Asya kültürünün bir parçası olan chopstick kullanımı farklı kültürlerde de merak konusu oluyor. Peki bu chopstick’ler nasıl kullanılıyor. Sen de bu çubukları kullanmak istiyor ama kullanamıyorsan doğru yerdesin. Haydi gel chopstick kullanımının nasıl olması gerektiğine birlikte bakalım.


Asya kültürünün adeta bir simgesi olan chopstick’ler, kaşık çatal yerine kullanılan çubuklar olarak biliniyor. Yemek yeme deneyimini benzersiz kılan bu geleneksel araçlar birçok kişi tarafından da ilgi görüyor. Chopstick’ler yalnızca bir yemek yeme aracı olarak değil, geleneksel bir sanat formu olarak da kabul edilir. İnce uzun çubuklar halinde bulunan chopstick’ler kullanımı zor gibi görülse de biraz pratik ve biraz da sabır ile basit bir şekilde öğrenilebiliyor. Chopstick kullanımı pratik elde ettikten sonra oldukça keyifli bir hale dönüşebiliyor.  Peki herkes tarafından merak edilen chopstick kullanımı nasıl olmalı, sorusu sormadan geçemeyiz. Bu yazımızda chopstik’i nasıl kullanacağına,  chopstick kullanımının inceliklerine ve daha pek çok noktaya değindik. İşte chopstick kullanımına dair detaylar!




Chopstick Kültürü




Yemek çubuğu olarak da bilinen chopstick’ler, Asya kültürü ve mutfağının bir parçası olarak bilinir. Asya mutfağının gizemli dünyasında farklı bir yemek yeme deneyimi sunan bu parçalar yemek yemenin temellerini oluşturur.  Japonya, Çin, Kore, Singapur ve Vietnam başta olmak üzere dünyanın %28’lik kısmında bu yemek çubuğu kullanılır. Bu bölgenin geleneksel yemek yeme araçları olan çubuklar aynı zamanda tüketilen yemeklere de uyum sağlamaktadır. Chopstick kullanımı neredeyse tüm el kaslarını oynatmaya yardımcı olmaktadır. Bu sırada 30 eklem ve 60 kas hareket etmekte olup aynı zamanda beyin de çalışır. Yemek çubuğu kullanımı hem fiziksel hem de zihinsel aktiviteleri olumlu bir şekilde etkilemektedir. Bu durum 2005 yılında Kore’de 4 ilkokul öğrencisi ile yapılan bir deneyde de ispatlanmıştır. Yapılan araştırmaya göre çocuklara metal çubuk, tahta çubuk ve çatal kullandırtmışlar ve beyin fonksiyonlarını incelemişlerdir. Çıkan bulgular sonucu metal çubuk kullanımında %30, tahta çubuk kullanımda ise çatal kullanımına oranla %20 daha fazla beyin aktivitesi gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar da bize chopstick kullanımının aslında kültürel bir öğeden çok daha fazlasını vermektedir. 




Chopstick Nasıl Kullanılır?




Asya mutfağı restoranlarına gittiysen serviste mutlaka yemek çubuklarını masaya getirdiklerine şahit olmuşsundur. Bu kültürün bir parçası olan yemek çubukları birçok kişi nasıl kullanılacağı bilinmemektedir. Eğer sen de chopstick kullanma konusunda sorun yaşıyorsan, doğru kullanımı için aşağıda verilen adımları takip edebilir, chopstick nasıl kullanılır sorusunu cevabını bulabilirsin.


1.Chopstick Seçimi


Eğer kullanacağın yemek çubuklarını seçme gibi bir şansın varsa başlangıç olarak geniş uçlu çubukları tercih edebilirsin. Böylece yemekleri alman daha rahat olur ve ilk deneyimin hüsran ile sonuçlanmaz. Bunun yanında chopstick’in nasıl bir materyalden üretildiği de önemli. Kaymaya karşı dirençli ürünler kullanımı her zaman daha da kolaylaştıracaktır.


2.Doğru Tutuşu Öğrenmelisin




Chopstick kullanımının en önemli detaylarından biri de şüphesiz chopstick tutma. Bu çubukları kullanabilmek için chopstick tutuşunu bilmen gerekiyor. Doğru bir tutuş için aşağıdaki adımları rehber olarak kullanabilirsin.


  • Çubukları elini biriyle tokalaşacakmış gibi baş parmağın yukarı gelecek şekilde tut. Çubuklardan altta olan çubuğu baş parmağın ve elin arasında kalan boşluğa yerleştir.

  • Geldik ikinci adıma, yüzük ve serçe parmağını aşağı doğru bükerek yüzük parmağını çubuğun altına gelecek şekilde yerleştir. Böylece altta kalan çubuğun hareket etmesini engellersin.

  • Ardından üst çubuğu baş ve işaret parmağının arasında tut. Akabinde orta parmağını yemek çubuğunun altına getir ve çubuğun baş, işaret ve orta parmağın arasına yerleşmesini sağla. Burada çubuk kalem tutar gibi rahat olmalıdır.

  • Çubukları düzgün bir şekilde eline yerleştirdikten sonra yiyecekleri kavramak için yalnızca üst çubuğu oynatman yeterli. Bunun için parmakların yardımıyla üst çubuğu yukarı aşağı hareket ettirebilirsin.


Bu noktada dikkat etmen gereken bir detaysa ister sağ ister sol elini kullanıyor ol chopstick’leri sağ elinle kullanmalısın.


3.Çubukları Koordineli Bir Şekilde Hareket Ettir


Chopstick kullanımı sırasında yemek ile elini uyumlu bir şekilde kullanman önemli. Bunun için alt çubuğu mümkün olduğunca sabit tutarak yiyecekleri yalnızca üst çubuğu hareket ettirerek tüketmeye çalışmalısın. Bu aşamada fazla hızlı davranmana gerek yok. Elin çubuklara alışana kadar yavaş ve kontrollü bir şekilde yemek yemeğe devam edebilirsin. Pratik yaptıkça hızın da artacaktır.


4.Yiyecekleri Chopstick Arasında Doğru Tut


Yiyecekleri rahat bir şekilde tüketebilmen için iki chopstick arasında boşluk bırakmalısın. Böylece daha rahat bir şekilde de hareket ettirebilirsin. Aynı zamanda bu teknik yiyeceğin kayamamasını ve daha iyi bir tutuş sergileyebilmeni sağlar. Bu aşamada küçük veya kaygan yiyecekleri tüketirken çubukları birbirine sıkıca bastırmaktan kaçınmalısın. Bu yiyecekleri tutmak yerine çubuk arasından daha hızlı bir şekilde ayrılmasına neden olacaktır.


5.Vakit Buldukça Pratik Yapabilirsin


Chopstick kullanma becerini geliştirmek için küçük , hafif ve kolay kaymayacak yiyecekler ile başlayabilir zaman buldukça pratik yapabilirsin. Pirinç ve sebze gibi yiyecekler kolay tutulabilen ve pratik yapma açısından oldukça elverişlidir. Dolayısıyla bunlar üzerinde pratik yapabilirsin. İstediğin sonuca hemen ulaşamıyorsan ümitsizliğe kapılma bu çok normal. İlk başlarda zorlanabilirsin fakat pratik yaptıkça becerilerin gelişecektir. Bu yüzden sabırlı olmalı ve süreci keyif içinde geçirmelisin.




Chopstick Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler




Yemek çubuklarını kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunur. Bunlar aslında pek çok kişinin tahmin ettiği veya bildiği detaylar olsa da kimi zaman dikkatsizce davranılabiliyor. Olası kaza ve olumsuzlukları önlemek için aşağıda verilen bu detaylara dikkat etmende fayda var.


  • Chopstick kullanımı sırasında çubuktan çubuğa doğrudan aktarım yapılmamaktadır. Doğrudan aktarım yapmak isteme durumunda masanın çevresini kirletebilme olasılığın yüksek.

  • Çubuklar yalnızca yemek yemek için kullanılmalıdır.

  • Çubuklar yemekleri ağzımıza götürmek için kullanılır. Dolayısıyla yalanmadan, ısırılmadan veya çiğnemeden kullanmak önemlidir.

  • Yemek tabağı veya kase ile ikram edilen tabaklara doğrudan kasenin üst kısmına çubuk batırılmaz. Pirinç kasesinin üst kısmına batırılan çubuk cenaze olduğunu ifade etmekte ve cenaze evlerinde yapılmaktadır.

  • Japon geleneğinde yemek yerken kendi tabağınızda kullandığınız çubuğun ucu ortak kaplarda kullanılmamaktadır. Bu gibi durumlarda çubuğun arka tarafı ile ortak kaplardan yiyecekler alınmalıdır. Eğer sen de bir Japon ile yemek yiyeceksen bu noktaya dikkat edebilirsin.

  • Yemekleri ikiye bölme işlemi çubuklar ile oldukça zor olmaktadır. Bunun için biraz pratik gerekir. Bu noktada çubuklarını yiyeceğe bastırırken aynı zamanda parmaklarınla da biraz ayırmalısın. Bu şekilde yemeğini ikiye bölebilirsin.

  • Yeme yemeğe ara verdiğin zaman çubuklarını bir araya getirmeli ve üstleri sola bakacak şekilde tabağın üzerine konmalıdır. Bu yemeğe devam ettiğinizi göstermektedir.

  • Chopstick’lerini yemeğin bittikten sonra X şeklinde koymamaya özen göstermelisin. Bu ölümü çağrıştıran bir işarettir ve iyi algılanmaz. 


Dilersen En Lezzetli Kore Yemekleri ile chopstick kullanabileceğin yemekler hazırlayabilir. Böylece chopstick kullanımı için uygun yemekler ile el pratiğini geliştirebilir ve lezzetli yemeklerin keyfini çıkarabilirsin.