Kış Bebekleri için Doğum Çantası Hazırlama
Kış bebekleri için doğum çantası hazırlama süreci hakkında merak ettiklerin burada. Kıyafetten battaniyeye kışlık doğum çantasında olması gerekenlerin listesi için kağıdı kalemi hazırla!
Dokuz aylık bir “tek beden” olma durumundan, bebeğinle ilk buluşma anı olan doğuma yaklaştın. Onunla ilk karşılaşma, ilk konuşma ve ilk koklaşma anına kavuşmak için çok sabırsızlandığını biliyoruz. Canından canın bebeğin doğduğu anda senin aracılığınla beslenecek ve senin aracılığınla sevgiyi tadacak. Ayrıca kışın soğuk günlerinde senin sıcaklığınla ısınacak. Peki, doğumdan hemen sonra hastanede bebeğine ne giydireceksin? Aklında bu ve buna benzer sorular varsa endişe etmene gerek yok. Zira bu yazıda kış bebekleri için doğum çantası hakkında bilmen gerekenleri kaleme alıyoruz. Okumaya devam ederek kış doğum çantası nasıl hazırlanır ve içine neler konur, sorularının yanıtını bulabilirsin. Hazırsan başlıyoruz!
Kış Doğum Çantasında Neler Olur?
Kış bebeklerine, giyim kuşamdan uyutmaya pek çok alanda fazlaca özenin gösterilir. Dışarıdaki buz kesen havanın evde hissedilmemesi için elinden gelenin fazlasını yapmak isteyen anne babalar, yeni doğan bebeklerinin vücut ısısını koruyacak kıyafetler ve uyku takımlarını tercih ederek onları korumaya çalışır. Peki, ya hastane çantası içine bebeğin için neler olmalı? Hadi gel, bu sorunun cevabına birlikte bakalım.
- En az üç takım hastane çıkışı
- Tulum
- Çıtçıtlı body
- Çorap
- Eldiven, şapka
- İki adet battaniye
- Bebek bezi
- Alt açma örtüsü ve bezi
- Islak mendil
- Banyo havlusu
- Biberon, besleme kaşığı
Tüm bu kıyafetler bir büyük ya da iki küçük valize yerleştirilerek evin uygun bir yerinde, doğum için hastaneye giderken almak üzere bekletilmeli. En az iki üç takım bebek hastane çıkışı kıyafeti, bebeğinin hastanede her duruma hazırlıklı olabilmesi için gerekli. Yeni doğan bebekler her an kusma ya da kaka yapma gibi durumlarla kıyafetlerini kirletebiliyor. Dolayısıyla bu gibi olaylar karşısında, her ne kadar özel hastaneler kıyafet tedarik etse de bebeğinin giysisiz kalmaması için hastane çıkışını yedeklemen en doğrusu olacaktır. Bunun yanı sıra kış bebeklerinin giymesi için tulum ve çıtçıtlı body seçenekleri de oldukça önemli.
Ayrıca büyüklerimizi söylediği “Ayağını sıcak tut, başını serin!” öğüdünü de yabana atmamak gerek. Bebeğin için doğum çantasına yerleştirdiğin bir çift çorap, onun minik ayaklarını sıcak tutmak için gerekli. Eldivenlerse şu anda oldukça keskin ve ince olan tırnaklarıyla kendine zarar vermemesi için kullanılacak. Yeni doğan bebekler, motor kas gelişiminin ilk aşamasında oldukları için ellerini ve kollarını istemsizce hareket ettirme eğilimindedir. Dolayısıyla tırnaklarıyla yüzünü çizmesini, eldivenler aracılığıyla engellemek mümkün. Mevsime uygun kalınlıkta bir battaniye ise bebeğin uykudayken onun vücut ısısını koruması için gerekli ürünlerden. Bu arada unutmamak gerekir ki yeni doğan bebeklerin uyuyacağı odanın sıcaklığı 22 ila 24 santigrat derece olmalı. Bu sıcaklık, yaklaşık bir ay sonra 21-22 santigrat derecelere düşürülebilir. Dolayısıyla bebeğini korumak için bu bilgiyi de bir kenara not etmende yarar var.
Son olarak bebek bezi, alt açma örtüsü ve ıslak mendil bebeğin doğum çantasının demirbaşları arasında yer alıyor. Belli aralıklarla dışkılayan yeni doğan bebeğin için yeterli adet ve ideal büyüklükte bebek bezi ile bu sorunu da kolaylıkla çözebilirsin. Alt açma örtüsünü hastanede uygun bir yere serip bebeğini bu bezin üzerine yatırarak onun altını değiştirmen mümkün. Bu aşamada kullanacağın ıslak mendilin saf su ve pamuk içeren çeşitlerden olmasına dikkat et. Alkol ve paraben içeren ürünlerden uzak durman, bebeğinin cilt sağlığı için önemli. Yukarıdaki listede gördüğün biberon ve beslenme ile ilgili diğer gereçler aslında sadece tedbir amaçlı olarak çantaya yerleştiriliyor. Bilindiği üzere yeni doğan bebekler ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenmeli. Ancak bazı durumlar var ki bebeğine formül mama vermeni gerektirebiliyor. Dolayısıyla her duruma hazırlıklı olabilmek adına bebeğinin doğum çantasında biberon ve mama kaşığı gibi ürünleri de bulundurmakta yarar var.
Tüm bu bilgiler doğum için bebek çantasında olması gerekenleri açık ve net gösteriyor. Peki, ya anneler? Onlar için de bir çanta hazırlamayalım mı? Bakalım, kışın doğum yapacak anneler için çantada neler var?
Anne Çantasında Olması Gerekenleri Unutma!
Kış bebekleri için hastane çantası hazırlığı tamamlandığına göre sırada annelerimiz var. Kışın doğum yapacak olan bir anne, hastanede nelere ihtiyaç duyabilir, biliyor musun? Aşağıdaki listede yanıtı bulabilirsin.
- Sıcak tutan bir pijama ve gecelik
- Hamilelik ile ilgili tüm evraklar
- Bolca iç çamaşırı
- Emzirme sutyeni
- Lohusa külotu
- Göğüs ucu kremi
- Çıkış kıyafeti
- Hijyenik ped
- Havlu
- Çorap
- Terlik
- Şampuan
- Diş fırçası
İşte, tüm bu kışlık doğum çantası gerekleri anne için büyük önem arz etmekte. Kış geceleri hastanede üşümemek için sıcak tutan bir gecelik ve sabahlık takımı, bu çantanın olmazsa olmazlarından. Tabi, pijamanın emzirme özellikli olmasını söylememize gerek yoktur herhalde. Bunun yanı sıra yeni anneler, bebeklerini sürekli emzirmek durumunda olacakları için göğüslerinde aşınmalar meydana gelmesi normaldir. Dolayısıyla çantalarında bir göğüs ucu kremi bulundurmaları, acıyan göğüs uçlarını rahatlatmak için son derece önemli. Bu arada emzirme öncesi temizlemeye gerek olmayan organik kremlerden edinmende yarar var.
Ayrıca annenin kendi ihtiyaçlarını da göz ardı etmemek gerek. Hijyeni için gerekli olan diş fırçası ve şampuan gibi ürünler, annenin kendini iyi hissetmesine de yardımcı olacaktır. Temiz iç çamaşırları ve lohusa külotu da bu dönemde yeni annelerin sıklıkla kullanacağı ürünlerden. Ayrıca operasyon öncesi gerekli olabilecek evrakların da çantada hazır bulundurulması, olası bir durumda elini kuvvetlendirecektir.
Anne ve kış bebeği doğum çantası bilgilerinin ardından sırada soğuk aylarda dünyaya gelen miniklere nasıl kıyafetler alınması gerektiği var. Bakalım, kış bebekleri nasıl giydirilmeliymiş.
- Yeni doğan bebeklerin cildi son derece hassastır. Bu sebeple onlara giydirilecek giysilerin de pamuklu ve yumuşak olması gerekir. Sentetik malzemeler ve kaba dokular bebeklerin cildine zarar verebilir.
- Bebeklerin giysileri, vücut ısısını koruyacak şekilde seçilmelidir. Bebeklerin genellikle yetişkinlere göre biraz daha sıcak tutulması gerekir. Ancak giysilerin çok kalın olması da iyi değildir. Bebeğini sıcak tutmak isterken vücut ısısını çok artırmaktan kaçınmalısın. Bu konuda ne yapacağından emin değilsen hekimine başvurman en doğrusu olacaktır.
- Bebeklerin başları, elleri ve ayakları her daim açıkta olduğundan bu bölgeler özellikle dikkatli bir şekilde korunmalıdır. Bebeklerin başlarına şapka takılmalı, elleri ve ayakları sıcak tutulmalıdır.
- Bebeklerin giydirilmesi sırasında kolayca çıkarılıp giydirilebilen tasarımlar tercih edilmeli. Bu, bebeğini giydirmeyi kolaylaştırırken onun hareketlerini de kısıtlamaz.
- Bebeğini uykuya yatırırken odanın sıcaklığına göre giydirmende yarar var. Dikkat etmen gereken bir diğer konu da yataktaki ürünler. Uzmanlar, yeni doğan bebeklerin uyuduğu yataklarda yastık ve battaniye gibi uyku ürünlerinin bulunmaması gerektiğini belirtiyor. İdeal bir uyku tulumu giydirilerek yatırılan yeni doğan bebeklerin zaten battaniyeye ihtiyaçları kalmıyor.
- Bebeğini giydirirken onun rahat hareket etmesini sağlayacak kıyafetleri tercih etmelisin. Fazla sıkı giysilerin bebeğini daha sıcak tutacağını düşünerek onun konforunu elinden almış olabileceğini unutma! Bu durum onun sağlıklı gelişimine de zarar verebilir.
- Bebeğini terletecek polyester ve benzeri dokulu kıyafetler yerine pamuklu ve doğal kumaşlardan üretilenleri tercih etmende yarar var.
- Kış bebekleri ile dışarı çıkmak ayrı bir özen gerektiriyor. Bebek arabasında rahat edeceği kışlık ama terletmeyen kıyafetler bebekler için en doğru seçim.
Giyim kuşamın yanı sıra bebeğinin odası da ideal biçimde hazırlanmış olmalı. Sen de bebek odası dekorasyonu konusunda meraklıysan ve bebeğinin odasını kendin düzenlemek istiyorsan Fonksiyonel ve Güzel Bir Bebek Odası Tasarla başlıklı yazımızı mutlaka okumalısın.