Şu günlük hayatı sekteye uğratan burun akıntısı nasıl geçer merak ediyorsan enine boyuna senin için inceledik!

Yaz - kış en can sıkıntısı yaratan durumlardan biri burun akıntısı. Günlük hayatı iyiden iyiye etkileyebildiği gibi moral ve motivasyona olumsuz yansıyabiliyor. Çeşit çeşit nedeni olabilen burun akıntısını geçirmenin belli başlı püf noktaları da yok değil. Hadi sen de bu âni fiziksel sorun ile kolayca başa çıkmak için öğrenmeye başla!


 



Burun Akıntısı Nasıl Olur?


Burun akıntısı nasıl olur öğrenirsen, belki buna karşı üreteceğin çözümler de değişkenlik gösterebilir. Tabii ki soğuk algınlığı, grip, nezle, alerjik reaksiyonlar, çeşitli tahriş edici maddeler burun akıntısına neden olabiliyor. Bunlar daha yaygın nedenler olmakla birlikte migren, yabancı cisim, polipler gibi o kadar yaygın olmayan sebepler de var. Burun akıntısı nedeni bunlardan biri olabilir. Akabinde ise akışkan bir sıvı ya da daha yoğun bir mukus kıvamında kendini gösterebilir. Bazı durumlarda burun akıntısı ile eşzamanlı olarak burun tıkanıklığı ve hapşırma da yaşanabiliyor. Yaygın ve yaygın olmayan sebepler olarak şunları sıralayabiliriz:




  • Alerjiler

  • Soğuk algınlığı ve grip

  • Akut sinüzit (sinüs enfeksiyonu)

  • Hormonal değişiklikler

  • Kuru hava şartları

  • Burna yabancı bir cismin kaçması

  • Tütün dumanı

  • Belirli burun spreylerinin aşırı kullanımı

  • Burun polipleri

  • Yüksek tansiyon, depresyon

  • Beyin omurilik sıvı kaçağı

  • Meslekî astım



Bununla beraber, her bünyenin potansiyel tetikleyici unsurlara farklı reaksiyon gösterdiğini bilmekte de yarar var. Örneğin hormonal dengesizlikler içerisinde; hormonal rinit hamile kadınlarda sık görülebilen bir semptom. Soğuk ve kuru havalarda da mukus üretimi gerçekleşir ve bu üretim, sert havalara karşı vücudun doğal bir korumasıdır. Burun akıntısı kaç gün sürer sorusuna da, burun akıntısına neden olan gerekçelere göre farklı yanıtlar verilebilir. Örneğin, soğuk algınlığı kaynaklı burun akıntısı yaklaşık 1 hafta boyunca sürebilir.



Burun Akıntısıyla İlgili Semptomlar Neler?


Burun akıntısının esas, ana semptomu üretilen aşırı mukustur. Burun pasajlarında üretilen aşırı mukus, burun geçişlerini tıkar ve burundan nefes almayı zorlaştırır. Bununla beraber farklı semptomlar da vardır:




  • Aşırı mukus üretimi

  • Nefes almada zorluk çekme

  • Burun tıkanıklığı

  • Hapşırma nöbetleri

  • Boğaza damlayan mukus nedeniyle boğaz ağrısı ya da öksürük



Hangi Durumlarda Doktora Başvurmalı?


Burun akıntısı başladıktan birkaç gün içerisinde kendiliğinden sona ermezse, burun akıntısına eşlik çeşitli durumlar da varsa en kısa sürede doktora gidilebilir. Bu çeşitli durumlardan bazıları ise şöyle:




  • Nefes almada zorluk çekme

  • Birkaç dakika süren burun kanaması

  • Yüksek ateş

  • Burunda yabancı bir cismin bulunması



Burun Akıntısı Nasıl Geçer?


Gelelim burun akıntısı nasıl geçer sorusuna. Tedavi, burun akıntısının nedenine göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, nezle veya grip burun akıntısı nasıl geçer diye merak ediyorsan; en temel tedavi bol su tüketimi ve dinlenmektir. Buhar banyosu yapmak, sıcak bitki çayları tüketmek, zerdeçal veya zencefil gibi antioksidan etkili doğal içeriklere yönelmek de yine nezle ya da grip burun akıntılarına karşı iyi gelebilecek öneriler. Bunlar aynı zamanda burun akıntısına ne iyi gelir sorusuna da verilebilecek önemli yanıtlar. İstersen, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi de alabilir ve kullanabilirsin. Bunlar burun akıntısı durdurma yöntemleri arasında öne çıkan uygulamalar.



Buhar nemlendirici alırken bol bol Paracık da kazanmak istersen hemen bu sayfadaki kampanyamızdan yararlanabilirsin!



Tüm bunlarla beraber burun akıntısının nedeni bakteriyel veya viral bir enfeksiyon ise doktora görünmek gerekebiliyor. Çünkü böylesi durumlarda evde doğal yöntemleri denemek ya da reçetesiz ilaç tüketimi, virüs veya bakterilerle doğrudan savaşmaz. Yalnızca semptomları hafifletebilir. Şayet alerjik burun akıntısı yaşanıyorsa doktor gözetiminde çeşitli ilaçlar da verilebilir. Kuru havaya bağlı olarak ortaya çıkan burun akıntıları içinse hava nemlendirici kullanılabilir ve böylece evdeki kuru hava ile mücadele edilebilir. Ayrıca kuru havalarda dışarı çıkarken seni sıcak tutacak dış giyim ürünlerini kullanmayı da unutma.



Burun Akıntısını Nasıl Önleyebilirim?


İşten sosyal hayata kadar hayatımızın pek çok noktasını etkileyen burun akıntısına karşı önlemini almak ve önceden hazırlanmak da gerekebilir. Önleyici uygulamalardan bazıları şu şekilde:




  • Toz, evcil hayvan tüyleri gibi unsurlar burun akıntısına çokça sebep olabiliyor. Bu nedenle evini düzenli olarak süpürmelisin.

  • Sigara kullanılmamalı, sigara dumanı olan ortamlardan uzak durulmalı.

  • Mevsim geçişleri de burun akıntısına neden olabildiği için âni ısı değişikliklerine karşı dikkatli olmakta yarar var.

  • Bol miktarda sıvı tüketimi, dengeli ve doğru beslenme

  • Sağlıklı ve düzenli uyku



Gerekli gıda, yatak tekstili vs. alışverişlerini Hopishop’tan yaparak da fırsatları yakalayabilirsin!



Burun Akıntısı COVID-19 Belirtisi Olabilir mi?


2020 yılı itibarıyla hayatımıza giren COVID-19'un belirtileri arasında burun akıntısını sayan kaynaklar da var. Her ne kadar ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler daha çok öne çıksa da burun akıntısı veya burun tıkanıklığı da COVID-19 belirtileri arasında yer alıyor.



Sabahları Burun Akıntısı Neden Olur?


Sabahları yaşanan burun akıntısının en bilinen sebeplerinden biri alerjik rinittir. Halk ağzında saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit, alerjiye sebep olan maddelerin burun mukozasına temas etmesi sonucunda yaşanır. Mukus zarlarının şişmesine ve mukus üretimine neden olabiliyor. Bu da sabahları burun akıntısı yaşanmasına neden olabiliyor. Bu tür bir burun akıntısına karşıysa: Alerjik reaksiyona neden olan maddeler ile temasın kesilmesi, ilaçla tedavi gibi uygulamalar yaygındır.



Bebeklerde Burun Akıntısı


Bebeklerin yaşadığı burun akıntısının arkasında da yetişkinlerinkine benzer sebepler olabilir. Örnekse, nezle (yani soğuk algınlığı) bebek ve çocuklarda sık görülen hastalıklardan biri. Virüslerin neden olduğu bir boğaz hastalığı olan nezle (soğuk algınlığı) özellikle kış aylarında görülüyor. Bir üst solunum yolu hastalığı olarak geçen nezle, grip ile de sık sık karıştırılır. Aralarındaki en önemli fark ise gripte burun akıntısı ve hapşırma olmaması. Akciğerlerin ve kulakların soğuk havadan etkilenme riski bebeklerde daha sık olduğu için de belirli yaş gruplarına kadar bebek ve çocuklarda nezle, buna bağlı olarak burun akıntısı görülebilir. Ek olarak bebeklerin kendi burunlarını kendilerinin temizleyememesi de huzursuzluğa yol açar. Hafif ateş, hapşırma, iştahsızlık, öksürük de diğer belirtiler arasında. Çözüm olarak ise mutlaka sıvı alımını artırmak, bebeğin kafasının yastık yolu ile hafifçe yükseğe kaldırılması, burun aspiratörü ile fazla mukusu emmek öne çıkabiliyor.



Not: Sayfadaki tüm içerikler yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktora başvurmayı ihmal etme.