Simli mor yapraklı ve sarmaşık görüntüsüyle büyülü telgraf çiçeği bakımı hakkında merak ettiklerin burada!

Telgraf çiçeği alacalı yaprakları, her ne kadar yeşil ve pembe çeşitleri de olsa ağırlıklı olarak koyu mor, simli rengi ve çoğaltılmalarının son derece kolay olması nedeniyle çok sevilir. Dış mekandaki bahçe yataklarında veya saksılarda hoş, sade bir ifade yaratmak için telgraf çiçeği sıklıkla kullanılır. Telgraf çiçekleri aynı zamanda asılı sepetlerde büyümeye izin verildiğinde belki de iç mekanda daha da çarpıcı bir görüntü oluşturabilirler. Peki telgraf çiçeği bakımı nasıl yapılır ve en iyi şekilde telgraf çiçeği nasıl yetiştirilir? Detaylar telgraf çiçeği bakımına odaklandığımız bu yazımızda!



Telgraf Çiçeği Nedir?


Telgraf çiçeği Güney Meksika ve Guatemala'ya özgü bir bitkidir. Bu bitki çok az ekstra bakım gerektiren ve sulama arasında biraz kurumayı seven bir bitki çeşididir. Bu popüler bitkiler parlak, dolaylı ışığı sever. Hızlı büyürler ve telgraf çiçeğini daha kompakt ve gür hale getirmek için bazı telgraf çiçeği bakımı ipuçlarına elbette ki ihtiyaç duyarlar. Telgraf çiçeğinin tek bir sapının 1,8 metre uzunluğa kadar büyüyebildiğini biliyor muydun?



Telgraf Çiçeği Nasıl Ekilir?


Telgraf çiçeği toprak konusunda pek sıkıntı yaratan bir bitki değildir. Sivrisinek ve haşere oluşumuna meyil göstermeyen, iyi drenajlı, besin dolu bir saksı karışımı kullanılarak toprak açısından telgraf çiçeği bakımı nasıl olur sorunsalı çözülebilir. Drenaj delikleri veya asılı sepeti olan bir saksı türü seçmen önemli. Eğer telgraf çiçeğini asılı bir sepette yetiştirmeyi tercih ediyorsan, saksının dibine oturan bir su toplama tabağı hayatını kolaylaştıracaktır. Telgraf çiçeği hızla büyür, bu nedenle köklerin alttan çıktığını veya büyümesinin önemli ölçüde yavaşladığını görürsen saksıyı değiştirmeye hazır olmalısın.



Telgraf Çiçeği Nerede Yetişir?


Telgraf çiçeği Meksika ve Orta Amerika'dan geldiği için yıl boyunca sıcak bir yerde yaşamıyorsan onu bir ev ya da salon bitkisi olarak yetiştirmek en doğrusu olacaktır. Bu durumda telgraf çiçeği kış bakımı da bir hayli kolaylaşır. Ayrıca herhangi bir donma tehlikesi geçtikten sonra yaz aylarında verandada arkadaşlığının tadını çıkarmak için onu dışarı çıkarabilir, ardından sonbaharda eve geri getirebilirsin. Telgraf çiçeği hem iç hem de dış mekan bitkisi olarak kullanılabilir. Telgraf çiçeğini hem içeride hem de dışarıda temiz havada yetiştirme alışkanlığı, onu asılı bir sepet veya bir karışık bir saksının parçası olarak ideal bir bitki haline getirir. Bir süre telgraf çiçeğinin bakımını üstlendikten ve onunla bir hayat kurmaya başladıktan sonra tek kusurunu keşfedeceksin: İstilacı olması! Telgraf çiçeği bir nevi sarmaşığa benzer ve yerini yurdunu severse çok kısa bir süre içinde yayılarak görkemli bir istilaya neden olabilir.



Telgraf Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?


Işık ve Sıcaklık: Telgraf çiçeği parlak ama dolaylı ışığı sever. İyi miktarda ışığa ihtiyacı vardır, eğer alamazlarsa yaprak izlerinin solmaya başladığını fark edersin. Ancak doğrudan güneş de yapraklarını yakacaktır - tam güneşi seven mor kraliçe çeşidi hariç. Dolayısıyla mor telgraf çiçeği bakımı esnasında güneş ışığını çok iyi ayarlamalı ve çiçeğinin hangi türde olduğunu net bir şekilde öğrenmelisin. Telgraf çiçeği 15 ila 20 derece arasındaki sıcaklıklarda gelişir, bu nedenle tipik iç mekan sıcaklıklarında iyi performans gösterirler. Açık havada ise 10 derecenin altına düşmeyen ılıman bir iklimi tercih ederler. Don ise onları maalesef öldürür.
 
Toprak: Telgraf çiçeği toprak konusunda seçici değildir ve çok amaçlı toprakta gayet iyi büyür. Ancak nemli kalmayı sevdikleri için toprağa yosun gibi nem tutucu bir madde karıştırmayı deneyebilirsin.
 
Sulama ve Gübreleme: Telgraf çiçeği nemi sever. İster dev telgraf çiçeği bakımı ister mini telgraf çiçeği bakımı yapıyor ol, özellikle kışın bitkinin çok kurumasına asla izin vermemelisin. Toprağı eşit derecede nemli tutmak için düzenli bir sulama programı en iyisidir. Bitkinin suda kalmamasına dikkat ederek, saksının dibinden su akana kadar su ver. Telgraf çiçeği nemde gelişir ve düzenli buğulanmayı sever. Yeterli nem olmadığında yaprak uçları kahverengiye döner. Bitkiyi su içinde çakıl taşlarıyla dolu bir tepsiye yerleştirmek ortamdaki nemi sağlamanın bir yoludur. Telgraf çiçeğini gübrelemek zaruri değildir, ancak onu beslersen seni tabii ki daha iyi bir büyüme performansıyla ödüllendireceklerdir. Yalnızca ilkbahar ve yaz aylarında, ayda bir yarı kuvvetli sıvı gübre veya kontrollü salımlı gübre ile gübreleme yapmayı deneyebilirsin.
 
Nem: Havadaki ekstra nem telgraf çiçeğini mutlu ve sağlıklı tutacaktır. Mutfak veya banyo gibi doğal olarak nemli bir yer bulmak iyi bir seçimdir. Yapraklar kurumaya başlarsa ve kenarları kahverengiye dönerse nemi arttırmalısın. Bir nemlendirici veya çakıl taşı içeren bir saksı tepsisi kullanmak, telgraf çiçeğine biraz ekstra nem verebilir ve özellikle kış aylarında iyi bir çözümdür.
 
Budama: Telgraf çiçeğinin hoş, gür görünümünü koruması için düzenli budamaya ihtiyacı vardır. Dallanmayı teşvik etmek ve dolgunluğu artırmak için bitkinin yaklaşık dörtte birini budamayı denemelisin. Telgraf çiçeğine ne kadar iyi bakarsan bak, yaklaşık bir yıl sonra kurumaya ve uzun bacaklı olmaya meyil gösterecektir. Ancak bitkilerin çoğaltılması o kadar kolaydır ki, budayarak devamını sağlamak da oldukça basit olacaktır.
 
Çoğaltma: Telgraf çiçeği, kesilmiş yaprak kesimleriyle arkadaştan arkadaşa aktarılabilen bitki türlerinden biridir. Üreme aynı zamanda telgraf çiçeğinin yaşını göstermeye başladığında "yenilemenin" kolay ve etkili bir yoludur. Telgraf çiçeğini yaymanın birkaç yolu vardır. Bir dalı veya birkaç dalı sıkıştırıp kesimleri taze toprağa batırabilirsin. Düzenli sulamayla kısa sürede yeni büyüme görmeye başlarsın. Dilersen kesimlerini suda da köklendirebilirsin. Alternatif olarak toprağın üzerine birkaç santimlik bitkinin daha uzun bir sapını koyabilir ve düğümlerin toprağa temas ettiği yerde kök salmasını sağlayabilirsin.



Telgraf Çiçeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


Telgraf çiçeği çeşitleri nelerdir?
Yaklaşık 70 farklı telgraf çiçeği çeşidi vardır; en yaygın olanı mor - yeşil yapraklı ve gümüş çizgili, isminden de anlayacağın gibi zebra-vari çizgileri bulunan zebrina türüdür. Telgraf çiçeği aynı zamanda pembe ya da tüylü olabilir, bu nitelikleri onu satın aldığın çiçekçiden alacağın net bilgiye göre değişkenlik gösterebilir. Bununla birlikte çoğunlukla tüylü telgraf çiçeği bakımı da pembe telgraf çiçeği bakımı da zebrina bakımı ile aşağı yukarı aynıdır.
 
Telgraf çiçeğinin çizgilerini kaybetmesini nasıl önleyebilirim?
Nerede yetiştirdiğine bakılmaksızın telgraf çiçeğinin bol miktarda parlak ve dolaylı ışığa sahip olduğundan emin olmalısın. Çok az ışık bu imza niteliğindeki çizgileri donuklaşacaktır ve görünümünün solmasına yol açacaktır. Çiçeğine daha fazla ışık sağladığın zaman ise kısa sürede eski haline dönecektir.
 
Telgraf çiçeğinin büyüme hızı nedir?
Telgraf çiçekleri, büyüme mevsimi boyunca uygun bakım verildiğinde haftada 2,5 santime kadar büyüyebilen, hızlı gelişim gösteren iç mekan bitkileridir.
 
Telgraf çiçeğinin saksı ve toprak değişimi nasıl yapılmalıdır?
Drenaj delikleri olan bir saksı seçmeli ve saksıya telgraf çiçeği ekerken taze toprak karışımı kullanmalısın. Bu bitkilerin çok sık saksı değiştirmeye ihtiyacı yoktur, ancak köklerin drenaj deliklerinden çıktığını fark edersen, bitkini daha büyük bir saksıya taşımanın vakti gelmiş demektir. Telgraf çiçeğini nakletmek için en iyi zaman ise ilkbahar mevsimidir.
 
Telgraf çiçeği kediler için zehirli midir?
Yapılan araştırmalara göre telgraf çiçeği, yutulduğunda hafif derecede zehirli olarak değerlendiriliyor ve ciltte tahrişlere neden olabiliyor. Bu nedenle de onları çocukların ve evcil hayvanların ulaşamayacağı yerde tutmak en iyisi olacaktır.