Öykü, hızlı ve güçlü bir biçimde duygulara doğrudan dokunan bir edebiyat türü. Sait Faik, Oğuz Atay, Bilge Karasu, Tomris Uyar gibi Türk edebiyatı yıldızlarını yakından tanımak bir ayrıcalık. Bu isimler keşfedildikçe öykü ve Türk edebiyatı dünyasına yapılan yolculuklar da renkleniyor. Aralarında okumadıkların varsa, mutlaka listene al.

Alemdağ’da Var Bir Yılan



Türk edebiyatı, özellikle de öykü denince akla gelen ilk isim şüphesiz Sait Faik Abasıyanık. Her sene, en iyi öykü yazarına Sait Faik Hikâye Armağanı veriliyor. Sadece Alemdağ’da Var Bir Yılan’ı okuyunca bile yazara ve öykücülüğüne verilen değerin nedenini anlayacaksın. Bu kitap, Zülfü Livaneli’nin bir şarkısında da geçen, “Bir insanı sevmekle başlar her şey” sözünün söylendiği öykü kitabı. Tek başına son derece umut vadeden bu cümle kitapta “Burada her şey bir insanı sevmekle bitiyor” diye devam eder. Yalnızlık üzerine son derece çarpıcı incelikler barındıran bu kitap, yıllar sonra da aklında kalacak ve tekrar tekrar okumak isteyeceksin.

Aramızdaki En Kısa Mesafe



Barış Bıçakçı bu öykü kitabında geçen “Bu dünyada hiçbir şey göründüğü hatta yaşandığı gibi değil, her şey hatırlandığı gibi,” sözüyle derinliğini ortaya koyan, neredeyse her cümlesinden sonra durup düşünülmesi gereken, yavaş yavaş okudukça daha çok haz veren bir yazar

Doğu Öyküleri



Ferit Edgü’nün bu öykü kitabını, huzursuzluğa ve rahatsız olmaya hazırsan edin ve başlamadan önce kendini hazırla. Ürpertici, tiksindirici, huzursuz edici çok şey hakkında okuyacak ve okumanın tadına doyamayacaksın! Herkes hayatı boyunca mutlaka en az bir Ferit Edgü kitabı okumalı.

Dost Yaşamasız



Vüs’at O. Bener, Türk edebiyatı tarihinin en etkileyici yazarlarından biri. Lafı dolandırmamasıyla ünlü. Anlatmak istediğini net söylüyor, sohbet eder gibi yazıyor. Bu nedenle ardından gelen pek çok yazarı etkilemiş. İlk kez, 1950 yılında New York Herald Tribune ile Yeni İstanbul gazetelerinin birlikte düzenlediği yarışmada bu öykü ile tanınmış. Birinci tekil kişi ağzından yazılan öykü, okuyucuda müthiş bir gerçeklik hissi oluşturuyor. Vüs’at O. Bener’in öykülerini okuduktan sonra kendisini daha da yakından tanımak istersen, Semih Gümüş’ün “Vüs’at O. Bener: Kara Anlatı Yazarı” kitabını da okumalısın.

Gecede



Leyla Erbil, kendi dünyasını kurdu ve kendi noktalama işaretlerini oluşturdu. Özellikle otoriteye başkaldırının ana tema olduğu bu kitaba bu yaklaşımı çok yakışıyor. Türk edebiyatı öykücüleri arasında özel bir yeri var Leyla Erbil’in, özellikle başkaldırı ve fark etme öykülerini okuduktan sonra bunu daha iyi anlayacaksın. Yazar, Pen Yazarlar Derneği tarafından 2002 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterildi.

Göçmüş Kediler Bahçesi



Küçük bir alıntı bile bu öykü kitabının ruhunu yansıtmaya yetiyor: “Günlerden deniz, sulardan salı, yürürden vatos, yüzerden kedi…” Bilge Karasu, sakince okunması gereken bir yazar. Hemen her cümlesini anlamak için durman, hatta zaman zaman cümlelerini zihninde tamamlaman gerekiyor. Henüz okumadıysan mutlaka tanıman gereken bir sanatçıdan bahsediyorum ve Göçmüş Kediler Bahçesi ile tanışmanı tavsiye ediyorum.

Korkuyu Beklerken



Bu kitapla ilgili baştan bir uyarıda bulunmalıyım: Alışkanlık yapar. Defalarca dönüp dönüp okursun. İçine girdikçe sorgularsın. Melankoliden korkmayanlara uygundur. Türk edebiyatı devlerinden Oğuz Atay, toplumun çarpıklığını bu öykü kitabında da ustaca kullandığı esprili dille anlatır. Aktarırken en umutsuz, en karamsar konularda bile okuyucuyu güldürmeyi başarır. Şiddetli tavsiyedir: Oğuz Atay oku ve hediye et. Çünkü dünya için Dostoyevski neyse, Türk edebiyatı için Oğuz Atay odur.

Ödeşmeler



Tomris Uyar, yaşamı boyunca yalnızlık ve hayatın dışında kalmışlık üzerinde düşünen bir yazardı. Ödeşmeler adlı öykü kitabında da bu derinden hissedilir. Türk edebiyatı, Tomris Uyar olmadan eksik kalırdı. Öykü yazmaya Sait Faik tarzı metinlerle başlayan yazar, yüzünü zaman içinde büyülü gerçekçiliğe döndü. Gecegezen Kızlar bu dönemdeki en iyi öykü çalışmasıydı.

Önce Ekmek



Orhan Kemal, bu öykü kitabında toplumsal zorlukları anlatır ve şehirde yaşamanın, şehre tutunmanın zorluğundan söz eder. Direnme gücünün önemini vurgular. Umudun hep var olacağını hissettirir. Paranın gücünü, bu güç uğruna artan ya da eksilen şeylerden söz eder. Gerçek bir klasiktir. Okumadıysan mutlaka listene al.