Doğru kullanıldığında yemekleri güvenle pişirebilen düdüklü tencere hakkında tüm püf noktalar bu yazıda!

Hemen hemen her mutfağın olmazsa olmazı düdüklü tencere nasıl kullanılır sorusu ile de merak edilen bir mutfak araç gereci. Doğru ve güvenilir kullanımı son derece önemli olduğu için de belli bir dikkat gerektiriyor. Bu nedenle on yıllardır bazı mutfaklarda yer alırken bazı mutfaklara ise henüz daha adımını atamadı. Özellikle de yoğun buhar çıkışı ve ses seviyesi gereği biraz temkinli yaklaşılan düdüklü tencereler aslında son derece pratik bir yemek hazırlama & pişirme ürünü. Sen de düdüklü tencere nasıl kullanılır merak ediyor ve güvenli bir şekilde yemeklerini hazırlamak istiyorsan hazırladığımız püf noktaları ile aşçılığını konuşturmaya başlayabilirsin!
 

Düdüklü Tencerenin Çalışma Prensibi


Öncelikle düdüklü tencere çalışma prensibini doğru öğrenirsen bu tencerelere neden mesafeli yaklaşıldığını ya da korkacak bir şey olup olmadığını da rahatlıkla anlayabilirsin. Temel prensip düdüklü tencerenin içerisindeki buhar basıncının artırılması, yemeğin sıvı bölümünün kaynama noktasının yükseltilmesi, kap içerisinde buhar basıncının kontrolü ve oluşan fazla basıncın kontrollü bir şekilde dışarıya tahliye edilmesidir. Örneğin, suyun kaynama noktası 100 derece olmasına rağmen basınç arttıkça kaynama noktasının sıcaklığı da artıyor. Artan sıcaklık sayesinde ise daha fazla ısıya maruz kalan besin & gıda da daha hızlı pişebiliyor. İşte düdüklü tencere burada devreye giriyor. İç basıncı normal hava basıncından yüksek olan düdüklü tencerelerde, böylece su da daha yüksek sıcaklıklarda kaynamaya başlıyor ve yemekler çok daha az bir sürede pişebiliyor.
 

Düdüklü Tencere Nelerden Oluşur?


Genel olarak kulp, kapak, hazne, asıl sap, kapak sapı, hava deliği ve emniyet valfi düdüklü tencerelerin bileşenleridir. En temel mutfak ürünlerinden düdüklü tencereler çoğunlukla paslanmaz çelik ya da alüminyum alaşımlı kaplardan oluşuyor ve bu ürünlerde emniyet valfi çok önemli bir parça. İç basıncın, tencerenin taşıyabileceği kapasiteyi aşmaması için kapak üzerinde emniyet valfi bulunuyor.
 

Tencerede Neden “Düdük” Var?


Tencere içerisindeki basıncın, gerekli miktardaki basıncı aşması durumunda emniyet valfi de modeline göre otomatikman kalkabiliyor ve bu sayede fazla buhar kontrollü şekilde tahliye ediliyor. Bu tahliye işlemi esnasında ortaya çıkan ses, ıslığı andırdığı için “düdüklü” diyoruz. Bu ıslığı andıran ses aynı zamanda basıncın düzenlendiğini ve optimize edildiğini anlatması bakımından önemli. Bu basınç düzenlemeleri sayesinde düdüklü tencere patlaması riski önlenebiliyor. Bir diğer açıklama da tencere üzerindeki emniyet valfi nedeniyle bu ürünlere “düdüklü” adının takıldığı yönünde. Fakat dikkat etmelisin: Tencere, ocakta uzun süre kaldığı halde ses çıkarmıyorsa emniyet valfinin tıkanmış olma ihtimali var. Bu nedenle tencerenin kapağını açmadan önce emniyet valfini de yukarı kaldırman gerekiyor ki böylece sıkışmış buhar dışarı çıkabilsin.
 

Düdüklü Tencereyi Açma – Kapama İşlemleri Nasıl Yapılır?


Düdüklü tencerenin düdüğü ne zaman indirilir merak ediyorsan modellere bağlı olarak bu yanıt değişmekte. Yeni nesil pek çok modelde otomatik bir mekanizma olduğu için düdük de kendiliğinden inebiliyor. Manuel ayarlama yapıyorsan da genellikle öttükten 1 dakika sonra indirilmesi öneriliyor.
 
Düdüklü tencere nasıl açılır bakıldığında ise hemen açılmaması burada en önemli bir nokta. İçeride oluşan yüksek buhar nedeniyle kapağı hemen açmamalısın. Buhar çıkış borusundan buharın çıkışı sesi duyulunca ocağın altını kısıp yaklaşık 10 dakika bekleyebilirsin. Yemeğin piştikten sonra ise ocağı kapat ve 10 – 20 dakika daha bekle. Bu 10 – 20 dakikalık bekleyişte tencerenin, buhar çıkış kanalından havası alınıyor. Tüm bunların sonunda artık düdüklü tencerenin kapağını nazikçe açabilirsin.
 

Kademe Kademe Düdüklü Tencere Kullanımı


Pratikte düdüklü tencere nasıl kullanılır anlatmak için madde madde listeledik. Böylece kafa karışıklığına mahal vermeyecek şekilde sen de kendi pratik düdüklü tencere kullanımını oluşturabilirsin:
 


  • Düdüklü tencerenin, her kullanımda temiz ve yıkanmış olması gerekiyor.

  • Tencerenin iç kısmında genellikle alabileceği en fazla seviyeyi gösteren bir “Max” ifadesi vardır. Tencereye en fazla bu “Max” ölçüsünde su ya da yemek ekle. Daha fazlasını doldurma.

  • Düdüklü tencereyi kısık ateşte pişmeye alabilirsin. Ateşe koyduğun anda ise kapağı kapatıp düdük aparatını dik konumda bırak.

  • Bu vaziyette birkaç dakika kadar tencerenin ses çıkışını bekle. Bu ses çıkışı ile beraber düdüğü kapat ve yemeğin pişmesi için süreyi takip et.

  • Yemek pişince tencereyi almak için ocağı kapat.

  • Bu noktada kapağı açmak için kesinlikle aceleci davranma, zira tencere içerisinde hâlâ hava var ve yemek de kaynamaya devam ediyor.

  • Yaklaşık 10 dakika ya da 20 dakika kadar bekleyebilirsin. Ardından düdüğü yavaşça kaldır ve şayet hava çıkışı yoksa kilitli kapağı da dikkatle aç.

  • Her yemek için tencereye mutlaka yeterli miktarda su eklemeyi, buzlu ürünleri ise doğrudan tencereye eklemek yerine çözdürüp eklemeyi unutma.


 

Düdüklü Tencere ile Hazırlayabileceğin Bazı Tarifler


Düdüklü tencere et pişirme için sık tercih edilen bir yemek pişirme ürünü. Örneğin, 6 kişilik bir yemek hazırlığı için dana kuşbaşı eti, 1 doğranmış soğan, sarımsak, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, kekik, tuz, 1 litre su gibi malzemeler kullanabilirsin. Düdüklü tencerede yağları eritip kuşbaşı etleri de düdüklüye alıp mühürleyebilirsin. Ardından etler suyunu çekinceye kadar kavurup soğan ve sarımsağı ekle. Baharat, tuz ve suyu da ekledikten sonra düdüklünün kapağını kapat. Yaklaşık 20 dakika orta ateşte, 30 dakika da kısık ateşte pişirmeye bırak. Böylece düdüklü tencerende leziz bir et pişirip sofranı donatabilirsin.
 
Düdüklü tencere patates haşlama içinse patatesleri yıkayıp nasıl haşlamak istediğine karar verebilirsin. Ardından düdüklüye patatesleri yerleştirip üzerine suyunu ekleyebilirsin. Su miktarı ise patateslerin üzerini 3 – 4 parmak geçecek miktarda olabilir. Suya bir miktar tuz ekleyerek de patateslerin daha leziz ve hızlı şekilde haşlanmasını sağlayabilirsin. Ardından tencerenin ağzını dikkatlice kapatıp patatesleri 8 – 10 dakika haşlanmaya bırakabilirsin. Daha sonra düdüklünün ağzını doğru şekilde açarak haşlanmış patatesleri servis edebilirsin.
 
Ezogelin çorbası içinse düdüklü tencereye 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı tereyağı ekle. Üzerine ise irice doğradığın havuç, patates ve soğanı dök. 1 çorba kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı biber salçasını da koy. Ardından yıkanmış ve süzülmüş 1,5 su bardağı kırmızı mercimeği ve 1 avuç pilavlık bulguru da tencereye ekle. Tuz, karabiber, donuk tavuk suyunu da ilave edip son olarak 2 litre sıcak suyu da tencereye dök. Şimdi tencerenin kapağını kapatıp yüksek basınç ayarına getir. Basınç oluşup düdük kilitlendikten sonra altını kısıp 15 dakika boyunca pişir. 15 dakikanın ardından tencerenin basıncını al, nane ve pul biber ekle. El blenderı ile pürüzsüz bir kıvam yakalayıncaya kadar çek. Afiyet olsun!
 

Düdüklü Tencere Neden Patlar?


Artık düdüklü tencere nasıl kullanılır öğrendiğine göre yanlış kullanımlarda doğacak sonuçlara da göz atmanda yarar var. Patlamaların olası birkaç nedeni var. Bunlardan biri tencerenin aşırı miktarda doldurulması. İçinde basınç oluşan düdüklü tencerelere buhar için belli miktarda boşluk gerekiyor. Bu nedenle tencereye maksimum sınırını aşmadan su ve yemek eklemek gerekiyor. Buna ek olarak tenceredeki gıdanın suyunu fazla çekmesi de patlamaya neden olabilir. Son olarak kapağın erken açılması da bir patlama nedeni. En yaygın hatalardan biri bu olduğu için özen göstermekte yarar var. Ocaktan alınır alınmaz kapağı açılan düdüklü tencere de patlayabilir.
 
Dilersen, Sağlıklı ve Pratik Yemek Tarifleri içeriğimizi de inceleyebilirsin.