Korkulu rüyan sivilceli bir cilt, bu yazıdaki tüyolarla aradığı bakıma kavuşuyor. Sivilceli cilt bakımı nasıl olur, sorusunu soruyorsan cevabı burada.

Sivilceler, hayatımızın bir döneminde hepimizin başına bela olmuştur. Ancak bunun kronik bir sorun teşkil ettiği ciltlerde, sorunun kaynağına inip ona uygun bir çözüm yolu geliştirmek gerekebilir. Dolayısıyla senin de cildin sivilceliyse ve buna artık bir dur demek istiyorsan doğru yerdesin. Zira sivilceli cilt bakımı önerilerini paylaştığımız bu yazıda sivilcenin ne olduğu, neden ortaya çıktığı, hangi cilt bakım ürünlerini kullanmak gerektiği ve sivilceli ciltler için cilt bakımı tüyolarının neler olduğunu detaylıca anlatıyoruz. Çoğumuzun hayalini kurduğu pürüzsüz ve en önemlisi "sivilcesiz" bir cilt için neler yapmak gerekir, bilmek istersen okumaya devam etmen yeterli. Sivilce nedir, konusuyla başlıyoruz!



Sivilce Nedir, Neden Oluşur?


Akne olarak da tanımlanan sivilce, aslında bir cilt problemidir. Bu problem, deri tabakasında yer alan yağ bezlerinin salgılarını bıraktığı kanalların bir nedenden dolayı tıkanması sonucu meydana gelir. Bu kanallar tıkandığında, normalde o kanallardan geçmesi gereken cilt yağları, birikip mikroorganizmalarla enfekte olmaya başlar. Bu durumda da sivilceler meydana gelir Özellikle ergenlik, hamilelik, doğum ay da bazı ilaçların düzenli kullanımı gibi hormonların etkilendiği dönemlerde çoğalan cilt yağlanması, kanalların tıkanmasıyla akneye dönüşür. Cilt tipine göre de bazılarında çok bazısında daha seyrek görülebilir. Üstelik sadece yüz bölgesinde değil, vücudun pek çok farklı yerinde sivilce problemi yaşamak mümkün. Vücudun herhangi bir yerinde görülebilen sivilcelerin farklı türleri bulunur. Bunlardan bahsetmek gerekirse:




  • Genelde ergenlerde görülen akne vulgaris, çoğunlukla yüz bölgesini tutar. Deride kızarıklık, siyah nokta ve çok nadir olarak kist ve nodül şeklinde seyreden bu sivilce türünde, erken tedaviyle yara oluşumu en aza indirilebilir.

  • Vulgarisin daha şiddetli bir türü olan akne conglabata, şiddetli apselerle birlikte gelir. Polikistik Over hastalığı, aşırı tüylenme ve adet düzensizliği ile birlikte görülebilen bu sivilce çeşidi ise yüzden ziyade vücudun diğer bölümlerinde çoğalma eğilimindedir.

  • Akne fulminans ise çoğunlukla ergenlik dönemindeki erkeklerde ateş ve eklem ağrısı ile birlikte seyreder.



Tüm bu yağlı ve sivilceli ciltler için cilt bakımı rutinine eklemek istediğin ürünleri ise çok çeşitli kampanyalardan satın alarak alışverişinden kazançlı çıkmayı unutma! Şimdi sırada, sivilcelerden nasıl kurtulabileceğin ile ilgili tüyolar var.



Sorunun Kaynağına Git


Burada olduğuna göre sen de sivilcelerinden kurtulmak istiyorsun. O zaman oyunu kurallarına göre oynamalısın. Oyunun birinci kuralı ise sorunun kaynağına inmek. Sivilceli cilt bakım rutininin ilk basamağı olan cilt tipini belirleyerek işe başlayabilirsin. Bunun içinse yüzünü yıka, bir süre bekle ve kağıt havlu yardımıyla hiç ıslak yer kalmayana dek kurula. Eğer




  1. cildinde yağlanma ve dökülme izleri yoksa normal cilt tipine sahipsin demektir. Yıkama sonrası cildini esnek hissediyorsan şanslı kesimdensin.

  2. mendil yağlandıysa tahmin edebileceğin üzere yağlı cilt tipine sahipsin. Yağlı cilt tipinden olanlar, normalde de parlak bir cilde sahiptir. Ancak cildin yağlı da olsa ona uygun nemlendiriciler kullanman şart. Özellikle makyaj sonrası kullanacağın sebum dengeleyiciler senin için en iyisi!

  3. cildinde pul pul dökülmeler belirgin şekilde görülüyorsa cildin kuru demektir. Cildini düzenli olarak yoğun nemlendiricilerle beslemen gerekiyor. Su bazlı ürünler yerine daha yağlı ürünleri kullanmaktan çekinme!

  4. yanakların kuru; alın, burun ve çene bölgen yağlıysa karma ciltliler kulübüne hoş geldin! En yaygın görülen cilt tipi olan karma ciltte sarkmalar ve kırışıklıklar görülmemesi için kuru bölgelerin nemlendirildiği, yağlı bölgelerinse dengelendiği bir ürün kullanmak en doğrusu.



Cilt tipini belirledikten sonraki aşama ise sivilcelerin neden kaynaklandığı. Bunun içinse bir uzmandan destek alman faydalı olacaktır. Birlikte, aknelerin ana sebebini bulup buna göre bir çözüm yoluna gidebilirsin.



Sivilceleri Kesinlikle Sıkma


Sivilceli cilt bakımı nasıl yapılır, sorusunun cevaplamaya çalıştığımız bu yazıdaki en çarpıcı konuya geldik: Sivilce sıkmak. Sivilceleri sıkarak yok etmeye çalışanlardansan öncelikle buna bir son ver! Zira sivilceleri sıkmak, sandığının aksine daha kötü sonuçlara yok açabilir; çünkü aknelerin dışarıdan bir basınçla patlatılmasının akabinde, akne içinde yer alan iltihaplı sıvı, cildin diğer bölümlerine sıçrayarak oralarda da enflamasyon yol açacaktır. Bu nedenle sen sivilceni sıktığında, yok ettiğini sandığın sivilceye yakın yerlerde, tekrar akne gelişimi görebilirsin. Bu da sorununa kalıcı çözüm bulamadığın anlamına gelir. Üstüne üstlük orada bir açık yara meydana getirmiş olman da cabası. Açık yara ise yeni bakterilerce iltihaplanmaya müsait olduğu için cildindeki sorunlar tekrar edip duracaktır. Bu da akneli ciltler için cilt bakımı rutininde hiç istemediğimiz bir durum.



Su Bazlı Kremler Kullan


Sivilceli cilt bakım ürünleri arasında yer alan su bazlı kremler, bu dertten muzdarip olanların imdadına koşuyor. Farklı markaların etiketini taşıyan cilt bakım ürünlerini kullanarak sen de cildine gereken özeni verebilirsin. Hatta bunu yaparken hiçbir yerde bulamayacağın fırsatları da yakalamak istersen her çarşamba belli saatlerdeki Hopishop fırsatlarını yakalamayı unutma! Ayrıca su bazlı kremlere ek olarak jel özellikli temizleme ürünleri de sivilceli cilt bakımında işe yarıyor. Bir de makyajında ağır pudra ve fondötenlerden kaçınmayı denersen iyi olur. En azından bir süre!



Maskeyi Unutma


Sivilceli ciltler için bakım önerileri verdiğimiz bu yazıda sırada maskeler var. Bildiğin üzere maskeler, farklı cilt tiplerine uygun içeriklerle formüle edilip satışa sunuluyor. Sen de kendi cilt tipine uygun bir maskeyi tercih edip cildine olan olumlu etkisinden faydalanmayı deneyebilirsin. Dermatoloğunla iletişimde kalarak seçeceğin maske, senin cildini aknelerden kurtarmaya yardımcı olabilir. Her ne maske seçiyorsan seç, onu cildine eşit miktarda dağıtarak uygulamayı unutma! Bu sayede cildinin dış etkenlerle olan bağını tamamen keserek maskenin içeriğinin cildine karışmasına izin verebilirsin. Bu maskeleri hafta da bir ya da iki haftada bir defa uygulayabilirsin.



Sağlıklı Beslen



Sen de her bakımdan sağlıklı yaşam sürmek istiyorsan doğru beslenme bilincine sahipsin demektir. Doğru ve sağlıklı beslendiğinde hem metabolizman düzenli çalışır hem de cildin sağlıklı kalır. Örneğin fast-food yerine sebze, meyve, protein ve lif gibi vücudun ihtiyaç duyduğu gıdaları düzenli olarak tükettiğinde cildindeki sivilce miktarı azalacağı gibi bağışıklık sistemin de gelişir. Kısacası sen sağlıklı ve doğru beslendiğinde vücudun bir bütün olarak bu eylemine karşılık verir. Dolayısıyla akneli cilt bakımı için sağlıklı beslenmenin yeri her zaman ayrı olacaktır.
Tüm bu bilgiler ışığında sen de sivilcelerden muzdarip olduğun cildine doğru bakımı verebilir, hangi durumlarda nasıl bir yol izleyeceğini görebilirsin. Ayrıca sıcak aylarda ve tatil dönemlerinde cildine nasıl bakman gerektiği ile ilgili tüyolara ihtiyaç duyarsan da Yaz için Cilt Bakımı Ürünleri başlıklı yazımıza göz atmayı unutma! Orada, yazın uygulanması gereken vücut ve saç bakım ürünleri hakkında detaylı bilgiler yer alıyor. Şimdiden keyifli okumalar!