Hızlı Okuma Teknikleri
Okumayı öğrendiğimiz andan itibaren başlayan okuma bir ömür boyu bizimle birlikte geliyor. Kimimiz yavaş kimimiz normal okurken kimisi de hızlı okuyarak pek çok alanda öne çıkıyor. Peki ya okuma hızımızı nasıl arttırabiliriz? Sen de bu sorunun cevabını arıyorsan doğru yerdesin. İşe hızlı okumak için uygulaman gerekenler!
Günlük hayatımızın olmazsa olmazlarından olan okuma, her an her dakika gerçekleştirdiğimiz ya da gerçekleştirme potansiyeline sahip olduğumuz aktiviteler arasında. Bilgi edinmek ve kendimizi geliştirmek için de olmazsa olmazlardan. Fakat yoğun iş temposu içerisinde çoğu zaman okuma alışkanlıklarımız körelebiliyor ya da zaman yetmiyormuş gibi gelebiliyor. Bu noktada yararlanabileceğin hızlı okuma teknikleri devreye giriyor. Okumanı geliştirebilmen ve daha hızlı okuman için uygulayabileceğin birden fazla teknik yer alıyor. Üstelik hızlı ve anlayarak okumanı sağlayacak bu teknikler okuduğunu anlama ve bilgiyi işleme kabiliyetinin de gelişmesinde etkili oluyor. Peki hızlı okuma nasıl geliştirilir? Hızlı okuma için merak edilen tüm detayları senin için araştırdık.
Hızlı Okuma Nedir, Nasıl Geliştirilir?
Kitap sayfalarının arasına düştükçe kimi zaman daha hızlı okuma isteğine kapılırız ve bunun mümkün olmayacağını düşünürüz. Fakat hızlı okumak yalnızca metinler arasında hızlı geçişler yapmak değil aynı zamanda okuduğunu anlama ve bilgiyi daha etkin bir şekilde işlemek için de hızlı okuma önemli bir etki yaratır. Okunulan metnin konusu, anlatım biçimi ve üslubu farklılık gösterir. Bu da okuma hızını doğrudan etkiler. Dolayısıyla yalnızca bir metne bağlı kalarak okuma hızını değerlendirmek doğru değildir. Bu yüzden de net bir okuma hızından bahsedemeyiz. Fakat ortalama bir rakam verilecek olursa dakikada 8 ila 160 kelime okunması yavaş, 160 ile 220 kelime ortalama ve 220 ile 320 kelime okuyanlar ise ortalama üstü, 320 üstü bir okuma performansı gösteren kişiler ise hızlı okuyan kişiler olarak nitelendiriliyor. Okuma hızı zaman içinde çeşitli teknikler ile geliştirilebilir bir aktivite olarak biliniyor. Hızlı okuma egzersizleri bu noktada pek çok kişinin başvurduğu yollar arasında. Peki bu egzersiz ve tekniklerle nasıl geliştirilir. Cevap için okumaya devam edebilirsin.
Hızlı Okuma Teknikleri Nelerdir?
Hızlı okuma ve anlama teknikleri yavaş okuduğunu düşünen pek çok kişinin başvurduğu yöntemler arasında yer alıyor. Okuma hızını arttırabilmek için belirli teknikler uygulayabileceğin gibi bazı detaylara dikkat ederek de hızlı bir okumaya sahip olabilirsin. Peki okurken dikkat etmen ve uygulaman gereken teknikler neler haydi gel birlikte bakalım.
Göz Hareketlerini İyileştirme
Hızlı kitap okuma teknikleri arasında birinci sırada yer alan göz hareketlerinin iyileştirilmesi temel noktalardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Gözlerin etkin bir şekilde kullanılmasını öğrenmek metnin her satırının tek tek okunmasını engelleyerek metin üzerinde daha hızlı hareket ettirerek hızı arttırabilirsin. Bu durum aynı zamanda beynin de rahatlamasını sağlayacaktır. Bunun yanın metnin ana fikrini de daha hızlı yakalamanı sağlayabilir. Blok okumalar olarak da karşına çıkabilecek bu teknik gözlerin aynı anda birden fazla kelime ve kelime grubuna odaklanabilir. Dolayısıyla tek bir bakışta birden fazla kelimeyi okuyup anlamak için gözler ile okuma yapmak okuma hızında kısa sürede artış göstermene yardımcı olur.
Parça Parça Okuma
Hızlı okuma anlama teknikleri arasında deneyebileceğin bir diğer teknik ise parça parça okuma. Bu teknik tek bir metni bütün olarak değil parçalara bölerek okumaktan geçiyor. Böylece beyne aynı anda birden fazla bilgi yerine daha az bilgi yükleyerek okuma hızı ve anlama kalitesini arttırabilirsin. Bu okuma hızlı okuma tekniğinde odaklanman gereken yerler, paragraf başlıkları, alt başlıklar ve vurgulu cümlelerdir. Böylece ana fikri başlık ve vurgulu cümlelerden çıkarabilirsin.
Odaklanma Becerisini Geliştirme
Hızlı ve anlayarak okuma teknikleri arasında odaklanma becerisinin gelişmesi de önemli bir etkiye sahip. Yavaş okumanın en büyük nedenlerinden biri de dikkati toplayamamaktan geçiyor. Dolayısıyla kitap ya da herhangi bir metin okuduğunda dikkat dağıtıcı unsurları etraftan kaldırmak ve sessiz bir ortamda bulunmak odaklanma becerinin gelişmesine ve okuma hızının artmasına yardımcı olur. Eğer dikkatini dağıtan unsurları kaldırdığın halde odaklanamıyorsan görsel izleme yöntemini kullanabilirsin. Bu yöntem bir cetvel veya parmağını kullanarak okuduğun yeri parmak ile takip ederek okuman anlamına gelir. Böylece okuduğun konuya daha fazla odaklanabilirsin.
Okuma Pratikleri
Düzenli bir şekilde okuma pratikleri yapmak etkili hızlı okuma tekniklerinin bir diğer egzersizlerinden biridir. Hızlı okuma bir açıdan alışkanlık olarak da bilinir. Dolayısıyla bu alışkanlığı pekiştirmek için pratik yapmak önemlidir. Her gün düzenli okumalar yaparak okuma becerini geliştirebilirsin.
Kelime Haznesini Geliştirme
Hızlı okumanın sırlarından bir diğeri ise kelime hazneni geliştirmekten geçiyor. Geniş kelime haznesine sahip olmak okuduğunu hızlı bir şekilde anlamana yardımcı olur. Aynı zamanda okuma yetkinliğini de hızlandırmaktadır. Bunun için kitap, gazete okuyabilir, bulmaca çözebilir ve anlamını bilmediğin her sözcük için sözlük karıştırabilirsin.
Hızlı Okumanın Avantajları
Herhangi bir kitabı hızlı okuma tekniklerini kullanarak okumak, okuma becerisinin yanında anlama düzeyini de olumlu bir şekilde etkiler. Pek çok açıdan kişiye olumlu etkileri olan hızlı okuma, sağladığı avantajlar ile de ilgi görüyor. Bu avantajlardan bazıları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Ortalama okuma hızına sahip olan bir kişi dakikada 250 kelime okuma yaparsa bir sayfayı 1 ila 2 dk. aralığında bitirir. Oysa hızlı okuyan bir kişinin dakikada 500 kelime okuyabildiğini düşünürsek bu süre yarı yarıya inmektedir ve okunulan kitap kısa sürede biter.
- Hızlı okuma okunulan kitabın veya bir metnin genel yapısını daha iyi anlamaya da yardımcı olur. Bu özellik iş ve kariyer yolculuğunda fayda sağlayacak etkenler arasında yer alır.
Hızlı okuma bir kişinin sahip olduğu değerli bir beceri olup her ne yaşta olunursa olunsun geliştirilebilir. Fakat dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. Zorlayıcı ve zor anlaşılan metinlerde hızlı okuma tekniklerini kullanmak anlamda detayları kaçırmana neden olabilir. Dolayısıyla bu metinlerde detaylı bir okuma yapmak da fayda var.
Okuma Hızı Neden Düşer
Okuma hızını etkileyen faktörleri bilmek hızlı okuma yolundaki ilk adımlardan biridir. Bunlar ilki yüksek sesle veya ağız kıpırdatarak okumaktır. Okunulan sözcüleri yüksek sesle söylemek iç monoloğun devam etmesine ve okuma hızının konuşma hızında kalmasına ve yavaş okumaya neden olur. Oysa bu ikisi farklıdır ve hızlı bir okuma gerçekleştirmek için sessiz okuma gerçekleştirmek gerekir. Diğer etkenler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Okuma yaptığın alanda dikkat dağıtıcı unsurların olması okuma hızını düşürür.
- Okuma sırasında daha iyi anlamak için tekrar tekrar başa dönüyorsan,
- Cümle yerine sözcüklere odaklanıyorsan,
- Ana düşünceye odaklanıyorsan,
- Sürekli bir dikkat dağınıklığı yaşıyorsan,
- Kitap veya metnin ne anlatmak istediğini sona bırakıyorsan,
- Devamlı olarak okuması kısa süren metinlere yöneliyorsan,
- Konsantre olmakta güçlük çekiyorsan okuma hızında düşüşler görülebilmesi muhtemeldir.
Okuma hızını geliştirebilmen için düzenli okumalar yapman oldukça önemli. Dilersen Uyumadan Önce Okuyabileceğin Kitap Önerileri yazımıza göz atarak her gece uyumadan önce hızı okuma pratiği yapabilirsin.