Dijital dünyanın gelişmesiyle birlikte sıklıkla karşımıza çıkan kavramlardan biri olan domain, hakkında yeterli bilgiye sahip misin? Eğer değilsen doğru yerdesin. Domain hakkındaki detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsin.



İnternet dünyası içerisinde bir yer edinebilmek için herkesin sahip olması gereken bir domain diğer bir deyişle alan adına sahip olması gerekir. Bir web sitesinin dijital kimliği olan domain ziyaretçilerin sitenizi bulmasına yardımcı olur. Her bir domain birbirinden benzersiz olması açısından farklı bir adresi ifade eder. Peki tam anlamıyla domain nedir, domain almak için ne yapmak gerekir? Dijital dünya içerisinde güçlü bir dünya oluşturman için domainin ne olduğunu senin için araştırdık. İşte domainin ne olduğu, doğru domain seçimi için hangi adımları izleyeceğine gel birlikte bakalım.



Domain Nedir?




Domainin detaylarına inmeden önce domain nedir ne işe yarar, sorusunu yanıtlayalım. Domainin Türkçe karşılığı alan adı olarak bilinir. Web siteleri için önemli faktörlerden biri olan domain, sitenin çevrimiçi kimliğini ifade eder. İnternet sitesinin ziyaretçiler tarafından bulunması ve hatırlanmasını kolaylaştırır. En bilindik ifadeyle domain, internet kullanıcılarının istedikleri siteye ulaşabilmeleri için tarayıcıya yazdıkları adres olarak da bilinir. Her site için verilen bu adresler parmak izi gibi özel bir hale sahiptir. Böylece başka birileri tarafından kullanılmaz ve tekrar edilmez.
 
Domainlerin iki ana bileşeni bulunur. Bunlar alan adı ve uzantıdır. “Example” alan adını ifade ederken uzantı kısmı “.com” şeklinde temsil edilir. Bu uzantı illa “.com” olması gerekmez, değişebilmektedir. Uzantının farklılaşması sitenin türü ve amacına göre değişmektedir. Yaygın olarak kullanılan uzantılar “.net”, “.org”, ve “.edu” yer almaktadır. Ülkelere göre de farklılaşan uzantılar yer alır. Türkiye için “.tr”, İngiltere için “.uk” gibi kısaltmalardır. Fakat her zaman kullanılmamaktadır.



Domain Nasıl Alınır?




Şimdi de domain nasıl alınır, sorusunun cevabına bakalım. Bir domain adı almak için öncelikle o ismin diğer kişi veya şirketler tarafından alınmamış olması gerekir. Peki daha önce alınmamış domaini nasıl alabilirsin? Aşağıdaki adımları takip ederek bilgisayardan rahatlıkla giriş yapabileceğin bir domain alabilirsin.


1. İhtiyaçlarına Uygun Domain Kayıt Şirketi Bul


İstediğin alan adını kaydetmek için ihtiyaçlarına uygun domain kayıt şirketi seçmelisin. Bu şirketler alan adı kaydı ve yönetimi hizmeti sunarak siteni daha bulunabilir hale getirmene yardımcı olur. Alan isimlerini kaydederek yönetmeyi amaçlayan bu şirketler, internet domain kaydı kuralları kontrol eden kar amacı gütmeyen İnternet Tahsisli İsimler ve Sayılar Kurumu kısaca (ICANN) tarafından kontrol edilmektedir. Geniş bir listeye sahip olan bu şirketler arasında seçim yaparken; ücretlerine, sitene sağlanacak ek hizmetlere, domain sona erme politikalarına ve domain transfer politikalarına dikkat edilmesi gerekir. Tüm bunlar senin ihtiyaçlarına uygunsa domain için o şirket ile anlaşma yapabilirsin.


2. Alan Adı Seçimi


İhtiyaçlarına uygun bir alan adı seçimi için kolay hatırlanabilir bir alan adı seçmen önemli. Markan ile uyumlu olmasını da unutmamalısın. Markadan bağımsız bir domain adresi sayfanın amacına hizmet etmeyerek bulunamamasına neden olabilir. Alan adı kısa, akılda kalıcı ve telaffuzu kolay olmasına dikkat etmen gerekiyor. Aynı zamanda seçilen alan adının diğer markalar tarafından kullanıp kullanılmadığına dikkat etmelisin. Alan adını da seçtikten sonra bir sonraki adıma geçebilirsin.


3. Alan Adı Uygunluk Taraması Yap


Alan adına kararlaştırdıktan ve şirket tercihi yaptıktan sonra domain yapısı uygunluk taraması yapmalısın. Seçilen domain adının ve yapısının uygun olup olmamasını kontrol etmeli, kayıt şirketlerini arama amacı ile kullanmalısın. Alan adının kullanımında herhangi bir sorun yoksa kaydı gerçekleştirebilirsin. Eğer bu domain bir başkası tarafından alınmışsa farklı varyasyonlarını düşünebilirsin. Benzersiz bir versiyon elde ettiğini düşünüyorsan ve kimse tarafından kullanılmıyorsa kaydettirebilirsin.


4.Domain Adının Sahipliğini Doğrula


Uygun bir alan adı bulup kaydettirdikten sonra doğrulama işlemini gerçekleştirmelisin. E-posta adresine gelen domain kurulumunu tamamladıktan sonra birkaç dakikada bu işlemi tamamlayabilmen mümkün. Alan adı kullanımı çoğunlukla 1 yıl veya daha uzun süreler kullanabilmen mümkün. Bu tamamıyla senin kullanımına kalmış durumda. Fakat kullanım süresi dolmadan yenilemeyi unutmamalısın.


5. DNS Ayarlarını Yap


Alan adı kaydını tamamladıktan sonra DNS (Domain Name System) ayalarının da yapılandırılmış olması gerekiyor. Bunun için DNS ayarlarına web hosting hizmeti ile bağlantı kurdurup ziyaretçilerin web sitenize erişimini kolaylaştırabilirsin. Domain kayıt şirketleri bu konuda yardımınıza koşabiliyor.


6. Web Hosting Desteği Al


Alan adını aldıktan sonra web sitenizin içeriğini ilerletmek için bir web hosting hizmeti seçilmesi gerekiyor. Bu hizmet web sitenizdeki dosyaları depolar ve internet hizmetiyle erişilebilir hale gelmesini sağlamaktadır. Böylece Domian adın hosting adresine yönlendirerek internet sitenizi aktif bir hale getirebilmeniz mümkün.
 
Tüm bu adımları tamamladıktan sonra domainini ve internet siteni kullanmaya başlayabilirsin.



Domanin Çeşitleri




Domain çeşitleri olup internet sitelerinde farklılık göstermektedir. Bunlar üç başlık altında toplanmaktadır.


  • Ülke Kodu Üst Düzey Domain (ccTLD): Bu domain türü belirli bir ülkeyi temsil eden hem kullanıcı hem de arama motorları üzerinden ilgili siteye yönlendirmesini yapar. Bunun için her ülkenin kodu farklıdır. Amerika’nın.us, Türkiye’nin .tr, İngiltere’nin ise .uk olarak bilinir.

  • Sponsorlu Üst Düzey Domain (sTLD): Kuruluş türleri ya da belirli bir grup tarafından sınırlı olan domain türleri arasında yer alıyor. Örneğin bir eğitim kuruluşu ise .edu bağlantısını alabilir. “.gov”, “.mil” de sponsorlu üst düzey domainler için örnektir.

  • Genel Üst Düzey Domain (gTLD): En çok görülen ve yaygın olan domain uzantısı olarak bilinir. Genel amaçlar için kullanılıyor. “.com”, “.org” ve “.net” uzantılarını içermektedir. 


Yavaş İnternete Son: Evdeki İnternet Nasıl Hızlandırılır? blog yazımızı da inceleyebilirsin.