Bir tarih ve imparatorluklar kenti olan Bursa gezilecek yerler açısından da hem tarihi hem doğal güzellikler sunuyor! Türkiye’nin önemli tarihi kentlerinden olan Bursa’ya gitmeden önce listemizi okumanda yarar var.

Doğası, tarihi, kültürel zenginlikleri ile Bursa’da gezilecek yerler listesi bir hayli zengin. Türkiye’nin farklı pek çok bölgesine yakınlığı sayesinde günübirlik gezilerin de yapıldığı Bursa, yapılan kazılar sonucu tarihi 8500 yıl öncesine kadar uzanabilen bir şehir. Bitinya, Roma, Selçuklu, Bizans ve Osmanlı’nın sayısız izini taşıyan kent, böylece bir imparatorluklar şehri unvanına da sahip. Eğer sen de Bursa gezilecek yerlerini merak ediyorsan, şehri keşfetmeden önce yazımızı okuyabilir, tüm sorularına yanıt bulabilirsin!
 

Bursa’nın Tarihçesi


Özellikle Akçalar bölgesinde yapılan kazılar, Bursa sınırları içerisindeki eski uygarlıkların 8500 yıl öncesine kadar uzandığını gösterir. Bitinya Krallığının M.Ö. 4. yüzyılda Bursa’da kurulmasına kadar kent kolonilerin ve çeşitli ülkelerin egemenliği altındadır. Antik tarihçi Herodot’a göre ise o tarihlerde Bursa civarındaki tek kent M.Ö. 12. yüzyılda kurulan Cius (Gemlik) kentidir. Sonraki yıllarda Lidyalıların hâkimiyeti altına giren Bursa, sırasıyla Perslerin, Bizans’ın, Anadolu Selçuklu Devleti’nin, Haçlıların ve Osmanlı Devleti’nin de egemenliğine girer. Osmanlı Devleti’nin hâkimiyeti ile beraber Bursa her zaman Anadolu’nun başkenti olarak değer gören bir kenttir. Bursa, Birinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanan işgalden ise 11 Eylül 1922’de kurtulur.
 

Bursa Nerede?


Bursa hangi bölgede merak ediyorsan kent, Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara bölümünde konumlanıyor. Doğusunda Bilecik, kuzeyinde İzmit, Yalova ve İstanbul, güneyinde Eskişehir, Kütahya, batısında ise Çanakkale ve Balıkesir bulunuyor. Batı Anadolu’nun en yüksek dağı olan Uludağ’ın (2543 m) Bursa sınırları içerisinde olması da kente ayrı bir cazibe ve turistik hava katıyor. %35’ini dağların kapladığı şehir, kuzeyde Marmara Denizi’nin ılık, güneyde Uludağ’ın sert ikliminin etkisi altında.
 

Bursa’ya Nasıl Gidilir?


Şehre karayolu, demiryolu, havayolu ve denizyolu ile gidilebilmekte. Bu açıdan Bursa’ya ulaşım seçenekleri oldukça zengin. Havayolu ile gitmek için Bursa Yenişehir Havalimanı’na sefer yapan uçakları kontrol etmelisin. Örneğin, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ile Bursa Yenişehir Havalimanı arası uçuşlar Erzurum, Diyarbakır, Trabzon gibi kentler üzerinden aktarmalı olarak gerçekleşiyor. Bu nedenle yolculuk süresi toplam 7, 8, 9 hatta 13 saati bulabiliyor. Bu nedenle İstanbul’dan Bursa’ya havayolu ulaşımı pek tercih edilmiyor.
 
Demiryolu ile gitmek içinse yüksek hızlı tren (YHT) aktarmalı otobüs seferleri gerçekleştiriliyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları resmi sitesinden alınan bilgilere göre; Ankara – Eskişehir arası yolculuğunu YHT seferleri ile tamamlayabilir, ardından Eskişehir – Bursa arası otobüs aktarmasına geçebilirsin. Denizyolu ile gitmek içinse İstanbul’da Yenikapı, Kadıköy ve Kabataş iskelelerinden kalkan Bursa vapurlarına bilet alabilirsin. Denizyolu ile yapılan en kısa sefer 1 saat 50 dakika sürüyor. Karayolu üzerinden özel ya da kiralık aracınla gitmeyi düşünüyorsan bazı kentler ile Bursa arası mesafeler şu şekilde:
 


  • İstanbul Bursa arası kaç saat: İstanbul ile Bursa arası yaklaşık 155 km’dir. Özel aracınla bu yolculuğu yaklaşık 2 buçuk saatte tamamlayabilirsin.

  • Eskişehir Bursa arası kaç km: İki kent arası mesafe de yine yaklaşık 155 km’dir. Bu mesafeyi de iki saati biraz aşan sürede tamamlayabilirsin.

  • Çanakkale Bursa arası kaç km: E – 90 yolu üzerinden Çanakkale – Bursa arası ortalama 275 km’dir. Yaklaşık 3 buçuk saatte özel aracınla bu seyahati tamamlayabilirsin.

  • Bursa Yalova arası kaç km: Gebze – Orhangazi – İzmir Otoyolu üzerinden gidilecekse bu mesafe yaklaşık 70 km’dir. Trafik yoğunluğu yoksa Bursa – Yalova arası yolculuğunu özel araçla ortalama 1 saatte bitirebilirsin.


 

Bursa Gezilecek Yerler Listesi


Bursa'da gezilecek tarihi yerler ve doğal yerler başlı başına bir listeleme konusu. Gezini ister tarihi ve kültürel ister doğa harikaları ile doldurabilirsin. Seyahatinde gezip göreceğin yerleri planlaman için hemen aşağıdaki listeleri incelemeye başla:
 

Bursa’da Gezilecek Tarihi Yerler



  • Ulu Cami: Bursa’nın tarihi sembollerinden biri olan Ulu Cami, Yıldırım Bayezid zamanında, 1396-1400 yılları arasında yapılıyor. Osmanlı devrindeki çok kubbeli anıtsal yapıların ilki olma özelliğini taşıyor. Toplam 21 kubbeye sahip cami, Osmangazi Atatürk Caddesi’nde.

  • Türk-İslam Eserleri Müzesi (Yeşil Medrese): Kent merkezinde bulunan müze, “Sultaniye Medresesi” adıyla da biliniyor. Mimar Hacı İvaz Paşa tarafından 1414-1424 yılları arasında medrese, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Bursa merkezdeki Yıldırım ilçesinde bulunan müze, Osmanlı’nın ilk medreselerinden biri.

  • Bursa Atatürk Evi Müzesi: Bursa Osmangazi Çekirdek Caddesi üzerinde bulunan müzenin tahmini yapım tarihi 19. yüzyıldır. Atatürk'ün Bursa'yı ikinci ziyaretinde (20-24 Ocak 1923) Bursa belediyesi bu binayı Miralay Mehmet Bey'den satın alarak kendisine hediye ediyor.

  • Hünkâr Köşkü Müzesi: Köşk, Padişah Abdülmecid Han’ın Bursa gezisi gereği 1844’te av köşkü olarak yaptırılıyor. Atatürk ile beraber kurtuluş savaşı komutanlarını da 12 gün süreyle ağırlayan Hünkâr Köşkü Fransız ampir üslubuna sahip. Müzenin bahçesinde de halka açık bir tesis var.

  • Abdal Mehmet Cami: Bursa Osmangazi’nin Tahal Caddesi’nde yer alan Abdal Mehmet Cami’nin II. Murad devrinde inşa edildiği söyleniyor. Yanında türbesi ve çeşmesi de bulunan cami, dikdörtgen planlıdır.

  • Ahmed Paşa Medresesi: Fatih Sultan Mehmet devrinin ünlü şairi Veliyüddin’in oğlu Ahmed Paşa tarafından yaptırılan medrese, “Geyikli Medrese” adıyla da biliniyor. Osmangazi ilçesinde yer alan Ahmed Paşa Medresesi, günümüzde müze olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

  • Tophane Saat Kulesi: 1905 yılında yapıldığı bilinen Tophane Saat Kulesi, panoramik Bursa manzarasının gördüğü için değer kazanıyor. Hatta bu nedenle bir süre yangın kulesi olarak da kullanılan kule, Osmangazi Caddesi Tophane Parkı’nda yer alıyor.

  • Orhan Gazi Külliyesi: Bursa’da XIV. yüzyılın birinci yarısında inşa edilen ilk Osmanlı külliyesi olan yapının cami, han ve hamam (Aynalı Çarşı) parçaları da ayaktadır ve bakımlıdır.

  • Bursa Kent Müzesi: Türkiye’nin ilk kent müzesi olan Bursa Kent Müzesi, Anadolu ve Osmanlı kültürünün oluşumu ile gelişimini görmek için çok önemli. Kentin tarihi, coğrafi, kültürel, sosyal, ekonomik, ticari ve turistik yapısına belgeler de var. Bodrum ve 2 kattan oluşan müze binası, Osmangazi Atatürk Caddesi’nde yer alıyor.

  • Kükürtlü Kaplıcaları: Bursa’da gezilecek yerler arasında tarihi olarak Kükürtlü Kaplıcaları da öne çıkıyor. Erkekler kısmı Sultan I. Murad Hüdavendigâr, kadınlar kısmı da Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılan kaplıcadaki sular, kükürtlü ve radyoaktiftir. Su sıcaklığının 54 – 84 dereceleri arasında değiştiği kaplıca günümüzde Atatürk Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi olarak faaliyet gösteriyor.


 

Bursa’da Gezilecek Doğal Yerler


Bursa’da gezilecek yerler doğa ve tabiat açısından da zenginlik taşıyor. Meşhur çınar ağacından park ve bahçelere, şelalelerden Uludağ’a kadar gezilecek doğal yerleri hemen öğren:
 


  • Şelaleler: Bursa’da şelale nerede var, diyorsan nerede yok ki! Örneğin, Bursa Mustafakemalpaşa ilçesinde Suuçtu Şelalesi ve Kösehoroz Şelalesi var. Suuçtu Şelalesi, bir fay hattının çökmesi ile oluşuyor ve günümüzde gezi alanı, piknik yeri olarak kullanılıyor. Kösehoroz Şelalesi’nin yüksekliği ise 18 metre. Alaçam Şelalesi ve Kanyonu Alaçam Köyü’nde, Saitabat Şelalesi ise Derekızık Köyü Yıldırım’da yer alıyor.

  • İnkaya Çınarı: Adını Osmanlı Devleti’nin ilk köylerinden olan İnkaya’dan alan tarihi çınar ağacı, yaklaşık 600 yıllıktır. 35 metre yüksekliğe sahip İnkaya Çınarı, 13 ana kola sahip. Osmangazi İnkaya Mahallesi’nde bu sembolik çınarı görebilirsin.

  • Mihraplı Park: 2004 yılında hizmete açılan Mihraplı Park, 80 bin metrekarelik alana yayılıyor. Parkta şehitler abidesi, forum alanı, Osmanlı bahçeleri, çocuk oyun alanları, yeşil alanlar var. Park Odunluk Mahallesi Nilüfer’de yer alıyor.

  • Uludağ Milli Parkı: Ve tabii ki Uludağ! Bursa denince akla ilk gelen doğal güzelliklerden biri olan Uludağ, 2 bin 543 metre yüksekliğinde. Doğa turizminin ve kış turizminin gözdesi olan Uludağ, yaz aylarında da kampçılık, trekking ve günübirlik piknik için ziyaret ediliyor. 1933’ten bu yana kayak yapılan Uludağ, Türkiye’nin en önemli kış sporları adreslerinden de biri.

  • Misi Köyü: Yaklaşık 2000 yıllık geçmişe sahip olan Misi Köyü’ndeki kalıntılarda bulunan manastır civarında İncil’in bir nüshasının gömülü olduğuna inanılıyor. Bu kalıntılar gereği köy, Hıristiyanlar için de önem taşıyor. Asma yaprağı, misket üzümü, pekmezi ve şarabıyla ünlü olan köye dair farklı rivayetler de vardır.

  • İznik Gölü: İznik’te yer alan meşhur göl, Marmara Bölgesi’nin en büyük gölüdür. Gemlik Körfezi'nin ortasında bir çukurda yer alan İznik Gölü’nün suyu tatlıdır.

  • Uluabat / Apolyont Gölü: Son olarak Bursa Karacabey’de yer alan Uluabat / Apolyont Gölü, zengin biyolojik çeşitliliği ile biliniyor. "Uluslararası Yaşayan Göller Ağı"na dahil olan göl Türkiye'de bu unvana sahip tek göl olarak biliniyor.


 

Bonus: Bursa Merkezde Nereler Gezilir?


Son olarak Bursa’da gezilecek yerler arasında merkezde de pek çok nokta var. Kapalı Çarşı, Irgandı Köprüsü, Soğanlı Botanik Park, Ulu Cami merkezde görebileceğin yerler arasında. Bu yerler Bursa merkezde gezilecek yerler arasında oldukça popüler. Merkezi olduğu için özel aracın olmadan da şehir içi ulaşımdan yararlanarak bu yerleri ziyaret edebilirsin. Ayrıca merkezde bir otelde konaklama seçeneğinden yararlanırsan da bu bölgeleri ziyaret etmen kolaylaşacaktır.
 
Dilersen, Kayak İçin Harika Bir Alternatif: Palandöken Dağı içeriğimizi de okuyabilirsin.