Ses kartını daha önce mutlaka duymuşsundur. Peki hiç ne işe yaradığını merak ettin mi? Cevabın hayırsa o zaman doğru yerde olduğunu söyleyebiliriz. Bu yazımızda bilgisayarlarda ses kartının ne olduğu ve ne işe yaradığını anlatacağız.



Bilgisayarların olmazsa olmaz parçalarından biri olan ses kartları bilgisayarların evrensel bir araç olması için büyük bir öneme sahip. Bu kartlar, bilgisayar sistemi içerisinde sesin işlemesi ve kullanıcıya en iyi şekilde iletilmesini sağlar. Bilgisayar deneyimini arttıran ses kartları, bilgisayar sistemi içerisinde olmazsa olmaz parçalar arasında bulunuyor. Peki ses kartı ne işe yarar, nasıl çalışır ve neden önemlidir? Senin için tüm bu soruların cevapları ve daha fazlasını araştırdık. İşte bilgisayarlarda yer alan ses kartı hakkında merak edilenler.




Ses Kartı Nedir, Ne İşe Yarar?




Bilgisayar donanımı içerisinde yer alan ses kartları hakkında merak edilen sorular arasında olan ses kartı nedir, sorusunu yanıtlamakla başlayalım. Ses kartı, bilgisayarın ses sinyallerini işleyen ve dönüştüren bir bileşeni olarak donanımı içerisinde yer almaktadır. 1980’lerin sonlarına doğru çıkan ilk ses kartları ilk etapta bilgisayarın yalnızca bip sesi çıkarabilmesini sağlıyordu. Teknoloji geliştikçe ses kartları da gelişerek daha kaliteli ses çıkışları sağlamaya başladı. İhtiyaç doğrultunda geliştirilen ses kartları hızlı bir şekilde yaygınlaştığını görüyoruz.
 
Ses kartları genel olarak bilgisayarın analog ve dijital ses işlevlerini yerine getirir. Böylece analog seslerini dijitale, dijital ses sinyallerini ise analoğa çevirerek ses akışını sağlar. Bu sistem sayesinde sesler hoparlör ya da kulaklık aracılığıyla iletilir. Sadece bilgisayardaki sesi aktarmak için değil mikrofon yoluyla alınan sesleri de bilgisayara taşınarak işlenebilir hale getirilmesini sağlamaktadır.




Ses Kartı Nasıl Çalışır?




Ses kartları hakkında merak edilenlerden biri de ses kartı nasıl çalışır sorusudur. Ses kartlarının çalışma prensibi iki farklı işlevden oluşur. Bunlar, dijitali analoğa dönüştürme (DAC) ve analoğu dijitale dönüştürme işlevi (ADC) olmak üzere farklılaşır. Dijitalden analoğa dönüştürme işlevi; bilgisayarda depolanan dijital ses verileri ses kartı tarafından dijital verilere dönüştürülmektedir. Dönüştürülen sesler böylece sinyaller yoluyla hoparlör aracılığıyla duyulabilir hale gelir. Analogdan dijitale dönüştürme işi ise mikrofon yoluyla ses kaynakları ses sinyallerini dijitale dönüştürerek bilgisayar tarafından işlenebilir hale çevrilerek depolanması noktasında yardımcı olmaktadır.




Ses Kartlarının Özellikleri




Bilgisayar ses kartı özelliklerine baktığımızda karşımıza ses kartı alırken de dikkat etmen gereken birçok özellik çıkmaktadır. Bunlar aşağıda verildiği şekilde yer alır:


  • Bit derinliği ve örneklem hızı bir ses kartının olmazsa olmaz özellikleri arasında yer alır. Ses kalitesini belirleyen bu iki faktör profesyonel ses kalitesi oluşturmaya yardımcı olur. Bunun için 24 bit ile 96 bit Hz arasında örnekleme hızı olması yeterlidir.

  • Ses katının bağlantı noktaları da önemli olan detaylar arasında yer alır. Bağlantı noktaları ses kartını alımına göre değişmektedir. Müzik prodüksiyonları için XLR ve MIDI bağlantıları önemli olup oyun ve multimedya ses kartları için 3.5 mm jak ya da optik çıkış noktalarına sahip olması yeterlidir.

  • Bir diğer özellik ise gecikme süresidir. Canlı kayıt alırken ya da oyunlar için önemli olan bu özellik düşük gecikme sürelerine sahip olduğu zaman kesintisiz bir ses deneyimi yaşatır.

  • Ses kartları çeşitli kanallar ile de desteklenmelidir. Stereo ve surround sesler olmak üzere iki destek bulunur. Surround ses desteği oyun ve film deneyimlerini daha etkili kılmaktadır.






Ses Kartı Çeşitleri




Ses kartları çeşitleri birden fazla seçeneğe sahip olup kullanıcıların ihtiyaçlarına ve bütçelerine göre farklı seçenekler sunmaktadır. Bu seçenekler ise şu şekilde sıralanabilmektedir.
 
1. Dahili Ses Kartları: Bu ses kartları bilgisayar donanımının anakart kısmına ya da PCI kısmına entegre edilmiş olan ses kartları arasında bulunmaktadır. Dahili ses kartları donanım içerisinde genellikle düşük gecikme süreleri ve iyi performanslarıyla kullanıcılara iyi bir performans sağlar. Taşınabilir özellikleri bulunmamaktadır. Doğrudan bilgisayar donanımının içerisine takılmaktadır.
2. Harici Ses Kartları: Bilgisayar donanımının içinde olmayan ayrı bir bağlantı kablosu üzerinden bilgisayara bağlanıyor. Taşınabilir özellikleri ile ön plana çıkan bu ses kartları çeşitli giriş çıkış kartları ile kullanıcılara birden farklı seçenek sunar. Profesyonel ses kayıtları ve müzik prodüksiyon şirketleri tarafından özellikle tercih edilmektedir.
3. Entegre Ses Kartları: Anakart üzerine yer alan birden fazla ses kartı entegre edilmiş bir şekilde çalışmaktadır. Temel ses seviyelerini yerine getirme amacıyla kullanan, giriş seviyesindeki bilgisayar kullanıcıları için yeterli ses kartları arasında yer alır.
4. Oyun Odaklı Ses Kartları: Oyun deneyimini geliştirmek için tasarlanmış olan ses kartları olan oyun odaklı ses kartları gelişmiş ses efektleri ile en çok tercih edilenler arasında yer alır. 3D se efektleri, surround ve yüksek performanslı ses işleme özellikleri ile ön plana çıkan bu ses kartları adından da anlaşılacağı gibi oyuncular tarafından büyük bir ilgi görmekte. Temelinde de oyuncular için optimize edilmiş olması ve çeşitli yazılım paketlerini içermektedir.
5. Profesyonel Ses Kartları: Yüksek kalitede ses kaydı alabilmeyi kolaylaştıran bu ses kartları, ihtiyaç duyulan ses düzenleme gereksinimini karşılamak için kullanılmaktadır. Birçok giriş çıkış portuna sahip olan bu ses kartları, yüksek hızları ve bit derinlikleri ile karmaşık ses işleme özelliği ile öne çıkarlar.
 
Dilersen Oyun Bilgisayarı Toplamaya Hazır Mısın? Yazımıza da göz atabilir, bilgisayar toplarken nasıl bir ses kartına ihtiyacın olabileceğini görebilirsin.