Evde uygulayabileceğin kolay adımlarla siyah noktalara elveda demeye var mısın?

Akne birçok şekil, boyut ve renkte gelir; siyah noktalar da bunlardan bir tanesidir. Bir siyah noktayı daha önce sıkmayı denediysen muhtemelen bunun yerine kendini kızgın ve daha kötü görünen bir sivilceyle baş ederken bulmuş, bunu yaptığın için de hemen pişman olmuşsundur. Peki cildini siyah noktalardan temizlemenin en iyi yolu nedir? İlk olarak siyah nokta oluşum nedenlerine ve kimlerin siyah nokta geliştirmeye en yatkın olduğuna bir göz atalım, ardından da evde siyah nokta temizleme nasıl yapılır, birlikte değinelim.

Siyah Noktalara Ne Sebep Olur?


 
Siyah noktalara sebum, yağ, ölü deri hücreleri ve akneye neden olan bakterilerin saç folikülünde birikmesi neden olabilir. Bu maddeler havada oksitlendiğinde kararır, bu nedenle de aslında siyah noktalar tıbbi bir terimdir. Siyah noktalar, bir diğer bakış açısıyla sivilce oluşumunun erken aşamasıdır. Folikül giderek daha fazla genişlediğinde yırtılabilir ve içeriğini dermis adı verilen çevredeki deri tabakasına dökebilir. Bu da bir inflamatuar yanıtı tetikler. Ciltte iltihaplı bir papül olarak kendini gösteren bu durum, halk arasında daha yaygın olarak sivilce olarak adlandırılır. Akne eğilimli bireyler siyah noktalara en duyarlı olanlardır, ancak genetik bir yatkınlığın olduğunu da söylemek mümkün. Sebum (cilt yağı) üretimini uyaran hormonal etkiler de siyah nokta oluşumunda rol oynayabilir. Genişlemiş gözenekler, şiddetli güneş hasarı olan kişilerde de mevcut olabilir. Saç folikülünü çevreleyen dermisin kolajen desteğindeki bir azalma, ostiumların, yani küçük açıklıkların daha büyük ve daha geniş görünmesine sebebiyet verebilir. Kısacası siyah nokta oluşumunun birden fazla sebebi bulunabilir, bu yüzden de evde siyah noktaları temizleme üzerine araştırma yapmak oldukça yaygındır.

Siyah Nokta Evde Nasıl Temizlenir?


 
1. Salisilik Asit ile Temizlik
Benzoil peroksit yerine salisilik asit içeren ürünler deneyebilirsin. Salisilik asit, gözenekleri tıkayan malzemeleri parçaladığı için siyah noktaların ve beyaz noktaların tedavisi için en çok tercih edilen bileşenlerin başında gelir. Fazla yağı ve ölü cilt hücrelerini arındıran bu madde, evde burun siyah nokta temizleme konusunda da oldukça etkilidir. Salisilik asit içeren bir günlük temizleyici seçerek günlük kir, yağ ve makyaj kalıntıları gibi elementleri de ortadan kaldırabilirsin. Yine de yüzünü günde iki kez yıkama alışkanlığı varsa başlangıç için günde yalnızca bir kez salisilik asit içeren bir temizleyici kullanmayı denemelisin. Salisilik asit özellikle kuru cilde sahip olanlar için iyidir. Sadece gece kullanmayı ve ardından sabah normal temizleyicini kullanmayı deneyebilirsin. Cildin ürüne alıştıkça sabah ve akşam kullanmayı tercih edebilirsin. Birçok insan salisilik aside duyarlıdır, bu yüzden de birkaç günde bir defadan fazla kullanmamalı, herhangi bir reaksiyon ile karşılaştığında ise hemen kullanmayı kesmelisin.
 


2. AHA'lar ve BHA'larla Nazik bir Scrub
Geçmişte peeling'in sivilce üzerinde olumsuz bir etki yarattığını duymuş olabilirsin. Süreç daha fazla kızarıklık ve tahrişe neden olabileceğinden, bu iltihaplı sivilceler için hala geçerli bir teori olabilir. Bununla birlikte siyah noktalar için düzenli bir scrub uygulaması, tıkanmış gözeneklere yol açabilecek aşırı miktarda ölü cilt hücresinin çıkarılmasına yardımcı olabilir. İşlem ayrıca mevcut siyah noktaları da nazikçe kaldırabilir. Sert peelingler aramak yerine alfa ve beta hidroksi asitlere (AHA'lar ve BHA'lar) odaklanmak en iyisidir. Glikolik asit en yaygın AHA türüdür ve salisilik asit de aynı zamanda belirgin bir BHA'dır. Her ikisi de cildinin üst katmanını kaldırarak çalışır. Teorik olarak bu, gözenekleri temizlerken ve cildini daha yumuşak hale getirirken kırışıklıkların ve yaşlılık lekelerinin görünümünü iyileştirebilir. BHA'ların piyasada daha yaygın olarak bulunduğunu ve bazı durumlarda daha uygun fiyatlı olduklarını da ekleyelim. Hem AHA'lar hem de BHA'lar yüzeysel peeling kadar etkili, aynı zamanda cildin yüzeysel tabakasını tedavi edebilir, bu nedenle de tüm cilt tiplerinde kullanımı için güvenli.
 


3. Cilt Fırçası Kullanımı
Eğer bir evde siyah nokta temizleme aleti arayışı içindeysen, bir cilt fırçası tam da aradığın ürün olabilir. Cilt fırçası, fazla ölü deri hücrelerini çıkararak AHA'lar ve BHA'lar ile benzer peeling faydaları sağlayabilir. Cilt fırçalarının yalnızca ara sıra nazik bir temizleme yıkamasıyla kullanılması ve hassas bir cildin varsa fırça kullanımından tamamen kaçınılması öneriliyor. İhtiyaçlarına ve bütçene bağlı olarak günlük temizleyicinizle kullanabileceğiniz çeşitli cilt fırçaları piyasada mevcuttur. Gratis'in Hopi'ye özel fırsat ve indirimlerinden faydalanarak sen de bir cilt fırçası temin edebilirsin.



4. Kil Maskesi Kullanımı
Kil maskelerinin ciltteki yağları ve toksinleri çekmeye yardımcı olduğu ve bunun da gözenekleri açarak siyah nokta oluşumunun önüne geçtiği bir gerçek. Kil maskeleri genellikle yağlı ciltlerin olmazsa olmazı olarak kabul edilir. Bazı kil maskeleri ayrıca kükürt içerir. Kükürt, siyah noktaları oluşturan ölü deri hücrelerini parçalamaya yarayan başka bir bileşendir. Hangi maskeyi seçersen seç, haftada bir veya iki kez uyguladığın peeling tedavisine ek olarak haftada bir kez de maske uygulaması gerçekleştirebilirsin.
 


5. Bol Bol Nemlendirme
Bunu daha önce de duymuş olabilirsin ancak bir yenilemekten kaçınmayacağız: Nemlendirme, herhangi bir cilt bakımı rutininde çok önemli bir adımdır - akneye eğilimli bir cildin olsa bile. Bütün siyah nokta temizleme yöntemleri bir yandan cildini siyah noktalardan ve diğer toksinlerden arındırırken bir diğer yandan ciltteki yağları soyabilir ve onu kurutabilir. Ciltte doğru dengeyi korumak önemlidir ve nemlendirme, peeling ürünlerini sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam etmeni sağlayan en önemli etmendir.

Siyah Noktaların Nasıl Önüne Geçebilirim?




  • Uyandığında, yatmadan önce ve terledikten sonra yüzü yıka.

  • Aşındırıcı olmayan temizleyicileri parmak uçlarını kullanarak cildine nazikçe uygula. Yüzünü lifler veya süngerlerle ovmak cildi tahriş edebilir.

  • Alkol içermeyen cilt ürünleri kullan.

  • Bazı akne ilaçları cildini UV ışınlarına karşı daha hassas hale getirebileceğinden güneşten kaçın.

  • Yağlı saçları düzenli olarak şampuanla.

  • Yüzüne sürekli olarak dokunma alışkanlığından kurtul.

  • Yastık kılıflarını sık sık değiştir.

  • Sağlıklı beslen; yağsız süt, çikolata, ekmek ve cips gibi karbonhidrat açısından zengin yiyeceklerden uzak dur.


Siyah Nokta Temizliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


 
Evde siyah nokta temizleme maskesi nasıl yapılır?
Evde siyah nokta temizliği yaparken yulaf unu bazlı doğal bir maske kullanmayı deneyebilirsin. 1 yemek kaşığı yulaf unu, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, yarım yemek kaşığı yoğurt ve 1 yemek kaşığı limon suyunu bir araya ekleyip karıştır. Bu maskeyi fırça yardımıyla ya da doğrudan ellerinle yüzüne uygula, ardından 20 dakika kadar beklet. Maskesi önce ılık, sonra da soğuk suyla durulayabilirsin.
 

Siyah noktaları sıkmak doğru mu?
Dermatologlar ve klinik bakım uzmanları, hiçbir koşulda siyah noktaların sıkılmaması gerektiği konusuna vurgu yapıyor. Bunu yaptığın zaman siyah noktaları daha derine itebilir ve hatta daha büyük gözeneklere yol açarak suratında yara izi oluşumuna neden olabilirsin. Daha da kötüsü siyah noktaları sıkmak bir enfeksiyon olasılığıdır, çünkü potansiyel olarak bölgeye ellerinle bakteri bulaştırabilirsin.
 

Siyah noktalar kendiliğinden geçer mi?
Bu sorunun cevabı hem evet hem hayır. Siyah nokta küçükse ve cildin yüzeyine yakınsa potansiyel olarak kendi kendine çözülebilir. Öte yandan, derin siyah noktaların ilk adım olarak profesyonel çıkarma gerektirmemesiyle birlikte ortadan kaybolması için düzenli bakım ve temizliğe ihtiyaç duyduğu da bir gerçek. Bir siyah noktanın ne kadar derin olduğunu söylemek zor olsa da tipik olarak yüzeydeki siyah nokta ne kadar büyükse o kadar derindir demek mümkün.
 

Hangi siyah nokta tedavilerinden uzak durmalıyım?
Bazı tedaviler siyah noktalar için hiç ama hiç işe yaramaz. Yağ bazlı ve alkol bazlı temizleyicilerden evde siyah nokta temizliği esnasında kesinlikle uzak durmalısın. Yağlı bir cildin varsa bu bileşenleri içeren ürünler cildini tahriş edebilir. Normal bir cildin varsa hafif yağ içeren nemlendiriciler iyi olacaktır. Kuru ciltler için ise yağ bazlı nemlendiriciler en iyisidir.