
Gül Bakımı Hakkında Bilmen Gerekenler
Gül bakmayı seviyor ama doğru bakımın nasıl olduğu konusunda aklında soru işaretleri varsa doğru yerde olduğunu söyleyebiliriz. Bu yazıda senin için gül bakımı hakkında merak edilen detaylara değiniyoruz. Haydi gel birlikte inceleyelim.
Yüzlerce yıldır güzelliği ve yüklendiği anlamlar ile pek çok alana konu olan güller sevilen çiçekler arasında yer alır. Zarafetin, sevginin ve tutkunun simgesi olan gül, bahçe ve ev dekorasyonlarının da sevilen bitkileri arasında. Birçok çeşide sahip olan bu bitkiler, özel günlerde sıklıkla tercih ediliyor. Talebin çok olduğu bu bitkiyi yetiştirirken de doğru bakımın uygulanması önemli. Gül bakımı hem bilgi hem de sabır gerektiren süreç olarak karşımıza çıkıyor. Bazı püf noktalarına dikkat edildiğinde daha fazla verim alabileceğin bu süreçte adım adım ilerlemen gerekiyor. Peki gül bakımı nasıl yapılır, nelere dikkat edilmesi gerekir? Senin için bu yazımızda gül bakımına dair bilmen gerekenlere değiniyoruz. İşte onlar!
1.Gül Dikimi
Gül bitkisi yetiştirilirken dikkat edilmesi gereken ilk nokta doğru bir dikim yeri tercih etmek oluyor. Gül güneşi seven bir bitki olduğu için eğer bahçede bir dikim yapacaksan güneş ışını bol alacağı bir alana dikmelisin. Güller güneş ışığından maksimum fayda sağladıklarında daha sağlıklı ve canlı çiçeklere sahip olmaktadır. Eğer evde saksıda gül bakımı yapmak istiyorsan drenajı iyi ve havalandırma deliklerine sahip geniş bir saksı tercih etmelisin. Büyük çömlek saksı kullanabilir, toprağı ve gül fidanını köklerini her mevsime karşı ideal bir şekilde koruyabilirsin. Gül fidesi dikerken dikkat etmen gereken bir diğer unsur ise mevsim oluyor. Gül dikimi için en uygun mevsimler sonbahar sonları ve ilkbahar başı olmaktadır. Bu aralıklarda dikmen bakım sürecini de kolaylaştıracaktır.
2.Toprak Seçimi
Gül bakımında önemli olan ve bilmen gerekenlerden bir diğeri de toprak seçimi oluyor. Gül yetiştirirken toprağın kaliteli ve iyi düzeyde drene olması önemli detaylar arasında yer alır. Bunun için gül bakımı püf noktalarından biri hafif asidik yapıya sahip pH’ı 6-6.5 arası olan içerisinde organik maddeler açısından zengin topraklar kullanılması tavsiye edilir. Bu tarz toprakların kullanımı gülün daha iyi gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bahçede gül bakımı için bu tür toprak kullanımı etkili olsa da saksıda gül yetişme için humuslu veya killi toprak tercih etmek daha verimli olacaktır. Her iki ekim için dikim öncesi toprağın kompost veya hayvan gübresi ile zenginleştirmek önemlidir. Böylece bitki ihtiyaç duyduğu besin maddelerini daha kolay bir şekilde alabilmektedir.
3.Sulama Düzeni
Güller suyu seven bitki türleri arasında yer alır. Dolayısıyla sulama düzeni oluştururken sık olmada da bol miktarda sulamaya özen göstermelisin. Tabi sulama düzeni oluştururken bitkinin bulunduğu iklim ve toprak özelliklerine de dikkat etmen önemli. Gül sulama düzeni oluştururken de genel olarak haftada bir ila iki kez bol su ile sulamaya özen göstermelisin. Sabah erken saatlerde ya da akşamüstü sulama yaparsan suyun buharlaşmasını önleyerek bitkinin sudan daha fazla yararlanmasını sağlayabilirsin. Saksı güllerinde bol sulama yapmaktan kaçınabilirsin. İdeal miktarda fazla aşırıya kaçmadan sulama yapman yeterli olacaktır.
4.Budama
Gül bakımında önemli olan detaylardan bir tanesi de gülün budanması oluyor. Dönemsel olarak budanması gereken güller, hastalıklara daha az yakalanarak daha verimli çiçek açacaklardır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta budamanın doğru bir şekilde yapılmasıdır. Özellikle saksı bitkilerinin istediğin boyutlarda kalabilmesi için budama işleminin yapılması önemlidir. Gül budama aynı zamanda bitkinin hava dolaşımını arttırarak hastalık riskini de minimize etmektedir. Budama yaparken kurumuş, hastalıklı, çapraz büyüyen dalları temizlemeye özen göstermelisin. Budama işlemini de genellikle ilkbahar başlangıcında yeni dalları büyümeye teşvik etmek amacıyla budama yapmaya özen göstermelisin. Böylece bitkinin daha fazla çiçek açmasını destekleyebilirsin.
5.Gübreleme Yapma
Gülün ihtiyaç duyduğu besin kaynaklarını karşılayabilmek için düzenli bir şekilde gübreleme yapılması gerekmektedir. Mevsimsel ihtiyaçlarını karşılayabilecek gübrelemeye yönelmek gerekiyor. bunun için ilkbaharda azot, fosfor, potasyum açısından dengeli bir gübre ile toprağı yenilemek gül bitkisinin ihtiyacı olan besini almasına yardımcı olacaktır. Yaz aylarında çiçeklenmesini desteklemek amacıyla ise fosfor oranı yüksek gübrelerden tercih edebilir, toprağı ile karıştırabilirsin.
6.Hastalıklara Karşı Mücadele
Peki ya gül yetiştirirken bitki hastalanırsa ne yapılması gerekir? Gül yetiştirme sırasında sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri olan hastalıklar, neyse ki mücadele edilebilecek türden. Kara pas, pas, unlu bit gibi sorunlar gülleri en çok etkileyen problemler arasında yer alıyor. Bu nedenle düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Eğer bu hastalıklardan biri ile karşılaşırsan bir çiçekçiye giderek sorununu anlatmalı ve sana vermiş olduğu ilacı doğru bir şekilde kullanmalısın. Böylece çiçeğini hastalıklardan kurtararak daha sağlıklı bir şekilde yaşamına devam etmesini destekleyebilirsin.
Gül bakımı için yukarıda verilen detaylara dikkat ederek sağlıklı ve bol çiçek açan bir bitki yetiştirebilmen mümkün. Dilersen Bahçeni Güzelleştirecek 4 Nadide Çiçek yazımıza da göz atabilir, güllerin yanında diğer çiçeklere de yer açabilirsin.