Birbirinden lezzetli Kore yemeklerini keşfetmek istiyorsan doğru adrestesin. Yöresel Kore yemeklerini öğrenmek için hemen tıkla!


Pirinç, lahana ve balık gibi besinler ülkemizin mutfağında klasik lezzetlerle taçlandırılıyor. Balık buğlama, lahana sarma ve pilav gibi yemekler coğrafyamızın hemen hemen her bölgesinde afiyetle tüketiliyor. Peki sana bu tür besinlerle çok farklı lezzetler hazırlayabileceğini söylesek? “Soframda farklı yemeklerle konuklarımı etkilemek istiyorum” diyorsan kemerini sıkı bağla; rotamız Güney Kore! 



Çılgın lezzetleriyle bilinen Asya ülkesine dillere destan yemeklerinden dolayı Dünya’nın merakla bakıyor. Özellikle sosyal medyada da sıklıkla popüler olan Kore lezzetleri, insanların Güney Kore’nin turizm ülkesi olmasını sağlayan en önemli nedenlerden biri. Ama senin bu lezzetleri denemek ve sevdiklerinle paylaşmak için Güney Kore’ye gitmene gerek yok. Evde Kore yemekleri yapımı için ihtiyacın olan malzemeler ve birçok seçenek yazımızda buluşuyor. Tteokbokki veya Bingsu gibi adını sıkça duyduğun ama denemeye cesaret edemediğin lezzetleri mutfağında yapmak istiyorsan hemen başlayalım. Kore lezzetleri turumuzdaki ilk durak: Kimchi!





Kimchi



Güney Kore yöresel yemekleri denince akla gelen ilk lezzetlerden olan kimchi’nin tüketimi oldukça keyifli. Aslında bir turşu çeşidi olan bu lezzet için Güney Kore’de her yıl festivaller düzenleniyor. Ana yemeklere lezzetli bir eşlikçi arıyorsan kimchiyi deneyebilirsin. Sofralarında Asya esintileri yaratabilmen için işe ilk olarak kimchinin malzemelerini saymakla başlayalım.



 



Malzemeler:




  • 1 adet Çin marulu (Lahana olarak da bilinir)

  • Yarım su bardağı deniz tuzu

  • 4-5 dal yeşil soğan

  • 1 adet havuç

  • 1/4 adet turp

  • 5 diş sarımsak

  • 1 adet kuru soğan

  • 1 parça zencefil

  • 2 tatlı kaşığı esmer şeker

  • Yarım su bardağı acı pul biber

  • 1 çay bardağı haşlanmış pirinç

  • 1 çay bardağı su 

  • 1 çay bardağı balık sosu (İsteğe bağlı)



Kimchi tarifini verirken bu lezzetin hazırlanışında büyük bir kavanoza da ihtiyacın olabileceğiniz söylemeden geçmeyelim. Eğer market alışverişi yaparken Çin maruluna rastlamadıysan bu tarifi lahana ile de deneyebilirsin. Kusursuz bir kimchi turşusu hazırlamak için şu adımları takip etmen yeterli:






Kimchi Yapılışı:




  • Çin marulunu dört parçaya böl ve bir süre suda beklet.

  • Ardından marulların suyunu süzüp tuz ile ovalama işlemine geç.

  • Tuzladığın marulları bir kenara koy ve sosu hazırlamaya başla. Sarımsak, kuru soğan, zencefil, esmer şeker, pul biber ve varsa eğer balık sosunu blender ile püre haline getir.

  • Ardından havuçları rendele ve taze soğanları çapraz bir şekilde kesmeye başla.

  • Son aşamada hazırladığın tüm malzemeleri karıştır ve iyice harmanla.



Kimchinin bir turşu çeşidi olduğundan daha önce bahsetmiştik. Bu lezzetin hazır olması için en az 1 hafta kadar hava almayan bir kavanozda bekletmende fayda var. 1 hafta sonrasın bu lezzetin beklemeye değer olduğunu sen de fark edeceksin.






Tteokbokki



Sıradaki konuğumuz Güney Kore sokaklarından sıklıkla rastlayabileceğiniz bir lezzet; Tteokbokki! Uzak Doğu’nun meşhur lezzetlerinden olan tteokbokki aslında bir tür pirinç keki. Fakat bu lezzeti sadece bir pirinç keki olarak nitelersek haksızlık etmiş oluruz. Tteokbokki sosu ve diğer malzemeleriyle her öğününüze yakışacak eşsiz bir lezzet. Mutfağınızda fark yaratacak bir Tteokbokki hazırlığı için ilk olarak malzemeleri saymakla başlayalım.




Malzemeler:




  • 2 su bardağı pirinç keki

  • 1 su bardağı yeşil lahana

  • 1 adet havuç

  • 2.5 su bardağı balık suyu (normal su da kullanılabilir.)

  • 2 adet yeşil soğan

  • 1 adet kuru soğan





Sosu İçin:




  • 2 yemek kaşığı bal

  • 2-3 yemek kaşığı goghujang (acı biber salçası)

  • 1 yemek kaşığı soya sosu

  • 1 yemek kaşığı esmer şeker

  • 2 diş ince kıyılmış sarımsak



Yukarıda saydığımız malzemelerden yeşil lahana, havuç, taze soğan ve kuru soğan gibi sebzeleri ince ince kıymaya özen göstermelisin. Hazırladığın sosla birlikte homojen bir karışım elde etmek için malzemelerin kesimi oldukça önemli. Bununla birlikte pratik bir pişirme işlemi için geniş hacimli bir wok tava kullanmayı da ihmal etme. Malzemeleri doğrayıp tavanı da hazırladıysan artık  Tteokbokki hazırlanışına geçebiliriz.






Tteokbokki Yapılışı:




  • Genellikle donuk formda sunulan pirinç keklerini soğuk suda çözünene kadar beklet. Kekler birbirinden ayrıldığında süzgeçle süzerek kenara al.

  • Sonrasında bir kasenin içerisinde sos için hazırladığın malzemeleri karıştırmaya başla. Üst başlığımızda sos için gereken malzemeleri bulabilirsin.

  • Sos karışımı tamamlandıktan sonra wok tavaya su veya balık suyunu ekle. Kaynama noktasına gelene kadar bekle.

  • Su kaynadığında ocağı orta ateşe al ve sos karışımını ekle. Gerekli kıvamı elde edebilmen için 5-6 dakika karıştırman yeterli.

  • Arından pirinç keki, havuç, soğan ve lahanaları tavaya ekle. Ara ara karıştırarak 5-6 dakika boyunca kaynamalarını sağla.

  • Son evrede yeşil soğanı da ekleyip karıştırmaya devam et. Sos yoğunlaşmaya başladığında Tteokbokki yemeğin hazır demektir, afiyetler!






 Bulgogi



Korece “ateşte et” anlamına gelen bulgogi, yapımı pratik ve lezzetli yemeklerden birisi. Bulgogi yemeğinin Güney Koreliler’deki önemini anlatabilmemiz için ülkemizdeki mangal kültürünü örnek gösterebiliriz. Marine edilmiş etin yüksek ateşle buluşması ve meşhur Kore soslarına karışmasıyla oluşan bu lezzet akşam yemeklerinizin vazgeçilmezi olmaya aday. Damak ısırtan sıra dışı bir et yemeği hazırlamak istiyorsan hemen market alışverişini tamamla!



 



Malzemeler:




  • 1 kg dana eti

  • 2 dal taze soğan

  • 6 yemek kaşığı soya sosu

  • Yarım armut

  • 1 çay kaşığı acı sos

  • 2 yemek kaşığı esmer şeker

  • 3 diş sarımsak

  • 2 adet kuru soğan

  • Kavrulmuş susam

  • Karabiber

  • Sıvı yağ




Yukarıda saydığımız malzemeler hazırsa tava ve kolayca karışım hazırlayabileceğin geniş bir kap da yanında bulundurmayı ihmal etme. Eğer aşağıda saydığımız adımları takip edersen bu yemeği 15-20 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsin. Tabi bu süreye eti dinlendireceğin zaman dilimi dahil değil.





Bulgogi Hazırlanışı: 




  • İşe ilk olarak eti incece doğrayarak başla.

  • Ardından taze soğan ve sarımsağı ince ince kıyarak bir kaba al.

  • Bu sebzelerin üstüne rendelenmiş armut, şeker, karabiber, soya sosu ve kavrulmuş susamı ekle.

  • Hazırladığın karışımı etin üstüne ekle ve detaylı bir şekilde marine et. Bu işlemin ardından eti 30 dakika kadar dinlendirmen gerekli.

  • Bir süre bekledikten sonra ince ince doğradığın kuru soğanları tavada yağ ekleyerek kavurmaya başla. 

  • Ardından dinlendirdiğin etleri tavaya dahil ederek suyu çekinceye kadar pişir. 

  • Servis yaparken üzerine kıydığın yeşil soğanlardan bir miktar ekleyebilirsin.






Bibimbap



Hem besleyici hem de çeşitli bir lezzet deneyimlemek istiyorsan bibimbap tam sana göre! “Karışık Pirinç” anlamına gelen bibimbap Kore mutfağının gözdesi. Birçok farklı lezzeti bir arada sunan bu yemekle kendine sağlıklı bir öğün hazırlayabilirsin. Karmaşık görünümüne karşın lezzetiyle deneyenlerin vazgeçilmezi olan bibimbap yemeğinin tarifine ilk olarak malzemeleri saymakla başlayalım:


 

Malzemeler:




  • 1 su bardağı pirinç

  • 1/2 yemek kaşığı susam yağı

  • 1/2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 2 su bardağı su

  • 1 adet kabak

  • 1 adet havuç

  • 1/2 demet ıspanak

  • 2 adet kuru soğan

  • 1 çay kaşığı sarımsak ezmesi

  • 1 yemek kaşığı acı biber ezmesi

  • 2 yumurta

  • Tuz


 

Bibimbap hazırlığı yapmadan önce kabak ve havuç gibi sebzeleri pratik bir şekilde pişirebilmen için ince ince şeritler halinde kesmen gerektiğinin altını çizelim. Bununla birlikte soğanı da ince ince doğramayı ihmal etme.


 


Bibimbap Yapılışı:




  • İlk olarak pirinci bol suyla yıka ve süz. Ardında tencere aktarıp üzerine 2 bardak suyu ilave et. Pirinçlerin çabuk pişmesi için ocağın ateşini yükseltmekten çekinme.

  • Pirinç pilavı suyunu çektiğinde ateşi kapatıp dinlenmeye bırak. Sonrasında sebzelerini pişirmek için wok tavanı ocağa alabilirsin.

  • Tavaya sıvı yağ ekleyerek soğan, havuç ve kabağı kavurmaya başla. Sonrasında tuz ekleyerek 10 dakika kadar sotele.

  • Bu sırada başka bir tencereye su doldurarak ıspanakları kaynatmaya başla.

  • Kaynayan ıspanakların üzerine tuz, susam yağı ve sarımsak ezmesini ekleyerek güzelce harmanla.

  • Sonrasında pilavı, ıspanağı ve kavurduğun sebzeleri bir tabakta birleştir. Üzerine acı ezmeyi ekleyerek karıştırmaya başla. 

  • Son olarak 2 yumurtayı ayrı bir tavada karıştırmadan pişir ve diğer malzemelerin üzerine ekle. 


 

Yukarıda deneyip vazgeçemeyeceğin Güney Kore yöresel yemeklerini tarifleriyle birlikte senin için hazırladık. Başlıkları detaylı olarak inceleyerek mutfağında harikalar yaratabilirsin. Sofralarında “Balkan Rüzgarları” essin istersen Makedon Mutfağına Özel 5 Nefis Yemekyazımızı da inceleyebilirsin.