Bebeklerin kendi kendine yemek yemeyi öğrenmesini amaçlayan BLW yöntemi bir dizi incelikten oluşuyor. Merak ediyorsan tüm yanıtlar içeriğimizde!

Bilinmeyenleri ile BLW Yöntemi


“Baby-led weaning” olarak da bilinen BLW, bebeklerin ilk 6 aydan sonra yeni gıdalar ile tanışmaya başladığı dönemde öne çıkıyor. Türkçeye “bebek liderliğinde beslenme” olarak geçen BLW yöntemi, bebeklerin motor gelişimine katkı sağladığı için doğru uygulanması hâlinde oldukça faydalı kabul ediliyor. Bebeklerin neyi, nasıl, ne zaman yiyeceklerine kendilerinin karar vermesini kolaylaştıran bu süreç sayesinde klasik yöntemlerin dışına çıkmak mümkün. Peki tam anlamıyla BLW yöntemi nedir ve nasıl yapılır? Hangi aşamalardan geçmek gerek? Tüm bu süreç içerisinde bakım verenlerin, anne babaların yapmaları gerekenler neler? Tüm merak ettiklerini senin için sıraladık!



 



BLW Yöntemi Nedir?



“Baby-led weaning” kelimelerinin baş harflerinin kısaltması olan BLW, “bebek liderliğinde beslenme” olarak Türkçeleştiriliyor. Bu ipucundan hareketle; BLW yöntemine göre bebek, ebeveynleri – bakım verenleri ile aynı yemek masasına oturuyor ve masadaki diğer aile üyeleri gibi yemeği dışarıdan bir destek olmadan, kendi başına yemeye gayret ediyor. Burada amaç, bebeğin kendi elleri ile masadaki besinlere erişebilmesi ve kendi çabalarıyla gıdaları tüketebilmesi. Ebeveynlerin, bakım verenlerin bebeği bilinçli olarak bu sürece yönlendirmesine ise BLW beslenme / BLW yöntemi diyoruz.



 



BLW Kaçıncı Ayda Başlar?



BLW ne zaman başlamalı, diyorsan tabii ki ilk 6 ayın ardından başlanması gerekiyor. Anne sütü ile geçen ilk 6 aydan sonra yeni gıdalar / ek gıdalar ile tanışma döneminde BLW yöntemine geçilebiliyor. Esasında ilk 6 ayın ardından bebek beslenme sürecinde yine anne sütü ve mamalar önemli bir yere sahip. Ne var ki bunların yanına eklenen ek gıdalar ve sofradaki yemekler bebeğin anne sütü dışındaki gıdalara alışmasını sağlıyor. Özetle, 6 aylık sürecin ardından bebeğin beslendiği ek gıdalarda BLW yöntemine geçilebiliyor. Zaman olarak bu şekilde ifade ediliyor fakat şu da var: BLW, belirli bir motor gelişimine ulaşan bebeklerde uygulanabiliyor. Dolayısıyla yegane kriterin ilk 6 aydan sonraki süreç olması tek şart değil. Kimi durumlarda 6. aydan sonra dahi BLW uygun olmayabilir.



 



BLW Yönteminin Amacı Nedir?



Birçok amacı var! Bunları madde madde sıralamak gerekirse şöyle:


  • Bakım verenlere bağlı kalmadan beslenebilmek,

  • Aile üyeleri ile beraber yemek yeme kültürünü oluşturmak,

  • Ailenin diğer fertleri ile beraber sofraya oturmak,

  • Kendi kendine beslenme alışkanlığı kazanmak,

  • Bebeğe kendi kendine iştah kontrolü sağlamak,

  • Bebeğe kendi hızına, tercihlerine göre yemek yeme alışkanlığını kazandırmak,

  • Gıdalar arasında pozitif bağ kurmak. 


Bunlar, genel olarak BLW yöntemi ile elde edilmesi beklenen kazanımlar.



 



BLW Yönteminin Dezavantajları Var mı?



Özellikle bebeğinin beslenmesinde bu yöntemi benimseyen ebeveynler / bakım verenler için çeşitli zorluklar da yok değil. Bunlara karşı sabırlı, şefkatli, anlayışlı olmak ise bakım verenlerden beklenen değerler. Birkaç olası dezavantajı şöyle sıralayabiliriz:


  • Sürecin başında bebeğin, çok az gıda tüketebilir. Bu nedenle sabır göstermen gerekiyor.

  • Aşırı titizsen süreç senin için biraz daha zor geçebilir. Zira bu dönemde bebeğin hem etrafı hem de kendi üst başını çok kirletebilir.

  • Bebeğe, onun yemek için hazır olmadığı gıdaları verirsen öğürme ya da kusma gibi problemler baş gösterebilir.

  • Birden fazla yiyeceği aynı anda sunarsan alerjik reaksiyon açısından risk doğabilir.

  • Son olarak her bebeğin el – göz koordinasyonunun aynı olmadığını unutma. Bazı bebekler ilk 6 ayın ardından dahi BLW yöntemine kolayca geçemeyebilir. 





 



BLW Yönteminin Püf Noktaları



Peki tüm bu bilgiler ışığında BLW nasıl yapılır? Bunun için çeşitli şartların sağlanması elzem. Söz konusu şartları karşılamayan bebeklerin bu yönteme geçmesi tavsiye edilmediği gibi başarı sağlanması da öngörülmüyor. Buna göre aşağıdaki kriterlerin karşılanması gerekiyor:


  • Sadece dik pozisyonda rahat bir şekilde oturabilen bebeklere uygulanmalı.

  • Özel ihtiyaçları olan bebekler için BLW yöntemi uygun değil.

  • Aynı şekilde; özel bakım isteyen, prematüre doğan, çiğneme ve yutma gibi fonksiyonları tam gelişmemiş, motor fonksiyonları beklenen ölçüde olmayan bebekler için de BLW uygun değil.

  • BLW ile amaçlanan, bebeğin kendi kendine beslenmeye alışması. Bu nedenle günlük gıda ihtiyacının tamamını bebeğin kendi kendine karşılaması beklenmemeli.

  • Bu beslenme yönteminde katı gıdaların kullanılması esası var. Önceliği bunlara vermen gerekiyor. Bununla beraber çok yumuşak ya da çok sert gıdalardan uzak durmalısın.

  • Olası problemlerin önlenmesi, gerekli müdahalelerin anında yapılması için BLW yönteminde bebek asla yalnız başına bırakılmamalı.

  • Bebeklerde yutma fonksiyonunun yetişkinlerde olduğu kadar gelişmediğini unutma. Bu nedenle, boğulmaya sebebiyet verecek gıdalardan (fındık, mısır patlağı, üzüm, zeytin vs.) mutlaka uzak dur.

  • Bebeğin yutabileceği büyüklükte, mümkün mertebe uzun ve orta sertlikteki gıdaları tercih edebilirsin.

  • BLW yönteminde bebeğin seninle beraber sofraya oturacak. Dolayısıyla gıdayı, bebeğin sofraya oturduğu sandalyenin önüne bir tabak ya da tepsi ile koyabilirsin.

  • Bebeğin önüne koyduğun tabakta çok fazla çeşit olmamalı. Hatta her seferinde sadece tek bir gıda ile tanıştırabilirsin.

  • Bebeğini periyodik olarak yeni gıdalar ile tanıştırabilirsin. Bu periyot, bebeğin tepkilerine göre 3 ila 5 gün arasında olabilir.

  • İdeal bir BLW beslenme süreci için bebeğin tam aç ya da tam tok olmaması gerekiyor. 





 



BLW Yöntemi İçin Uygun Gıdalar



Tüm gıdalar BLW için uygun değil. Demin de sözünü ettiğimiz üzere bebeğin motor ve zihinsel gelişimine paralel olarak orta sertlikteki ve uygun boyutlardaki gıdaları tercih edebilirsin. Bunlardan bazıları şu şekilde:


  • İyi yıkanmış, iyi pişirilmiş ve çubuk şeklinde uzunlamasına dilimlenmiş sebzeler. Havuç, kabak ve tatlı patatesi deneyebilirsin.

  • Şekli, formu ve dokusu ilgi çeken bazı gıdalar da gayet ideal. Avokado, karnabahar ya da brokoli bunlar arasında öne çıkanlar.

  • Orta sertlikteki pek çok meyve de olabilir. Muz, kivi, elma ya da kavunu deneyebilirsin.

  • İyi pişmiş tavuk, et ya da köfteyi de tercih edebilirsin.

  • Bebek makarnaları da BLW beslenmesinde ideal.

  • Mercimek köftesine ne dersin?

  • Somon, haşlanmış yeşil fasulye ya da pirinç öbekleri de olabilir. 





 



BLW İçin Uygun Yemek Araç Gereçleri Neler?



Bebeğin bu süreçte kendi kendine beslenmeye alışmasını kolaylaştıracak yeme – içme ekipmanları da satın alabilirsin. BLW kaşığı ya da önlüğü gibi ürünler bunlar arasında çokça popüler. Örneğin, bu minvalde tasarlanan ergonomik kaşıklar bebeklerin tutma şekline doğru orantılı olarak eğri bir formda imal ediliyor. BLW önlüğü ise kullanımı, giydirilip çıkarılması son derece kolay ürünler. Yıkanabilmesi, su geçirmemesi, kolay kuruması da bu önlükleri BLW süreci için ideal kılıyor. Bu nedenle süreci çok daha kolay yürütebilmek adına BLW yöntemine uygun yiyecek araç – gereçlerinden de satın alabilirsin.


 




BLW Yöntemi İle Klasik Yöntemin Farkları Neler?



Hemen hemen herkesin bebeklik dönemindeki beslenme şeklinde klasik / geleneksel yöntem öne çıkıyor. Buna göre, yiyecekler püre hâline getiriliyor ve bebeğe kaşıkla yediriliyor. BLW eğitimi ise bunun tam tersi bir uygulamaya sahip. Bebeğin kendi kendine, bir aracı olmadan beslenmesi anlamına gelen BLW yönteminde, bebek de masadaki diğer aile üyeleri gibi beslenmesini kendi elleri ve çabaları ile gerçekleştiriyor. Böylece bebeğin anne – babaya ya da bakım verenlere beslenme noktasında bağlılığının azaltılması amaçlanıyor.
 

Ufak bir not… Bebek beslenme süreci bildiğin üzere son derece önemli, hatta hayati bir konu. Bu nedenle bebeğin motor ve zihinsel gelişimine yönelik bilgi alabileceğin, BLW yönteminin bebeğin için uygun olup olmadığını öğrenebileceğin bir uzmanın direktifleri de değerli. Dolayısıyla BLW öncesinde güvenilir bir uzmana danışmanda yarar var.