Değişik Salata Tarifleri ile Salatanın Faydaları
Bu yazımızda salata yemenin faydalarına yakından baktıktan sonra birbirinden leziz salata tariflerini paylaşacağız, sakın kaçırma!
Pek çok insan özellikle sağlıklı beslenmeye odaklanıyorsa salata yemenin en doğru öğün seçimlerinden biri olduğunu bilir. Peki salata yemeyi sağlığın için bu kadar faydalı yapan nedir? Bu yazımızda salatanın faydalarını yakından ele alacağız ve öğlen burger'ini bir salata ile takas ettiğinde bu değişimin vücudunda neler yapabileceğini görmenize yardımcı olacağız. Bununla birlikte evde kolaylıkla ve hızlıca yapabileceğin, standardın dışında değişik salata tarifleri de paylaşarak öğünlerini çeşitlendirmene yardımcı olacağız. Şimdi hep birlikte salata yemenin faydalarına bakalım ve daha sağlıklı bir yaşam tarzına doğru adım atalım.
Salatanın Faydaları Nelerdir?
1. Doğal olarak lif içerir: Salatanın en büyük faydalarından biri vücuda iyi gelen doğal lif içermesidir. Lif, kötü veya LDL kolesterolü düşürmede uzun bir yol kat ederken, aynı zamanda kan şekeri düzeylerini ve kilo kaybını kontrol etmeye yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenlerken aynı zamanda sağlıklı kilo seviyelerinin korunmasını da sağlar. Lif ayrıca meme, boğaz, yemek borusu ve ağız kanseri gibi çeşitli kanser türlerinin risklerini azaltılmasına katkıda bulunur.
2. Kilo yönetimine yardımcı olur: Yeşil salatanın faydalarından bir diğeri de etkili kilo yönetimidir. Lif açısından zengin salata tüketimi, genel olarak daha az kalori almana yardımcı olurken, seni otomatik olarak hızlı bir şekilde tok tutar. Sonuç olarak, kilonu daha etkili bir şekilde yönetebilirsin.
3. Sağlıklı yağlar diyetine entegre edilir: Karışık salatanın faydaları arasında düzenli olarak daha sağlıklı yağların tüketilmesi yer alır. Sağlıklı yağ tüketimi için chia tohumu ve keten tohumu ile birlikte kabak, ayçiçeği veya susam ekleyebilirsin. Çiğ fındıkla birlikte salatana avokado da eklemek güzel bir fikir olabilir.
4. Kemik gelişimine yardımcı olur: Günlük salata tüketimi, kemiklerinin gelişimini artırmada oldukça etkilidir. Düşük K vitamini seviyeleri, özellikle kadınlar için genellikle kemiklerin düşük mineral yoğunluğu ile ilişkilendirilmiştir. Durumu düzeltmek ve kemik gelişimini hızlandırmak için salatana ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler dahil edebilirsin.
5. Gözleri korur: Gözlerin günlük salata tüketiminden büyük bir destek alabilir. Kırmızı lahana, havuç, marul ve hatta ıspanaktan sağlıklı karotenoid tüketimi elde edebilirsin. Gözlerini zararlı serbest radikallerden korurken görüşünü iyileştirmeye yardımcı olurlar.
6. Kas gelişimini arttırır: Sadece kas gelişimi değil, aynı zamanda performans da önemlidir. Her gün sağlıklı bir salata tüketmek, genel kas performansını artırmana yardımcı olacaktır. Hücrelerdeki mitokondri performansını artıracak, aynı anda kas oluşturmaya ve daha enerjik kalmaya destek sağlayacaktır.
7. Kalp sağlığını korur: Günlük bir salata, sağlıklı bir kalbi korumak için birebirdir. Kardiyovasküler rahatsızlıklar ve felç risklerini azaltmaya yardımcı olan lif, folat ve diğer faydalı bileşenleri günlük salata tüketiminden elde etmen mümkün.
8. Cilt sağlığına iyi gelir: Cilt sağlığı için çeşitli salata faydaları vardır. Günlük tüketim ile istikrarlı bir şekilde genç ve canlı bir cilt ışıltısı elde etmeyi bekleyebilirsin. Bu, salata tüketiminin bir sonucu olarak vücuttaki üstün hidrasyon seviyeleri nedeniyle olur. Salatanın cilde olan faydalarını başka yerde bulmak zor olduğu için bu faydayı özellikle vurgulamak gerekir.
9. Uyku düzeninin iyileştirilmesini destekler: Yapılan birkaç araştırmaya göre günlük bir salata, uykusuzluk ve uyku bozukluklarıyla mücadele etmene yardımcı olabilir. Salatana marul eklersen, uykuyu teşvik ettiği bilinen lactucarium'u tüketmekten faydalanmış olursun.
10. Sindirimi iyileştirir: Düzenli olarak salata tüketiminden bekleyebileceğin bir başka önemli fayda da daha iyi bir sindirim sistemi. Salatalar, herhangi bir şişkinlik veya mide sorunu yaşamadan tok hissetmeni sağlar. Salataların içerdiği sağlıklı sebzeleri kolayca sindirebilirsin.
Değişik Salata Tarifleri
Salatanın faydasına bu denli vurgulamışken evde pratik ve kolay bir biçimde yapabileceğin, en değişik salata tariflerine değinmeden olmaz. Bizim favorimiz olan bu üç tarif ile kendini öğle yemeğinde ya da akşam yemeğinde şımartabileceğin gibi misafire değişik salata tarifleri sunarak da sofralarını şenlendirebilirsin.
Pancarlı Hellim Peyniri Salatası
Malzemeler:
- 1 orta boy kırmızı soğan, ikiye bölünmüş ve ince dilimlenmiş
- 2 yemek kaşığı elma sirkesi
- 2 portakal
- 4 avuç roka yaprağı
- 2 haşlanmış pancar, doğranmış
- Birkaç damla zeytinyağı
- 80 gr ince dilimlenmiş hellim, ikiye bölünmüş
- 80 gr nar tanesi
- 2 yemek kaşığı kabak çekirdeği
- 1 avuç nane yaprağı
- Birkaç dal dereotu, kıyılmış
Yapılışı:
Adım 1: Bir kaseye dilimlenmiş soğanı koy, sirkeyi ekle ve iyice karıştır. Portakalın kabuğunu ve özünü kes, ardından suyunu da aldığından emin olmak için soğan kasesinin üzerinde dilimle.
Adım 2: Rokayı tabaklara koy ve pancar ve portakalın üzerine nokta yerleştir. Yapışmaz bir tavaya bir damla yağ sür ve ardından hellimi tavada her iki tarafı altın rengi olana kadar yaklaşık 30 saniye kızart.
Adım 3: Narı soğanlara ekle ve bunu ve tüm sosları rokanın üzerinde kaşıkla gezdir, ardından üzerine hellim koy ve kabak çekirdeği, nane ve dereotu ile süsle.
Bademli Sıcak Karnabahar Salatası
Malzemeler:
- 1 karnabahar, çiçeklerine ayrılmış
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 kırmızı soğan, ince dilimlenmiş
- 3 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1½ yemek kaşığı bal
- 3 yemek kaşığı kuru üzüm
- Küçük demet dereotu, kıyılmış
- 3 yemek kaşığı kavrulmuş, file badem
- 50 gr bebek ıspanak
Yapılışı:
Adım 1: Fırını 200 dereceye önceden ısıt. Karnabaharı zeytinyağıyla karıştır, baharatla ve 15 dakika kadar kızart. Kırmızı soğanı ilave et ve yumuşayana kadar 15-20 dakika daha kavurmaya devam et.
Adım 2: Karnabahar kızarırken sirke, bal ve kuru üzümü biraz baharatla karıştır.
Adım 3: Karnabahar pişince sos, dereotu, badem ve ıspanağı ilave edip servis yap.
Susam Soslu Somon Salatası
Malzemeler:
Salata İçin:
- 250 gr dilimlenmiş bebek patates
- 160g Meksika fasulyesi
- 2 adet somon filetosu
- 80 gr göbek yaprağı
- 4 küçük mandalina, 3 dilimlenmiş, 1 suyu sıkılmış
- 1 avuç fesleğen, kıyılmış
- 1 avuç kişniş, kıyılmış
Sos İçin:
- 2 çay kaşığı susam yağı
- ½ limon, suyu sıkılmış
- 1 kırmızı biber, çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış
- 2 yemek kaşığı ince doğranmış soğan (¼ küçük soğan)
Yapılışı:
Adım 1: Patatesleri ve fasulyeleri, kaynar su dolu bir tencerenin üzerine yerleştirilmiş bir buhar sepetinde 8 dakika buharda pişir. Somon filetolarını üstüne yerleştir ve 6-8 dakika daha veya somon bir çatalla test edildiğinde kolayca pul pul dökülene kadar buharda pişirmeye devam et.
Adım 2: Bu arada, sos malzemelerinin tamamını mandalina suyuyla bir araya getirerek karıştır. Salatayı hemen tüketeceksen göbek yapraklarını iki tabak arasında böl ve üzerine sıcak patates, fasulye ve mandalina dilimleri koy. En üste somon filetoları yerleştir, otları serpiştir ve sosu üzerine kaşıkla yay. Eğer salatayı yanında götürmeyi planlıyorsan patatesleri, fasulyeleri ve somonu bir gece önceden hazırla, ardından salata yapraklarını ayrı tutarak sert, hava geçirmez bir kaba koy. Salata öğelerini bir araya getirerek yaprakların solmasını önlemek için yemeden hemen önce sosu ekle.
Bu salata malzemelerinin yanı sıra birbirinden lezzetli farklı salatalar yapmana olanak sağlayacak en taze ve en doğal ürünleri Hopi’nin n11 kampanyasından faydalanarak temin edebilirsin.