Soya wax’ı ile doğal mum nasıl yapılır biliyor musun? Evine çok yakışacak mum çeşitlerini ellerinle hazırlamak için bu ipuçlarına mutlaka göz atmalısın!

Ev dekorasyonuna sıcak ve romantik bir dokunuş ekleyen mumlar her tür yaşam alanında kullanılabiliyor. Eğer sen de kendine eğlenceli bir hobi arıyorsan hem evini güzelleştirecek hem de zihnini boşaltacak soya mumu yapımını deneyebilirsin. Kendi zevklerine göre muma yapacağın eklemeler ile ortaya birbirinden farklı ürünler çıkarabilirsin. Üstelik yaptığın mumları arkadaşlarınla paylaşarak çok özel hediyelikler de hazırlayabilirsin. Mum dediğimizde aklında sıradan modeller canlanmış olabilir fakat bu hobi sırasında tek sınır hayal gücün. Göz alıcı mumluklar, farklı mum şekilleri çıkarmak için kullanabileceğin kalıplar, süsler ve mis kokulu esanslar ile kendi tarzını mumlara yansıtabilirsin. Eğer arkadaşına vermek için bir mum hazırlayacaksan eminiz ki bu hediyede kendine dair ayrıntılar görmek arkadaşının da çok hoşuna gidecektir. Eğer hazırsan soya mumu nasıl yapılır sorusunun cevaplarını ve bilmen gereken ipuçlarını birlikte inceleyelim.



Soya Mumunu Farklı Yapan Şey Ne?


Mum kullanımı ne kadar yaygın olsa da çevreye verdiği zarar çoğu zaman bilinmiyor. Yaygın olarak kullanılan mumlarda genellikle parafin maddesi yer alıyor ve bu madde petrol bazlı olduğu için uzun süre solunduğunda sağlığa büyük zararlar verebiliyor. Soya mumu ve parafin arasındaki fark da burada ortaya çıkıyor. Bitkisel olan soya mumları, doğada çözünebiliyor ve geri dönüştürülebiliyor. Peki sağlıklı yaşama önem verenlerin dilinden düşmeyen bu soya mumu nedir? Bitkisel bir kaynak olan soyadan elde edilen bu mumlar hem doğal olduğu hem de çevreye zarar vermediği için oldukça seviliyor. Kimyasal madde içermeyen soya mumları, temiz içerikli olduğu kadar uzun süreli kullanım açısından da avantajlı. Eğer mumlarının çok çabuk bittiğinden şikayetçiysen daha uzun yanma süresine sahip olan soya mumlarını tercih edebilirsin. Birbirinden güzel soya mumu çeşitlerine ise Hopishop üzerinden göz atabilirsin. Peki, diğer mum çeşitlerine göre her anlamda avantajlı olan soya mumunu ellerinle hazırlamak ister misin?



Soya Mumu Yapmak İçin İhtiyacınız Olan Malzemeler


Soya mumu yapımı malzemeleri oldukça basit. Siz de aşağıda sıraladığımız ürünlerden yola çıkarak kendi evindeki malzemeleri kullanabilirsin. Bu soya mumu malzemelerini dilersen tek tek alabileceğin gibi set halinde de temin edebilirsin. Ayrıca soya mumu hazırlarken kullanabileceğin mumluk çeşitleri için Hopi anlaşmalı markalara da göz atabilir ve bu markalardan yapacağın alışverişler sırasında indirim ve Paracık kazanma fırsatını yakalayabilirsin. İşte mum yapımında ihtiyacın olan tüm ürünler:




  • Soya wax'ı

  • Su kaynakmak için küçük boyutlarda derin bir tencere veya tava

  • Soya wax'ını içinde eritebileceğin, ısıya dayanıklı bir kap, cezve veya beherglas

  • Mumu sunacağın bir kavanoz, bardak veya mumluk

  • Mum fitili

  • Esanslar veya aromaterapi yağları

  • Mum fitili sabitlemek için kullanılan ahşap çubuk, bir mandal veya kıskaçlı toka

  • Mum için kullanılan renklendiriciler



1. Adım: Soya Wax Eritme


Soya wax mum yapımında ilk adıma wax'ı eriterek başlaman gerekiyor. Bunun için kullanacağın mumluğun iki katı ölçüsünde soya wax'ını, eritme işlemini yapacağın cezve veya beherglasın içerisine almalısın. Daha sonra derin tencereye de sıcak su ekleyip cezveyi tencerenin içerisine oturtabilirsin. Buradaki önemli nokta, suyun cezveyi geçmeyecek ve soya wax'ının içerisine kaçmayacak seviyede olması. Altta kaynayan suyun yalnızca cezveyi ısıtarak wax'ı eritmesi yeterli. Koyduğun su ne kadar sıcak olsa da tüm wax eriyene kadar soğuyacağı için tencereyi ocağa alıp kısık ateşte sıcak kalmasını sağlaman gerekiyor. Soya wax'ının yanmaması için ısıyı artırmaman önemli. Bu noktada dilersen bir termometre yardımıyla sıcaklığı kontrol edebilirsin. Termometre kullanırken soya mumu kaç derecede dökülür sorusu da doğru aralığı takip edebilmen için önemli. Genelde 70 ila 80 derece arası sıcaklıklar, tavsiye edilen ısı sınırında yer alıyor. Cezvenin içerisindeki tüm wax sıvı hale gelip şeffaflaştığında ocağın altını kapatıp cezveyi kenara alabilirsin.



2. Adım: Soya Mumunu Renklendirme ve Esans Kullanımı


Mum yapımında en çok kafa karışıklığı yaratan noktalardan biri de esans kullanımı ve soya mumu renklendirme. Aslında son derece basit olan bu işlemi mum eriyik halindeyken gerçekleştirmen gerekiyor. Mumu ocaktan aldıktan sonra bir iki dakika bekleyip ilk sıcaklığının çıkmasına izin verdikten sonra kullanacağın esansları muma karıştırabilirsin. Çok sıcakken direkt olarak kokuları eklediğinde esansta bozulmalar yaşanmaması için bir iki dakika beklemen önemli. Özellikle uçucu aromaterapi yağları kolayca dağılabildiği için eriyik mumun düşük sıcaklıklara inmesi, kokuların çok daha yoğun bir şekilde hissedilebilmesine yardımcı oluyor. Vanilya, tarçın, elma, limon, portakal, çikolata ve lavanta gibi birbirinden güzel kokular arasından koklamaktan en çok keyif aldığın çeşitleri seçebilirsin. Bu kokuları tek başına kullanabileceğin gibi farklı kokuları bir araya getirerek nefis sonuçlar ortaya çıkarabilmen de mümkün. Örneğin vanilya ile tarçın, limon ve vanilya, elma ve tarçın gibi birbiriyle güzel gidebilecek pek çok kombinasyon bulunuyor. Eğer mumu hediye olarak yapıyorsan vereceğin kişinin sevdiği kokuları göz önünde bulundurarak karışımı hazırlayabilirsin. Diğer yandan soya mumu nasıl renklendirilir diye merak ediyorsan renklendirici ürünler de tıpkı esanslar gibi erimiş olan mum karışımına ekleniyor. Dilersen tek bir rengi ekleyip tümünü homojen bir şekilde karıştırabilirsin. Farklı renk karışımları içinse önce esansları ekleyip tamamen karıştırdıktan sonra renklendiricileri ekleyip bir iki kez karıştırma çubuğunu çevirmen yeterli. Tamamen birbirine karışmayan renkler mumda farklı geçişler ve efektler ortaya çıkmasına sebep olacağı için birbirinden benzersiz mum çeşitleri ortaya çıkarabilirsin.



3. Adım: Wax'ı Mumluğa Aktarma


Öncelikle kullanacağın kapla dökeceğin soya wax'ı arasındaki ısı farkı sebebiyle çatlama veya çökme problemi yaşamamak için mumluğunu sıcak su buharında bir miktar ısıtmanda fayda var. Mumluğun oda sıcaklığından biraz daha sıcak olması bu noktada yeterli. Kullanacağın kap yeterli sıcaklığa ulaştıktan sonra bir sonraki aşamada fitili sabitlemen gerekiyor. Mum fitili nasıl takılır sorusuna pek çok farklı yanıt üretilse de en pratik iki çözümden biri, mumluğun dibine bir damla silikon sıkarak fitili yapıştırmak. Diğer seçenek ise çok daha kolay. Bunun için mumluğun dibine çok az miktarda erimiş soya wax'ı dökmen yeterli. Wax'ın rengi hafif değiştiğinde donmaya başladığını anlayabilirsin. İşte bu noktada fitili mumluğun ortasında bastırarak kolayca sabitleyebilirsin. Daha sonra yavaşça soya wax'ının geri kalanını ekleyebilirsin. Bu aşamada eriyik mumu çok yukardan dökmemen ve dikkatli hareket etmen, hava kabarcıklarının oluşmaması için oldukça önemli. Bu kabarcıklar, mumun çökmesine sebep olan en büyük etkenlerden biri. Soya mum yaparken çökme probleminin önüne geçmek için mumu üç aşamada dökebilirsin. Ayrıca daha yoğun bir koku tercih ediyorsan bu katların arasında birkaç damla daha aromaterapi yağı damlatabilirsin. Tüm katları tamamladıktan sonra en üst yüzeyin biraz donmasını bekleyip yarı donmuş haldeyken dekoratif ürünlerle süsleyebilirsin. Bu ürünler çubuk tarçın, kuru meyveler, kuru otlar ve tohumlar olabilir. Süsleme işlemini de tamamladıktan sonra fitil sabitleme çubuğu ile mum fitilinin tam ortada kalmasını sağlayacak şekilde sabitleyip soğumaya bırakabilirsin. Hazırladığın mumu kullanmadan önce en az 8 saat bekletmen öneriliyor. Tüm kuruma işlemi gerçekleştikten sonra fitilin ucundaki fazlalığı keserek kullanmaya başlayabilirsin. Ayrıca ilk kullanımda da tüm üst tabakanın eşit bir şekilde yanabilmesi ve fitilin çevresinde çukur oluşmaması için en az 3 saat boyunca yakmanda fayda var. Soya mumu hazırlamak işte bu kadar kolay! Hadi, şimdi sıra sende. Birbirinden güzel mumlar ile hünerlerini sergilemeye başlayabilirsin.