Evindeki loş alanlara uygun bir çiçek mi arıyorsun? O halde bu yazı tam sana göre. Güneş sevmeyen çiçekler aşkına okumaya başlaman yeterli.

Yeşili ve çiçekleri hemen hemen herkes sever. Ancak evde çiçek yetiştirmek ayrı bir sanattır. Bu sanatı icra etmek içinse tek ihtiyacın olan biraz sevgi. Zira burada senin için listelediğimiz çiçekler, güneş ışığını diğerleri kadar çok aramıyor. Karanlık ya da loş ortamlarda da pekala büyüyebilen bu güneş sevmeyen çiçekler arasında salon sarmaşığından begonyaya, dua çiçeğinden paşa kılıcına pek çok farklı ve güzel bitki görmek mümkün. Üstelik bu çiçekleri, ideal boyutları dolayısıyla evinin farklı köşelerinde rahatlıkla konumlandırabilirsin. İster mutfağını şenlendiren bir Aglaonema ister banyona renk katacak bir bambu istersen de çalışma odandaki yalnızlığını alacak bir Calathea… Tüm bu çiçekler, güneş ışığı almaya ortamlarda mutlu mesut yaşayabiliyor. Şimdi, hazırsan tüm bu güneş ışığı sevmeyen çiçeklere biraz daha yakından bakalım, ne dersin?

Sansevieria


Sanseviera için ister kaynana dili de ister paşa kılıcı, tüm bu isimler güneş sevmeyen bu güzel bitki için halk arasında kullanılan ibarelerden meydana gelmekte. Sansevieria, uzun ve ince yaprakları olan yeşil bir bitki. Bu güzelliğinin yanı sıra diğer çoğu bitkinin aksi şekilde gece oksijen verip karbondioksit alıyor. Sadece bu yönüyle bile Sansevieria’yı yatak odanda gönül rahatlığıyla konumlandırabilirsin. Asparagaceae familyasından gelen bu bitki, ortam havasındaki benzen ve formaldehit gibi zehirli kimyasalları absorbe etmesiyle de biliniyor.

Zamioculcas Zamiifolia


Gedik, güneş sevmeyen çiçekler listemizin ikinci sırasına: Zamioculcas Zamiifolia. Orta ya da küçük denebilecek boyuttaki yeşil ve parlak yapraklarıyla göz dolduran bu bitkinin güneşi pek de fazla sevmediğini, aşırı ışığı görünce kıvrılan yapraklarından anlayabilirsin. Özellikle bitki yetiştirme konusunda deneyimli sayılmayanların rahatlıkla bakabileceği Zeze hem az su hem de az gün ışığı ile uzun yıllar yaşayabilen şanslı varlıklardan. Üstelik salonuna da çok yakışır.
 

Aglaonema


Yeşil yapraklarındaki pembemsi kırmızı beneklerle nefes kesen bir bitki ile karşı karşıyayız: Aglaonema. Yaklaşık 3700 tür içeren Araceae failyasına ait olan Aglaonema, dört mevsim rengini koruyabilen bitkilerden. Güneş ışığına çok da gereksinim duymayan bu güzelliğin tek istediği sıcak ve nemli bir ortam. Dolayısıyla Aglaonema, bu şartların sağlandığı her odada rahatlıkla yaşayabilir. En çok tercih edildiği mekanlar arasında salon, oturma odası ya da antreler geliyor. Bizden söylemesi.
 

Dieffenbachia


Tıpkı Aglaonema gibi bu bitki de Araceae familyasından geliyor. Parlak yeşil yapraklarıyla ünlü olan Diffenbachia’nın boyu 1 metreye kadar ulaşabilmekte. Bu bitkiyi satın aldığında onu mutlu etmenin tek yolu, ona düzenli aralıklarla su vermek. Gün ışığını sürekli almasa da uzun yıllar yaşayabilen bu Diffenbachia ile ilgili dikkat etmen gereken konu ise evcil hayvanlarının ya da bebeklerinin ona yaklaşmasını engellemek. Zira bu bitki evcil hayvan ya da çocuklarda zehirlenmeye yol açabilen bir maddeye sahip.
 

 Hedera Helix


Güneş sevmeyen ev bitkileri içinde yer alan bir diğer favori bitki ise Hedera Helix. Halk arasında duvar sarmaşığı olarak bilinen Hedera Helix’i parklarda ve bahçelerde sıkça görebilirsin. Ancak açık alanlarda gördüğün Hedera Helix, duvarlara tırmanıyor ve boyu yaklaşık 30 metreye kadar çıkabiliyor. Evde bakılan versiyonu ise saksılara ekiliyor ve yukarı tırmanmaktansa aşağı doğru sarkarak büyüyor. Bu sebeple çoğunlukla bir sepet ya da saksı içinde tavana asılarak kullanılan Hedera Helix, güneş ışığına ihtiyaç duymadan salonunun dekorasyonuna farklı bir hava katabilen güzel bitkiler arasında.
 

Chlorophytum Comosum


Tıpkı Sansevieria gibi Chlorophytum Comosum da ortamın havasını temizleyen bitkilerden. Gün ışığı sevmeyen bu zahmetsiz bitkinin halk arasındaki adı ise kurdele çiçeği. Çok hızlı büyüdüğünü görerek şaşıracağın Chlorophytum Colosum’u devamlı sulayarak çok mutlu edebilirsin. Onun dışında diğer ihtiyacı olan tek şey, tabi ki sevgi.
 

Aspidistra Elatior


Her ne kadar sıradan bir bitki gibi görünse de bakımı son derece kolay olan Aspidistra Elatior, güneşi sevmeyen ev bitkileri arasındaki en çok tercih edilenlerden. Hem az su hem de az bakım isteyen bu yeşil bitkiyi evinin farklı odalarında rahatlıkla konumlandırabilirsin.
 

Calathea


Halk arasında dua çiçeği olarak nam salmış Calathea’nın yüzlerce farklı cinsi var. Gölgede kalmayı çok seven bu çiçek aynı zamanda yüksek nem ve sıcaklıkta mutlu oluyor. Calathea’ya iyi bakmak istiyorsan toprağının yüzeyi kurumadan ona haftada bir kez su vermelisin. Kendisi bir yağmur ormanı bitkisi olduğu için bulunduğu ortamın nemli olması, onun toprağının da nemli kalmasına yardımcı oluyor. Dolayısıyla evinde bir Calathea varsa ortam havasını arada sırada nemlendirmende yarar var. Son olarak havaların ısındığı yaz aylarında ona bir bitki besini vererek gelişimine katkıda bulunabilirsin.
 

Anthurium


Güneş sevmeyen salon bitkileri içinde belki de en zarifi olan Anthurium, kırmızının en güzel tonuna sahip. Onun bulunduğu ortamlarda çok az ışık olsa yeter. Ona iyi bakmak içinse biraz su ve bitki besinine ihtiyacın olacak. Anthurium’un üst kısımlarının kurumaya başladığını görürsen anla ki çiçek susamış. Dolayısıyla buna mahal vermeden çiçeğini belli aralıklarla sulaman gerekiyor. Tabi ki içme suyuyla! Bunun yanı sıra doğrudan gün ışığı almayan ama aydınlık bir yerde muhafaza edersen Anthurium’u daha mutlu edeceğini de unutma! Son olarak yapraklarını da ıslak bir bezle ya da pamukla silerek nemlendirebilirsin.
 

Rex Begonia 


Günümüzde yaprak renklerini farklılaştırmak için hibrit türleri türetilen bu Rex Begonia, evlerde en çok görebileceğin bitkiler arasında. Bu bitkinin susuz kaldığını, yapraklarının renginin kahverengine dönüşmesinden pekala anlayabilirsin.
 

Beaucarnea Recurvata


Eğer evinde yetiştirmek için her daim yeşil kalmayı kendi kendine başarabilen bir bitki arıyorsan işte, karşında Beaucarnea Recurvata. Çok fazla suya veya güneş ışığına ihtiyaç duymadan iç mekanlarda sessiz sakin büyüyen bu asil bitkiyi satın alarak evinin her köşesinde rahatlıkla konumlandırabilirsin.



 



Madagaskar Dragon Ağacı


Madagaskar Dragon Ağacı, güneşi sevmeyen büyük boyutlu iç mekan bitkilerinden. İnce ve zarif yeşil yapraklarıyla ünlü olan Madagaskar Dragon Ağacını yaz aylarında haftada iki, kışında bir kere sulamanız yeterli. Su verme sıklığını anlamak içinse çiçeğin toprağının kuru olup olmadığını kontrol etmelisin. Eğer toprak kuruysa sulama zamanı gelmiş demektir. Bitkinin toprağı hafif nemli ya da ıslaksa su verme zamanını bir sonrakine kaydırmanda fayda var. Son olarak Madagaskar Dragon Ağacına iyi bakmak istiyorsan bitkinin saksısını ve toprağını iki yılda bir değiştirmek gerekir.  Fazlaca köklenebilme yeteneğine sahip olan bu büyük bitkinin saksının küçük olması, aklında bulunması gereken önemli detaylardan. Saksı değişimi esnasında da toprağı iyice havalandırarak işleme devam etmeyi unutma!
 

Syngonium Podophylum


Syngonium Podophylum ile güneş sevmeyen ev çiçekleri listemizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Ok başı sarmaşığı olarak bilinen bu güneş sevmeyen bitkiyi ister saksıda istersen de yüksekçe bir yerden sarkıtarak yetiştirmek mümkün. Yeter ki fazla sulama!

Ayrıca genel bitki bakımıyla ilgili faydalı tüyolar almak istersen Evde Bitki Bakımına Dair İpuçları yazımızı mutlaka okumalısın.