Hindi etinin de tıpkı diğer beyaz etler kadar faydalı olduğunu biliyor muydun? Cevabın hayırsa doğru yerdesin. Senin için hindi etinin faydalarını araştırdık, işte merak edilenler!


Modern yaşam döngüsü içerisinde sağlıklı ve dengeli beslenmek dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Dolayısıyla tükettiğimiz gıdaların besin değerleri be sağlıklı olup olmaması büyük bir öneme sahip. Bu faydalı besinlerden biri de hindi eti. Özellikle son yıllarda sağlık ve beslenme dünyası içerisinde oldukça ilgi gören hindi eti, lezzeti ve doyuruculuğu ile ön plana çıkıyor. Bunun yanında sağlık açısından faydalı bir beyaz et olmasında dolayı da tüketilmesi tavsiye edilen etler arasında. Peki hindi eti faydaları nelerdir? Hindi etinin faydaları hakkında çoğumuz az bir bilgiye sahibiz. Dolayısıyla biz de bu yazımızda hindi etinin faydalarını senin için araştırdık. Haydi birlikte daha yakından inceleyelim.




Protein Kaynağı


Hindi eti faydası nedir, denildiğinde akıllara ilk gelenlerden biri protein kaynağı olması oluyor. Yüksek protein içeriğine sahip olan hindi eti bu özelliği ile başta sporcular olmak üzere birçok kişinin ilgisini çekiyor. Vücudun kas yapımı ve onarımı için gerekli olan değerleri barındırıyor. Dolayısıyla kas kütlesini arttırmak ve korumak isteyenler için hindi eti tüketmek mantıklı bir tercih. Aynı zamanda protein tokluk hissini arttırarak kilo kontrolüne de yardımcı olabiliyor. Dolayısıyla diyet yaparken beyaz et olarak hindi eti tercih etmek tokluk süreni uzatabilir. Spor yapanlar için de vücudun ihtiyaç duyduğu proteinin karşılanması açısından hindi eti tüketimi önerilebilir.



Düşük Yağ Oranı


Hindi etinin faydalarından biri de düşük yağ oranına sahip olması oluyor. Özellikle göğüs kısmı yağ oranı açısından düşük yağa sahip olması ile biliniyor.  Yağ oranın düşük olmasından dolayı düşük kalorili bir besin olduğundan diyetisyenler tarafından diyet listelerine ekleniyor. Bunun yanında kalp sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahip. Yağ ve kolesterol açısından diğer etlere kıyasla daha düşük olması kalp sağlığını da olumlu bir şekilde etkiliyor. Bu da kalp sağlığını olumlu bir şekilde etkileyerek korunmasını sağlıyor.



Vitamin ve Mineraller Açısından Zengin İçerik


Hindi eti içerisinde birden farklı vitamin ve minerali barındırması açısından zengin bir besin kaynağı olarak yer alıyor. Hindi eti vitaminleri şu şekilde sıralanabilir; B vitamini, selenyum, çinko ve fosfor. Bu vitaminler enerji üretimin desteklerken aynı zamanda beyin fonksiyonlarının daha etkili bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu da arttırarak gerekli desteği vücuda taşıyor. İçerisinde yer alan selenyum sayesinde bağışıklık sistemini destekliyor. Ayrıca günlük selenyum ihtiyacının karşılanmasını da sağlıyor. Fosfor ise kemik ve diş sağlığını destekleyerek daha enerjik olmana yardımcı oluyor.



Zihni Güçlendirir


Hindi etinin faydaları arasında zihni güçlendirmesi de yer alıyor. İçerisinde yer alan vitamin ve mineralleri zihin ve sinir sistemini destekliyor. Sinir sistemi açısından önemli olan B3 vitaminin alınmasını sağlayan hindi eti, zihinsel gücü de arttırıyor.



Kansızlığa İyi Gelir


Hindi eti, demir açısından da oldukça zengin bir besin kaynağı. Dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu eksikliği tamamlayarak kansızlığa karşı koruyor. Aynı zamanda kansızlık yaşanıyorsa da bu durumdan kurtulmak için de tüketilebilir.



Yaşlanma Karşıtı


Hindi eti yararları arasında yaşlanma karşıtı etkisi pek çok tüketicinin ilgisini çekiyor. İçerisinde yer alan folik asit değeri, vücudun ve cildin ihtiyaçlarını büyük miktarda karşıladığı için cildi daha dinç ve sağlıklı tutuyor. Aynı zamanda kişilerin B12 ihtiyaçlarının da karşılanabilmesini destekleyen hindi eti, hücre gelişimini de sağlayarak kan hücrelerinin çoğalmasına yardımcı oluyor. Antioksidan etkisi ile de yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasını azaltıyor.



Bağışıklık Sistemini Güçlendirir


Hindi eti bağışıklık üzerinde de olumlu etkilere sahip. Çinko, selenyum, B6 vitamini bağışıklık fonksiyonlarını destekleyen değerler arasında olup hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Özellikle düzenli olarak hindi eti tüketildiğinde hastalıklara karşı olan direncin arttığı görülüyor. Sen de bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme düzenini değiştirebilir ve hindi etini ekleyerek daha sağlıklı bir beslenme listesi oluşturabilirsin.



Sağlıklı Yağ Asitleri


Omega-3 ve omega-6 yap asitleri bakımından zengin olan hindi eti, sağlıklı yağlar ile sayesinde kalp sağlığını olumlu olarak destekliyor. Vücuttaki iltihaplanmayı azaltması ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmesi açısından oldukça faydalıdır. Depresyon ve anksiyete semptomlarının azalmasını da destekleyerek her anlamda fayda sağlar.



Hindi Etinin Besin Değeri




Sağlık açısından oldukça faydalı bir besin olan hindi etinin besin değerleri şu şekilde gösterilebilir. 100 gram bir hindi eti için geçerli olan değerler şöyledir:


  • Protein: 30 gr

  • Yağ: 7 mg

  • Kalsiyum: 15 mg

  • Potasyum: 266 mg

  • Fosfor: 178 mg

  • Çinko: 2.2 mg





Hindi Eti Nasıl Pişilir?


Hindi eti tüketimi için konusunda farklı pişirme teknikleri bulunuyor. Hindi eti ile ne yapmak istediğinize bağlı olarak pişirme tekniği de değişiyor. Yemeğinize uygun bir pişirme tarzı ile lezzetli yemekler hazırlayabilirsin. Etin yumuşak bir kıvama gelmesi için pişirme süresinden önce marine ederek daha lezzetli bir tat oluşturabilirsin. Hindi eti ile ızgara, haşlama ya da kızartma yaparak yemeğini lezzetlendirebilirsin.




Hindi Eti Tüketiminde Nelere Dikkat Edilmeli?


Hindi eti tüketirken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. Bunlardan ilki pişirme yönteminin doğru seçilmesi. Kızartma gibi yüksek yağ içeren bir kızartma yöntemi seçeceksen yanmamasına dikkat etmelisin. Aynı zamanda eti kızartma olarak tüketmek sağlıklı özelliklerini azaltmasına neden olabiliyor. Bunun yerine fırında, haşlama ya da ızgarada pişirmeyi tercih ederek etin tüm faydalarından yararlanabilirsin. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise porsiyon kontrolü oluyor. Her ne kadar hindi eti sağlıklı olsa da aşırı tüketimden kaçınılması gerekiyor. Aksi halde kalori alımını arttırabiliyor. Son olarak dikkat edilmesi gereken nokta ise işlenmiş hindi etlerinden kaçınmak. Çoğunlukla yüksek miktarda sodyum ve katkı maddesi içeren bu etler sağlığı olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla hindi etinden elde edilmiş sosis, salam gibi ürünlerden uzak durmalısın.
 
Dilersen Sağlıklı ve Pratik Yemek Tarifleri yazımıza göz atabilir, beslenme biçimi daha sağlıklı yiyecekler ile düzenleyebilirsin.