Farklı kitlesel projeler sayesinde bireysel kullanıma da sunulan 3D teknolojisi ile küçüğünden büyüğüne pek çok ihtiyaç karşılanabiliyor, çok da uzak olmayan bir gelecekte bina destek elemanları, yapay organlar da dâhil olmak üzere “herhangi” bir maddenin bu yazıcılarla zahmetsizce üretilebileceği konuşuluyor.

Peki 3D yazıcılarla neler yapılabilir? Önce 3D yazıcıların tarihi ve nitelikleri hakkındaki bilgilere bakalım.

3D Yazıcılar Hakkında 4 İlginç Bilgi




  1. 3D yazıcı teknolojisinin hayatımızdaki yeri yeni olsa da ilk uygulaması 1984'te yapıldı. Ancak son 20 yılda hızlı prototipleme haricinde yeterince kullanılmadı.




  2. 2006'da düşük maliyetli 3D yazıcı projesi Reprap ile teknolojiyi tüm dünya tanıdı. Bugün birçok şirket Reprap sayesinde kendi parçalarını bile prototipleyebilen, açık kaynak kodlu 3D yazıcılar üretip satıyor.




  3. 3D yazıcılar, 3 boyutlu tasarım programları veya tarama sistemleri ile üretilmiş bilgisayar datalarını, yani modelleri üst üste katmanlar hâlinde basarak elle tutulabilir nesnelere çeviriyor. Yazıcılar bunu altın, platinyum, seramik tozu, metal tozu, metal görünümlü akrilik plastikler, termo plastikler ve daha pek çok materyali kullanarak yapıyor.




  4. Bu teknoloji, klasik üretim yöntemlerinin yapamadığı geometrileri üretebiliyor.

     



    3D Yazıcılar ile Yapabileceğin 5 Eğlenceli Şey




1. Laptop Kameranı Kapatacak Mini Pencere



Laptop kameranın üzerini alelade bir bantla mı kapatıyorsun? Onun bu pek de estetik olmayan görüntüsü gözlerini yoruyorsa sana sağa ve sola kaydırarak açıp kapatabileceğin kullanışlı bir “gereç” önerebilirim. HorizonLab'in tasarladığı kamera penceresinin 3D modelini buradan indirebilirsin.



2. Çiçeğini Kendisi Sulayan Saksı



Kendi işini kendi yapan objelerin devrinde çiçeğini kendisi sulayan bir saksın olsun ister misin? Kendi kendine yeten son derece şık ve teknolojik saksının 3D modeli Thingiverse'te.



3. Havalı Kulaklık Standı



Eğer kulaküstü kulaklık kullanıyorsan muhtemelen onu minik kulaklıklar gibi her yere kolaylıkla sığdıramıyorsun. Eh zaten "ben buradayım" diyen büyük kulaklıklara onları taşıyacak bir stant yakışır. MakerBot'un ürettiği kulaklık standının modelini buradan indirebilirsin.



4. Hodor Kapı Tutucu



İşte GoT hayranlarının bayılacağı bir alternatif. Üstelik kapıyı tutması için ona "Hold the door, Hodor" diye seslenmene bile gerek yok! Bu mizah şovlu güzelliği şuradan indirebilirsin.



5. Başka Bir 3D Yazıcı



Hikâye içinde hikâye, rüya içinde rüya, gerçeklik içinde gerçeklik var da neden yazıcı içinde de yazıcı olmasın? Bazı açık kaynak kodlu printer modelleri sayesinde kendi 3D printer'ını yapabilirsin. Kılavuzları sıkılmadan okur, yapılacakları sabırla çözer, tek tek tüm parçalarla ve montajla uğraşırım diyorsan internette bu konuda pek çok yönlendirmeli kaynak bulabilirsin.