Bol malzemesi ve tadına doyulmaz lezzetiyle makarna, sofralarımızın olmazsa olmazları arasındadır. Hazırlaması kolay, doyurucu ve sağlıklı bu 5 nefis makarna tarifi, 7'den 70'e herkese çok iyi gelecek.

1) Kremalı Mantarlı Penne


Penne, yaklaşık 3-4 santim boyunda verev kesilmiş, boru şeklindeki makarna türüdür. Eliptik biçiminin içerisinde sosu toplayabilme özelliği ile tüm soslu tarifler için harika bir seçenektir.

Malzemeler:


  • 1 paket penne

  • 200 gram porcini mantarı

  • 50 gram tereyağ, 2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 100 ml krema

  • 2 diş sarımsak

  • Yarım çay bardağı parmesan

  • Tuz, karabiber

  • 5-6 dal taze biberiye


Penneleri 8-10 dakika kadar haşlayıp suyunu süz. Bir tencerede tereyağ ve sıvı yağı ısıtıp ince kıydığın sarımsakları kavur. Ardından mantarları ilave et. Mantarlar suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kavurmaya devam et. Krema ve parmesanı ilave et ve tüm malzemeler güzelce birbirine geçene kadar karıştır. Artık makarnaları ekleyebilirsin. Hepsini tencerede iyice karıştırdıktan sonra makarnayı bir servis tabağına al. Üzerini saplarından ayırdığın taze biberiyelerle süsleyebilirsin. 

 

2) Karidesli Fettucini


Fettucini’nin spagetti’den farkı, yassı ve uzun bir yapıya sahip olmasıdır. Hemen hemen her şeyle yakışan fettucini’yi bir de baharatlı enfes karideslerle denemelisin.

Malzemeler:


  • 1 paket fettucini

  • 300 gram ayıklanmış karides 

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 2 adet büyük boy, küp doğranmış domates

  • 2 diş sarımsak

  • Tuz, karabiber, acı ve tatlı toz kırmızıbiber, pul biber


Fettucini’yi 8-10 dakika kadar haşlayıp suyunu süz. Bir tencerede sıvı yağı ısıtıp ince kıydığın sarımsakları kavur. Karidesleri ilave et, domatesi ve tüm baharatları da ekleyerek 5 dakika kadar yüksek ateşte sotele. Ardından domatesler hafif suyunu çekene kadar orta ateşte pişirmeye devam et. Şimdi makarnayı da ekleyebilirsin. İpucu: Fettucini’yi tencerede karıştırırken kaşık yerine maşa kullanırsan sos ve diğer malzemelerle daha güzel karışacaktır. Servis için birkaç adet taze ıspanak kullanabilirsin. 

 

3) Tavuklu Farfalle


Kelebek makarna olarak bildiğimiz Farfalle, yassı ve dikdörtgen biçimli makarna parçalarının ortadan büzülüp papyon (kelebek) biçimine getirilmesiyle yapılır. Bu eğlenceli makarna, körili tavuk ve kapya biberlerle renk şölenine dönüşüyor.

Malzemeler:


  • 1 paket farfalle

  • 300 gram tavuk göğüs

  • 4 yemek kaşığı köri sosu

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 1’er adet büyük boy, julyen doğranmış sarı ve kırmızı kapya biber

  • Tuz, karabiber


Farfalle’yi 8-10 dakika kadar haşlayıp suyunu süz. Bir tencerede sıvı yağı ısıtıp küp küp doğradığın tavuğu ekle. Tuz ve karabiber ilavesinin ardından köri sosu da ekleyerek güzelce karıştır. Ardından biberleri koyup karıştırarak sotelemeye devam et. Tavuklar suyunu yeniden çektiğinde makarnayı ilave ekleyebilirsin. Kapya biberlerin daha çok dişine gelmesini istiyorsan, makarnaları ekledikten sonra en son aşama olarak tencereye koyabilirsin. Renkli mi renkli ve kokusuyla baş döndürecek makarnan hazır. 

 

4) Somonlu Fusilli


Ülkemizde burgu makarna olarak bilinen fusilli, kıvrımlı yapısı nedeniyle tüm soslarla çok yakışan, özellikle de salatalarda çok tercih edilen bir tür. Limon soslu somon ve bezelyeyle zenginleştirilmiş bu tarife bayılacaksın.

Malzemeler:


  • 1 paket fusilli

  • 250 gram somon

  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye

  • Yarım çay bardağı limon

  • 1 yemek kaşığı tereyağ

  • Tuz, karabiber


Somonu gelişigüzel parçalara bölüp tuz ve karabiber ilavesiyle 10 dakika dinlendir. Bu esnada makarnayı 8-10 dakika kadar haşlayıp suyunu süz. Bir tencerede tereyağını ısıtıp somonu pişir. Limon suyunu da ilave ederek tatlandır. Şimdi makarna ve bezelyeleri de ekleyip tüm malzemeler birbirine geçene kadar dikkatli biçimde karıştır. Dilersen servis aşamasında üzerine parmesan ya da taze kaşar rendeleyebilirsin.

 

5) Enginarlı Orecchiette


Deniz kabuğu şeklindeki bu makarnalar da yine içine bol miktarda sos ve malzeme toplar. İşte bu nefis makarna türüyle yapabileceğin sağlık dolu ve vegan bir tarif:

Malzemeler:


  • 1 paket orecchiette

  • 5 adet enginar kalbi

  • Yarım su bardağı kapari

  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 yemek kaşığı limon suyu

  • Tuz, karabiber


Orecchiette’yi 8-10 dakika kadar haşlayıp suyunu süz. Enginar kalplerini 4’er parçaya böl. Bir tencerede zeytinyağını ısıtıp enginarları sotelemeye başla. İçerisine haşladığın makarnanın suyundan 1 kepçe ilave et, limon suyu, tuz ve karabiberi de ekleyerek enginarlar yumuşayıncaya kadar pişir. Ardından makarna ve kaparileri ekleyip enginarları çok parçalamayacak biçimde her şeyi karıştır. Şimdiden ellerine sağlık, afiyet olsun! :)