Sosyal medyada gördüğün o kusursuz mutfak düzeni fotoğraflarına bakıp iç geçirme, hadi harekete geç!

Hem bakliyat dolabı hem de mutfak dolaplarındaki karmaşa atık mutfakta vakit geçirmeni dahi engelliyor olabilir. Üzülme! Kendine özel bir mutfak düzeni oluşturman için harika püf noktaları ve öneriler ile geldim!



Tüm Dolapları Boşalt ve Fazlalıkları Elden Çıkar


Mutfağını ve kilerini düzenleyeceksen öncelikle kiler rafları dahil tüm dolapları bir boşalt. İşe mutfak dolabındaki eşyalar ile başlayalım. Kullanmadığın mutfak araç-gereçlerini satışa çıkarabilir, yakınlarına verebilir ya da bağış kutularına bırakabilirsin. Kullandıkça eskimiş, pek de bir işlevi kalmayan ama vazgeçemediğin mutfak eşyalarıyla ise vedalaşma vaktin geldi.

Ancak bu iş bu kadar değil. Temizliğin ayıklama aşaması sadece eşyalar için sandıysan yanılıyorsun. Bakliyat dolabı ya da kilerini aç ve tüm gıda malzemelerini çıkarıp tek tek kontrol et. Tarihi geçmiş, böceklenmiş, ağzı açık kaldığı için bayatlamış tüm malzemeleri ayıkla ve çöpe at.



Küçük Araç Gereçler İçin Sepetler ve Kutular Kullan


Dolaplar ve kiler boşaldıysa şimdi sıra eşyalarını yerleştirmede. Öncelikle ıvır zıvır diye tabir edeceğimiz küçük araç gereçlerini bir yerde topla. Örneğin pasta ve kurabiye kalıpların ve ekipmanların için bir sepet ayır. Diğer sepete pipetler, mutfak makası, açacak, peynir rendesi, soyacak gibi yardımcılarını ekle. Kullanma alanlarına göre tüm araç gereçlerini kategorize et ve yerleştirme aşamasında en çok kullandıklarını elinin altındaki çekmecelere, daha az kullandıklarını ise üst raflara yerleştir. Böylece tam da kendine uygun bir mutfak dolabı düzeni hazırlayabilirsin.



Raf ve Çekmece Organizerleri ile Alandan Tasarruf Et


Mutfak dolaplarının iç tasarımları özellikle kupa, bardak, fincan, küçük servis tabakları, kaseler gibi daha az alan kaplayan eşyalar için yüksek kalabiliyor. Bu da mutfak düzeni oluştururken seni zorlayabilir. Ancak merak etme. Dolabının bir rafına daha fazla eşya yerleştirmek için iki katlı organizer rafları, rafın üst kısmına kızaklı bir şekilde oturan fincan kancalarını kullanabilirsin. Alandan tasarruf etmek için dolap kapağına takılan sepetler, tencere-tava düzenleyiceler ya da farklı genişliklere sahip çekmece içi düzenleyiciler daha fazla yer kazanmana yardımcı olacak.



Kuru Gıda ve Bakliyatlar İçin Özel Kavanozlar ve Kutular Oluştur


Hem baharat dolabı hem de kiler düzeni oluşturmak için kavanozlardan, kutu ve sepetlerden yardım almayı ihmal etme. Kuru gıdalar için büyük, baharatlar için biraz daha küçük kavanozlar kullanarak her biri bir örnek kavanozların ile düzenli bir görünüm oluşturabilirsin. Eğer baharat ve kuru gıda kavanozlarını çekmeceye yerleştireceksen kapaklarına etiketler yapıştırıp isimlerini yazabilirsin. Böylece yemek yaparken pirinç, kavanozunu bulmak için mercimek, bulgur kavanozlarını kaldırmak zorunda kalmazsın.
 
Kiler mutfak dolabı düzeninde paketli gıdalar için özel bir alan oluşturup onları sepetlere ya da kutulara kaldırabilirsin. Atıştırmalıklar, yedekler, kabartma tozu, kakao gibi küçük paketli yardımcıları ayrı sepetlere yerleştirip kendine ait bir düzen oluşturabilirsin.



Raflar ve Askılar Ekleyerek Yeni Depolama Alanları Yarat


Eğer mutfağında ya da kilerinde yeterince dolap yoksa raflar ve askılar hayatını kolaylaştıracak. Kutulardan kavanozlara, konservelerden kupalara, mutfak gereçlerinden dekorasyon ürünlerine kadar pek çok eşyan için yer açacak raf ve askılar ile mutfağın bir anda daha verimli bir alan haline gelebilir.
 
Mutfak düzeni oluşturmak işte bu kadar basit! Hadi kollarını sıva ve işe başla!