Retinoid Nedir?
Retinoid nedir nasıl kullanılır, soruları senin de kafanı kurcalıyorsa doğru yerdesin. Yazımızı okuyarak retinol ve retinoid kullanımı hakkında fikir sahibi olmaya ne dersin?
Cilt bakımı, sağlığına ve güzelliğine önem veren herkesin uğraştığı bir alan. Kırışıklık gidericiler, yaşlanma karşıtları, nemlendiriciler, sebum düzenleyiciler, parlama önleyiciler ya da leke gidericiler… Tüm bu cilt bakım ve kozmetik ürünleri sayesinde cildine uzun vadede iyi bakman mümkün. Sen cildine iyi baktıkça cildin de parlamaya, seninle birlikte uzun yıllar sağlıkla yaşamaya devam edecek. Peki, cildindeki kırışıklık ve ince çizgilerin giderilmesine yardımcı olan retinoid nedir, hiç duydun mu? İşte, bu yazıda retinol ve retinoidler nelerdir, ne işe yararlar, hangi ürünlerde bulunurlar, aralarındaki farklar nelerdir, sorularının cevabını arıyoruz. Okumaya devam ederek sen de retinoid hakkında detaylı bilgiye kısa yoldan sahip olabilir, cilt bakımına katkıda bulunan bu maddelerin nasıl kullanıldığını öğrenebilirsin.
Retinoid Ne İşe Yarar?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi retinoidciltteki ince çizgilere ve kırışıklıklara iyi gelen bir madde. Daha da açmak gerekirse, retinoid, vitamin A yan ürünleri olarak bilinen bir grup moleküldür. Bu moleküller; cildin yenilenmesi, kırışıklıkların azaltılması ve cilt lekelerinin azaltılması gibi cildi düzeltme özelliklerine sahiptir. Cildi daha sağlıklı hale getirmek için kullanılan retinoidler, birçok cilt bakım ürünlerinde bulunur. Retinoid ne işe yarar, kısmına geçmeden önce retinol ve retinoid arasındaki farklara değinmekte yarar var.
Retinol ve Retinoid Arasındaki Farklar
Her ikisi de A vitamininin bir yan ürünü olarak cildi düzenlemeye yardımcı olsa da retinoid ve retinol arasında belli başlı farklılıklar bulunur. Bunları özetleyecek olursak karşımıza beş maddelik şöyle bir liste çıkabilir:
- Retinol, doğal olarak hayvanların vücutlarında bulunan bir formudur. Retinoid ise, retinol gibi doğal olarak oluşmaz ve sadece laboratuvar ortamında üretilir.
- Retinol, cildin içine nüfuz edebilir ancak cildin derinine nüfuz edemez. Retinoid ise, cildin derinine nüfuz edebilir ve cildin yapısını düzeltir.
- Retinoid, cildi düzeltmek için daha etkilidir ve daha hızlı sonuçlar verir.
- Retinoid; retinol, retinyl palmitate ve retinoik asit içeren bir A vitamini türevi iken retinol, retinoidin bir çeşidi olarak karşımıza çıkar. Yani retinol için, daha az retinoik asit konsantresi barındıran bir cilt bakım içeriği, demek yanlış olmaz.
- Retinol, cildin yenilenmesi ve cilt lekelerinin azaltılması gibi kozmetik düzeltme özelliklerine sahiptir. Retinoid ise cildin yenilenmesi, kırışıklıkların azaltılması, cilt lekelerinin azaltılması ve cilt kanserine karşı koruma sağlaması gibi ciddi düzeltme özelliklerine sahiptir.
Peki, ya benzerlikler?
- Her ikisi de cildi düzeltmek için kullanılır. Retinol ve retinoid cildi yenilemeye, kırışıklıkları azaltmaya ve cilt lekelerinin azaltılmasına yarar.
- Her ikisi de cildin derinine nüfuz edebilir ve cildin yapısını düzeltir.
- Her ikisi de cilt bakım ürünlerinde kullanılır. Retinol ve retinoid, cildi daha sağlıklı hale getirmek için kullanılan birçok cilt bakım ürünlerinde bulunur.
- Her ikisi de cildin yenilenmesini ve cilt lekelerinin azaltılmasını sağlar.
Tüm bu bilgilerin ardından sırada retinoid çeşitleri var.
Retinoid Çeşitleri
Retinoidlerin bir A vitamini yan ürünü olduğunu artık biliyorsun. Peki, retinoid çeşitlerinden haberin var mı? Aşağıdaki başlıkları okuyarak bu konu hakkında da detaylı bilgi sahibi olabilirsin.
- Tretinoin: Bu retinoid, cildi yenilemeye ve kırışıklıkları azaltmaya yarayan ilk retinoidlerden biri. Tretinoin, cildin derinine nüfuz edebilir ve cildin yapısını düzeltir.
- Adapalene: Bu da cildi yenilemeye ve kırışıklıkları azaltmaya yarayan bir diğer retinoid türü. Adapalene, cildin derinine nüfuz edebilir ve cildin yapısını düzeltir.
- Tazarotene: Tazarotene, cildin derinine nüfuz ederek yapısını düzeltir ve cilt lekelerini azaltmakta etkilidir. Ayrıca psoriasis ve egzama gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilir.
- Isotretinoin: Bu retinoid, cildi yenilemeye ve kırışıklıkları azaltmaya yarayan ve aynı zamanda cilt lekelerinin azaltılmasına yarayan bir diğer retinoidlerden biridir. Isotretinoin, cildin derinine nüfuz edebilir ve cildin yapısını düzeltir.
- Retinaldehyde: Bu retinoid, cildi yenilemeye ve kırışıklıkları azaltmaya yarayan bir diğer retinoidlerden biridir. Retinaldehyde, cildin derinine nüfuz edebilir ve cildin yapısını düzeltir.
Retinol ve Retinoid Nasıl Kullanılır?
Her kozmetik ve cilt bakım ürününde olduğu gibi retinol ve retinoid kullanımı da bazı unsurlara tabi. Retinoid nasıl kullanılır, diye sorarsanız cevabı hemen aşağıda.
Cildin temizlenmesi: Retinoid kullanmadan önce cildin iyice temizlenmesi önemli. Cildini sabun ve su ile yıka veya cilt temizleyici köpük ya da sıvı kullan.
Cildin nemlendirilmesi: Yıkama sonrası cildin nemlendirilmesi gerekir. Bu sayede retinoidin cildi hassas hale getirmesini azaltır.
Retinoidin uygulanması: Tercih ettiğin retinoidin, cildinde yaratacağı reaksiyonu görmek için retinoidi önce cildin küçük bir alanına uygulayarak başla ve cildin reaksiyonunu izle. Eğer cildin retinoide toleranslı ise retinoidi cildin tümüne uygulayabilirsin.
Retinoidin uygulama sıklığı: Retinoidlerin uygulama sıklığı, ürünün türüne ve dozuna bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bir ürünün haftada 1-2 kez kullanılması yeterli olabilirken, başka bir ürünün günde 3 defa uygulanması gerekebilir. Dolayısıyla elindeki ürünü kullanmadan önce etiketini oku ve uygulama sıklığına dikkat ederek kullanmaya devam et.
Retinoidin uygulama zamanı: Retinoidler genellikle gece uygulanır. Çünkü gece, cilt yenilenmesi ve cilt hücrelerinin yeniden üretilmesi için uygun bir zamandır. Yani cildin yeniden üretimi gece gerçekleşir. Dolayısıyla sen de retinoidi gece uygulayarak doğru biçimde kullanabilirsin.
Retinoidin kullanım süresi: Retinoidlerin kullanım süresi, ürünün markasına ve türüne göre değişiklik gösterebilir. Tercih ettiğin retinoidin kullanma talimatına göz atarak ilerleyebilirsin.
Retinol İçeren Ürünler
Tüm bu yukarıdaki bilgiler doğrultusunda sen de retinoid ve retinol kullanımını cilt bakımı rutinine ekleyerek sağlıklı ve parıl parıl görünen bir cilde sahip olabilirsin. Peki, retinol içeren ürünler neler? Hadi, sorunun cevabına birlikte göz atalım.
Cilt serumları, retinol içeren kozmetik ürünleri arasındaki en çok tercih edilen ürünlerden. Listemizin ilk sırasında Root Aromaterapi var.
Root Aromaterapi Bulletproof Yoğun Cilt Onarıcı Retinol Serum 30 ml
Cannabis Sativa Seed Oil (Kenevir Tohumu Yağı), Salvia Hispanica Seed Oil (Chia Tohumu Yağı), Oenothera Biennis Oil (Çuha Çiçeği Yağı), Prunus Armeniaca Kernel Oil (Kayısı Çekirdeği Yağı) gibi cilde faydalı pek çok içeriği formülünde barındıran bu ürün, cildinin derinlerine nüfuz ederek onarılmasına destek olmak için üretilmiş. Ciltteki yaşlanma belirtilerini, içeriğindeki özel maddelerle sağlayan Root Aromaterapi Bulletproof retinol serumu denemek için ne bekliyorsun?
La Roche-Posay Redermic [R] Anti-Wrinkle Retinol Treatment
La Roche Posay, kozmetik sektörünün en çok tercih edilenleri arasında üst sıralarda. Markanın bu ürünü de retinolü ilk defa kullanacaklar için harika bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Hassas ciltler de dahil olmak üzere tüm cilt tiplerinde kullanılma uygun olan La Roche Posay Redermic [R] Anti-Wrinkle Retinol Treatment paraben, parfüm ve renklendirici de içermiyor.
Dermalogica Retinol Oil
Dermatolojik kozmetik ürünleri arasındaki başarılı isimlerden biri var sırada: Dermalogica. Markanın retinol içerikli cilt yağında salisilik asit ve retinol bir arada bulunuyor. Ürün, güçlü bir cilt bariyeri sağlayabilmesini ise formülündeki argan yağı, altın jojoba ve kuşburnu tohumu yağına borçlu.
First Aid Beauty Skin Lab Retinol Serum 0,25% Pure Concentrate
Listemizin son sırasında First Aid Beauty Skin Lab var. Markanın retinol serumu, konsantre halde geliyor. Hassas ciltlerin kullanımı için üretilmiş olan bu üründe aloe vera, kolloidal yulaf ezmesi ile C ve E vitaminleri bir arada.