Su ve buhar gücünün verimli kullanılması, seri üretim hattı, programlanabilir makineler derken bugün endüstriyel devrimin dördüncü büyük kolonunu inşa edecek bir strateji serisi konuşuluyor: Endüstri 4.0

Endüstri 4.0 Nedir?


4. Sanayi Devrimi olarak da adlandırılan Endüstri 4.0, ilk olarak 2011'de Almanya Hannover Fuarı'nda kullanıldı. Ekim 2012'de ise Bosch ve iş insanı Henning Kagermann'ın ortak çalışma grubunun oluşturduğu öneri dosyasında yerini aldı. Kısacası Endüstri 4.0 gerçek bir Alman ürünü. Üretim sektöründe yaşanan gelişmeler sonrasında ülkeler ve şirketler gittikçe zorlaşan global rekabet koşulları içerisinde üstünlüklerini sürdürmek amacıyla devamlı strateji geliştiriyor. Almanya'nın gündeme getirdiği Endüstri 4.0 da işte bu stratejilerden biri oluyor.

 

Endüstri 4.0'ın Kapsamı ve Amacı Nedir?


Bugün hiçbir üretim süreci ya da hiçbir meslek kolunun tarihçesi sanayi devrimlerinden bağımsız şekilde ele alınamaz. Üretim bir zorunluluk olarak her daim hayatın tam ortasında ve ekonomi de üretimle birlikte şekil alıyor. Şimdiye kadarki süreci gözden geçirirsek her bir devrimin kendi teknolojisini yarattığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla Endüstri 4.0'ın da yepyeni teknolojilerin gelişmesinin ve yepyeni sektörlerin kurulmasının önünü açacağını tahmin etmek zor değil. 

Akıllı fabrikalarda üretilen akıllı ürünlerle hayat mutlaka daha da kolaylaşacak. Ancak bu dönüşüm çok doğal bir şekilde şirketleri ve insanları da etkileyecek. Örneğin pek çok insanın işini kaybedeceğini, ortaya ne çapta olacağı şu an için bilinmeyen bir istihdam krizinin çıkabileceğini öngörmek mümkün. Bir yandan Endüstri 4.0'ın olumlu yönleriyle bu etkileri en aza indirme şansı da yok değil. Bugün gerek büyük şirketler gerekse eğitim kurumları aracılığıyla gençler geleceğin meslekleri hakkında bilgilendirilip eğitiliyor. Dönüşümün eşiğinde bu tip hazırlıkların detaylı şekilde yürütülmesi oldukça önemli görünüyor.

Endüstri 4.0 Yatırımları


PwC'nin Almanya'da 235 işletme ile yaptığı araştırmaya göre şirketler önümüzdeki 5 yılda yıllık cirolarının yüzde 3,3'ünü Endüstri 4.0'a odaklanan çalışma ve projelere ayırmayı hedefliyor. Aynı süre içinde yapılacak Endüstri 4.0 yatırımlarının ise yıllık 140 milyar Euro'yu bulacağı öngörülüyor.

Projelere gelecek devlet desteği de süreci hızlandıracak. Bugün Almanya, Finlandiya, Çin ve ABD hükümetleri ve kar amacı gütmeyen birçok kuruluş Endüstri 4.0'a ciddi yatırımlar yapıyor. Almanya hükümeti Endüstri 4.0 projelerine 2020'ye dek her yıl 40 milyar Euro'luk yatırım yapma sözü bile verdi.

Kolektif Çaba Gerekiyor



Endüstri 4.0 vizyonunun gerçekleşmesi için şirketlere, üniversitelere, araştırma kuruluşlarına ve teknoloji sağlayıcılarına büyük görevler düşüyor. Özellikle şirketlerin kendi ekosistemlerine bu alanda bilgi beslemesi yapması şart.