Son yılların en popüler akımlarından beri hiç kuşkusuz, minimalizm. Dekorasyondan modaya, yaşam stilinden tasarıma her alanda kendini gösteren minimalizm, insanları daha sade yaşamaya çağırıyor. Sen de bu çağrıya uymaya hazırsan, minimalist yaşama dair ipuçlarını benden öğrenebilirsin.

Fazlalıklardan Kurtul


Minimalizme giden yolda atman gereken ilk adım, evdeki (ve hayatındaki) fazlalıklardan kurtulmak… Bir gün giyme umuduyla yıllardır sakladığın ama bir türlü giymediğin kıyafetlerle, “Lazım olur.” düşüncesiyle çekmecelere istiflediğin objelerle vedalaşarak işe başlayabilirsin. Konmari adlı metodun yaratıcısı, dünyaca ünlü Japon düzenleme ustası Marie Kondo’nun tanımıyla sana “neşe vermeyen” her türlü eşyayı ihtiyaç sahiplerine vererek minimalizme hızlı bir giriş yapabilirsin.

 

Evde Yeni Bir Düzen Kur


Fazlalıklardan kurtulduktan sonra her eşyanın yerinin belli olduğu, minimalist bir ev ortamı sağlamak çok daha kolay olacak. Dolaplarının, çekmecelerinin içini organize ederek ve bunu kalıcı kılarak minimalizmin düzenli doğasının tadını çıkarabilirsin. Bu konuda biraz ilhama ihtiyacın varsa Marie Kondo sana yine yol gösterebilir. Tüm kıyafetlerini Konmari metoduna özgü yöntemle katlayarak ve eşyaları renklerine göre kategorize ederek düzen konusunda adeta bir devrim yapabilirsin.
 

Kapsül Gardırop ile Sadeleş


Evet, kıyafet alışverişi çok zevkli… Ancak gerçekten bir minimalist olmaya niyetliysen kıyafetlerini de elden geçirmen ve gardırop detoksu yapman gerekiyor. Belli başlı temel ve zamansız olarak tabir edilebilecek parçaları içeren kapsül gardıropla da stil sahibi olabilmen mümkün. Özenle seçtiğin beyaz tişört, siyah pantolon, klasik kesimli bir kot pantolon gibi anahtar parçalarla kendi stiline uygun bir kapsül gardırop oluşturabilir, az sayıda kıyafetle çok sayıda şık kombin yapabilirsin. Böylece “Bugün ne giysem?” sorusunun cevabını bulman epey kolaylaşacak.
 

Evde Minimalizm Hakimiyeti Başlat


Minimalizm esasında sanata ve özellikle de mimariye yön veren bir akım. Sadeleşme hareketini hayatının her alanına yaymaya niyetliysen ev dekorasyonunda da minimalist dokunuşlara imza atmaya hazırlan. Minimalist ev dekorasyonu;  az ama öz eşyanın bir arada olduğu, tasarım kadar işlevin de önem kazandığı bir yaklaşıma sahip. İskandinav tasarımına özgü yalın çizgilere sahip, doğal materyallerden yapılan mobilyalar, siyah ve beyaz başta olmak üzere temel renklerle birlikte bej, gri benzeri nötr tonlar ve minimumda tutulan aksesuarlar minimalist ev dekorasyonunun elementleri. Tabii, bu hiç aksesuar kullanmayacağınız anlamına gelmiyor. Az sayıda ama özenle seçildiği belli olan dekoratif aksesuarlarla minimalist evinize hareket katabilirsiniz.