Buradaki bebek masaj tekniklerinden dilediğini kullanarak bebeğini rahatlatmak ister misin? Bebek masajı nasıl yapılır, sorusu senin için detaylandırıldı.

Bebeğin ilk doğduğu andan itibaren onun sağlığı ve huzuru için atamayacağın adım yok. Tüm anne babalar veya bebek bakımından sorumlu kişilerin hissettiği bu durum; beslenmeden temizliğe, eğitimden sağlığa çeşit çeşit konuyu kapsayarak bebekli hayatların merkezine oturuyor. Bebek masajı da anne baba olduktan sonra belli bir rutine giren aktiviteler arasında. Gerek gaz sancılarında gerek kabızlık gibi istenmeyen durumlarda başvurulan bu yöntem pek çok farklı şekillerde, çeşitli ürünlerin de dahil olduğu bir sistemle uygulanabilir. Peki, bebek masajı nasıl yapılır? Bebek masajının çeşitleri nelerdir? Bebek masajı hem bebeğe hem de anneye hangi faydaları sağlar? Tüm bu soruları bu yazıda senin için inceledik. Yazının devamını okuyarak konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsin.

Bebek Masaj Teknikleri


Yenidoğandan itibaren bebeğine uygulayabileceğin bebek masajları farklı amaçla ve metotla uygulanabiliyor. Bebek masaj tekniklerini anlatacağımız bu bölümde, miniklerin sırtına, karnına, ayaklarına ya da bacaklarına hangi hareketleri kullanarak masaj yapabileceğini öğreneceksin. Bebek masaj teknikleri, çok karmaşık olmamakla birlikte birkaç farklı hareketi içeriyor. Örneğin bebeği bazen sırtüstü yatırırken bazı durumlarda yüzükoyun yatırmak en doğrusu. Buradaki metot, bebeğin aç ya da tok olmasına göre de değişkenlik gösterebilir. Tek önemli konu, doğru ten teması. Bebeğin annesi tarafından çıplak elle yapılan masaj gibisi yok. Dolayısıyla hangi pozisyonda olursa olsun bebeğine, doğrudan çıplak elini kullanarak masaj yapabilirsin. Tüm bu bilgileri verdikten sonra bebek masaj çeşitlerine geçebiliriz. Hazırsanız gaz masajı ile hızlı bir giriş yapıyoruz.

Bebek Gaz Masajı Nasıl Yapılır?


Ne ile beslerseniz besleyin, bebeğinizde gaz sorunu yaşamanız muhtemel. Gerek anne sütü gerekse formül mama ile büyüyen çocuklar bazen aşırı laktozdan bazen de yanlış emzirmeden kaynaklı olarak hava yutabiliyor. Bu da yeterince hareket edemeyen bebekler için büyük bir sorun teşkil ediyor. Kaslarını henüz ideal düzeyde çalıştıramayan minik bedenler, vücuda giren gazı nasıl çıkartacaklarını bilemez. Huzursuzluk ve şişkinlik hissettiği için de en iyi bildiği iletişim yolunu kullanır: Ağlar. Bazen tatilde bazen yolculukta bazen de misafirlikte başına gelebilecek bu olay karşısında annesi veya babası olarak bebeğine ancak sen yardım edebilirsin. Burada da devreye masaj giriyor. Gazlı bebek masajının en temel iki yöntemi var. Birincisi koluna ikincisi omzuna yatırarak. Birincisinin nasıl yapılacağını anlatarak başlayabiliriz.
Ayrıca bebeğinle çıkacağın tatilin keyifli ve huzurlu geçmesini istiyorsan, önerilerimizi paylaştığımız yazımıza da göz atmayı unutma!




  • İlk olarak kendi kolunu bacağının üzerine yerleştir.

  • Bebeğini sakin bir şekilde yüzüstü olarak kolunun iç kısmına yatır.

  • Onu çok da sıkmadan güvenli biçimde tuttuğundan emin ol.

  • Diğer elinle bebeğinin sırtına hafifçe vurarak gazını çıkarmasına yardımcı ol.

  • Popodan ya da ağızdan gaz çıkana kadar işleme devam et.

  • Yanında, bebeğin kusma ihtimaline karşın temiz bir bez olsa iyi olur.



En sık kullanılan ikinci bir bebek gaz masajı ise omuza yatırarak yapılan. Bunu da şu şekilde uygulayabilirsin.




  • Yine kusma ihtimaline karşın omzuna temiz bir bez yerleştir.

  • Bebeğini, ağzı ve burnu açıkta kalacak şekilde kucağına yatır. Kafası omzuna denk gelmeli ki rahatça nefes alabilsin.

  • Daha sonra avcunun iç kısmıyla bebeğinin sırtını aşağıdan yukarı doğru sıkıca sıvazla. Bu hareket, sırtın alt kısmından kafaya doğru olmalı. Böylece karın bölgesinde sıkışan hava, ağza doğru çıkabilsin.

  • Dilersen sıvazlamak yerine hafifçe vurmakla da aynı işlemi yapabilirsin.

  • Gaz çıkana dek uygulamaya devam et.



Bebek Ayak Masajı Nasıl Yapılır?


Bebekler, özellikle hayatlarının ilk aylarında dünyaya alışmaya çalıştıkları için sürekli ağlama eğiliminde olabiliyor. Onları rahatlatmak da annelere düşüyor. Sen de bebeğinin huzursuz anlarında onun ayaklarına masaj yapmayı deneyebilirsin. Ayaklar, insan vücudunda büyük bir öneme sahip. Zira ayak altında bulunan bazı noktalar aracılığıyla beyne sinyaller göndermek mümkün. Sen de bundan faydalanmak istemez misin? Cevabın evetse bebek ayak masajı nasıl yapılır, sorusunun yanıtını da duymak istersin. Hadi, başlayalım!




  • Bebeğini ister yatağa ister koltuğa sırtüstü yatır.

  • Bebeğinin bir ayağını, bileğin arkasından kavrayarak havaya kaldır.

  • Topuktan başlayıp ayak parmaklarına çıkacak şekilde ve dairesel hareketlerle sıvazlamaya başla. Sıvazlama işlemini baş parmağınla yapmanda fayda var.

  • Burada, parmak aralarına da girmen iyi olabilir.

  • Diğer ayağa da aynı işlemi uygula.

  • Bebeğinin sakinleştiğini fark edene dek masaja devam edebilirsin.




Bebek Bacak Masajı Nasıl Yapılır?



Bebek bacak masajı nasıl yapılır, diye merak ediyorsan doğru yerdesin. Zira bu bölümde bebeğine nasıl bacak masajı yapabileceğini anlatıyoruz. Genelde ayak masajından önce yapılan bu masaj, bebeklerin rahatlamasına yardımcı olması bakımından oldukça avantajlı. Üstelik uygulaması da bir o kadar kolay ve eğlenceli. Şöyle ki:




  • Masaj yapılacak bacağı yukarı kaldırmakla işe başlayabilirsin.

  • Burada, iki elinin avuç içini kullanacaksın. Bebeğinin bacağını iki elinin arasına yerleştir ve avuç içlerini birbiriyle ters yönde hareket ettirerek bacağı sıvazla. Bu hareketi ayak bileğinin üzerinden kalçaya kadar devam ettir.

  • Diğer bacağa da aynı işlemi uygula.

  • Bebeğin sakinleşene dek masaja devam et.




Bebek Masajı Yapmadan Önce Bunları Bilmende Fayda Var



Bebeğe masaj yapmaya başlamadan önce birtakım konulara hakim olmak iyi olabilir. Biz de konunun hassasiyetinin farkında olarak senin için belli konu başlıkları çıkarttık. Bebeğine masaj yapmaya başlamadan önce göz önünde bulundurman gereken önemli detaylar için okumaya devam etmen yeterli.
Öncelikle bebeklerin enfeksiyona bağlı hastalıkları varsa masaj yapmak pek doğru olmayabilir. Zira enfeksiyon, masaj hareketleriyle vücuda daha hızlı yayılım gösterebilir. Dolayısıyla eğer bebeğin hastaysa hekime danışarak hareket etmen en doğrusu olacaktır.
Ayrıca senin ellerinde yaralar varsa, o gün gergin bir ruh hali içindeysen ya da kendini iyi hissetmiyorsan da masaja yanaşmasan iyi olur. Sonuçta bebeğin sadece fiziksel değil, duygusal anlamda da senden besleniyor, unutma!
Diğer yandan aşı dönemleri de masaj için doğru zaman teşkil etmez. Yani bebeğin henüz aşı olduysa huzursuzluğunu, ona sarılarak ya da onu emzirerek gidermeyi deneyebilirsin.
Tüm bunların yanı sıra bebeğinin tamamen tok olması demek, masaj esnasında kusma ihtimali oldukça fazla demektir. Dolayısıyla bebeğine masaj yapmak için beslenmeden sonra en az 1,5 saat beklemende yarar var. Böylece yediklerini de güzelce sindirmesi için ona zaman vermiş olursun.
Ten temasından bahsetmiştik. Bebeğinin çıplak olması, bebek masajının etkisini artıracaktır. Bu sebeple banyo öncesi ya da banyo sonrası, bebek masajı uygulamak için en doğru zamanlardır. Tabi bu arada oda ısını da hesaba katmayı unutma.
Her ne kadar çok gerek olmasa da doğal içerikli yağlar, masaj esnasında iyi olabilir. Farklı markaların bebek masaj yağlarını edinerek bebeğini sakinleştirmeyi deneyebilirsin. Hatta alışverişin esnasında indirim ve Paracık kazanma şansı da yakalamak istersen Hopi kampanyalı markalara göz atmadan geçme!
Özellikle gaz masajlarında, alt değiştirme zamanlarını değerlendirmek iyi bir fikir. Bebeğinin alt temizliğini yaptıktan hemen sonra bacak ya da karın masajı iyi olacaktır. Denemeye değer!



Eğer bebeğine iki farklı masaj yapacaksan birini bitirmeden diğerine geçme ve ikisi arasına biraz zaman koy.



Masaj esnasında hafif bir müzik hem bebeğin hem de senin için faydalı olabilir. Kısık seste ninniler ya da hafif ve dinlendirici bir enstrümantal müziğe kim hayır diyebilir ki!