Soğuk algınlığı nedir, nasıl tedavi edilir? Soğuk algınlığı ve grip farkları nelerdir? Cevaplar yazımızda.

Havalar soğumaya başladığında hastalıklar da kendini göstermeye meyilli hale gelir. Vücut mekanizmamız, yaşantımız süresince pek çok dış etkene maruz kalarak onlardan etkilenir ve savunma yetkinliği düşebilir. Bu durum, özellikle havaların soğumasıyla doğru orantılı olarak artar. Bunun sebebi ise, vücudumuz içinde yer alan güvenlik mekanizmalarının düzgün çalışamaması olarak belirtilmekte. Kısaca özetleyecek olursak; üst solunu yollarımızda bulunan burun ve ağız içi mukozası ve burada üretilen salgılar, burun kılları, lenf dokuları ve epitel dokular sayesinde üst solunum yollarımız, kötü niyetli dış etkenlerden korunur. Ancak hava sıcaklığının düşmesiyle bu mekanizmalar, etkinliğini kaybedebilir ve bizi tam anlamıyla koruyamaz hale gelir.
 
İşte, tüm bunlardan bahsettiğimiz soğuk algınlığı belirtileri yazımızın devamını okuyarak bu kavramın ne demek olduğunu, gripten farklarını ve diğer pek çok detayı kolayca öğrenmen mümkün. Hazırsan soğuk algınlığının ne olduğunu açıklayarak başlıyoruz.
 

Soğuk Algınlığı Nedir?


Soğuk algınlığı belirtilerine geçmeden önce bu kavramın ne demek olduğundan bahsetmekte yarar var. Soğuk algınlığı, halk arasında sıklıkla kullanılan ve çoğunlukla grip ile karıştırılan bir hastalık. Bu yanlışı düzeltmek için soğuk algınlığının tam tanımını vermek doğru olacaktır. Soğuk algınlığı, kişinin üst solunum yollarındaki savunma mekanizmasının etkinliğinin düşmesi sonucu bu bölgenin iltihaplanmasıdır.
 
İnsan vücudundaki solunum sistemi, gırtlak ve soluk borusunun kesişim bölgesi itibarıyla iki kısımda incelenmekte. İki kısmın kesiştiği yerin üstünde kalan bölgede burun, ağız, geniz, yutak ve gırtlak yer alır ve buraya üst solunum yolları denir. Soluk borusu, bronş, bronşiyol, alveol ve akciğerin yer aldığı kısımsa alt solunum yolları olarak adlandırılır. Özellikle burun, geniz, ağız, yutak gibi bölgelerde meydana gelen iltihabik reaksiyon ise soğuk algınlığı belirtilerinin görülmeye başlamasına neden olan durumları meydana getirir. Peki, soğuk algınlığı belirtileri nelerdir? Hadi, birlikte öğrenelim!
 

Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?


Yukarıda da bahsettiğimiz üzere soğuk algınlığı, üst solunum yollarındaki dokularda meydana gelen bir iltihaplanmanın sonucudur. Eğer bu iltihaplanmanın derecesi biraz yüksekse kişide şiddetli soğuk algınlığı belirtileri görülmesi muhtemel olacaktır. Aşağıda, ağır ve hafif soğuk algınlığı belirtilerini
Rahatça görebilirsin.
 


  • Hafif baş ağrısı

  • Burun akıntısı

  • Geniz akıntısı

  • Gözlerde sulanma

  • Nadiren boğaz ağrısı

  • Hapşırma

  • Halsizlik

  • Lenf bezlerinde büyüme

  • Boyunda şişlik

  • Nadiren eklem ve kas ağrısı

  • Koku ve tat kaybı ya da azalması

  • Burun tıkanıklığı


 
Tüm bu belirtiler, kişinin o anki klinik durumuna göre artıp azalma eğilimi gösterebilir. Aşırı stres, üzüntü gibi psikolojik sebeplerin yanı sıra başka ek hastalıklar da soğuk algınlığının derecesini etkileyen unsurlardan. Eğer soğuk algınlığı ilerler ve alt solunum yollarına ulaşırsa hastalığın seyri değişir. Dolayısıyla hastalık, belirtileri doğru teşhis edildiğinde düzgünce tedavi edilebilir ve ilerlemesi durdurulur.
 
Peki, soğuk algınlığından nasıl korunulur? Evde kendi kendini tedavi etmen mümkün mü?
 

Soğuk Algınlığından Korunma Rehberi


Viral bir enfeksiyon olan soğuk algınlığından korunmanın pek çok farklı yolu mevcut. Burada hedef, hastalık belirtilerinin asgari düzeye indirilmesi ve hastanın genel klinik durumunun günden güne iyileştirilmesi olmalıdır. Çoğunlukla en çok on gün içinde kendiliğinden yok olan semptomlar, çok nadir durumlarda ilerler. Bunun önüne geçmek içinse aşağıda senin için sıralanan yöntemleri deneyebilirsin. İşte, soğuk algınlığından kurtulma reçetesi:
 


  • Öncelikle burun tıkanıklığını gidermek için uğraşmak önemli. Bunun içinse dekonjestan özellikli ilaçlardan faydalanabilirsin. Bunlar, burun içindeki mukoza zarındaki şişliği azaltmaya yardımcı oldukları için işine epey yarayacaktır. Dolayısıyla doktorun tavsiye ettiği burun ya da ağız spreylerini kullanmayı ihmal etme.


 


  • Soğuk algınlığı üst solunum yollarını tutan virüsler sebebiyle meydana geldiği için bu bölgenin suyla veya mineral içerikli suyla sık sık yıkanması gerekir. Bu, üst solunum yollarının temizlenmesini ve eski etkinliğine kavuşmasına yardımcı olacaktır.


 


  • Bol bol sıvı tüketimi elzem. Yanı başında her daim bir koca bardak su bulundurmanda yarar var.


 


  • Her hastalıkta olduğu gibi soğuk algınlığında da vücudun senin için çalışıyor. Virüsleri, savunma mekanizmandan uzaklaştırmaya çalışan bağışıklık sistemine biraz yardımcı olmak için dinlenme moduna geçmeye ne dersin? İstirahat ederek vücudunun daha fazla efor sarf etmesine engel ol.


 


  • Bu arada gıdana çok dikkat etmelisin. Gerekli vitamin ve mineral desteğini, gerekirse takviyeyle al; ama mutlaka al. Özellikle C, E ve A vitaminleri soğuk algınlığı tedavisinde önemli.


 


  • Boğazdaki semptomların azaltılması içinse ılık içecekler tüketmelisin. Ne çok sıcak ne de çok soğuk içeceklerden uzak durmayı da unutma.


 


  • Ekinezya ve biberiye çaylarının soğuk algınlığında olumlu etki gösterdiği söylenir. Denemekte yarar var.


 


  • Son olarak soğuk algınlığı boyunca bir ya da iki kere ılık duş almak da belirtilerin azaltılmasında etkili olabilir. Kendini üşütmeden güzel bir banyo yaparak istirahatine devam edebilirsin.


 
Peki, grip nedir? Soğuk algınlığından farkı var mı? Soruların cevabı hemen aşağıda.
 

Grip Nedir?


Grip de tıpkı soğuk algınlığı gibi viral bir hastalık olarak tanımlanmakta. Bu rahatsızlığa yol açan virüs, Orthomyxoviridae familyasına ait bir örtülü RNA virüsüdür. RNA’ların kopyalanmasındaki hata payı son derece yüksek olduğu için grip virüsünün genomu sürekli değişim halindedir. Her sene ortaya çıkan grip virüslerine karşı vücutlarımızın direncinin düşmesini de bu sebeple açıklayabiliriz.
 
Sağlıklı bir insanda ortalama bir haftada geçmesi beklenen grip belirtileri, kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bu risk grubunda yer alan kişilerse “yüksek risk grubundaki kişiler” olarak tanımlanmakta. Bunlar:
 


  • 65 yaş üstü kişiler

  • Kalp, akciğer, karaciğer, böbrek hastalıkları ve diyabet gibi kronik rahatsızlığı olanlar

  • Kanser tedavisi görenler veya organ ya da kemik iliği nakli yapılan kişiler gibi düşük bağışıklığa sahip olanlar

  • Yüksek risk grubundakilerle yakın temas halinde bulunanlar

  • Hastane çalışanları

  • Uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve yetişkinler


 
Tüm bu gruplarda yer alan kişilerde grip belirtileri hem daha uzun sürebilir hem de tedavisi daha ağır ilerleyebilir.
 

Soğuk Algınlığı ve Grip Farkları Nelerdir?


Yazımızın son kısmını, soğuk algınlığı ve grip farklarına ayırdık. Halk arasındaki sıklıkla karıştırılan bu iki solunum yolu rahatsızlığını birbirinden ayıran temel farklar ise şu şekilde sıralanabilir:
 


  • Soğuk algınlığının tedavisinde herhangi bir aşı yokken gripte vardır. Özellikle yukarı da bahsi geçen yüksek risk gurubundaki kişilerin her yıl düzenli olarak grip aşısı yaptırması tavsiye edilir.


 


  • Soğuk algınlığında burun tıkanıklığı çok sık görünürken gripte bu semptom olmayabilir.


 


  • Soğuk algınlığında vücut ağrısı nadirken gripte son derece yaygındır.


 


  • Soğuk algınlığında boğaz ağrısı çok nadir de olsa görülür; ancak gribin temel belirtilerinden biri boğaz ağrısı olabilir.


 


  • Öksürük, soğuk algınlığında neredeyse hiç görülmezken gripte sıklıkla yer alır.


 


  • Soğuk algınlığında ateş çok nadir görülürken grip çoğunlukla ateşle başlar.


 


  • Soğuk algınlığının belirtileri arasında sayılan durumlar hafif sayılabilir. Ancak gribin semptomları yer yer son derece ciddi şekilde ilerleyebilir.


 


  • Hem burun tıkanıklığı hem de burun akıntısı gribin baş belirtileri arasındadır. Soğuk algınlığında ise bunlardan biri daha yoğun yaşanır.


 


  • Soğuk algınlığında baş ağrısı çok nadir yaşanırken gripte sıklıkla görülebilir.


 

Soğuk Algınlığı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular


 
Soğuk algınlığı kaç günde geçer?
Soğuk algınlığı belirtileri, normal şartlarda en fazla bir hafta içinde kendiliğinden azalma eğilimi gösterir.
 
Hamilelikte soğuk algınlığına ne iyi gelir?
Gebelikte soğuk algınlığı yaşıyorsan öncelikle hekimine görünmen gerekiyor. Hekimin reçete edeceği ilaçlar varsa onları kullanmalısın. Bunların yanı sıra bol sıvı tüketimi, soğuk algınlığı semptomlarını azaltmak için yardımcı olacaktır. Ayrıca sıcak çorba, limonlu çay ve su tüketilmesi gerekenler arasında ilk sıralarda.
 
Midedeki soğuk algınlığına ne iyi gelir?
Mide üşütmesi olarak da bilinen midedeki soğuk algınlığından muzdaripsen, her zamanki gibi bir uzmana görünmende yarar var. Tüm ilaçların yanı sıra nane limon çayı, zencefil, kırmızı soğan, karabiber, karanfil, bal, keten tohumu ve yoğurt tüketimi, mideni rahatlatmaya destek olabilir.
 
Soğuk algınlığında terleme neden olur?
Aslında terleme, vücudun kendini koruma mekanizmasının bir ürünüdür, diyebiliriz. Vücuttan uzaklaştırılması gereken toksin maddeler, terleme yoluyla vücuttan atılarak tedavi sürecinin hızlanmasına olumlu katkılar sunar.
 
Soğuk algınlığı kaç gün bulaşıcıdır?
Her hastalığın bir kuluçka süresi var. Soğuk algınlığında bu süre 24 ila 72 saat olarak belirtilmekte. Dolayısıyla belirtilerin görülmeye başladığı süre boyunca virüsleri yayma riskin oldukça yüksek.
 
Soğuk algınlığı nasıl bulaşır?
Nezle olarak da bilinen soğuk algınlığı, kişinin burun ve boğaz salgılarının hapşırık veya öksürük yoluyla etrafa saçılmasıyla yayılır. Dolayısıyla eğer hapşıran ya da öksüren kişiler, partiküllerin kışının bir mendil ya da herhangi başka bir cisimle engellemezlerse, virüsün, hastayla temas eden kişilere bulaşma ihtimali var.