TADINI ÇIKAR
Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri İçin Bazı Fikirler
Çocukların, motor becerilerinin gelişmesi için sanat etkinliklerine katılmaları çok önemli. Bunun yanı sıra sanat, çocukların dünyayla kurdukları iletişimi geliştiriyor, kendilerine olan güvenlerini artırıyor ve algılarının açılmasını da sağlıyor. Okul öncesi çocukların yapabilecekleri sanatsal etkinlikleri listeledim. Belki birlikte gidersiniz ya da beraberce evde bir şeyler yapma fırsatı yakalarsınız.
Atölyeler
Müzelerin çocuklar için düzenlediği etkinlikleri takip etmen, çocuğunun sanatla sürekli iç içe olmasını sağlayacak. Örneğin Pera Müzesi, temmuz ayı boyunca çocuklar için harika atölyeler düzenliyor. Ay boyunca 4-6 yaş grupları kil, pleksi, karton ve akrilik boyalar kullanarak yaratıcılıklarını ortaya koyacak; kumaşlar boyayacak ve masallar dinleyecekler. İstanbul Modern ve Akbank Sanat’ın da çocuklarla yaptığı resim çalışmaları ve düzenledikleri atölyeler radarına girmeli.
Doğayla İç İçe Sanat
Birlikte toplayacağınız çiçekleri ve yaprakları kitapların arasında kurutup daha sonra bir kâğıda yapıştırmasını, altlarına isimlerini yazmasını isteyebilirsin. Bu etkinlik, doğaya sağduyuyla yaklaşmasını sağlayacağı gibi, bitkilerle ilgili bilgisini ve farkındalığını da artıracaktır. Atatürk Arboterumu birlikte vakit geçirmek, dökülen çeşitli yaprakları toplamak için harika bir yer. Topladığı çeşitli yaprakları ve dalları kullanarak resimler yapmasını da isteyebilirsin. Bu, doğal formlara başka açılardan bakması için geliştirici olabilir. Daha sonra bunları çerçeveleyerek duvarına asabilir, yaratıcılığını takdir ettiğini ona gösterebilirsin. Senin takdirin, onun kendine olan güvenini artıracaktır. Benzer bir etkinliği, birlikte toplayacağınız taşlarla da gerçekleştirebilirsiniz. Ona her yüzeye uygulanabilen boyalardan alıp taşların üzerine çizim yapmasını sağlayabilirsin. Ürettiklerini kâğıt ağırlığı olarak kullanabileceğin gibi arkasına mıknatıs yapıştırıp buzdolabı süsü olarak günlük hayatına dâhil edebilirsin. Elleriyle yaptığı objenin evin bir parçası olması, çocuğun evle, aileyle ilişkisini pekiştirdiği gibi aidiyet duygusunun sağlamlaşmasına da katkıda bulunur.
El Sanatlarının Gücü
Çocukların bayıldıkları aktivitelerden biri de seramik. Çamura şekil vererek ortaya çıkardıkları obje kururken yenilerini yapmaya başlayarak, kuruyanları fırınlayarak ve ardından sırlayarak harika vakit geçiriyorlar. Sırrın pişmiş halini görmek büyüleyici bir deneyim! Çocuklar, ahşap yontma atölyelerinden de büyük keyif alıyorlar. Bu atölyeler genellikle büyük çocuklar için olsa da konuya ilgi duyan miniklere, yaşlarına uygun istisnalar yapılıyor. Çocuklar bu atölyelerde genellikle ahşabın doğal hâlini inceleyerek onu bir objeye benzetiyor, ahşabı benzettikleri şekle dönüştürmeyi hedefliyorlar. Bu, bir kütlenin içinde gördüğü güzelliği ortaya çıkarmasını sağlayarak “kaba görünen her şeyi çabaladığı sürece güzelleştirebileceği” mesajını veriyor.
Evde Sanat
Çocuklara ev ortamında da kaliteli bir sanat etkinliği düzenlenebilir. Yaptığı resimleri çerçeveletip evin koridorunda kendi sergisini oluşturmasına yardımcı olabilirsin. Birkaç arkadaşını ya da aileden birilerini davet edip ilk sergisinin açılışını gerçekleştirmesini sağlayabilir, yaptığı resimleri neden ve nasıl yaptığını, renkleri nelerden etkilenerek kullandığını anlatmasını isteyebilirsin. Ama önce birlikte bir sergiyi keyifle gezerken sergileme ve paylaşmanın önemini anlatman gerekiyor.
Yaratıcı Drama
Çocukların tiyatroyla tanıştığı bu etkinlik, aslında bir kişisel gelişim eğitimi. Sanatın bir dışa vurma yöntemi olduğu düşünülünce, çocukların sanatla bu şekilde tanışması daha çok anlam kazanıyor. Çocukların vücut dillerini geliştirdiği bu etkinlik, sosyal hayatta da kendine güven duygusu kazandırıyor. Çağdaş Drama Derneği’nin yaratıcı drama atölyelerine belki göz atmak isteyebilirsin.