Smart TV nedir ve diğer televizyonlardan farklılaştığı özellikler nelerdir? Smart TV’ler hakkında tüm merak ettiklerin bu yazıda!

Teknolojinin gelişimiyle birlikte telefon, tablet ve bilgisayar özellikleri birbirine karışırken televizyonlarda da Smart TV nedir sorusu hayatımıza girdi. Kelime anlamı itibariyle de akıllı televizyon olarak bilinen bu modeller, evlerdeki televizyonları birer kapalı bir kutu olmaktan kurtararak dış dünyaya açılmasını sağlıyor. Peki bunu nasıl başarıyor? Tabii ki internete bağlantsından faydalanarak. Sorumuza dönecek olursak, sen de Smart TV ne demek diye merak ediyorsan aslında bunun cevabı oldukça basit. İnternete bağlanabilen ve internet aracılığıyla farklı platformların kullanımına izin veren cihazlar akıllı televizyon olarak adlandırılıyor. Yalnızca kumandanı kullanarak istediğin filmi açabilmek ve farklı cihazlara ihtiyaç duymadan internetteki içeriklere ulaşabilmek istiyorsan sen de mutlaka Smart TV'ler ile tanışmalısın. Hangi ürünü seçeceğine karar vermek ve bu akıllı cihazlar hakkında daha fazla bilgi edinmek içinse yazımızı okumaya devam edebilirsin.

 



Smart TV'nin Avantajlı Özellikleri


Standart televizyonlardan farklı özelliklere sahip olan Smart TV ne işe yarar diye merak edenler için birkaç farklı özellik sıralayabiliriz. Bunlardan ilki ve en önemlisi tabii ki internete bağlanma özelliği. Sen de bir Smart TV'ye sahip olarak standart televizyon kanallarından çok daha fazla içeriğe sahip olabilirsin. Akıllı televizyonların içerisinde varsayılan olarak yer alan Netflix, Youtube ve Amazon gibi uygulamalar sayesinde birbirinden farklı dizi, film, televizyon programı ve belgesel gibi içerikleri yalnızca kumandanı kullanarak açabilirsin. Smart TV'de neler yapılabilir sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da hızlı arama özelliği. Birbirinden etkileyici çevrimiçi program ve içerikler arasından istediğini kolayca bulabilmek için hızlı arama fonksiyonundan faydalanabilirsin.



Akıllı televizyonlarda öne çıkan özellikler arasında yapay zeka son derece önemli bir yere sahip. Yalnızca internete erişimle sınırlı kalmadan sevdiğin içerikleri anlayabilen, sen aratmadan hoşuna gidebilecek benzer içerikleri önerebilen ve zevklerine hitap edecek şekilde bu içerikleri düzenleyebilen Smart TV'ler hayatına pratiklik getirmeyi amaçlıyor. Peki, kullanım kolaylığı açısından televizyon teknolojisini bir sonraki seviyeye çıkaran Smart TV'de neler var? Bu akıllı cihazlarda işlerini pratik hale getirecek bir başka özellik de ses tanıma teknolojisi. Modelden modele değişmekle birlikte pek çok farklı akıllı televizyon çeşidinde ses tanıma özelliği bulunuyor. Böylece arama yaparken kumanda ile yazmak veya hareket sensörlerini kullanmak yerine yalnızca konuşman yeterli oluyor.



Evdeki pek çok ürün akıllı özellikler kazanırken en avantajlı Smart TV özelliği nedir diye düşünüyorsan bunun cevabı tabii ki bağlantı seçenekleri. Eğer tercih ettiğin model, diğer cihazlara bağlanabilme özelliğine sahipse bir cihazdan diğerine geçiş konusunda sorun yaşamazsın. Böylece eve dönüş yolunda izlediğin diziyi eve vardığında televizyon ekranından izlemeye devam edebilirsin. Bunun yanı sıra bilgisayar, telefon veya tabletindeki fotoğrafları televizyon ekranında kolayca görüntüleyebilir ve videoları zahmetsizce büyük ekranda izleyebilirsin. Smart TV alışverişini Hopishop'taki birbirinden ünlü markalardaki fırsatları takip ederek de yapbilirsin.



Smart TV Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?


Farklı markalar tarafından üretilen modeller pek çok avantajlı özelliğe sahip olduğu için Smart TV alırken nelere dikkat edilmeli sorusu bu noktada önem kazanıyor. Sen de hangi Smart TV alınmalı diye düşünüyorsan ilk olarak kendine bir bütçe belirlemelisin. Sonsuz seçenekler arasında kaybolmamak için bu bütçe belirleme konusu oldukça önemli. Daha sonra bütçe ile sınırlandırdığın seçeneklerini marka bazında da ayrıştırarak kalite standartlarını belirleyebilirsin. Televizyon piyasasında performans özellikleri ve ürün kalitesiyle öne çıkan markaları seçerek çok daha uzun ömürlü bir kullanım sağlayabileceğini unutmamalısın. Seçim sırasında dikkat etmen gereken bir diğer nokta ise kullanım amacın. Eğer evinde kullanmak için kişisel bir televizyon tercih edeceksen cihazın görüntü kalitesine ve sahip olduğun kullanım alanına uyacak boyutlarda olup olmadığına dikkat edebilirsin. Bunun yanı sıra iş yerleri kullanımı için tüm gün boyunca açık kalacak bir televizyon satın alacaksan enerji tasarrufu konusuna ağırlıklı olarak dikkat edebilirsin.



Kullanım alanları, televizyon seçiminde büyük öneme sahip oluyor. Küçük alanlarda büyük ekran seçmek mevcut alanı kısıtlayacağı gibi, olması gerekenden daha küçük ekran seçmek de orantısız bir görüntünün ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu nedenle Smart TV seçmeden önce kullanılacak odanın boyutlarını göz önünde bulundurman ve gerekli ölçümleri yapmanda fayda var. Boyut seçiminden sonra görüntü kalitesi devreye giriyor. QLED, OLED ve farklı çözünürlük derecelerine sahip televizyonlar arasından kendi bütçene uygun olan seçenekleri değerlendirmen gerekiyor. Tüm bu sınırlandırmalardan sonra ortaya belirli modeller çıkıyor. Bu çeşitler arasından marka ve model bazında kullanıcı yorumlarını da değerlendirerek en sağlıklı sonuçlara ulaşabilirsin. Harcarken kazanmak içinse Hopi anlaşmalı markalara göz atabilirsin. Hangi Smart TV almalıyım sorusuna yanıt ararken garanti ve servis durumlarına da göz atmayı unutmamalısın. Böylece herhangi bir arıza durumunda uzun garanti süresi veya geniş servis ağı avantaj sağlayacaktır.



Smart TV ile Android TV Aynı Şey mi?


Smart TV ve Android TV arasında belli farklılıklar olsa da temelde, internet bağlantısına sahip ve çevrimiçi içeriklere ulaşılabilen tüm televizyonlar Smart TV olarak adlandırılıyor. Bu mantıktan yola çıkarak Android TV'lerin de birer Smart TV olduğunu söyleyebiliriz. Akıllı televizyonlarla aynı işlevlere sahip olabilen Android cihazlar, aslında Android işletim sistemine sahip olduğu için bu adı alıyor. Pek çok farklı marka kendi tescilli işletim sistemlerine sahip olsa da televizyon modellerinde Android işletim sistemini kullanıyor. Bu tür televizyonlar, Play Store desteği sayesinde kapsamlı bir uygulama marketine sahip oluyor. Yani Android televizyonlarda, telefonunda kullandığın pek çok uygulamayı bulman ve indirmen mümkün oluyor. Bunun yanı sıra tüm programlar televizyon kullanımına uygun olarak optimize edildiğinden geniş ekrana uyum sağlayabilmek için sezgisel kontroller yapıyor. Android TV'nin farklılaştığı noktalardan en önemlisi ekran video kaydı. Akıllı telefonlarla birlikte sorunsuz bir şekilde çalışabilen Chromecast özelliği, bu tür televizyonlarda yerleşik olarak geliyor. Smart TV'lerde ise cihaz eşleştirme yöntemiyle ekran yansıtma özelliği bulunuyor. Kullanım kolaylığı açısından avantajlı olan Smart TV'ler ise Android evrenine hakim olmayı gerektiren televizyon çeşitlerine göre çok daha pratik bir kullanım sunuyor.



Smart Olmayan Bir Televizyon Smart Hale Getirilir mi?


Smart TV satın almak isterken halihazırda sahip olduğun televizyon sorunsuz çalışıyorsa harici bir cihaz yardımıyla televizyonunu akıllı hale getirebilmen mümkün. Televizyonu nasıl Smart TV yaparım diye düşünen kullanıcılar için üretilen akıllı televizyon dongle'ları USB portu ile televizyona bağlanıyor ve kolayca kullanılabiliyor. Avucuna sığacak kadar küçük boyutlarda üretilebilen bu aparat çeşitlerinin özellikleri ise markadan markaya değişebiliyor. TV box, akıllı TV aparatı, akıllı TV dongle ve Smart TV dönüştürücü gibi farklı şekillerde adlandırılan bu teknolojik ürün çeşitlerine de göz atabilir ve alışverişlerinden kazançlı çıkabilirsin. Eğer bu tür medya oynatıcıları yakından tanımak istersen şu yazımızı da okuyabilirsin.