Köpeğine tuvalet eğitimi mi vermek istiyorsun? O halde bu yazıyı okumadan işe başlama!

Evini bir köpekle paylaşıyorsan oldukça şanslısın demektir. Zira bu patili dostlarımız, pek çok anlamda insana iyi gelen bir enerjiye sahip. Seni zinde tutması, yalnızlığını paylaşması, stresli olduğun zamanlarda enerjini yükseltmesi, güvende hissettirmesi ve hatta alerjilerini azaltması anlamında köpekler, insanların en büyük yardımcısıdır, dersek abartmış olmayız. Peki, konu, köpek tuvalet eğitimine geldiğinde ne yapman gerektiğini biliyor musun? Herhangi bir fikrin yoksa üzülme! Bu yazıda köpeklere tuvalet eğitimi nasıl verilir, bu eğitimin en temel aşamaları nelerdir, yaşına göre köpek tuvalet eğitimi nasıl olmalıdır veya bu süreçte hangi evcil hayvan ürünlerinden destek alabilirsin, gibi soruların cevabını bulman mümkün. Hazırsan köpeklere verilecek tuvalet eğitiminin genel ipuçlarıyla yazımıza başlayalım.



Köpek Tuvalet Eğitimi Aşamaları Hakkında Genel Bilgiler


Köpeklerde tuvalet eğitimi, sabır ve tutarlılık gerektiren bir süreç. Burada, evde köpek tuvalet eğitimi için adım adım izlenebilecek beş maddelik bir yol haritası bulabilirsin:
1.Sabit bir yemek ve su takvimi oluşturmakla başla: Köpeğinin yemek ve su ihtiyaçlarına düzenli bir şekilde karşılamak, tuvalet alışkanlıklarını da olumlu yönde etkileyecektir. Bu nedenle, dostunun yemek ve su saatlerini belirle ve buna uygun şekilde tuvalet molası vermeye çalış.
2.Köpeğini takip et: Köpeğinin tuvalet ihtiyacı olduğunu gösteren işaretler vardır. Bu işaretler arasında huzursuzluk, dolaşma, koklama veya çıngırak sesleri yapmak gibi davranışlar yer alabilir. Bu işaretleri takip ederek köpeğini, tuvalet yapabileceği bir alana yönlendirebilirsin.
3.Sabit bir tuvalet bölgesi belirle: Köpekler, tıpkı bizim gibi, tuvalet ihtiyacını karşılamak için sabit bir alana gereksinim duyar. Bu nedenle köpeğinin her zaman tuvalet yapabileceği belirli bir alana yönlendirmeye çalış. Böylece, köpeğin, tuvalet yapmak için uygun bir yer olduğunu anlayacak ve zaman içinde bu bölgeye gitmeye alışacaktır.
4.Ödüllendirme: Köpeğine tuvalet eğitimi verirken ödüllendirme ve cezalandırma yöntemlerini kullanabilirsiniz. Köpeğin tuvaletini yapmak için doğru yere giderse onu ödüllendirebilirsin. Ödül olarak ise özel bir yiyecek, oyun veya sevgi gösterilerinden faydalanman mümkün. Ancak köpeğin yanlış yere tuvalet yaparsa onu cezalandırmak yerine, onun dikkatini çek ve köpeğini doğru yere yönlendirmeyi unutma.
5.Sabırlı ol: Tuvalet eğitimi süreci sabır ve tutarlılık gerektirir. Bu nedenle köpeğinin tuvalet alışkanlıklarının gelişmesi için ona zaman tanı.
Tüm bu adımları takip etmen, köpeğine doğru bir tuvalet eğitimi vermek konusunda sana yardımcı olacaktır. Ancak unutma ki her köpek farklıdır ve ona özel bir eğitim planı çıkarılması da gerekebilir. Dolayısıyla bu bilgiyi de aklında tutarak köpeğinle birlikte çalışmayı ihmal etme!
Sırada yavru köpek tuvalet eğitimi var. Bakalım, yaşça küçük köpekler için tuvalet eğitimi nasıl verilir.



Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi


Yavru köpek tuvalet eğitimi süreci de yetişkin köpeklerinkine benzemekle birlikte bazı farklılıklarla devam eder. Yavru köpekler, tıpkı bebekler gibi yetişkinlere nazaran çok daha hızlı ve kolay öğrenir; ancak erken yaştaki patili dostlarımızı tuvalet konusunda eğitmeden önce onların temel özelliklerini bilmemizde yarar var. Yavru köpekler,


  • Irklarına göre değişkenlik göstermekle birlikte çoğunlukla son derece oyunbazdır. Enerjisi oldukça yüksek olan yavru köpekler, sosyalleşme ihtiyacı içinde oldukları için onlarla etkileşimde bulunmak da onların sağlıklı gelişimi açısından son derece önemli. Ayrıca diğer yavru köpeklerle sık sık oynamasına da izin vermen gerektiğini de hatırlatalım.

  • Tıpkı bebekler gibi belli dönemlerde zorlu diş çıkarma süreçleri yaşayabilir. Dolayısıyla onları bu dönemlerinde diş çıkarma oyuncakları ile desteklenmesi gerekebilir. Yavru köpeğine bu tür oyuncaklar edinerek dişlerini kaşımasına yardımcı olabilirsin.

  • Sık tuvalete çıkma eğilimi içinde olabilir. İdrar keseleri henüz tam anlamda gelişmediği için yavru köpeğini günde 3-4 defa tuvalete çıkarman yararlı olacaktır. Bu sayede minik dostun hem enerjisini atar hem de tuvalet ihtiyacını karşılayarak rahatlar.


Sıra geldi evde yavru köpek tuvalet eğitimi bilgisine. Okumaya devam ederek bu konu özelinde fikir sahibi olabilirsin.
1.Yavru köpek dışarı tuvalet eğitimi
2.Her yemek sonrası küçük dostunu, daha önce belirlediğin tuvalet bölgesine yönlendirmen gerekecek. Burası gerek ev içinde gerekse ev dışında bir alan olabilir. Eğer ev içinde olacaksa gazete kağıdı ya da alt açma örtüsü gibi bir bezle kapladığın bir alan, bu konu için oldukça ideal.
3.Eğer yavru köpeğin tuvaletini evde belirlediğin alandan başka bir yerde karşıladıysa ona kızıp bağırmak, yapacağın son şey olmalı. Bu durum yaşandığı esnada köpeğini hemen alıp daha önce belirlediğin tuvalet alanına götür ve ihtiyacını gidermesine devam etmesini sağla. Eğer devam ederse ona ödül maması vermeyi unutma ki bunun doğru davranış olduğunu bilsin ve öğrensin. Zaman içinde bu, onda bir davranış kalıbı haline gelecektir.
4.Yavru köpek, belirlediğin kağıda ya da örtüye tuvaletini yaptığında onu ödüllendirmen gerektiğini konuşmuştuk. Bu aşamanın ardından örtüdeki pisliği alıp atman gerekiyor. Bunu her gün tekrarla ve zemindeki örtü veya gazete kağıdı miktarını da kademe kademe azalt. Eğer köpeğin birkaç gün sonra hala başka bir alana tuvaletini yapıyorsa oradaki pisliği alıp hemen olması gereken alana getirip köpeğine göstermelisin. Böylece onun kafasındaki tuvalet bölgesi daha iyi oturacaktır.
Yavru köpek dışarı tuvalet eğitimi ise incelenmesi gereken bir diğer konu. Eğer köpeğinin evde değil de dışarıda bir alana tuvaletini yapmasını istiyorsan bu durumda köpeğini her yemekten yaklaşık bir saat sonra dışarıda dolaştırmaya çıkarmalısın. Bu dolaşma minimum 15 dakika olacak şekilde ayarlanmalı ve köpeğin büyük tuvaletini yapması beklenmeli. Köpek tuvaletini yaptığında ise onu ödüllendirerek neden dışarı çıktığını anlamasını sağlayabilirsin.



Köpeklere Tuvalet Eğitimi Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Yavru ve yetişkin köpek tuvalet eğitimi nasıl verilir, konularına değinmemizin ardından bu esnada dikkat edilmesi gerekenlerden de bahsetmekte yarar var. İşte, köpeklerde tuvalet eğitimi ipuçları:


  • Öncelikle tüm bu süreç boyunca birtakım olumlu tavırlar içinde olmak son derece önemli. Köpeğin, tuvaletini doğru yere yaptığında onu ödüllendirmek, bunlardan biri. Olumlu güçlendirme yöntemleri kullanarak köpeğine, yapması gereken davranışı çok daha kolay öğretebilirsin. Cezalandırma yöntemlerinden kaçınmak, bu esnada kesinlikle çok önemli. Zira bu tür olumsuz davranışlar köpeklerde korkuya neden olur ve sürecin daha da uzamasına sebebiyet verebilir.

  • Köpeğinin yemek ve su saatlerini düzenlemende yarar var. Her gün aynı ya da yakın saatlerde yemek yiyen köpekler, aynı saatlerde tuvalete çıkma eğilimi göstereceğin için senin de işin bu aşamada kolaylaşacaktır.

  • Eğer ev içinde bir tuvalet bölgesi belirlediyse buranın temiz ve hijyenik olmasını sağlamalısın.

  • Küçük ya da büyük köpek tuvalet eğitimi sürecinin özellikle ilk safhalarında her türlü başarısızlığa hazır ol. Köpeklerin tuvalet eğitimi 3 ila 4 ay sürebileceği gibi daha az ya da çok da devam edebilir. Dolayısıyla bu dönemde köpeğinle birlikte olmak onun işini kolaylaştıracağı gibi sana da hizmet edecektir.





Sıkça Sorulan Sorular


Tuvalet eğitimi olan köpek neden eve yapar?
Bu sorunun birden fazla cevabı olabilir. Bunlar arasında en sık karşılaşılanları arasında yetersiz ve yanlış eğitim verilmesi, endişe bozuklukları, sağlık sorunları, psikolojik nedenler ve bölgesel tercihler sayılabilir.

Köpeklerde tuvalet eğitimi ne kadar sürer?
Köpeklerde tuvalet eğitimi köpeğin yaşına, ırkına ve öğrenme kabiliyetine göre farklı süreler alabilir. Genelde bu süre 3 ila 4 ay sürebilmektedir.

Köpeklere tuvalet eğitimi kaç aylıkken verilir?
Bir köpeğe tuvalet eğitimi vermek istiyorsan onun en az 8 ila 12 haftalık olmasını beklemende yarar var.

Ayrıca evcil hayvanın varsa Hayvan Sahiplerinin Bilmesi Gereken Beş Öneri başlıklı yazımıza da mutlaka göz atmalısın!