Yılbaşı gecesi A'dan Z'ye enfes bir akşam yemeği hazırlaman için birbirinden lezzetli tariflerim var.

Bütün yıl beklediğin gece, artık her zamankinden daha yakın. Evet, yılbaşından bahsediyorum. Hazırlıklar tamamlanmış görünüyor. Yılbaşı ağaçları süslendi, ışıklar asıldı, hediyeler alınıp paketlendi, misafirler çağrıldı. Ama sen de biliyorsun ki, yılbaşı geceleri her şeyden önce enfes bir akşam yemeğiyle başlar. Telaşlanmana gerek yok. Muhteşem yılbaşı yemeğinin kokusunu ben şimdiden alıyorum. Sana hazırladığım eşsiz menüyü tüm detaylarıyla anlatacağım. Sadece ana yemekten bahsediyorum sanıyorsan yanılıyorsun. Başlangıçtan tatlıya kadar düşündüm. Bu yılbaşı gecesi şimdiye kadarkilerin en iyisi olacak. 

1-Başlangıç

baslangic

Soğuk yılbaşı gecesinde yemeğe, sofrada bulunan sevdiklerinin içini ısıtacak sıcak bir çorbayla başlıyoruz: Bal kabağı çorbası.

Malzemeler:

•    3 dilim balkabağı
•    1 adet havuç
•    1 adet patates
•    1 adet soğan
•    3 diş sarımsak
•    Sıvı yağ
•    Tuz, pul biber, karabiber, zerdeçal
•    2 litre su
•    1 su bardağa süt
•    1 su bardağa et suyu veya 2 adet et suyu tablet

Önce kabakları temizle, küp şeklinde doğra ve yıka. Tencereye suyla birlikte rendelenmiş patatesi ilave et ve kaynat. Rendelediğin havucu, küp küp doğradığın soğan ve sarımsağı tavada sıvı yağ ile kavur ve tencereye ilave et. Sonra bir bardak et suyu ve tuzu da ilave et. Sebzeler yumuşayana kadar bir güzel kaynat. Daha sonra çorbayı blender’dan geçir. Süt, pul biber ve yarım çay kaşığı zerdeçal ilave et. Kısık ateşte beş dakika daha kaynat, karabiber ilave edip altını kapat. Bal kabağı çorban hazır. 

2-Ara Sıcak

ara-sicak

Bal kabağı çorbasıyla konuklarını şimdiden etkiledin. Onları şaşırtmaya devam et. Sırada patatesli sigara böreği var. 

Malzemeler:

•    4 adet patates
•    1 tatlı kaşığı tuz
•    1 çay kaşığı pul biber
•    1 adet soğan
•    1 tatlı kaşığı tereyağı
•    3 adet yufka
•    4 yemek kaşığı kızartma yağı

Patateslerin kabuklarını soyup haşlamaya başla. Soğanları küp küp doğra. Tereyağını erit ve soğanları kavur. Patatesleri püre kıvamına getirip soğanlarla beraber kavur. Tuz karabiber ve pul biber ilave et. Tahta kaşık yardımıyla iyice karıştırarak pişir. Sonra yufkaları ortadan ikiye böl ve 8 eşit üçgen dilim olacak şekilde porsiyonla. Üçgenin taban kısmına patatesli harcı yerleştir ve sar. Açılmaması için yufkanın ucunu su yardımıyla sabitle. İyice ısınan kızartma yağında börekleri kızart. Kızaran börekleri yağını çekmesi için havlu kâğıdın üzerinde beklet ve servis et. Hepsi bu. Farklı meze ve atıştırmalıklar için burada da tariflerim var.

3-Ana Yemek

ana-yemek

Fazla söze gerek yok, yılbaşı sofralarının şahı, olmazsa olmazı geliyor: Fırında yılbaşı hindisi.

Malzemeler:

  • 1 adet hindi
  • 10 adet arpacık soğan
  • 1 adet defne yaprağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet domates
  • 4 adet sivri biber
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber

İç pilav için:
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 kuru soğan
  • 200 gram kuzu ciğeri 
  • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 3 su bardağı et suyu 
  • Yenibahar, karabiber, tarçın ve tuz

Öncelikle hindiyi iyice yıka ve süz. Ayrı bir yerde soğanları rendele. Sarımsakları döv ya da küçük küçük doğra. İçine 2 limonun suyunu ilave et. Salçayı, tuzu, karabiberi, kekiği ve şekeri ekle ve tüm malzemeleri iyice karıştır. Hazırladığın bu sosu tel süzgeçten geçir ve içine sıvı yağ ilave et. Hindinin iç kısmına bu sosu fırça ile sür ve buzdolabında bir gece beklet. Sosun arta kalanını saklamayı unutma. Ertesi gün fırın tepsisini sıvı yağla yağla ve hindiyi fırın tepsisine yerleştir. Sakladığın sosu bir kez daha hindinin üzerine sür. Orta ısılı fırında hindinin üzeri nar gibi kızarana dek pişir. Hindinin içini de hazırladığın kestaneli iç pilavıyla doldur. Ve servise hazır. 

4-Salata

salata

Salata için özel bir önerim var. Tüm önyargıları kıracak bir lezzet: Elmalı lahana salatası. 

Malzemeler:

  • 1 orta boy kırmızı lahana
  • 1 elma
  • 1 adet limon suyu
  • Ceviz
  • Fındık
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • İsteğe göre nar ekşisi

İnce ince kıydığın kırmızılahanaları elma sirkesi ve tuz ile iyice ovalaman lazım. Bu lahanaları yumuşacık yapacak bir işlem. Suyunu süzdüğün lahanalara rendelediğin elmayı ve ufaladığın ceviz ve fındıkları ekleyip soslama işlemine geçebilirsin. Hem pratik hem de özel bir salata hazırladın. İşte bu kadar. 

5-Tatlı

tatli

Enfes bir yılbaşı menüsüne dünya tatlısı bir final yaraşır. Yüzlerdeki gülümsemeyi seyrederken son hamleni yap: Magnolia

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 paket toz vanilya
  • 1 paket süt kreması
  • 1 paket bebe bisküvisi ya da petit beurre bisküvi
  • 10-15 adet çilek

Tencereye şeker, nişasta, un, toz vanilya ve yumurtayı al. Yavaş yavaş sütü ekle ve çırpma teli ile çırp. Dikkat et topaklanmasın. Ocağa koy ve karıştırmaya başla. Kaynamaya başlayan ve muhallebi kıvamını alan karışımın altını kapat. Eğer topaklanma olduysa blendırdan geçirebilirsin. Ardından soğumaya bırak. Farklı tarifler arıyorsan şu yazıya da bakabilirsin: Enfes Magnolia Tatlısı Tarifleri

Alışveriş listeni hazırlarken Migros’a bakmayı unutma. Kolay gelsin! :)

Senin için seçtiğim diğer içeriklere göz atmak ister misin?

Sana daha iyi bir alışveriş deneyimi sunulabilmesi için sitemizde çerez konumlandırmaktayız, kullanmaya devam ettiğinde çerezler ile toplanan kişisel verilerin Veri Politikamız - Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemler ile mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.