1 Temmuz 2022
Son zamanların en popüler besin takviyelerinden biri olan biotin ile ilgili merak ettiklerini senin için burada derledik.

Eğer daha önce daha sağlıklı bir cilde nasıl sahip olabileceğini ya da saçlarının daha çabuk nasıl uzayabileceğini araştırdıysan, büyük bir ihtimalle biotin kavramıyla karşılaşmışsındır. B vitamini familyasının bir üyesi olan biotin, başta saç ve cilt sağlığı olmak üzere vücudumuzda sayısız faydaya sahip olan besleyici bir etmen olarak karşımıza çıkıyor. Peki biotin nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Biotin eksikliği nasıl anlaşılır ve biotin içeren besinler hangileridir? Hepsi ve daha fazlası, A'dan Z'ye biotini ele aldığımız bu yazımızda.



Biotin Nedir, Ne İşe Yarar?


Literatürde B7 vitamini ya da H vitamini olarak da geçebilen biotin, özellikle saç sağlığı, tırnak sağlığı ve cilt sağlığı üzerinde olumlu etkilere yol açan bir B vitamini türüdür. Bu B vitaminin temel fonksiyonu, metabolizmana destek sağlamaktır. Başka bir deyişle vücudun, biotinden destek alarak tükettiğin her şeyi kullanılabilir enerjiye dönüştürebilmek için büyük oranda biotinden faydalanır. Her ne kadar tüm B vitamini çeşitleri daha iyi saç, tırnak ve cilt sağlığına kavuşulmasına destek olurken özellikle biotin söz konusu olduğunda devreye protein üreten etken maddeler de girer. Dolayısıyla biotin faydaları sadece "iyileştirme" ile kalmaz, aynı zamanda vücudun için önemli olan etmenlerin "üretimi" ve "geliştirilmesinden" de sorumlu olur. Peki nedir bu biotinin faydaları? Hep birlikte bakalım.



Biotin Faydaları Nelerdir?


Aynı zamanda H vitamini olarak da bilinen biotin saça faydaları, cilde faydaları ve tırnaklara faydaları ile ön plana çıkar. Biotin faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:




  • Metabolizma seviyelerini regüle eder: Düzenli olarak biotin kullanımı, vücuttaki metabolizma seviyelerini düzenleme ve iyileştirme fonksiyonuna sahiptir. Metabolizmada var olan yağ, protein ve karbonhidrat değerlerini istenen enerji formuna dönüştürebilir.

  • Kalp sağlığını korur: Biotinin en bariz faydalarından bir tanesi, vücudu olası kalp hastalıkları riskine karşı korumaktır. Yapılan araştırmalar, düzenli biotin kullanımının kalp içindeki kan akışı stimüle ettiğini ve yaygın kalp rahatsızlıklarına karşı önlem alınmasını sağladığını gösteriyor. Biotin, yüksek yoğunluklu lipo-proteinleri arttırırken düşük yoğunluklu lipo-proteinlerin oranını düşürerek kalp rahatsızlıkları riskini önemli ölçüde azaltıyor.

  • Beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesine yardımcı olur: Biotin bakımından yüksek olan kaynakların aynı zamanda düzgün beyin fonksiyonları sergileyebilmek için de tercih edildiğini biliyor muydun? Beynimiz, miyelin kılıfı denilen ve beyni çeşitli sorunlardan koruma altına alma kapasitesine sahip yağlı maddelere ihtiyaç duyar. Biotin de bu yağlı maddelerin üretilmesinde kritik rol oynar.

  • Bağışıklığı güçlendirir: Biotin bakımından zengin olan yiyecekler, bağışıklık ile doğrudan ilişkili olan akyuvarların üretiminin sağlanmasında oldukça önemlidir. Vücuttaki biotin eksikliği, çeşitli bağışıklık sistemi risklerine ve problemlerine yol açabilir.

  • Kan şekeri değerlerini düşürerek diyabete karşı kontrollü bir yaklaşım sergiler: Biotin, vücuttaki insülin üretimini arttırarak kan şekeri seviyelerini düşürür. Biotin aynı zamanda Tip-2 diyabet tedavisinde de oldukça etkili bir maddedir.

  • Hamilelik ve emzirme süreçlerine olumlu katkı sağlar: Biotin, hem hamilelik hem de hamilelik sonrası emzirme süreçlerinde oldukça kritik bir rol oynar. Hamilelik boyunca ve emzirme süresince düzenli biotin takviyesi, hem annenin hem de bebeğin sağlığına olumlu katkıda bulunur ve her iki sürecin de daha kolay geçmesi için zemin oluşturur.

  • Şişkinliğin önüne geçer ve alerjik reaksiyonların kontrolünde destek sağlar: Anti-enflamasyon özelliği sayesinde biotin, sorunun kökenine inerek şişkinliği yaratan faktörleri elimine edebilir ve aynı zamanda bundan dolayı kaynaklanan alerjik reaksiyonların da önüne geçebilir.

  • Kas dokularının onarılmasına yardımcı olur: Biotin, envaiçeşit sağlık sorununa yol açan problemleri kökünden çözmekle kalmaz, aynı zamanda onarıcı ve düzeltici de bir rol üstlenir. Özellikle kas dokularının onarılmasında önemli bir faktör olan düzenli biotin tüketimi, spor ya da egzersiz sonrası zarar gören kasların iyileşmesini önemli ölçüde hızlandırabilir.

  • Kilo kontrolünde destekleyicidir: Metabolizmayı hızlandırmasından ötürü biotin, kilo verme sürecinde sana destek olabilecek yegane vitamin çeşitlerinden bir tanesi özelliğini taşır. Eğer sen de sağlıklı bir şekilde kilo vermek veya şu anda olduğun kilonu kontrol altında tutmak istiyorsan, düzenli biotin kullanımına başvurabilirsin.

  • Daha sağlıklı saç ve tırnaklara sahip olmana yardımcı olur: Estetik açıdan seni zorlayan cilt problemleri, zayıf ve kolay kırılan tırnaklar ve güçsüz saçlardan şikayetçiysen, tüm bu sorunların için tek bir çözüm olarak biotin önerilebilir. Yağlı asitlerin oluşumunu desteklemesiyle yağ bezelerinin düzgün çalışmasına ön ayak olan biotin, saç, tırnak ve cilt sağlığı için kritik bir B vitamini türüdür.



Biotin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?


Pek çok farklı sebepten ötürü biotin eksikliği ile karşı karşıya kalman mümkün. Vücudunun doğru vitaminlerin emilimini yapabilmesini önleyen bir ilaç kullanımı, kötü beslenme ritüellerinden doğan bağırsak problemleri ve sağlıksız rejimler yapmak, biotin eksikliğinin temel sebeplerinden olabilir. En yaygın biotin eksikliği belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:




  • Saç dökülmesi

  • Göz, burun ve ağız etrafında kızarıklık ve kaşıntı

  • Depresyon

  • Uyuşukluk

  • Yorgunluk

  • Uykusuzluk

  • İştah kaybı

  • Göz kuruluğu

  • El ve ayaklarda karıncalanma

  • Saçlarda sertleşme

  • Mantar enfeksiyonları



Biotin Hangi Besinlerde Var?


Sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli bir vitamin olan biotin, doğru miktarda ve doğru kaynaklar üzerinden alındığında hem kısa hem uzun vadede beden üzerindeki olumlu katkılarını göstermeye başlar. Bu yüzden de beslenme alışkanlıkların çerçevesinde diyetine doğru oranda biotin ekliyor olman oldukça mühimdir. Hap olarak alınan biotin takviyesi çoğu zaman az miktarda olduğu ve etkisi yaş, yaşam tarzı ya da kronik sağlık sorunları gibi faktörlere göre değişebildiği için biotinin doğal yollarla elde edilmesi daha fazla önerilen bir durumdur. Biotin bakımından zengin yiyeceklere yönelerek bu eksikliği gidermek ve biotinin faydalarından yararlanmak mümkündür. (Yine de biotin takviyesi almak istersen n11.com’u ziyaret edebilir, alışverişlerinde sana özel Paracık fırsatlarından yararlanabilirsin.)



Ciğer: Yüksek oranda protein ile birlikte oldukça tatmin edici miktarlarda biotin içeren ciğer, vücuttaki kasları güçlendirme konusunda oldukça başarılıdır.



Yumurta: Bir tam yumurta yaklaşık 10 mcg biotin içerir, ki bu da vücudun günlük biotin ihtiyacını gidermek için bir hayli yeterli bir orandır. Yumurta aynı zamanda A vitamini, D vitamini ve çinko bakımından da zengin olduğu için vücuda kapsayıcı bir fayda bütünü sağlar.



Somon: Bir porsiyon somonda 5 mcg biotin bulunur. Somon, en az kontamine edilmiş biotin kaynağı olarak bilinir. Omega-3 yağlı asitleri de sağladığı için vücut gelişimine olumlu katkı sağlar.



Tatlı patates: Bir adet tatlı patates 2.4 mcg biotin içerir ve aynı zamanda beta-karoten denilen bir madde içeriği ile antioksidan etkisi de gösterir.



Sen de biotin bakımından zengin gıdalara ve çok daha fazlasına Hopishop’tan ulaşabilirsin.