Hafif İftar Yemekleri
Ramazan sofralarında sana ilham olabilecek hafif iftar menüsü önerileri bu yazıda!
Manevi duyguların zirveye çıktığı Ramazan ayına giriş yaparken mideni rahatsız etmeyecek hafif iftar yemekleri ile sofralarını süsleyebilirsin. Vücudunu açlık ve susuzlukla terbiye ettiğin bu ayda tüm gün birbirinden lezzetli yemeklerin ve tatlıların hayalini elbette ki kuruyorsundur. Fakat ağır ve fazla miktarda tüketilen yemeklerin saatler süren hazımsızlık problemlerini de beraberinde getirdiğini biliyoruz. Bu sebeple hem gözüne hem de midene hitap edecek hafif yemek seçenekleriyle iftarlarını çok daha keyifli bir hale getirebilirsin. Üstelik iftar sofralarını az çeşitle kurmak da pek mümkün olmuyor. İnsanın pişirdikçe pişiresi, menüye farklı çeşitler ekledikçe ekleyesi geliyor. Böylece birbirinden güzel sebze yemekleri, çorba çeşitleri, ana yemekler ve yan lezzetler iftar sofralarında yerini alıyor. Sen de en hafif iftar yemekleri ile şık sofralar hazırlamak istiyorsan senin için seçtiğimiz tariflere göz atabilirsin.
İftara Hafif Bir Başlangıç
Mideni yiyeceklere hazırlamak ve gün boyu süren açlığını sonlandırmak için hazırlayacağın hafif iftar menüsüne çorba ile başlamak çok doğru bir seçenek. Direkt olarak kuru gıdalar yemek yerine çok kaynar olmayan lezzetli bir çorba hem sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacak hem de seni ana yemeğe hazırlayacak. İftarda hafif yemek tarifleri denildiğinde ilk akla gelen seçenekler tabii ki mercimek veya domates çorbası. Bu iki çorba Türk mutfağında sık sık tercih edilen lezzetlerden olduğu için risksiz bir iftar sofrası için tercih edebileceğin garanti tariflerin arasında yer alıyor. Fakat klasik tariflerden sıkıldıysan özellikle susuzluk ihtiyacını karşılayan ve sıcak havalarda çok sevilen ayran aşı çorbasını veya midelerden önce gözleri doyuracak kremalı mantar çorbasını deneyebilirsin.
Ayran Aşı Çorbası Malzemeleri;
- 1 bardak nohut
- 2 bardak yarma veya buğday
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı su
- Taze veya kuru nane
Ayran aşı çorbası, son derece zahmetsiz bir seçenek olsa da hazırlanış aşaması biraz vakit alabiliyor. Bunun nedeni ise nohut ve yarmanın geceden suya koyulması. Bu iki ürünü ayrı kaplarda suda bekleterek ertesi gün çok kısa bir sürede haşlanmasını sağlayabilirsin. Dilersen hazır olarak satılan haşlanmış nohut seçeneklerini de tercih edebilirsin. Tüm malzemeler içindeyken yoğurdun kıvam alması zor olabileceği için ilk olarak yoğurdu tek başına güzelce çırpman gerekiyor. Sonrasında su, nohut, yarma ve tuzu içine katıp karıştırabilirsin. Taze naneyi ise incecik doğradıktan sonra dilediğin miktarda içine karıştırabilirsin. Bu adımda kuru nane tercih etmende de herhangi bir sakınca yok. Dilersen hem kuru naneyi hem de taze naneyi tarifte birlikte kullanabilirsin. Servis esnasında çorbayı kaselere bölüştürüp üzerine zeytinyağı da gezdirebilirsin.
Kremalı Mantar Çorbası Malzemeleri;
- 350 gr mantar
- Yarım paket krema
- 1 soğan
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı et suyu
- 4 diş sarımsak
- 4 su bardağı su
- tuz, karabiber, pul biber, kekik
Kremalı mantar çorbası için ilk önce mantarları güzelce temizleyip küçük parçalar halinde dilimlemen gerekiyor. Daha sonra iki yemek kaşığı kadar zeytinyağında bu mantarları kavurmaya başlayabilirsin. Yüksek ateşte mantarlar renk değiştirdikten sonra serviste kullanmak için küçük bir miktar kenara ayırabilirsin. Daha sonra tenceredeki mantarlara ince doğradığın soğan ve sarımsakları da ekleyip kavurmaya devam etmelisin. Bu aşamada çorbaya kıvam katmak için ununu da ekleyip renk değiştirdikten sonra tuz, kekik ve karabiberini de koyabilirsin. Bu karışımın içerisine normal su ve et suyunu da ilave ederek iyice karıştırman yeterli. Daha sonra kapağını kapatıp pişmeye bırakabilirsin. Çorba pişerken bir kenarda tereyağı ve sarımsak ile ayırdığı mantarları kavurabilirsin. Kalan baharatları da bu karışıma ekledikten sonra altını kapatabilirsin. Bu sırada kremayı çorbaya ekleyip bir el blender'ı ile pürüzsüz kıvama gelene kadar çektirmen gerekiyor. Kaselere servis ederken çorbanın üstüne kenarda kavurduğun çıtır mantarlardan ekleyerek lezzeti ve sunumu katlayabilirsin.
Lezzeti Doruklara Çıkaracak Hafif Ana Yemekler
Orucunu açmak için su içerken çok fazla aşırıya kaçmadıysan ve başlangıç olarak da güzel bir çorba seçtiysen şimdi sırada ana yemek var. Hafif ana yemek tarifleri arasında deneyebileceğin pek çok farklı çeşit mevcut. Akşam için hazırlık yapılırken sebzeyle arası pek iyi olmayanlar ana yemeklerde kırmızı et ve tavuğa sık sık yer veriyor. Burada kırmızı et daha ağır bir seçenek olduğu için tercihini tavuktan yana kullanabilirsin. Eğer kırmızı et tercih ediyorsan da bunu sebzeler veya püreler ile dengeleyebilirsin. Beğendili et yemeği, tavuğa sarılı humus ve tavuk yatağında soslu garnitür gibi hem göze hem de damağa hitap eden çeşitleri deneyebilirsin. Ayrıca tercihini sebze yemeklerinden yana kullanarak bu alandaki hünerlerini de sergileyebilirsin. İşte senin için derlediğimiz kolay hafif iftar yemekleri:
Ratatuy Malzemeleri;
- 2 adet kabak
- 2 adet patlıcan
- 3 adet domates
- 3 adet patates
Sosu için;
- 3 domates
- 1 soğan
- 3 diş sarımsak
- 2 sivri veya çarliston biber
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Tuz, karabiber, kekik, pul biber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Fransızların türlüsü olarak da adlandırabileceğimiz bu yemeğin sırrı sunumunda. Tüm sebzelerin incecik doğranarak fırın kabına dizildiği Ratatuy, Ramazan'da hafif iftar yemekleri arasında deneyebileceğin lezzetli seçeneklerden. Tarif için öncelikle patlıcanları yuvarlak ve ince bir şekilde doğrayıp tuzlu suda bekletmen gerekiyor. Bu arada sos için soğanı incecik doğrayıp tavada kavurmaya başlayabilirsin. Daha sonra sarımsak ve biberleri de ekleyip bir iki dakika çevirmen gerekiyor. Kabuğunu soyup küçük parçalar haline getirdiğin domatesi ve tereyağı da ekledikten sonra ortalama 3 dakika pişirip sosun baharatlarını koyabilirsin. Bu adımdan sonra Ratatuy sosunu ocaktan alıp kullanacağın fırın kabının içine dökmelisin. Tüm sebzeleri yuvarlak ve aynı kalınlıkta dilimledikten sonra patlıcan, kabak, domates ve patates olarak sırayla fırın kabına dizebilirsin. 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika üzeri folyo ile kapalı şekilde, daha sonra da tamamen pişene kadar üzeri açık şekilde pişirebilirsin. Sebzeler pişmeye yakınlaştığında fırından çıkarıp üzerine kaşar rendesi koyabilirsin. Daha sonra kaşar kızarana kadar fırında bekletmen yeterli. Rengarenk görüntüsü ve sebzelerin birbirine geçen lezzetiyle Ratatuy yemeğini servis edebilirsin.
Tavuğa Sarılı Humus Malzemeleri;
- 5 adet tavuk göğsü
- 1,5 su bardağı barbekü sos
- 800 gr nohut
- 4 diş sarımsak
- 1/4 çay bardağı su ve limon suyu
- 1,5 su bardağı tahin
- yarım çay bardağı sıvı yağ
- 3 adet közlenmiş kırmızı biber
- 10 dilim pastırma
- Tepeleme 2,5 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
- İsteğe göre 5-7 dal maydanoz
- tuz
Tarife başlarken kasapta incecik dövdürdüğün tavukları barbekü sos ile marine etmen gerekiyor. Her bir tavuğu tüm yüzeyi kaplanacak şekilde barbekü sosa buladıktan sonra dinlenmesi için bırakabilirsin. Diğer yandan humus harcını hazırlamak için nohutları bir süzgece alıp kabuklarını ayıklayacak şekilde ovalayarak yıkayabilirsin. Sonrasında nohutları mutfak robotunda çektirerek pürüzsüz bir kıvam yakalaman gerekiyor. Su ve limon suyunu da ekledikten sonra pastırmayı kızartma işlemine geçebilirsin. Bunun için pastırma dilimlerini ince parçalar halinde doğrayıp tavada biraz çevirmelisin. Sonrasında doğradığın kırmızı köz biber ve humusu da ekleyip suyunu çekene kadar karıştırmalısın. Tereyağı da ekleyip biraz daha karıştırdıktan sonra baharatları ve maydanozu ekleyip altını kapatabilirsin. Son aşamada marine edilmiş bir dilim tavuğu açıp içerisine dolu dolu 5 kaşık kadar humus koyman gerekiyor. İki uç tarafında da biraz mesafe bıraktığından emin olduktan sonra tavuğu sarıp kürdanla tutturabilirsin. Pişirme aşamasında ise dilersen 250 derece ızgara modunda ısıttığın fırınında 20-25 dk. pişirebilirsin dilersen de tavada her tarafı kızaracak şekilde hazırlayabilirsin. Pişirme esnasında yapışma sorunu yaşamamak için seramik veya granit tava çeşitlerini tercih edebilirsin. Eğer bu tür bir tavan yoksa Hopi anlaşmalı markalardan alışveriş yaparak Paracık kazanma şansını yakalayabilirsin.
Ramazan Sofralarının Olmazsa Olmazı Hafif Yan Lezzetler
Ramazan sofralarını renklendiren bir başka çeşit de yan lezzetler. Bu çeşitlerin içerisinde zeytinyağlılar ve farklı tatların birlikte şaşırtıcı lezzetleri ortaya çıkardığı aperatifler de yer alıyor. İftar için hafif yemek tarifleri hazırlarken deneyebileceğiniz yan lezzetlerden biri de kaşarlı mantar. Bu yemeği hazırlamak da bir hayli kolay. Tepsiye bir yağlı kağıt serip mantar başlarını ters olacak şekilde dizmen gerekiyor. Daha sonra mantarların ortasındaki boşluklara az miktarda tuz, tereyağı ve kaşar rendesi gezdirmen yeterli. Fırına sürdüğün mantarlar yumuşayıp kaşarları da kızardıktan sonra sıcak olarak servis edebilirsin. Klasik zeytinyağlı enginar, taze fasulye, havuç tarator, humus ve patates püresi gibi tariflerin yanı sıra geçmişten günümüze iftar yemekleri önerileri arasında yer alan kabak mücverine de sofranda yer verebilirsin. Sebzelerin lezzetini içerisinde barındıran bu tarifi hazırlamak ise son derece kolay.
Kabak Mücveri Malzemeleri;
- 3 kabak
- 3 sap taze soğan
- Yarım demet dereotu
- 750 gr beyaz peynir
- 2 yumurta
- karabiber, tuz
Mücver tarifi için öncelikle kabakları rendeleyip suyunu sıkman gerekiyor. Daha sonra ince doğranmış taze soğanı, ufalanmış peyniri ve diğer malzemeleri de bu kabak rendesi ile karıştırmalısın. Bu harçtan küçük bir yuvarlak şeklinde avucunun içerisine alıp bastırarak yassı hale getirebilirsin. Daha sonra kızgın yağda kızartarak kolayca servis edebilirsin.
İftar Menüsünü Taçlandıracak Hafif Tatlılar
İftar menüsünü tamamladıktan sonra tatlıyı da unutmak olmaz. Deneyebileceğin pek çok farklı çeşit olsa da Ramazan deyince ilk akla gelen tatlılardan biri güllaç. Fakat güllaç herkesin damak tadına uymayabiliyor. Bazıları bu lezzeti fazla hafif bulurken bazıları da yoğun yemek bombardımanı arkasına mideyi yormayan bir çeşit olduğu için son derece seviyor. Sen de güllaç yapmayı tercih ediyor fakat herkesin damak zevkine uygun bir çeşit hazırlamak istiyorsan mevcut tarifin üzerinde küçük oynamalar yapabilirsin. Örneğin bu tarife lezzetli mevsim meyveleri ekleyerek daha çekici bir hale getirebilmen mümkün. Özellikle çilekli güllaç tarifine bir göz atabilirsin. Fakat standart tariflerin dışında iftar için hafif tatlılar arasında farklı çeşitlere de yönelebilirsin. Bunun için şerbetli tatlılar yerine sütlü iftarlık hafif tatlıları denemende fayda var.
Salepli Muhallebi Malzemeleri;
- 1 litre süt
- 1 su bardağı şeker
- 1 çay bardağı nişasta
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı öğütülmüş salep
- Toz tarçın
Yapımı son derece pratik olan bu muhallebi ile iftar sofrasının sonunda misafirlerinin damağında güzel bir tat bırakabilirsin. Bu tarif için ilk olarak şekerin yarısını, nişasta ve salebi bir kaba aldıktan sonra bu toz karışımın üzerine bir yandan çırparak yavaşça 1 su bardağı kadar sütü boşaltman gerekiyor. Sonrasında yumurta sarısını da ekleyip karışımı tamamlayabilirsin. Kenarda sütün geri kalanını ve şekeri bir tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtmalısın. Süt kaynadığında salepli karışımı yavaşça üzerine ekleyebilirsin. Sürekli karıştırarak koyu bir kıvam elde ettikten sonra muhallebiyi kaplara bölüştürmen yeterli. Oda sıcaklığına gelen kaseleri daha sonra buzdolabında da bir süre bekletmende fayda var. Servis esnasında ise muhallebilerin üzerine tarçın serpebilirsin.
İftar hazırlığında gereken mutfak malzemelerini Hopi anlaşmalı markalardan alabilir, her alışverişinde Paracık kazanabilirsin.