Detaylı Ev Temizliği Nasıl Yapılır?
Haydi kolları sıvayalım, dip köşe ev temizliği zamanı!
Çoğumuz temizlik yapmayı sevmez ama elbette temiz bir evde oturmayı sever. Peki hem detaylı hem de pratik bir biçimde ev temizliği nasıl yapılır? Bunun cevaplarıyla karşınızdayız. Ev temizliği acemilerinin çoğu, önce toz almaları mı yoksa süpürmeleri mi gerektiğinden emin olamazken, önce mutfaktan mı yoksa banyodan mı başlanması gerektiğini bilemeyenler de var. Ev temizliği nasıl yapılır, nereden başlanır ve zamanını en iyi şekilde değerlendirerek verimli bir şekilde evini nasıl tertemiz yaparsın, detaylar burada.
1. Tek seferde bir odayı değil tüm evi temizle.
Mutfağı, banyoları ve ardından yatak odalarını temizlemek yerine tek bir iş (toz almak, süpürmek, paspaslamak) seçip aynı işi evin her odasında yaparsan temizlik çok daha verimli olur ve kolay ev temizliği nasıl yapılır, öğrenmiş olursun. Bunu bu şekilde yapmak, aynı göreve tekrar tekrar başlayarak sonsuz bir temizlik döngüsü içindeymişsin gibi hissetmeni engeller.
2. Bir program oluştur.
Bir programa ve temizlik düzenine sahip olmak, evine hak ettiği odağı verebilir ve aynı zamanda zihnini kontrol altında tutabilir. Evinin diğer bölümlerini ihmal ediyorsan, aynı alanı tekrar tekrar temizlemenin bir anlamı yoktur. Temizlik görevlerini günlük, haftalık ve aylık listelere ayırabilir ve günlük temizlik nasıl yapılır ile birlikte haftalık temizlik nasıl yapılır konularına dair de birer çizelge oluşturabilirsin. Bu sayede bir daha asla tüm evi derinlemesine temizlemek için saatlerce (veya günlerce) zaman harcamak zorunda kalmayacaksın. Kapı kolları, tezgahlar, mutfaklar, banyolar ve çamaşır odası gibi tüm yüksek trafikli alanlarının günlük olarak silinmesini ve dezenfekte edilmesi gerekir. Haftalık olarak, çarşafları ve havluları yıka, yerleri, tozlu yüzeyleri ve mobilyaları süpür ve paspasla ve duş ve küvetini temizle. Aylık görevlere gelince de kilerindeki yiyeceklerin, temizlik malzemelerinin ve tuvalet malzemelerinin son kullanma tarihlerinin geçmediğinden veya azalmadığından emin olmak için envanterlerini tutabilirsin.
3. Önce dağınıklığı gider.
Toz almadan, silmeden ve fırçalamadan önce yapman gereken ilk şeylerden biri yerde toplanan her şeyi toplayıp kaldırmaktır. Sonra, tüm yüzeyler için aynısını yapmalısın. Bazı insanlar için temizliği bu kadar zorlaştıran şey, aslında evin etrafında çok fazla şey olması olmasıdır, bu yüzden de detaylı ev temizliği sürecine girmeden önce yatay yüzeylerin tamamını gözden geçirmen öneriliyor.
4. Temizlik malzemelerini çıkart.
Temizlik söz konusu olduğunda başlamak için tüm temizlik malzemelerin için özel bir istasyon oluşturman gerekir. Temizlik yaparken evde yanında taşımak için bir kova veya kutu ayırabilir ve onu ulaşılması kolay olan bir yerde, örneğin banyo lavabosunun altındaki dolapta muhafaza edebilirsin.
5. Önce toz al.
Toz almaya başlamadan önce vantilatörlerin ve klimaların kapalı olduğundan emin ol. Toz alma işlemini mobilyaların üst kısımlarında ve rafların alt kısımlarında, tırabzanlarda, resim çerçevelerinde, biblolarda ve TV ekranlarında yoğunlaştır. Jaluziler ve üst raflar gibi ulaşılması zor alanlar için paspasın veya süpürgenin ucuna mikrofiber bir bez bağlayabilirsin. Toz almadan önce yatak odalarındaki çarşafları değiştir.
6. Aynaları ve camları sil.
Tüm aynaları ve cam yüzeyleri silerek temizlemek için bir nemli mikrofiber bez ve ardından bir kuru bez kullan. Eğer genel ev temizliği nasıl yapılır diye merak ediyorsan, cam yüzey temizliği kesinlikle atlamaman gereken bir adım olmalı.
7. Tezgahları ve yüzey alanlarını dezenfekte et.
Evini dolaş ve tezgahlardan kapı kollarına, ışık anahtarlarından uzaktan kumandalara ve telefonlara kadar sert yüzeylerin tamamını dezenfekte ederek sil. Bu yüzeylerden bazılarını, özellikle de mikropları insanların parmaklarına ve yüzlerine bulaştırabilecek yüzeyleri dezenfekte etmelisin. Dörtte bir ila yarım bardak beyaz veya elma sirkesini bir bardak suyla karıştırarak toksik olmayan bir dezenfeksiyon solüsyonu yapabilir ve dip köşe ev temizliği esnasında gönül rahatlığıyla kullanabilirsin.
8. Küvet, lavabo ve tuvaletlere odaklan.
Temizleyiciyi mutfak lavabosuna, ardından banyo lavabolarına, küvetlere ve tuvaletlere püskürt. Temizleyicinin kiri ve lekeleri çözebilmesi için birkaç dakika beklet. Ardından mutfağa dön ve fırçalamaya başlayın. Mikrodalganın içini silmeyi unutma. En sona da tuvalet temizliğini bırak. Mutfaktayken, çöp kovanın da temiz, kokusuz ve lekesiz olduğundan emin ol.
9. Süpür, ardından paspasla.
Mutfak ve banyo zeminlerini süpür. Odanın en uzak köşesinden paspaslamaya başla ve geriye doğru kapı aralığına doğru ilerle -yani başka bir deyişle kendini bir köşeye paspaslama! Bir odayı tamamladığında paspası durula ve tazele.
10. Süpürürken hareket etmeye devam et.
Süpürürken her köşeyi ve her bir toz zerresini alma konusunda endişelenme. Tek geçişte içinde halı bulunan her odada elektrikli süpürgeyi çalıştırarak evin içinde ilerlemeye devam et. Bazı görevlerin her hafta yapılması gerekmez. Bunlar arasında mobilyaların cilalanması, pencerelerin temizlenmesi ve alan kilimlerinin ve banyo paspaslarının yıkanması yer alır. En güzel ev temizliği nasıl yapılır, bu yazımızdan öğrendikten sonra zaten bunları günlük, haftalık ve aylık bir rutine oturtmuş olacaksın.
11. Bulaşık makineni temizle.
Bulaşık makinenin de rutin olarak temizlenmesi gereken bir parça olduğunu unutma. Bulaşık makinesi, potansiyel küf oluşumunun en büyük suçlularından biridir. Sıcak ve nemli ortamı, özellikle son döngünden kalan yiyecek parçacıkları varsa, küf sporları için bir cennettir. Çatal kaşık bıçak sepeti, filtre, paneller ve kapı contası dahil olmak üzere içini temizlemek için düzenli olarak boş bir kuru ısıtma döngüsü çalıştırabilirsin. Bu cihazı mikropsuz tutmak için özellikle kirli görünen bölgelerde seyreltilmiş çamaşır suyu kullanarak temizlik yapabilirsin. Eğer çatal bıçak sepetinde küf varsa, mutfak lavabosunda seyreltilmiş çamaşır suyu ve ılık suyla 30 dakika bekletebilirsin, ancak onu bulaşık makinesine geri koymadan önce iyice duruladığından emin olmalısın.
12. Lavabo giderlerini atlama.
Kendi kendinize yapabileceğin rutin bir kanalizasyon temizliği, seni uzun vadede çözemediğin sorunları gidermesi için tesisatçı çağırmanın maliyetinden uzak tutabilir. Bir veya iki ayda bir, gidere yarım bardak kabartma tozu ve ardından yarım bardak beyaz sirke dök. Sıcak suyla yıkamadan önce yaklaşık yarım saat köpürmesine ve reaksiyona girmesine izin ver. Bunu yaparak inatçı tıkanıklıklara yol açacak şekilde kanalizasyonlarda biriken yağı ve kiri ortadan kaldırabilirsin. Ayrıca lavabo gider açıcı gibi ürünleri düzenli olarak kullanmanı da önerebiliriz. Bu temizleyiciler çevre için güvenlidir, kanalizasyonlardaki partikül birikimini yavaş yavaş yok edecek enzimler ve bakteriler salarak tüm tesisat sistemine, hatta kanalizasyonuna bile yardımcı olabilir.
13. Temizlediğin şeyleri temizle.
Genel ev temizliği yapmanın olduğu gibi temizlemek için kullandığın alet ve edevatların da temizliğini gerçekleştirmen oldukça önemli. Evini düzgün bir şekilde temizlemek için temizlik aletlerinin sen onları kullanmaya başlamadan önce temiz olması gerekir. Temizlik gereçlerini ve malzemelerini önceden temizlemezsen, evi temizlemek için daha fazla zaman harcarsın.
14. Temizliği bir grup etkinliğine dönüştür.
Temizliği bir ekip çalışması haline getirmek, bir evi hızlı bir şekilde temizlemenin en iyi yollarından biridir. Ailenle önceden bir zaman ayarla ve her kişiye görevler ata. Birlikte çalışmak temizliğe biraz eğlence katabilir ve evin kısa sürede pırıl pırıl olmasına yardımcı olur.