Dünya nüfusu hızla artıyor, ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel faktörler önceki yüzyıllara göre müthiş bir ivmeyle değişiyor, teknoloji desen yedi kat arşa çıktı, her gün yeni bir bilimsel gelişmeyle karşı karşıyayız ve bu yeni dünyada tabii ki meslekler de boyut değiştiriyor.
 
Bugün anaokulunda olan çocukların üçte ikisinin henüz adını dahi duymadığımız işlere sahip olacağı tahmin ediliyor. Peki bu işler neler? Geleceğin en gözde mesleklerini tahmin edebilir miyiz? Mevcut meslekler arasından hangileri yavaş yavaş silinecek, hangileri öne çıkacak, hangileri dönüşüm geçirecek? Bugünden yarına hazırlık yapmak mümkün mü? Bu soruların net bir cevabı yok ama mevcut trendlere bakarak gelecekte bizi nelerin beklediğine dair bazı tahminler yürütebiliriz.
 
İşte gelecekte popüler olacağı düşünülen 5 meslek:

1. Yenilenebilir Enerji Teknisyeni / Mühendisi


Eğer Elon Musk ya da bir başkası bizi alıp Mars'a götürmezse dünyayı birkaç sene içinde 8 milyar kişiyle paylaşıyor olacağız. Hâliyle doğanın sunduğu kaynakları korumaya her zamankinden daha çok önem vermemiz gerekiyor. Temiz ve yenilenebilir enerji (özellikle de güneş ve rüzgar enerjisi) ile bu alanda çalışan profesyonellere olan ihtiyaç gün geçtikçe artıyor.
 

2. Yapay Zeka Eğitmeni


Bir gün robotların dünyayı ele geçireceğini söylüyoruz ama robotların bunu başaracak zekaya sahip olmasını kim sağlayacak? Tabii ki yapay zeka eğitmenleri! Makinelerin neyi nasıl öğrendiğini detaylarıyla konuştuğumuz bir yüzyılda, onlara temel insan davranışlarını ve düşünme biçimlerini öğretmek artık yalnızca bir bilim kurgu dizisi ya da filminin konusu değil.
 
 

3. Blockchain Geliştiricisi


Yeni dijital kripto para Bitcoin'i biliyorsun. Peki Bitcoin'in kullanımını mümkün kılan teknoloji nasıl üretiliyor? Blockchain teknolojisi, ekonomik ve diğer ticari işlemlerin merkezi olmadan, hızlı ve daha güvenli şekilde yapılmasını sağlayan şifreli bir kasa defteri gibi çalışıyor. İçine girmeden detaylarına hakim olmak zor olsa da birçok uzman blockchain'in tıpkı internet gibi tüm düzenimizi değiştirecek güçte olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla bu teknolojiyi anlayıp pratik ürün ve hizmetler üretebilecek geliştiriciler muhtemelen gelecekte çok revaçta olacak.
 

4. Veri Analisti


Big data olarak da bildiğimiz büyük veri ile nesnelerin interneti (internet of things) şu anda oldukça mühim konular. Her geçen gün daha da akıllanan aygıt ve uygulamalarla birlikte izleme ve ölçme sistemleri geliştikçe (bir de bilgisine erişilen insan sayısı arttıkça) veri ve verinin nasıl toplandığı daha da önemli hâle gelecek. Bu veriyi anlamlı bilgilere dönüştürebilen, hem günü analiz eden hem de geleceğe dair tahminlerde bulunabilen profesyoneller de her zaman çok değerli olacak.
 

5. Sanal Gerçeklik Tasarımcısı


Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, karma gerçeklik derken sanal dünya ile gerçek hayatın arasındaki çizgi oldukça inceldi. Artık bulunduğumuz yerden bir adım bile hareket etmeden yepyeni dünyaları keşfe çıkabiliyor, tüm duyularımıza hitap eden deneyimler yaşayabiliyoruz. Yetenekli sanal gerçeklik tasarımcıları ve geliştiricileri, bu çok boyutlu dünya için gerçekçi, sofistike ve ultra yaratıcı deneyimler üretecekler. Doğal olarak biz de onların peşinden koşacağız!
 

Milyoner Aklın Sırları


Elbette hepimiz geleceğimizi garantiye almak istiyoruz. Peki ekonomik rahatlığa giden yolda fark yalnızca eğitimde, zekada, yetenekte, zamanlamada, çalışma alışkanlıklarında, sosyallikte, şansta ve bu yazının da konusu olan meslek seçiminde mi? Boyner Yayınları'nın sunduğu "Milyoner Aklın Sırları" kitabına göre bu faktörlerle birlikte bilinçaltımızdaki şartlanmalar da önemli rol oynuyor. Herkesin bir kişisel para haritasının bulunduğunu söyleyen kitabı Kidega'da bulabilirsin.