Dil Yarasına Ne İyi Gelir? Dil Yarası Nasıl Geçer?
Dil yarasına ne iyi gelir, diye merak ediyorsan, işte cevabı! Dil yarası nasıl geçer, sorusuna cevap aradığımız bu yazıyı okuman yeterli.
İnce ince sızlayan ve yeni oluştuğu zaman adeta hayatı sana dar eden dil yarası nasıl geçer merak ediyorsan cevaplar için doğru yerdesin. Verdiği acıyla şarkılara bile konu olan bu talihsiz durum pek çok farklı sebeple ortaya çıkabiliyor. Sık karşılaşılan bir sorun olduğu için de çoğu zaman evde uygulanan yöntemlerle iyileştirilebiliyor. Fakat her insanın ağzında veya dilinde çıkan yaralar aynı sebeplerden ortaya çıkmadığı için dil yarasına ne iyi gelir sorusunun da tek bir yanıtı bulunmuyor. Dil yarasının kısa sürede iyileşmesini sağlamak için başvurulan tüm yöntemleri ve kullanılan ürünleri senin için bir araya getirdik. Hazırsan ayrıntıları incelemeye başlayalım.
Dilde Yara Oluşmasının Sebepleri
Ağzın iç yapısı sebebiyle dilde oluşan lezyonlar genellikle hızlı iyileşiyor. Fakat kısa süren bu acılı dönem, yaşam konforunu etkileyecek kadar sancılı olabiliyor. Çoğu zaman iyi huylu olan bu lezyonlar için genellikle gargara yöntemi tercih ediliyor. Dil yarasına ne iyi gelir evde çözüm arıyorum diyorsan sen de doğal yöntemlerden ve gargaradan faydalanabilirsin. Sık görülen sebepler arasında ilki iltihaplanma. Bu durum, dilin üzerindeki tat tomurcuklarının şişmesiyle ortaya çıkıyor. Böylece dilde kırmızı veya beyaz renkte şişlikler oluşuyor. Birkaç gün içerisinde normale dönse de epey ağrılı bir süreç yaşanabiliyor. Adını sık duyduğumuz pamukçuk ise kendini tıpkı pamuğa benzeyen beyaz lekelerle belli ediyor. Bu tür yaralar, aslında dilde oluşan bir çeşit mantar enfeksiyonu. Bebeklerde sık görülen pamukçuk problemi, aynı zamanda ağız içi protez kullananlarda, bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde ve yaşlılarda da görülebiliyor.
Dil, yemekleri parçalamaya yarayan dişlerle bir arada bulunan ve çok fazla hareket eden bir organ olduğu için zaman zaman yaralanabiliyor. Bu sebeple oluşan dil travmaları da dil yaralarının sebepleri arasında yer alıyor. Yanlışlıkla dilini ısırabilir, sıcak içecek ve yiyeceklerle dilinde ısı hasarı bırakabilir ve bilinçsiz diş gıcırdatma sebebiyle dilinin yanlarında yaralar oluşturabilirsin. Tüm bunların yanı sıra dil yaraları, besin alerjisinin veya vitamin-mineral eksikliğinin de habercisi olabilir. Eğer uzun süren ve zaman içerisinde iyileşmeyen ağız yaraların varsa mutlaka bir uzmana kontrol ettirmende fayda var.
Dil Yarasına İyi Gelen Ürünler
Dilde çıkan yaraya ne iyi gelir sorusuna, bazılarını evde bulabileceğin bazılarını da dışarıdan temin edebileceğin malzemelerden oluşan bir öneri listesi hazırladık. Bu ürünler, yıllardan beri kullanılagelen ve nesiller boyu başarısı kabul edilmiş malzemeler. Sen de farklı alternatifleri deneyerek kendine en uygun olan yöntemi keşfedebilirsin.
- Adaçayı
Soğuk algınlığını giderme ve bağışıklığı güçlendirme noktasında adını sık sık duyduğumuz adaçayı aslında bilinen en eski antiseptik bitkilerden. Yani uzun yıllardan beri pek çok hastalığın tedavisinde mikrop öldürücü etkisinden faydalanılıyor. Ağız ve dil yarasına ne iyi gelir sorusuna verilen cevaplar arasında da sıkça yer alıyor. Fakat dil yarasının tedavisi için bu ürünü çay olarak tüketmemelisin. Halihazırda hassaslaşan dil, sıcak çaydan kötü yönde etkilenebilir. Bunun yerine adaçayı yapraklarını sıcak suda demledikten sonra ılımaya bırakabilirsin. Sonrasında ise ağzında gargara yapıp bir süre bekletmen faydalı olacaktır. Bu aşamadan sonra içerek tüketebilir veya tükürebilirsin. Basit dil yaralarını tedavi etme konusunda son derece etkili olan bu bitki, dil ısırma yarası nasıl geçer sorusuna da verilebilecek yanıtlar arasında yer alıyor.
- Tuz
Her evde bulunan tuz, dil yüzeyindeki yaraların tedavisinde kullanılan bir malzeme. Dil ucu yarasına ne iyi gelir diye düşünüyorsan doğal bir ağrı kesici görevi gören tuzdan faydalanabilirsin. Özellikle sızı ve ağrı ile birlikte enfeksiyon sorunu yaşıyorsan tuzu mutlaka denemelisin. Eğer dil yarası yeni oluşuyorsa tuz tedavisiyle enfeksiyon oluşumunun önüne de geçebilmen mümkün. Peki, ben tuzu nasıl kullanacağım? diye düşüyorsan cevap tabii ki gargara. Tuzun suyla kolayca karışabilmesi için ılık su tercih edebilirsin. Bir fincan ılık suyun içerisine bir çay kaşığı tuz koyman yeterli. Sonrasında bu karışımla günde üç defa olacak şekilde gargara yapabilirsin.
- Karbonat
Tıpkı tuz gibi karbonat da kolay erişilebilen ve etkisini kısa sürede gösteren ürünlerden. Dilindeki ağrıyı hafifleten ve günlük hayata daha kolay adapte olmana yardımcı olan bu ürün, enfeksiyonlar sebebiyle oluşan ağız yaralarında oldukça etkili. Uygulama yöntemi olarak ise yine ılık su ve karbonat kullanman yeterli. Bir çay kaşığı karbonata azar azar su ekleyerek macuna benzer bir kıvama getirmen gerekiyor. Sonrasında tamamen akışkan olmayan bu ürünü dilindeki acıyan noktalara sürebilirsin. Bir dakika bekledikten sonra ağzını ılık su ile gargara yaparak temizleyebilirsin. Dil altı yarasına ne iyi gelir diye merak edenler için de karbonat oldukça etkili bir yöntem. Sen de evde kolayca uygulayabileceğin bu yöntemle dilindeki yaralardan kurtulabilirsin.
- Bal
Yatıştırıcı özelliğe sahip olan bal, ağız dil yarasına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtlardan bir diğeri. Doğal ürün çeşitleri arasında yer alan bal aynı zamanda antibakteriyel özellik de gösteriyor. Bu sebeple yaranın bulunduğu bölgenin steril hale gelmesine yardımcı oluyor. Diğer yandan iltihaplı bölgenin hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olduğu için acıyı dindirme konusunda da başarılı sonuçlar ortaya koyuyor. Uygulama içinse bir çay kaşığı balı ağzına atıp dilinde bulunan yaranın üzerine gelecek şekilde bekletmen yeterli oluyor. Yaklaşık bir dakika kadar bekledikten sonra balı afiyetle yiyebilirsin. Günde 3 kez tekrarlayarak dilindeki yarların hızla iyileşmeye başladığını gözlemleyebilirsin.
Bebeklerde Dil Yarası Nasıl Geçer?
Hayata gözlerini yeni açan ve pek çok yeni şeyle karşılaşan bebeklerde ağız yaralarının görülme sıklığı oldukça fazla. Genellikle pamukçuk olarak ortaya çıkan bu tür ağız ve dil yaraları hem bebeklerin huzursuzlanmasına hem de beslenirken zorlanmasına sebep olabiliyor. Bu gibi durumlarda bebeklerin ihtiyaçlarına uygun bebek bakım ürünlerine ve doktorunun tavsiye ettiği tedavi ürünlerine sahip olmak oldukça önemli. Fakat bebeklerde dil yarasına ne iyi gelir diye düşünürken doğal ürünlerden de yardım alabilirsin. Bunun için antiseptik ve antibakteriyel özellikleriyle bilinen bal-zerdeçal kürü oldukça etkili. Bu iki malzemeyi birbirine karıştırdıktan sonra yara bulunan bölgeye günde üç defa olacak şekilde sürmende fayda var. Fakat bu yöntem 1 yaşından küçük çocuklar için önerilmiyor. Bal tüketimi konusunda herhangi bir risk taşımayan bir yaşından büyük bebeğin için sen de bal ve zerdeçal yöntemini tercih edebilirsin. Böylece bebeklerde dil yarası nasıl geçer sorusuna hem pratik hem de doğal bir çözüm üretebilirsin. Bebeklik dönemini tamamlayan çocuklar içinse Hindistan cevizi yağı, Aloe vera ve karanfil yağı gibi seçenekler bulunuyor. Bu ürünleri de dildeki yaralara bölgesel olarak uygulayabilirsin. Eğer çocuğun sızı ve ağırı konusunda şikayetçiyse buz küplerinden de yardım alabilirsin. Minik buz küpünü ağzında gezdirerek hem ağrıyı hafifletebilir hem de bu durumla eğlenerek acısını bir süre unutabilir.