumu sırasında probiyotik açısından oldukça zenginleşir. Bu nedenle lahana turşusunun kendisi kadar suyunun da tüketilmesi önerilir. Probiyotik besinler sıralamasında en çok tercih edilen lahana turşusu bir Kore yemeği olan Kimchi ile de benzer olup her iki besin kaynağı da zengin probiyotiklere sahiptir.

Kefir


Probiyotikli besinler içerisinde en çok tercih edilen bir diğer besin kaynağı olan kefir, yoğurt gibi fermente edilerek üretilmesi dolayısıyla çeşitli probiyotikleri içerisinde barındırır. İyi bir probiyotik kaynağı olan kefir, mayalandıktan sonra probiyotik bakterinin yanında probiyotik mayalarını da içerisinde barındırmasından dolayı oldukça zengindir.

Ekşi Mayalı Ekmek


Pek çok kişi tarafından sevilen lezzetlerden biri olan ekşi mayalı ekmek probiyotik zengini besinler arasında. Ekşi maya ile yapılan bir besin çeşidi olması probiyotik açısından oldukça zengin kılıyor. Özellikle sindirim sistemi için oldukça yararlı olan ekşi mayalı ekmek birden fazla probiyotiği bünyesinde barındırdığı için sindirim problemlerinin üstesinden gelmene yardımcı oluyor.

Tarhana


Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan tarhananın da probiyotik açısından zenin bir besin kaynağı olduğunu biliyor muydun? Geleneksel bir probiyotik kaynağı olan tarhana ile vücudunun ihtiyacı olan faydalı mikroorganizmaları alabilir sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilirsin.

Kombuça Çayı


En güçlü probiyotik besinler arasında olan kombuça çayı, probiyotik açısından zengin olduğu kadar antioksidan açısından da oldukça besleyici bir içecekler arasındadır. Bağışıklık sistemi, bağırsak sağlığı ve psikolojik sağlık açısından olumlu etkileri de bulunur.

Salamura Zeytin


Kahvaltıların vazgeçilmez besinlerinden olan salamura zeytin Probiyotik anlamında yeterli gıdalar arasındadır. Tuz ile sertleşen ve salamura edilen zeytin oluşumu aşamasında tam bir probiyotik kaynağına dönüşür.




Probiyotiğin Faydaları Nelerdir?




Probiyotik sağlık açısından oldukça önemli bir mikroorganizma olup vücudun sağlıklı bir şekilde sistemin işlemesine olanak sağlar. Faydalı bir mikroorganizma olan probiyotikler insan sağlığına hem fiziksel hem de psikolojik anlamda etkide bulunur. Probiyotiğin faydaları ise şu şekilde sıralanabilir.


  • Probiyotikler bağırsak sağlığını destekler. En çok bu konu ile ön plana çıkan bu mikroorganizmalar, sindirim sisteminin düzenlenmesine ve bağırsaklarda dengeli bir mikrobiyota oluşturulmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ishal, gaz ve kabızlık sorunlarının önüne geçilmesini sağlar.

  • Sadece sindirim sağlığı için değil genel vücut sağlığı için de faydalıdır. Probiyotik kullanımı bağışıklık sistemini güçlendirir ve seni hastalıklara karşı korur.

  • Mental sağlık açısından da oldukça önemlidir. Vücudun ikinci beyni olan bağırsaklar ne kadar sağlıklı olursa zihinsel sağlıkta bir o kadar sağlıklı olacaktır. Beyin ve bağırsak arasındaki bu bağlantı vesilesiyle probiyotikler mental sağlığı iyileştirme açısından da önemlidir.

  • Kadın sağlığı açsından da büyük bir etkisi bulunur. Özellikle probiyotik mikroorganizmalarının bulunduğu yerlerden biri de vajina olduğu düşünülürse burada meydana gelen denge bozulmalarını düzenler, dengenin korunmasını sağlar. Aynı zamanda regl döneminde, hamilelik veya menopoz gibi dönemlerde hormonal değişiklik sonucu bozulan sindirim sisteminin düzenlenmesine de katkı sağlar.






Probiyotik Takviye Nedir, Nasıl Kullanılır?




Probiyotik takviye, içerisinde probiyotik mikroorganizmalarını barındıran bir besin takviyesi olarak yer alır. Doğal yollarla yeteri kadar alınamayan probiyotik mikroorganizmaları çeşitli formlar ile besin takviyesi olarak alınabilir. Bu besin takviyeleri; kapsül, toz, tablet veya sıvı formda yer alır. Ağız yoluyla tüketilen probiyotik takviyelerinin amacı vücuttaki yetersiz probiyotik mikroorganizmalarını istenilen düzeye getirmektir. Bu tür probiyotik bakterilerinin kullanımı sindirim sistemi sorunlarının hafifletilmesi, bağışıklığı korumak ve bağırsak sağlığını destekleme amacı taşır.  Sen de sindirim sistemin veya bağırsak sağlığın da problem yaşıyorsan doktoruna danışarak probiyotik takviyesi kullanabilirsin.
 
Sindirim sistemini iyileştirmek için sadece probiyotikli besinlerin kullanımı yetmez. Tükettiğin besinlere de dikkat etmelisin. Bağışıklık Sistemi Güçlendiren Besinler konulu blog metnimize bir göz atabilir, nasıl besleneceğine dair fikir elde edebilirsin.