Sen de doğa aşkını evindeki bitkilerle pekiştirenlerden misin? Yaşam alanını güzelleştiren, doğadan bir parçayı evine getiren bitkilerini daha da güzelleştirecek bakım ipuçlarını senin için hazırladım!
 
Bitki bakımı, son derece keyifli ve manevi açıdan da tatmin edici bir uğraş. Sağlıkla büyüyen ve evini güzelleştiren bitkilerine düzenli bakım yapman şart. Onların daha sağlıklı görünmesini istiyorsan senin için hazırladığım bitki bakım ipuçlarıyla hayalini gerçekleştirebilirsin!

Bitkilerini En Uygun Yerde Konumlandır


Bitkilerinin uzun süre yaşamasını istiyorsan onları ev içinde yerleştirdiğin konuma dikkat etmelisin. Doğrudan güneş ışığıyla arası iyi olmayan deve tabanı ve sarmaşık gibi bitki türlerini salonunun güneş görmeyen köşesine yerleştirebilirsin. Nemli ortamda iyi yetişen bitkileri evin rutubetli odaları varsa oralarda konumlandırabilir ya da banyo dekorasyonunda kullanabilirsin. Evinin güneş ve nem durumu ne olursa olsun bitkilerini radyatör, klima gibi ısı kaynaklarından ya da soğuk pencere kenarlarından uzak tutmanda fayda var.
 

Her Bitkinin İhtiyaçlarını Öğren


Tüm bitkilerin su ve ışık ihtiyaçları farklı. Bazılarına ayda bir su vermek yeterli olurken bazıları her hafta sulanmaya ihtiyaç duyabilir. Bazılarını sprey yardımıyla sularken bazılarını su dolu bir kapta bekletmen gerekebilir. Hepsine ihtiyaç duydukları bakımı verebilmek için internet üzerinden ufak bir araştırma yapman yeterli. Hangi bitkinin neye ihtiyaç duyduğunu karıştırıyorsan saksıların üzerine yapıştırdığın sticker’lara not alabilirsin. Bitkilerinin yapraklarının uçları sararıyorsa sulama sıklığını artırman iyi olabilir. Bitkinin toprağının yaklaşık 2 cm’lik üst tabakası nemliyse sulama işini erteleyebilirsin. Ayrıca bitkilerin sıcak aylarda daha çok geliştiğini ve daha çok su istediğini, kış aylarında ise su ihtiyacının azaldığını unutma.
 

Saksıları Değiştirmeyi İhmal Etme


Bitkilerin artık kaplarına sığmamaya başladığında saksı değişikliği yapman gerekiyor. Eskisinden geniş ve derin bir saksı, bitkinin daha çok beslenmesini ve daha hızlı büyümesini sağlıyor. Saksı değişimi sırasında bitkinin köklerinin ne durumda olduğunu kontrol edebilirsin. Kökler çok kuruysa bitkiyi daha sık sulayabilir, fazla nemliyse sulama sıklığını azaltabilirsin.
 

Bitkilerinle Sohbet Et


Bitki bakımından anlayan kişiler, sana daha önce bitkilerinle konuşarak onların büyümesini hızlandırabileceğini söylemiş olabilir. Bu konuda yapılan çalışmalar, bitkilerin gerçekten de konuşma ile daha hızlı büyüdüğünü ortaya koyuyor. Bunun nedeni tam olarak bilinemese de denemekten zarar gelmez. Arada bir bitkilerinin yapraklarını sevmeyi ve onlara sevgi sözcükleri fısıldamayı ihmal etme!
 

 


Hemen Vazgeçme


Bitkilerinin yapraklarının solmaya başladığını, köklerinin kuruduğunu fark ettiğinde onları kaybettiğini düşünebilirsin. Ama hemen pes etme! Bitkiler sandığından çok daha dayanıklı. Onları sürekli gözlemleyerek ihtiyaçlarını daha iyi anlamaya çalışmanda fayda var. Sararan yapraklı çiçeklerin ya da büzüşen kaktüslerin daha fazla su istediğini anlayabilirsin. Yaprakların ortasında siyah noktalar varsa bakteri ya da mantar enfeksiyonlarından şüphelenebilirsin. Bu belirtilerin hiçbirisi bitkilerinden vazgeçmeni gerektirmiyor. Sadece onların ihtiyaçlarını anlaman ve gerekli önlemleri alman yeterli.
 
Doğayı evinde de yaşamak ve kendi minik bahçendeki bitkileri iyileştirip güzelleştirmek için hemen şimdi harekete geç! Tohumdan toprağa, bitki bakımı için gerekli tüm malzemeleri Hepsiburada’dan sipariş edebilirsin.